Connect with us

Claudia Țapardel

Eurodeputatul Claudia Țapardel (PSD, S&D): „Este necesar să trecem peste clivajele artificiale dintre Vest și Est și să creăm o legislație cu adevărat europeană, care să asigure o reformă echitabilă a sectorului transporturilor”

Published

on

În această săptămână au avut loc în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg o serie largă de dezbateri aprinse pe marginea celor mai controversate dosare privind primul Pachet de Mobilitate. În urma acestor dezbateri și a votului extrem de controversat prin care s-a luat decizia ca dosarele privind cabotajul, aplicarea directivei detașării în transportul rutier internațional și reglementarea timpilor de odihnă să se reîntoarcă în Comisia pentru Transporturi, eurodeputatul Claudia Țapardel (PSD, S&D) și-a exprimat poziția fermă cu privire la aceste dosare, care au un impact major asupra sectorului transporturilor din România:

„În calitate de reprezentant al României în Parlamentul European, dar și de membru al Comisiei pentru Transporturi și Turism (TRAN), consider că mandatul dat în Comisia TRAN este unul legitim și echilibrat. În acest sens, am militat încă de la debutul negocierilor pe marginea unor dosare extrem de controversate, precum cel privind cabotajul sau includerea transportului internațional sub incidența Directivei privind Detașarea Lucrătorilor, pentru găsirea unor soluții echitabile care să răspundă realităților de pe piața transporturilor din întreaga Uniune Europeană. Consider că este imperios necesar să trecem peste clivajele artificiale dintre Vest și Est și să creăm o legislație cu adevărat europeană, în interesul întregului bloc comunitar, nu doar a statelor occidentale” a punctat Claudia Țapardel, potrivit unui comunicat de presă remis Calea Europeană.

Respingerea mandatului acordat în cadrul Comisiei pentru Transporturi este un rezultat regretabil și dezamăgitor care impune reluarea negocierilor pe marginea acestor dosare.

Cele mai controversate dosare din Primul Pachet de Mobilitate

În ceea ce privește cabotajul, unul dintre cele mai sensibile și controversate dosare, europarlamentarul Claudia Țapardel consideră că orice reducere a timpilor în care se poate efectua acest tip de operațiuni, are consecințe nefaste asupra pieței transporturilor din țara noastră și nu numai:

„Cabotajul este esențial pentru Europa și joacă un rol important în eficientizarea transportului internațional, în funcție de cererea de pe piață, și în reducerea parcursului în gol a vehiculului. În consecință, am dus o luptă aprigă cu diverși oponenți politici în vederea liberalizării totale a operațiunilor de cabotaj. Din punctul meu de vedere, compromisul la care s-a ajuns inițial nu este o soluție ideală, însă una acceptabilă. Acest compromis ar fi pus bazele unei piețe a transporturilor cu adevărat europene.”

Un alt dosar extrem de dificil care a fost supus votului este cel care propune includerea transportului internațional sub incidența Directivei privind Detașarea Lucrătorilor. În acest sens, eurodeputatul consideră că implementarea unei astfel de legislații ar avea consecințe devastatoare pentru piața transporturilor din România:

„Din punctul meu de vedere, o eventuală includere a transportului internațional sub incidența Directivei privind Detașarea Lucrătorilor reprezintă o greșeală fundamentală care ar duce la distorsionarea pieței de transporturi din Uniunea Europeană, poziție pe care mi-am exprimat-o de-a lungul negocierilor. Implementarea unei astfel de decizii ar rezulta în împovărarea administrativă și economică a companiilor din Est și ar cauza falimentul acestora.

Astfel, voi face tot ce îmi stă în putință ca în contextul reluării negocierilor să se ajungă la excluderea transportului internațional de sub Directiva privind Detașarea Lucrătorilor” a punctat europarlamentarul Claudia Țapardel.

Reluarea negocierilor

În urma votului dat în plenul Parlamentului European de la Strasbourg s-a luat decizia ca dosarele privind cabotajul, includerea transportului internațional sub incidența Directivei privind Detașarea Lucrătorilor și cel care reglementează timpii de odihnă, să fie retrimise pentru o nouă rundă de negocieri în Comisia pentru Transporturi și Turism. Acest lucru este regretabil, nu doar pentru că ignoră un compromis echitabil la care s-a ajuns inițial, ci și pentru că întârzie reforma sectorului european de transporturi.

În încheiere, europarlamentarul Claudia Țapardel subliniază că dacă ne dorim un sector al transporturilor cu adevărat european, care să aibă în vedere protejarea drepturilor sociale al angajaților din acest domeniu și care să treacă peste clivajele artificiale dintre Est și Vest, trebuie să se asigure o dezvoltare echitabilă și armonioasă a acestui sector.

Poziția mea este fermă în ceea ce privește Pachetul de Mobilitate. Reducerea timpilor în care se pot efectua operațiuni de cabotaj sau includerea transportului internațional sub incidența Directivei privind Detașarea Lucrătorilor sunt aspecte nenegociabile. Este inacceptabil să legiferăm în interesul pur naționalist al unor state membre occidentale și să emitem o legislație, care să întărească poziția unor companii vestice în defavoarea celor din Estul Europei. În acest fel am periclita piața unică europeană și am promova și mai mult dezvoltarea Uniunii în două viteze” a conchis Claudia Țapardel.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Claudia Țapardel

Eurodeputatul Claudia Țapardel (PSD, S&D): ,,Ideea Președintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe tema justiției în aceeași zi cu alegerile pentru PE este neconstituțională și face parte dintr-o strategie electorală pentru a sprijini PNL

Published

on

Europarlamentul Claudia Țapardel (PSD, S&D) susține că ideea Președintelui României Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe tema justiției în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European, pe 26 mai, este neconstituțională și face parte dintr-o strategie electorală pentru a sprijini Partidul Național Liberal, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

Claudia Țapardel transmite că Preşedintele Klaus Iohannis foloseşte ca pretext referendumul pe tema justiţiei pentru a intra în campania electorală cu scopul de a sprijini PNL la alegerile pentru Parlamentul European.

„Devine tot mai clar scenariul anticonstituţional la care se lucrează în prezent: președintele Iohannis va merge în teritoriu, la foarte multe dintre mitingurile PNL, va urca pe scenă, va face băi de mulţime și va ține discursuri legate de importanța alegerilor europarlamentare, dar mai presus de orice despre tema referendumului pe Justiție, pe care intenționează să-l convoace în aceeași zi cu alegerile. Este încă o dovadă clară că actualul preşedinte al României, chiar pe ultima sută a mandatului său, calcă în picioare Constituţia”, a declarat europarlamentarul social-democrat.

În opinia acesteia, Preşedintele României ar trebui să fie garantul Constituţiei, însă intenţia acestuia de a convoca referendum chiar în ziua alegerilor europarlamentare contravine atât Constituției, cât și recomandărilor Comisiei de la Veneția. Mai mult, spune eurodeputatul social-democrat, desfășurarea concomitentă a două voturi ar crea confuzie în rândul cetățenilor.

​„Înţelegem că actualul şef al statului nu respectă deciziile Curţii Constituţionale, lucru dovedit de acţiunile sale în timpul mandatului, dar este mult prea mult să nu permită ca alegerile pentru Parlamentul European să se desfăşoare într-un climat de linişte. Atât Comisia de la Veneţia, cât şi Consiliul Europei au recomandat foarte clar că un referendum nu poate fi organizat în aceeaşi zi cu un scrutin electoral. ​Românii vor veni la urne pe 26 mai pentru a vota reprezentanţii în cea mai democratică instituţie a Uniunii Europene. A veni cu un referendum pe o altă temă în aceeaşi zi cu europarlamentarele nu va face decât să bulverseze şi să creeze o stare de conflict şi de dezbinare în societate”,a precizat europarlamentarul.

Politicianul le atrage atenția românilor că organizarea unui referendum pe teme de justiţie în acelaşi timp cu europarlamentarele este ,, ultimul as din mâneca prezidenţială,  o manipulare prin care să crească numărul de participanţi la vot”,  iar intenţia preşedintelui Iohannis, care induce cetățenii în eroare, nu poate fi acceptată, susţine Claudia Ţapadel. 

Amintim că Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, la o dezbatere organizată de Festivalul OneWorld, că este aproape hotărât să organizeze un referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare din 26 mai.

Decizia de a declanșa procesul de consultare a populației a venit după ce Curtea Constituțională a decis că organizarea unui referendum concomitent cu alegerile este constituțională.

Președintele Iohannis a lansat ideea unui referendum pe justiție încă din ianuarie 2017, în momentul în care PSD a demarat atacurile la justiție prin modificarea codurilor penale. Iohannis a trimis la acel moment către Parlament scrisori solicitând consultarea cu privire la declanșarea unui referendum.

