Connect with us

Claudia Țapardel

Eurodeputatul Claudia Țapardel (PSD, S&D), despre inițiativa cetățenească europeană: Pentru o democrație participativă avem nevoie de astfel de instrumente, iar prin intermediul acestora, cetățenii europeni vor avea un rol semnificativ în conturarea viitorului construcției europene

Published

on

Eurodeputatul Claudia Țapardel (PSD, S&D) a făcut o trecere în revistă, într-o postare pe pagina sa de Facebook, a celor mai importante subiecte de pe agenda plenarei Parlamentului European de la Strasbourg, de săptămâna aceasta, care vor fi supuse discuțiilor și votului în plen. Printre subiectele amintite se numără dezbaterea despre viitorul Uniunii Europene în viziunea premierului slovac Peter Pellegrini, măsurile de contingență propuse de Comisia Europeană în domeniul transportului de mărfuri în cazul unui Brexit fără acord, precum și modificarea inițiativei cetățenești europene pentru a o face mai accesibilă și eficientă și o propunere de regulament privind informațiile electronice în cadrul transportului electronic de mărfuri.

Foto: Facebook/@Claudia Țapardel

 

Viziunea Slovaciei despre viitorul Europei

Un subiect foarte important pe agenda plenarei, scrie Claudia Țapardel, este dezbaterea cu privire la viitorul construcției europene, în cadrul căreia Prim-Ministrul Slovaciei, Peter Pellegrini, va prezenta în fața deputaților europeni viziunea Slovaciei privind viitorul comun al UE. Această dezbatere face parte dintr-o serie organizată cu toți liderii Statelor Membre înaintea alegerilor europene din mai 2019, cu scopul de a da tonul unei noi viziuni cu privire la viitorul și dezvoltarea UE.

Măsuri de contingență în domeniul transportului de mărfuri în cazul unui Brexit fără acord

Totodată, săptămâna aceasta se vor dezbate si vota o serie de măsuri elaborate de către Comisia Europeană cu privire la Brexit. Aceste măsuri vor pune bazele viitoarei relații dintre Marea Britanie şi UE în cazul unui Brexit fără acord pe domeniul transportului aerian, feroviar, dar și al celui rutier de mărfuri. Pe lângă asta, eurodeputatul social-democrat oferă asigurări românilor cu privire la eforturile pe care le depune de atât în privința menținerii relațiilor comerciale dintre UE și Regatul Unit, cât și a garantării drepturilor cetățenilor europeni indiferent de modul în care se va desfășura Brexit-ul.

,,În calitate de reprezentant al României în Parlamentul European, dar și de membru în Comisia pentru Afaceri Constituționale (AFCO), doresc să vă asigur că în cadrul discuțiilor care au loc la nivelul PE privind retragerea Marii Britanii din UE, prioritatea mea este obținerea de garanții în ceea ce privește menținerea legăturilor comerciale cheie dintre UE şi UK, dar și a drepturilor și intereselor cetățenilor europeni, în orice scenariu prevăzut de Brexit”.

Protecția concurenței în domeniul aerian

În ceea ce privește sectorul transporturilor din UE, Claudia Țapardel vorbește și despre dosarul extrem de important privind „Raportul referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind protecția concurenței în domeniul transportului aerian”. Din punctul de vedere al politicianului român, ,,transportatorii aerieni din #Uniune se află în centrul unei rețele globale care asigură conectarea Europei atât la nivel intern, cât și global” și, prin urmare, spune Țapardel, ,,aceștia ar trebui să aibă posibilitatea de a concura cu transportatorii aerieni din țări terțe într-un mediu caracterizat de o concurență deschisă și loială.”

O inițiativă cetățenească europeană mai eficientă și ușor de pus în aplicare

,,În Comisia de Afaceri Constituționale, se va dezbate și vota Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind inițiativa cetățenească europeană”, informează eurodeputatul. Obiectivul modificării regulamentului actual este ca inițiativa cetățenească europeană, prin care cetățenii europeni pot solicita Comisiei să formuleze o propunere legislativă, să devină mai accesibilă, mai puțin împovărătoare și mai ușor de utilizat pentru organizatori și susținători.

,,Din punctul meu de vedere, pentru o democrație participativă avem nevoie de astfel de instrumente, și consider că prin intermediul acestora, cetățenii europeni vor avea un rol semnificativ în conturarea viitorului construcției europene”, este de părere Claudia Țapardel.

Reglementarea schimbului de informații în domeniul transportului electronic de mărfuri

Nu în ultimul rând, Claudia Țapardel anunță că va avea loc un vot în plen asupra “Propunerii de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind informațiile electronice în cadrul transportului electronic de mărfuri”. Acest dosar are în vedere îmbunătățirea eficienței transportului de mărfuri, fiind vital pentru creșterea economică și pentru menținerea competitivității economiei UE, scrie aceasta.

,,În calitate de membru în Comisia pentru Transporturi și Turism, consider că avem nevoie de o reglementare corespunzătoare a schimburilor de informații electronice în sectorul transporturilor și este absolut necesar ca prin aceasta să asigurăm buna funcționare a pieței interne pentru coeziunea socială și economică a tuturor regiunilor #Uniunii.”

Europarlamentarul Claudia Țapardel (PSD, S&D) este membru cu drepturi depline în Comisia pentru Transport și Turism (TRAN) și în Comisia pentru Afaceri Constituționale (AFCO) a Parlamentului European, precum și membru supleant în Comisia pentru Bugete (BUDG). 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Claudia Țapardel

Europarlamentarul Claudia Țapardel: Săptămâna aceasta am dedicat-o cu bucurie ultimului meu grup de vizitatori, un grup drag sufletului meu cu care am colaborat și care mi-a fost mereu alături

Published

on

© Claudia Țapardel/ Facebook

Săptămâna aceasta am dedicat-o cu bucurie ultimului meu grup de vizitatori, un grup drag sufletului meu, prieteni, colegi, cât şi oameni cu care am colaborat și care mi-au fost mereu alături și m-au susținut în toată activitatea mea politică, a precizat europarlamentarul Claudia Țapardel într-o postare pe Facebook.

Aceasta a ținut să le mulțumească celor prezenți pentru încrederea pe care i-au acordat-o pe ”parcursul întregului meu mandat și sper ca aceste zile petrecute în <<inima Europei>> să vă rămână în suflet”.

Claudia Țapardel este membru al Parlamentului European din anul 2014, unde își desfășoară activitatea în calitate de membru în Comisia pentru transport și turism, în Comisia pentru afaceri constituționale și la Delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud. De asemenea, Țapardel este membru supleant în Comisia pentru bugete, la Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Mexic și la Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană.

Activitatea sa în Parlamentul European poate fi consultată aici.

Continue Reading

Claudia Țapardel

Eurodeputatul Claudia Țapardel salută proiectul ”România dă tonul Uniunii Europene”, un demers muzical în șase capitale europene pentru promovarea președinției României la Consiliul UE

Published

on

©️ Claudia Țapardel/ Facebook

Mandatul președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene este marcat în această perioadă printr-un număr de șase flash mob-uri ce au ca destinație aeroporturi sau gări principale din șase capitale UE și se desfășoară sub motto-ul ”România dă tonul Uniunii Europene”.

Proiectul, finanțat în majoritate de către Guvernul României, Ministerul Culturii și al Identității Naționale și, în parte, de către Asociația Philson Young, proiectul ”România dă tonul Uniunii Europene” are ca misiune captarea atenției către România, prin cel mai inedit și modern mod: flash mob-ul.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, prin intermediul uneia dintre cele mai vechi și cunoscute forme de manifestare artistică – concertul de muzica clasică – proiectul conferă vizibilitate României în rândul cetățenilor europeni, prezenți la evenimentele din cadrul proiectului.

Programat să fie implementat în importante capitale europene, ”România dă tonul Uniunii Europene” a ales Orchestra Simfonică București pentru a organiza si realiza șase flash mob-uri având ca destinație aeroporturi sau gări principale precum: Madrid, Praga, Bratislava, Budapesta, Viena și Bruxelles. În programul artistic figurează lucrări muzicale celebre scrise de compozitori europeni și români.

În context, eurodeputatul Claudia Țapardel, co-președinte al Intergrupului pentru turism din Parlamentul European, a arătat că acest proiect este încă ”o dovadă a atașamentului României față de valorile europene, precum și a creativității artiștilor români”.

Mă bucură inițierea acestui proiect și desfășurarea lui în șase capitale europene, de la Madrid la Praga, Bratislava sau Budapesta, și de la Viena la Bruxelles. Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, un adevărat succes din punct de vedere al dosarelor finalizate, a fost și este un moment despre modul nostru de viață european. Am început această președinție printr-un mare concert la Ateneul Român, în prezența liderilor europeni, și încheiem simbolic, tot prin muzică și artă, acolo unde trebuie: în Europa și printre europeni”, a declarat Țapardel pentru CaleaEuropeană.ro.

”România dă tonul Uniunii Europene” readuce în atenţia publicului valorile fundamentale care au gravitat în conştiinţa generaţiilor anterioare şi care deși astăzi ar putea fi considerate desuete, folosirea muzicii ca mijloc de a dobândi cunoaştere asupra sinelui şi asupra lumii, pacifismul şi acceptarea diferenţelor ca paşi în dezvoltare și punerea în valoare a artiștilor români pot consolida cu succes relaţiile culturale. Prin implementarea mobilității artistice și aderarea la motto-ul romania2019.eu, coeziunea, putem promova imaginea românilor și a Romaniei și poziționarea ca un puternic factor cultural în UE.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Eurodeputatul Claudia Țapardel, mesaj privind campania electorală: „În loc să vorbim despre importanţa scrutinului european, asistăm la o adevărată campanie prin care românii sunt dezbinaţi”

Published

on

Foto: Calea Europeană

În contextul în care în mai puțin de 10 zile vor avea loc alegerile euoropene, europarlamentarul Claudia Țapardel (PSD, S&D) explică mizele acestor alegeri pentru România și modul în care candidații români pentru europarlamentare ar fi trebuit să desfășoare campania electorală. Totodată, aceasta critică modul în care mesajele electorale nu și-au păstrat adevăratul scop, acela de a convinge cetățenii de a fi prezenți la urnele de vot în data de 26 mai. 

„Cu 10 zile înainte de votul foarte important din 26 mai, când românii îşi vor putea alege reprezentanţii în Parlamentul European, se observă o escaladare a violenţei verbale şi, pe alocuri, chiar a celei fizice, o radicalizare a mesajelor electorale cu accente de ură mai ales în mediul online. Este regretabil că s-a ajuns în această situaţie în care, în loc să vorbim despre importanţa scrutinului european, asistăm la o adevărată campanie prin care românii sunt dezbinaţi, sunt instigaţi unii împotriva celorlaţi, se incită la ură şi violenţă”, a menționat Claudia Țapardel. 

În comunicatul remis Calea Europeană, deputatul european a menționat faptul că „lipsesc aproape în totalitate dezbaterile despre ce înseamnă Parlamentul European, importanţa sa printre instituţiile comunitare, rolul unui europarlamentar şi ce poate face acesta pentru ţara lui, dar şi obiectivele majore ale României în Uniunea Europeană. Dintr-o campanie electorală pentru europarlamentare nu pot lipsi astfel de teme de dezbatere, care să înlocuiască agenda politică internă marcată la nesfârşit de conflictele dintre putere şi opoziţie.”

Claudia Țapardel subliniază rolul importat pe care îl are România în alegerile pentru viitoarea legislatură a Parlamentului European „prin numărul mare de europarlamentari” „mizele sunt uriaşe”. Aşa cum s-a văzut în ultima perioadă, România este un pion important pe tabla de şah cu instituţii europene.”

România este o ţară profund europeană, cu un viitor pro-european, lucru dovedit în toţi aceşti ani de după aderare”, subliniază Claudia Țapardel.

Potrivit eurodeputatului socialist, obiectivul naţional strategic rămâne aderarea României la spaţiul Schengen consolidat şi pe deplin funcţional, pentru ca cetăţenii români să beneficieze de avantajele exercitării depline a dreptului de liberă circulaţie.

„Bătălia care se va da după europarlamentare va fi şi în această direcţie, precum şi în zona eliminării Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), un instrument discriminatoriu folosit împotriva României. Toate fac parte din strategia susţinută şi promovată de Guvern, prin care se doreşte eliminarea dublului standard care se aplică din păcate României. Ţara noastră este membră cu drepturi depline a Uniunii Europene şi trebuie tratată ca atare, pe picior de egalitate cu celelalte state membre.”

În viziunea eurodeputatului, misiunea europarlamentarilor români este de a contribui masiv la îndeplinirea obiectivelor României, iar în acest sens „ar trebui să fie şi dezbaterea din campania electorală, să se renunţe la actualul mod de face campanie, pentru că românii sunt cei cu adevărat afectaţi de ura şi dezbinarea din politica românească.” 

Este regretabil că s-a ajuns în această situaţie în care, în loc să vorbim despre importanţa scrutinului european, asistăm la o adevărată campanie prin care românii sunt instigaţi unii împotriva celorlaţi, se incită la ură şi violenţă, vina principală pentru această stare de fapt fiind la opoziţie, în frunte cu preşedintele Românie.”

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending