Connect with us

Clotilde Armand

Eurodeputatul Clotilde Armand supune atenției Guvernului o propunere prin care România poate condiționa susținerea sa pentru Bugetul UE 2021-2027

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Susținerea României pentru Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 poate fi condiționată prin integrarea unor proiecte strategice finanțate prin programele „ne-etichetate” ale UE, este propunerea pe care eurodeputatul Renew Europe, Clotilde Armand o supune atenției guvernului Ludovic Orban, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook. 

Eurodeputatul atrage atenția că România, având drept de veto asupra bugetului multianual, poate negocia în favoarea sa anumite alocări bugetare la care în mod obișnuit are acces limitat. 

„2020 este un an important la nivel european: bugetul Uniunii Europene pentru următorii 7 ani acum se negociază. Vestea bună este că România are drept de veto – bugetul este aprobat cu unanimitatea statelor membre, iar rezultatul negocierilor nu poate fi decât un compromis în care fiecare stat își va găsi o parte din interese. Cât de mare va fi această parte depinde de modul în care vom ști să negociem. Din acest motiv, îmi permit să atrag atenția guvernului Orban asupra unei strategii cu rezultate”, scrie Clotilde Armand. 

În acest sens, spune eurodeputatul, există 2 tipuri de fonduri de care poate beneficia România: fonduri cu eticheta “România”, cum sunt fondurile de coeziune, „pe care nimeni nu poate să ni le ia, dar pe care (din păcate!) putem să nu le absorbim, și tipul al doilea mai dificil pentru noi: fondurile pentru care suntem în competiție cu celelalte state membre, fonduri fără o etichetă națională și pe care nu reușim să le câștigăm”. Un exemplu sunt fondurile de cercetare din programul Horizon 2020, din care Germania a absorbit 19%, iar România 0.45%, deoarece puține proiecte românești reușesc cu greu să se încadreze la criteriul de “excelență” al acestui program.

Mai mult, precizează Clotilde Armand, în negocierile bugetare actuale, „balanța a început să se încline spre mai puține fonduri “etichetate” și mai multe fonduri “ne-etichetate”, respectiv programele de inovație, cercetare, programele care vor constitui acest Green New Deal al Comisiei Europene”.

„Personal am negociat deja să se țină cont de echilibrul geografic în selectarea proiectelor pentru a asigura o repartiție echitabilă între regiunile Europei, în particular între Vest și Est. A include acest criteriu în pachetul bugetar nu va fi însă suficient pentru a rezolva problema”, a explicat aceasta, venind însă cu o soluție pragmatică:

„Trebuie ca la nivel guvernamental să avem o abordare pragmatică. Nu ne vom putea opune total acestor noi tendințe pentru bugetul european. Putem însă să ne condiționăm acordul. Susținerea noastră pentru noul cadru financiar multi-anual (MFF) ar putea fi condiționată de integrarea unei liste de proiecte strategice care să fie finanțate prin programele “ne-etichetate”. De exemplu: să fie inclusă în Horizon 2020 o listă de proiecte strategice pentru România în domeniul cercetării. Este propunerea pe care o supun atenției guvernului Orban”, propune eurodeputatul Renew Europe.

„Nu va fi suficient să repetăm că ne dorim menținerea fondurilor de coeziune la un volum ridicat. Trebuie să găsim metode de a capta fondurile disponibile din celelalte programe. Este o negociere importantă, la care toți, europarlamentari, guvern, șef de stat, trebuie să lucrăm și să ne coordonăm”, atenționează aceasta. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Clotilde Armand

Eurodeputatul Clotilde Armand organizează dezbaterea ”Bugetul european pentru perioada 2021 – 2027 și strategia României în procesul de negociere” (LIVE, 24 februarie, ora 10:00)

Published

on

© CaleaEuropeană.ro/ Diana Zaim

Europarlamentarul Clotilde Armand, membră a Grupului Renew Europe, organizează luni, 24 februarie a.c., dezbaterea cu tema „Bugetul european pentru perioada 2021 – 2027 și strategia României în procesul de negociere”. Evenimentul are loc în București, la Hotel Casa Capșa, Calea Victoriei nr. 36, Salonul Albastru, etaj 1, începând cu orele 10:00.

Evenimentul va fi transmis LIVE pe www.caleaeuropeana.ro și pe pagina de Facebook CaleaEuropeană.ro.

PARTEA I

PARTEA a II-a 

Bugetul pentru următorul exercițiu financiar are trei vectori importanți de negociere și de dezbatere:

– finanțarea politicii de mediu propusă de Comisia Europeană, prin noul Green Deal, pentru atingerea neutralității climatice în anul 2050 și obiectivul intermediar de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră, până în anul 2030;

– menținerea, cel puțin, la același nivel al finanțării politicilor tradiționale, agricolă și de coeziune;

– ajungerea la un acord comun pe tema contribuțiilor statelor membre la bugetul Uniunii Europene. România și-a definit obiectivele de negociere privind bugetul pentru următorii șapte ani. Prioritatea este obținerea unei finanțări consistente pe politica de coeziune și politica agricolă.

Recent, europarlamentarul Clotilde Armand a publicat un articol în cotidianul Financial Times, având ca temă raportul economic între Europa de Vest și cea de Est. Articolul a stârnit comentarii și interes atât în țară, cât și în Europa.

Citiți și Eurodeputatul Clotilde Armand, editorial în Financial Times: Europa de Est dă Europei de Vest mai mult decât primește înapoi

Contextul în care a apărut materialul este cel al negocierii bugetului european pentru anii 2021-2027 și pune în dezbatere felul în care se alimentează bugetul și se împart fondurile.

Evenimentul organizat sub patronajul Renew Europe, al treilea grup politic din Parlamentul European, se înscrie într-un program european care are ca obiective să arate avantajele economice ale integrării europene, să exploreze strategiile de dezvoltare economică în ansamblul Uniunii Europene și să inventarieze mecanismele publice și private capabile să încurajeze convergența economică între statele din Europa de Est și cea de Vest.

Participarea la eveniment este cu titlu gratuit și se face prin înregistrarea la adresa de e-mail crudnitchi@gmail.com. Informații suplimentare sunt disponibile la numărul de telefon 0744.365.501.

Continue Reading

Clotilde Armand

Eurodeputatul Clotilde Armand, editorial în Financial Times: Europa de Est dă Europei de Vest mai mult decât primește înapoi

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Săptămâna viitoare, când liderii UE se vor întâlni pentru a discuta bugetul blocului pe următorii şapte ani, ei vor încerca să rezolve ghicitoarea trilionului de euro pornind de la nişte idei eronate, avertizează eurodeputatul Clotilde Armand (USR, Renew Europe) într-un editorial scris pentru Financial Times.

Potrivit lui Armand, ”negocierea bugetului este adesea greşit prezentată ca o confruntare între statele sâcâitoare din Europa de Est şi Centrală care cer mai mulţi bani şi nordicii frugali care insistă să impună limite generozităţii lor”.

”Ţările mai bogate se recomandă drept nişte suflete caritabile şi-i critică pe alegătorii est-europeni pentru că votează nişte autocraţi eurosceptici care îşi bagă în buzunar cecuri grase de la Bruxelles în timp ce perorează împotriva UE. Dar dacă privim tabloul mai general se poate observa o altă poveste. O mare parte din bogăţia Europei curge dinspre ţările mai sărace spre cele mai bogate – iar nu invers. Să începem cu exodul creierelor. Periferia Europei suferă de o hemoragie de tineri muncitori inteligenţi a căror educaţie a fost plătită de contribuabilii din ţările lor natale”, a avertizat eurodeputatul român, membru în Comisia pentru bugete a Parlamentului European.

În editorialul scris și citat și de Hotnews.ro, Clotilde Armand oferă exemplele României, care și-a pierdut jumătate din numărul de medici, și Poloniei, şi-a pierdut cel puţin 7% din medici şi asistente în decurs de un deceniu. Aceasta mai arată că situația este la fel de îngrijorătoare în Bulgaria, dar și în Croația, cel mai recent stat membru al UE.

Clotilde Armand: ”Profiturile companiilor vest-europene depășesc finanțarea publică transferată către Est”

”Ţările bogate care doresc să reducă finanţarea UE pentru regiunile mai sărace mai exclud şi alţi factori importanţi din ecuaţia bugetară, cum ar fi transferurile de bani privaţi. Profiturile pe care le realizează companiile vest-europene în Europa Centrală şi de Est depăşesc de departe finanţarea publică transferată către Est”, mai scrie Armand, precizând că în perioada 2010-2016 Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia au primit fonduri UE echivalente cu aproximativ 2-4% din PIB-ul lor, în timp ce fluxul profiturilor şi veniturilor din proprietăţi plecate din aceste ţări către Vest a variat între 4% şi 8% din PIB-ul lor.

”Apartenenţa la UE a adus enorme beneficii Europei Centrale şi de Est, însă economiile vestice au profitat şi ele frumos de pe urma procesului de extindere. A venit demult vremea ca politicienii din Vest să le explice acest lucru alegătorilor din circumscripţiile lor – fondurile UE nu înseamnă filantropie. De pe urma lor câştigă ambele părţi. Ideea că există câştigători şi perdanţi la jocul bugetului UE este pur şi simplu eronată – cu toţi beneficiem de pe urma pieţei unice. Această metaforă este totodată periculoasă din perspectivă politică. Atunci când Europa de Est s-a alăturat UE, a fost încheiat un pact tacit. Estul şi-a ridicat barierele comerciale, permiţând companiilor occidentale să se servească cu o porţie din economiile lui. În schimb, Vestul a promis să transfere Estului fonduri UE, astfel încât fostul bloc comunist să-şi poată clădi infrastructura de care avea nevoie cu disperare. Vestul a realizat profit; Estul a realizat progres. Pactul era reciproc avantajos. Dar dacă Vestul va începe acum să-şi retracteze acele promisiuni, el riscă să rupă contractul social european” a mai precizat eurodeputatul grupului Renew Europe.