Continue Reading

Claudia Țapardel

Eurodeputatul Claudia Țapardel salută inițiativa premierului Viorica Dăncilă de adoptare a unui memorandum pentru garantarea drepturilor britanicilor din România

Published

on

Europarlamentarul Claudia Țapardel a salutat în cadrul unei postări de pe pagina sa oficială de Facebook, inițiativa prim-ministrului României de adoptare a unui memorandum pentru garantarea drepturilor britanicilor din România.

Memorandumul adoptat de Guvern este dovada preocupării acestuia de bunăstarea românilor de pretutindeni şi nu să creeze conflicte politice care nu sunt în beneficiul cetățenilor români, așa cum face Klaus Iohannis. Acest memorandum este o dovadă clară a faptului că Guvernul se asigură de protejarea intereselor și a drepturilor cetățenilor români care locuiesc și își desfășoară activitatea profesională pe teritoriul Marii Britanii”, a susținut Țapardel, conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În calitate de membru al Comisiei pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European, europarlamentarul Claudia Țapardel s-a implicat direct în negocierea ieșirii Marii Britanii din UE și a reușit să mențină o colaborare permanentă cu Guvernul Britanic pe marginea acestui subiect.

Citiți și Brexit: Premierul Viorica Dăncilă anunță adoptarea unui memorandum pentru garantarea drepturilor britanicilor din România, invocând principiul reciprocității în cazul românilor din Marea Britanie

„Prioritatea mea a fost obținerea de garanții în ceea ce privește menținerea legăturilor comerciale cheie dintre #UE şi #UK, dar și a drepturilor și intereselor cetățenilor europeni, în orice scenariu prevăzut de #Brexit. În acest sens, pe tot parcursul mandatului meu de europarlamentar am menținut o corespondență deschisă cu Premierul britanic Theresa May și am primit deja asigurări chiar din partea domniei sale, printr-un răspuns oficial la o scrisoare deschisă pe care am adresat-o către Guvernul Britanic”, a mai spus aceasta.

Europarlamentarul Claudia Tapardel a apreciat deschiderea Guvernului britanic legată de acest subiect. „Mă bucur să văd că Guvernul Britanic este dispus să colaboreze cu Statele Membre în ceea ce privește protejarea statutului legal al cetățenilor UE din Marea Britanie, în baza unui principiu de reciprocitate. Consider că este normal și firesc ca Marea Britanie să ia măsurile necesare și să se asigure că viețile cetățenilor europeni de pe teritoriul său nu vor fi afectate chiar şi în situația în care Marea Britanie nu a semnat încă un acord de retragere din construcția europeană.”

Europarlamentarul a ținut să sublinieze faptul că Președintele Klaus Iohannis ar trebui să se axeze mai mult pe apărarea drepturilor cetățenilor români. “Klaus Iohannis nu mai trebuie să denigreze în mod permanent un Guvern ales în mod democratic”.

„Într-un moment atât de important precum Brexit, acțiunile noastre trebuie să se îndrepte asupra cetățenilor pe care îi reprezentăm, și nu asupra propriilor interese politice” a precizat Claudia Țapardel.

Continue Reading

Claudia Țapardel

Eurodeputatul Claudia Țapardel (PSD, S&D), în bilanțul său de la final de mandat: Obiectivul meu a fost de a promova, la nivel global, interesele și imaginea României

Published

on

Eurodeputatul Claudia Țapardel (PSD, S&D) și-a publicat miercuri, pe pagina oficială de Facebook, un raport de activitate vizând mandatul său de deputat european din 2014 și până în prezent.

Obiectivul meu a fost de a promova la nivel global, interesele și imaginea României și de a aduce cât mai multe beneficii țării noastre din funcția pe care o ocup. Sunt mândră de tot ceea ce a reușit România în ultimii 5 ani, aceasta devenind o voce tot mai puternică în plan extern”, a scris Țapardel într-o postare însoțită de 85 de ilustrații privind performanțele mandatului său.

 

Claudia Țapardel este membru al Parlamentului European din anul 2014, unde își desfășoară activitatea în calitate de membru în Comisia pentru transport și turism, în Comisia pentru afaceri constituționale și la Delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud.

De asemenea, Țapardel este membru supleant în Comisia pentru bugete, la Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Mexic și la Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană.

Activitatea sa în Parlamentul European poate fi consultată aici.

 

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending