Eurodeputatul Claudia Țapardel (PSD, S&D): ”Avem nevoie de un cadru normativ care să legifereze acțiunile de dezinformare și defăimare care afectează imaginea României pe plan internațional”

În contextul discuțiilor aprinse care au circulat în presa românească privind tema „defăimării”, europarlamentarul Claudia Țapardel susține necesitatea elaborării unui act normativ cu scopul reglementării declarațiilor care afectează grav imaginea statului român pe plan internațional.

„În primul rând este foarte important de explicat și de înțeles faptul că persoanele care dețin funcții de demnitate publică și de reprezentare a României la nivel național sau european, au datoria de a-și asuma obligațiile ce le revin din aceste funcții, corelând libertatea de exprimare cu promovarea intereselor naționale. Astfel, e regretabil că cei care dețin asemenea poziții au uitat de obligația lor de a-și respecta îndatoririle cu profesionalism, imparțialitate și obiectivitate, în interesul României și al cetățenilor săi.” a punctat europarlamentarul Claudia Țapardel într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Europarlamentarul a subliniat faptul că această prevedere are o bază constituțională, mențiunile cu privire la faptele de „defăimare a țării” existând în Constituția României, art. 30, para.7, conform căruia: „Se interzice prin lege defăimarea țării și a națiunii…” Astfel, eurodeputatul PSD subliniază importanța elaborării unei legi, care să ofere dreptul statului român să stopeze acțiunile de dezinformare și defăimare a imaginii României pe plan internațional.

„Pe parcursul carierei mele politice, am asistat cu dezamăgire și revoltă la declarațiile unor colegi europarlamentari români, care comunică mesaje false și eronate despre țara pe care o reprezintă. Asemenea mesaje, cu caracter defăimător, afectează grav nu doar imaginea României, ci și obiectivele și țintele strategice ale acesteia, cum ar fi aderarea la spațiul Schengen. Asemenea comportamente sunt de neacceptat și de netolerat. Prin urmare, susțin demersurile colegilor din Parlamentul României pentru inițierea unei legi în acest sens.” a adăugat eurodeputatul Claudia Țapardel.

Astfel, europarlamentarul Claudia Țapardel susține inițiativa președintelui PSD Liviu Dragnea privind necesitatea elaborării unui proiect de lege pentru sancționarea persoanelor care afectează grav imaginea României și aduc atingere gravă intereselor țării noastre pe plan internațional.

Mai mult, pe lângă propunerea inițială a liderului PSD Liviu Dragnea, care prevedea sancționarea prin contravenție, europarlamentarul Țapardel este convins că ar fi benefică luarea în calcul și a posibilității ca persoanele aflate în funcții publice, care afectează grav imaginea statului român, să fie revocate din aceste funcții și să nu mai aibă posibilitatea de a ocupa ulterior o funcție de demnitate publică sau de reprezentare a României la nivel național sau european.

Totodată, eurodeputatul Claudia Țapardel subliniază că acest act normativ nu va afecta în niciun fel dreptul la libertatea de expresie, însă va reglementa situațiile de dezinformare și defăimare a statului român, așa cum este prevăzut în Constituția României.

 

.

One Response to Eurodeputatul Claudia Țapardel (PSD, S&D): ”Avem nevoie de un cadru normativ care să legifereze acțiunile de dezinformare și defăimare care afectează imaginea României pe plan internațional”

  1. Valle dinn 23/03/2018 at 11:05

    În nici un caz cei cu fapte penale nu reprezintă România. ..asa ca atuncie când se vorbește de ei…nimeni nu defsimeaza tara…Cei care defaimeaza tara sunt numai ei..care demnitari romani cu , comportagent de borfași. ..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.