Alin Mituța
Eurodeputatul Alin Mituța: România este și va fi și mai mult în viitor una dintre țările UE cele mai afectate din punct de vedere economic, din cauza schimbărilor climatice
Published
4 years agoon
By
Andreea Radu
România este deja și va fi și mai mult în viitor una dintre țările Uniunii Europene cele mai afectate din punct de vedere economic, din cauza schimbărilor climatice, a avertizat, joi, eurodeputatul Alin Mituța (USR PLUS, Renew Europe).
„Un studiu publicat de curând estimează că doar din cauza valurilor de căldură tot mai dese și mai lungi vom pierde peste 2.5% din PIB până în 2055. Valurile de căldură din ultimii ani excepțional de fierbinți, cum ar fi 2003, 2010, 2015 și 2018, au dus la o pierdere anuală de 0,3-0,5% din produsul intern brut (PIB) european și se estimează că acestea vor ajunge la 0,77% din PIB în 2035-2045, la aproximativ 0,96% în 2045-2055 și vor depăși 1,14% în anii 2060”, a scris deputatul european, pe Facebook.
Potrivit eurodeputatului, numărul de zile cu valuri de căldură s-a dublat în Europa între 1960 și 2017, iar proiecțiile estimează că acestea vor deveni și mai dese și ar putea dura mai mult.
Mai mult, acesta a amintit că, un studiu al centrului de cercetare al Comisiei Europene a constatat că țări precum Cipru, Portugalia, Spania sau Croația vor fi cele mai afectate, urmate de România, Italia, Grecia și Bulgaria, după cum se vede și în grafic, iar acesta arată doar primele cele mai afectate 10 țări din UE
„Schimbările climatice nu sunt teoretice, ci ne vor afecta inclusiv economic foarte curând, iar cele mai afectate regiuni vor fi cele care au un climat cald și în care agricultura sau turismul ocupă o pondere mai mare în economie. De aici și nevoia de a lua măsuri și eforturile Uniunii Europene în acest sens, prin inițiative precum Pactul Verde sau Strategia de la Fermă la Consumator. Acestea nu sunt un moft, ci o nevoie urgentă de a acționa, căci vedem cu toții cum verile din ultimii ani sunt din ce în ce mai calde și cum simțim încălzirea globală pe pielea noastră”, a conchis Alin Mituța.
Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

You may like
Comisia Europeană prezintă Strategia europeană pentru reziliență în domeniul apei, bazată pe acțiuni în cinci domenii, pentru a proteja ”această resursă rară”
Sondaj BEI: Majoritatea orașelor din Europa intenționează să sprijine acțiunile climatice și infrastructura socială
Comisarul european pentru economie: Taxele comerciale impuse de Trump vor avea un impact economic negativ mai pronunțat în SUA decât în UE
La inițiativa USR, Renew Europe solicită Parlamentului European să îl cheme pe CEO-ul TikTok la reuniunea Conferinței Președinților din PE
Eurodeputatul Dan Barna avertizează Comisia Europeană: Alegerile democratice din Europa ar putea să devină istorie. Combaterea dezinformării, necesară
Aderarea completă a României la Schengen, între “șampanie pregătită” și avertismente în Parlamentul European: Această nedreptate ne-a afectat electoral și încrederea în UE
Alin Mituța
Europarlamentarul Alin Mituța, mesaj de Ziua Europei: UE este proiectul cel mai de succes al continentului nostru din cel puțin ultimul secol
Published
3 years agoon
May 9, 2022By
Andreea Radu
Uniunea Europeană este proiectul cel mai de succes al continentului nostru din cel puțin ultimul secol, a transmis luni europarlamentarul Alin Mituța, cu ocazia Zilei Europei.
„Un proiect civilizațional cu o forță de atracție așa de mare încât popoare precum ucrainenii sunt dispuși să facă sacrificii uriașe pentru a apăra valorile pe care Uniunea le reprezintă și pentru a face parte din el”, a scris deputatul european, pe Facebook.
Mai mult, Alin Mituța a organizat la București, pentru Ziua Europei, un flashmob în care „Odă Bucuriei”, imnul Uniunii din care și noi facem parte cu mândrie de 15 ani și un cântec al păcii, are parte de o interpretare inedită de rock-simfonic, prin participarea artiștilor de la Orchestra Simfonică București – Bucharest Symphony Orchestra și a chitaristului formației Phoenix, Cristi Gram.
„Sper să fie un moment pe care să-l primiți cu bucurie și să-l trimiteți mai departe către alți europeni, ca un cadou dinspre România. La mulți ani, Europa!”, a conchis europarlamentarul.
Alin Mituța
Eurodeputatul Alin Mituța cere reprezentarea geografică echilibrată în instituțiile europene: Am atras atenția asupra acestei probleme în 6 dosare pe care PE le-a adoptat
Published
3 years agoon
May 6, 2022By
Andreea Radu
Subreprezentarea românilor mai ales în funcții de conducere, „ne costă” în termeni de influență și afectează experiența și cunoașterea instituțiilor europene pe teme importante pentru România și pentru Uniunea Europeană, a transmis joi europarlamentarul Alin Mituța.
„De la începutul mandatului meu în Parlamentul European am luptat pentru o reprezentare corectă a românilor și a est-europenilor în instituțiile europene”, a scris deputatul european, pe Facebook.
Alin Mituța a dat exemplul Serviciului European de Acțiune Externă, unde doar 4 funcții de management au fost ocupate de români în 2020, dintr-un total de 267 (deci 1.5%), „în condițiile în care România este al șaselea membru ca mărime (4.3% din populația UE)”.
„Mai mult, niciun român nu este director general în Comisia Europeană sau Parlamentul European, deși au trecut 17 ani de la aderare și există deja mulți români foarte bine pregătiți în instituții care ar putea ocupa această funcție, cea mai înaltă din punct de vedere administrativ”, a continuat europarlamentarul.
În calitate de raportor din partea Renew Europe, Alin Mituța a atras atenția asupra acestei probleme persistente în cele 6 dosare privind descărcările bugetare – „acestea sunt decizii prin care Parlamentul European verifică dacă fondurile publice și resursele umane au fost corect folosite în aceste instituții”.
„Cele șase dosare au fost adoptate ieri în plenul Parlamentului European și mă bucur că am reușit să introduc în textul lor cerințe ferme din partea Parlamentului privind reprezentarea geografică echilibrată, care va ajuta românii și est-europenii”, a explicat eurodeputatul.
Potrivit acestuia, legislația europeană prevede că proporția personalului trebuie să fie corelată cu mărimea populației statelor membre, respectând, bineînțeles, criteriul competenței. Alin Mituța a precizat că va insista în continuare ca instituțiile europene să respecte acest echilibru geografic, fără a face niciun rabat de la competență.
„Cele 6 dosare pe care le-am coordonat în numele Renew Europe fac referire la Serviciul European de Acțiune Externă, Comitetul Regiunilor, Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor, Autoritatea Bancară Europeană, Fundația Europeană de Formare și Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă și au fost toate adoptate”, a conchis eurodeputatul.
Alin Mituța
Europarlamentarii USR cer Comisiei Europene activarea unui plan de urgență pentru aprovizionarea cu gaz în UE în cazul escaladării conflictului Rusia – Ucraina
Published
3 years agoon
February 9, 2022
Delegația USR în Parlamentul European a trimis președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare prin care cere activarea unui plan de urgență UE cu măsuri coordonate de prevenire și răspuns în cazul unei escaladări a conflictului la granița ruso-ucraineană care poate duce la întreruperea aprovizionării cu gaze în întreaga Uniune, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
“Suntem profund îngrijorați de gradul ridicat de instabilitate actual al pieței europene de gaze și de dependența ridicată de aprovizionarea cu gaze rusești. UE se confruntă cu o creștere fără precedent, de peste 170% de la începutul anului, a prețului la gaze. Nivelul rezervelor este sub minimul istoric pentru această dată, iar capacitatea de stocare este distribuită inegal în UE, lăsând țările din Europa de Est și de Sud-Est mai vulnerabile la potențialele întreruperi ale fluxului de gaz. Cu aproape 40% din importurile de gaze provenind din Rusia, autonomia noastră strategică europeană este amenințată, iar întreruperile recurente ale fluxurilor de gaze, inclusiv cea mai recentă din Rusia către Europa de Vest, prin conducta Yamal-Europa, ridică semnale de alarmă îngrijorătoare”, a declarat Dacian Cioloș, europarlamentar USR.
În scrisoarea comună transmisă Comisiei, delegația celor opt eurodeputați USR explică faptul că sprijină Comisia Europeană în eforturile sale de a identifica surse suplimentare de furnizori de gaze și îndeamnă oficialii UE să continue să lucreze la dezvoltarea unei rețele diversificate și pe deplin funcționale de furnizori de gaze, pentru a reduce dependența europeană de importurile rusești de energie și pentru a asigura autonomia strategică a Uniunii.
De asemenea, delegația USR în Parlamentul European cere Comisiei un răspuns clar la întrebări cu privire la măsurile luate pentru prevenirea unei întreruperi de gaz în UE și stadiul furnizării de gaz din surse alternative în cazul în care Rusia va opri distribuția. Reducerea dependenței de importurile rusești de energie va asigura autonomia strategică a UE.
Recent, președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au adoptat o declarație comună în cadrul căreia au afirmat că lucrează la un “plan de urgență” pentru aprovizionarea cu energie a Europei dacă Rusia invadează Ucraina.
“Intenționăm să lucrăm împreună, în strânsă colaborare cu statele membre ale UE, în ceea ce privește aprovizionarea cu GNL pentru securitatea aprovizionării și planificarea situațiilor de urgență”, au transmis Biden și von der Leyen.
Șefa executivului european a anunțat chiar luni că UE discută cu SUA și alți furnizori despre creșterea livrărilor de gaze, pe fondul îngrijorărilor privind aprovizionarea din Rusia.
De asemenea, constatând că Rusia, prin intermediul Gazprom, folosește livrările de gaze ca mijloc de exercitare a presiunii politice, autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană au decis să examineze livrările de energie ale acestei companii.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

Trump avertizează Iranul după ce Israel a atacat instalații nucleare iraniene: “Încheiați un acord înainte să nu mai rămână nimic”

Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Comisia Europeană: România nu a luat măsuri suficiente pentru reducerea deficitului bugetar excesiv și riscă măsuri disciplinare dure, inclusiv suspendarea fondurilor europene