Editorialul lui Clotilde Armand este formulat drept un semnal de alarmă înaintea negocierilor ce se anunță complicate, complexe și prelungite între liderii europeni la summitul extraordinar de săptămâna viitoare.

În acest sens, Parlamentul European a avertizat miercuri că nu își va da consimțământul pentru viitorul cadru financiar multianual 2021-2027 dacă acesta nu reflectă ambițiile Uniunii Europene

Eurodeputații au cerut încă din mandatul anterior, în baza propunerii Comisiei Europene din 2018 privind viitorul buget pe termen lung, o alocare de 1,3% din Venitul Național Brut al fiecărui stat membru. Această solicitare este peste propunerea de 1,11% a executivului de la Bruxelles, pentru a permite finanțarea adecvată a noilor priorități, dar și a politicilor tradiționali, precum și pentru a suplini retragerea Marii Britanii din UE, care cotiza la vistieria europeană cu aproximativ 75 de miliarde de euro pentru o perioadă de șapte ani.

În schimb, înainte ca liderii statelor membre să-l mandateze pe președintele Consiliului European, Charles Michel, să poarte tratative pentru ajungerea la un consens, fosta președinție finlandeză a Consiliului UE a venit cu o propunere de alocări care reflecta 1,07% din VNB-ul fiecărui stat, o propunere neagreată de state precum România, care nu își dorește ca finanțările pentru coeziune și agricultură să fie afectate.

În egală măsură, cancelarul austriac Sebastian Kurz a avertizat la începutul lunii că se va opune prin veto unei creșteri a alocărilor statelor membre la bugetul UE. În același timp, și alte țări precum Germania sau Țările de Jos sunt reticente la ideea de a-și spori contribuțiile la bugetul comun european. Și din această perspectivă, președintele Consiliului European, Charles Michel, a avut un maraton de 16 reuniuni bilaterale cu lideri europeni, inclusiv cu președintele Klaus Iohannis. Miercuri, în timpul dezbaterii din plenul Parlamentului European, Michel a avut discuții prin video conferință cu cancelarul german Angela Merkel, cu președintele francez Emmanuel Macron, cu președintele cipriot Nicos Anastasiades, prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel și cu prim-ministru irlandez Leo Varadkar. În ce o privește, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a recunoscut nevoia unui echilibru între politicile tradiționale – coeziune și agricolă – și noile priorități, avertizând că nu va accepta un buget care nu garantează minim 25% pentru lupta împotriva schimbărilor climatice.

Pentru a putea fi adoptat, Cadrul Financiar Multianual are nevoie de acordul în unanimitate al statelor membre. 

În urma obținerii unanimității în Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene își definește poziția ținând cont de deciziile adoptate de liderii europeni. De asemenea, pentru a închide procesul decizional pentru adoptarea Cadrului Financiar Multianual este nevoie și de aprobarea Parlamentului European.

Noul Cadru Financiar Multianual ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Continue Reading

BUSINESS

Europarlamentarul Clotilde Armand, Renew Europe, organizează Conferința „Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă”

Published

on

© Clotilde Armand/ Facebook

Europarlamentarul Clotilde Armand, membră a Grupului Renew Europe, vă invită la conferința cu tema Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă care are loc în București, vineri, 13 decembrie a.c., începând cu orele 11:00, la hotel Hilton – Athénée Palace, Salon Le Diplomate.

Vor susține prezentări: academician, prof. univ. Daniel Dăianu, prof. univ. dr. Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, prof. univ. dr. Gabriela Drăgan, conf. univ. dr. Clara Volintiru, prof. univ. dr. Bogdan Glăvan, prof. univ. dr. Andreea Paul, președintele INACO, Florian Marin, expert fonduri europene, Claudiu Zamfir, jurnalist specializat în fonduri europene. Moderator: Constantin Rudnitchi, jurnalist.

Conferința se desfășoară cu sprijinul publicației www.caleaeuropeană.ro și va fi transmisă live.

 

Evenimentul organizat de Renew Europe, al treile grup politic din Parlamentul European, se înscrie într-un program european care are ca obiective să arate avantajele economice ale integrării europene, să exploreze strategiile de dezvoltare economică în ansamblul Uniunii Europene și să inventarieze mecanismele publice și private capabile să încurajeze convergența economică între statele din Europa de Est și cea de Vest.

La conferința de la București, se va face o evaluare a nivelului de convergență economică a României și se va analiza în ce măsură fondurile europene contribuie la creșterea convergenței și, totodată, la creșterea economică.

Pentru participarea la conferința, va puteți înregistra la adresa de e-mail crudnitchi@gmail.com. In limita locurilor disponibile.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending