Connect with us

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu anunță că “România ar putea beneficia de mai mulți bani” europeni după ce Comisia REGI a votat opinia sa privind redresarea UE

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

România va putea beneficia de mai mulți bani din Mecanismul de Redresare și Reziliență al Uniunii Europene, a afirmat eurodeputatul Corina Crețu, într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro în care anunță că în Comisia pentru dezvoltare regională din Parlamentul European (REGI) a fost votată săptămâna trecută opinia sa privind Mecanismul de Redresare și Reziliență.

”Dar dincolo de aceste aspecte tehnice, există mai multe vești bune pentru România: am pledat pentru punerea la dispoziția Statelor Membre a unor resurse financiare suplimentare pentru anii bugetari 2023-2024, condiția fiind ca statul interesat să depună o cerere în acest sens – ceea ce înseamnă că și România ar putea beneficia de mai mulți bani, în cazul in care va face pașii necesari. Totodată, am reușit prin mari eforturi să renunțăm la toate condiționalitățile macrofinanciare pentru acordarea acestui ajutor financiar prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, ceea ce din nou avantajează statele cu economii mai puțin dezvoltate, cum este și România””, a spus Corina Crețu.

Pe marginea acestei Opinii au fost discutate, în Comisia REGI, 247 de amendamente legislative. În urma negocierilor, au fost adoptate majoritatea amendamentelor de compromis și majoritatea amendamentelor depuse.

Totodată, Crețu a explicat care sunt principalele aspecte decise, la propunerea sa, în Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, printre care cel puțin 60% din suma disponibilă pentru sprijinul nerambursabil va trebui să fie accesat de Statele Membre până la 31 decembrie 2024 – în loc de 2022, cum era prevăzut inițial, iar suma rămasă ar trebui să fie accesată până la 31 decembrie 2025 – în loc de 2024, propunerea inițială.

De, asemenea. Se va stabili și un proces foarte clar prin care fiecare Stat Membru va face public Planul său de Redresare și Reziliență. Aceste planuri vor trebui prezentate până la data de 30 aprilie a anului în care se cere sprijinul financiar, după ce – în anul precedent – a fost prezentat un proiect de plan, alături de proiectul de Buget.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Corina Crețu

Corina Crețu: Există bani de la UE pentru desfășurarea campaniei de vaccinare anti-COVID, astfel încât să fie ridicată presiunea de pe bugetele autorităților locale

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook
Succesul campaniei de vaccinare depinde de sprijinul financiar al Guvernului către autoritățile locale, spune fostul comisar european Corina Crețu, actualmente eurodeputat, subliniind, totodată, că există oportunități de finanțare de la Uniunea Europeană pentru statele membre în vederea desfășurării fără probleme a vaccinării, potrivit unui mesaj pe Facebook. 
În acest context, ea subliniază că există o presiune foarte mare asupra bugetelor locale pentru organizarea centrelor de vaccinare și consideră că relația dintre autoritățile centrale și cele locale trebuie revizuită pentru ca cele din urmă să primească mai multă susținere financiară. 

‼️ Pentru succesul campaniei de vaccinare, e absolut obligatoriu ca autoritățile locale din România să fie susținute…

Posted by Corina Creţu on Monday, 11 January 2021

„Pentru succesul campaniei de vaccinare, e absolut obligatoriu ca autoritățile locale din România să fie susținute financiar de către Guvern. Există fonduri europene care pot oferi acest sprijin, dar depinde de fiecare țară în parte cum înțelege să le folosească. E regretabil faptul că autoritățile locale nu beneficiază de suficient sprijin financiar din partea Guvernului României în campania de vaccinare anti-COVID. Solicitarea Asociației Municipiilor din România de a beneficia de resurse financiare pentru a organiza centrele de vaccinare este cât se poate de firească, în condițiile în care presiunea asupra bugetelor locale e foarte mare. Cred că trebuie reevaluată relația dintre Guvern și autoritățile locale, care sunt îndreptățite – mai ales în astfel de situații – la mai multă susținere financiară”, punctează Corina Crețu. 
Fostul comisar european amintește că „bani există, Uniunea Europeană pune la dispoziția Statelor Membre sprijin financiar consistent pentru ca sistemele de sănătate să desfășoare fără probleme vaccinarea”.  În acest sens, explică Corina Crețu, poate fi folosit Mecanismul de Recuperare și Reziliență, dar există și fondurile Politicii de Coeziune (Fondul European de Dezvoltare Regională – FEDR și Fondul Social European Plus – FSE+), precum și programul REACT-EU. Toate acestea pot oferi finanțare Statelor Membre pentru a gestiona actuala criză.
„Sper ca Guvernul României să înțeleagă faptul că există aceste oportunități de finanțare, astfel încât să ridice presiunea de pe autoritățile locale și să își asume responsabilitatea pe care o are, așa cum fac toate Guvernele din Europa”, mai spune eurodeputatul român, atrăgând atenția că „un management defectuos al acestei campanii va genera și mai mult scepticism cu privire la vaccinare”.
În acest context, ca membru al Parlamentului European, Corina Crețu asigură că va depune t„oate eforturile pentru a face cunoscute aceste posibilități la nivelul României – pentru că sunt în beneficiul tuturor, indiferent de culoare politică”. 

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu: Adoptarea programelor de redresare din Bugetul UE pentru perioada 2021-2027 intră în linie dreaptă în Parlamentul European

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Adoptarea programelor de redresare din Bugetul UE pentru perioada 2021-2027 intră în linie dreaptă în Parlamentul European, urmând ca de săptămâna viitoare comisiile de specialitate să voteze acordurile provizorii negociate între instituțiile UE cu privire la instrumentele de redresare economică post-pandemie, informează fostul comisar european Corina Crețu, actualmente eurodeputat.

„Anul acesta marchează debutul Cadrului Financiar Multianual (Bugetul UE) pentru perioada 2021-2027, care va avea un rol crucial în reclădirea Uniunii Europene după această pandemie. Săptămâna viitoare, Parlamentul European va vota, în Comisiile de specialitate, acordurile provizorii la care s-a ajuns în timpul negocierilor interinstituționale cu privire la programele cheie de redresare ale Bugetului UE pe termen lung (Mecanismul de Redresare și Reziliență, Programul InvestEU și Instrumentul de asistență tehnică). Este un buget istoric, iar adevărul este că sunt așteptări imense din partea cetățenilor, cu atât mai mult cu cât există și instrumentul UE Noua Generație (NextGenerationEU), în valoare de 750 miliarde EUR – cea mai mare parte a acestei sume fiind alocată Mecanismului de Redresare și Reziliență (672,5 miliarde EUR)”, scrie fostul comisar european, într-o postare pe Facebook.

Corina Crețu amintește că procesul de elaborare a bugetului multianual al UE este unul îndelungat, iar bazele sale au fost puse încă din 2018, în timpul Comisiei Juncker, din care a făcut parte în calitate de comisar pentru politica regională. La acea vreme susținea că „sarcina principală a banilor europeni trebuie să fie aceea de a aborda provocări precum inegalitățile, sărăcia, migrația și schimbările climatice”, provocări care au fost accentuate în contextul crizei pandemice din 2020 și în legătură cu care cetățenii europeni așteaptă rezultate vizibile.

„S-a ajuns în această situație în urma unui proces foarte dificil, dar este un câștig cert pentru Uniunea Europeană și pentru fiecare cetățean al său. Forma la care a ajuns Bugetul pe termen lung al UE a fost – așa cum e firesc – puternic influențată de efectele sanitare, sociale și economice ale acestei pandemii. Dar la baza acestui Buget au stat eforturi considerabile din partea unui număr foarte mare de specialiști, începând cu cei ai Comisiei Europene din care am făcut și eu parte. Acum trei ani participam, alături de Jean-Claude Juncker și Günther Oettinger la conferința la nivel înalt “Perspective pentru viitorul nostru – Elaborarea cadrului financiar multianual”, organizată de Comisia Europeană la Bruxelles. Menționam atunci că sarcina principală a banilor europeni trebuie să fie aceea de a aborda provocări precum inegalitățile, sărăcia, migrația și schimbările climatice. Mai mult decât oricând, astăzi sunt importante rezultatele și mai puțin formalitățile. Acestea sunt așteptările cetățenilor – care au fost amplificate de situația dificilă în care ne aflăm”, mai spune eurodeputatul român.

În context, Corina Crețu susține că va încuraja, „și din Parlamentul European, ca aceste instrumente să fie folosite de Statele Membre astfel încât recuperarea economică și socială să fie cât mai rapidă și eficientă”.

În calitate de comisar european, la momentul publicării, în mai 2018, a propunerii privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, Corina Crețu a susținut modernizarea și flexibilizarea politicii de coeziune, principala politică de investiții a UE și una dintre cele mai tangibile expresii ale solidarității, pentru a o adapta la noile priorități și pentru a spori protecția cetățenilor UE.

Citiți și Comisia Europeană propune modernizarea politicii de coeziune în cadrul viitorului CFM. Comisarul Corina Crețu: Aceasta reprezintă legătura directă între UE și cetățenii săi

Astfel, fostul comisar european a susținut ferm simplificarea normelelor pentru a facilita accesul IMM-urilor și al instituțiilor publice la fonduri europene, precum și gestionarea descentralizată a acestora cu scopul implementării mai eficiente și eficace a strategiilor de dezvoltare de la nivel local.

De menționat ar fi faptul că în timpul mandatului său de comisar european pentru politica regională, România a obținut sprijin de la Bruxelles pentru majorarea fondurilor pentru coeziune

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu, încrezătoare că „democrația americană este puternică și va trece cu bine” peste violențele de la Washington

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Fostul comisar european Corina Crețu, actualmente eurodeputat, este încrezătoare că „democrația americană este puternică și va trece cu bine” peste violențele de miercuri, de la Washington, în care o femeie a fost împușcată mortal.

„Îmi exprim speranța că situația din Washington DC nu va degenera. Sunt convinsă că democrația americană e puternică și va trece cu bine peste aceste momente”, a transmis aceasta pe Facebook.

🇺🇸 Îngrijorare privind situația din Statele Unite ale Americii

Mai mult decât orice alt regim politic, democrația…

Posted by Corina Creţu on Wednesday, 6 January 2021

Ulterior, o femeie neidentificată a fost împuşcată în momentul în care manifestanţi pro-Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului după un miting la care preşedintele în exerciţiu şi-a agitat susţinătorii lansând noi acuzaţii fără fundament că alegerile au fost fraudate şi i-a încurajat să mărşăluiască spre sediul Congresului. 

În acest context, Corina Crețu l-a citat pe fostul președinte american Jimmy Carter care spunea că „experiența democrației e asemenea experienței vieții: schimbătoare, variată, uneori turbulentă, dar cu atât mai valoroasă cu cât rezistă când este confruntată”. 

Nu în ultimul rând, eurodeputata este de părere că „mai mult decât orice alt regim politic, democrația asigură o voce fiecărui cetățean”, ea însăși fiind „o susținătoare convinsă a libertății de exprimare și a participării politice”. Cu toate acestea, atrage atenția Corina Crețu, paradoxul e că există o graniță foarte fină între ceea ce este cu adevărat în spiritul democrației și ceea ce poate dăuna unei democrații”.

Procesul de certificare a alegerii lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA de către Congresul american reprezintă ultima etapă înaintea ceremoniei de inaugurare din 20 ianuarie, după ce fostul vicepreședinte a câștigat alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020 cu peste 81 de milioane de voturi, iar la 14 decembrie a obținut și majoritatea voturilor, 306 la 232, în Colegiul Electoral.

 

 

Continue Reading

Facebook

POLITICĂ12 hours ago

România, printre primele țări UE și NATO care condamnă arestarea lui Aleksei Navalnîi la Moscova: Represiunea este complet nedemocratică

Dacian Cioloș13 hours ago

Aleksei Navalnîi, arestat la sosirea la Moscova. Liderul Renew Europe Dacian Cioloș condamnă “arestarea mișelească” a opozantului rus

REPUBLICA MOLDOVA13 hours ago

Maia Sandu a discutat la Bruxelles cu Laura Codruța Kövesi despre o colaborare între Parchetul European și instituțiile de combatere a corupției din Republica Moldova

PARLAMENTUL EUROPEAN16 hours ago

Parlamentul European, prima sesiune plenară din acest an. Recentele violențe asupra Congresului SUA, prioritățile președinției portugheze a Consiliului UE și evoluțiile privind vaccinul anti-COVID, principalele teme dezbătute

ROMÂNIA17 hours ago

A cincea tranșă de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer-BioNTech sosește luni în România. Cele 87.750 de noi doze, distribuite în țară

U.E.17 hours ago

Uniunea Europeană a pus la punct o serie de măsuri pentru a-şi reduce dependenţa de dolarul american (Financial Times)

U.E.18 hours ago

Franța se declară ”reticentă” cu privire la introducerea unui certificat de vaccinare unic la nivelul UE: Este prematur să vorbim de o hârtie

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Asociația Europeană a Operatorilor de Transport și Sistem din Europa (ENTSO-E) investighează cauzele care au condus la separarea în două zone a rețelei electrice europene interconectate

U.E.20 hours ago

Vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, videoconferină cu ministrul Justiției, Stelian Ion: Susținem reforma justiției din România. Succesul României înseamnă succesul UE, în ansamblu

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Regele și regina Suediei, vaccinați împotriva COVID-19, alăturându-se astfel suveranilor care au primit prima doză de vaccin, printre aceştia figurând regina Elisabeta a II-a

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.6 days ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă3 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA3 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

ROMÂNIA3 weeks ago

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Cantacuzino din Capitală. România va avea 10 milioane de doze de vaccin, 140.000 fiind distribuite săptămânal

ROMÂNIA4 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis: Campania de vaccinare anti-COVID-19 începe în România și în toată UE pe 27 decembrie. Vaccinul este sigur și eficient, autorizat la cele mai înalte standarde europene

ROMÂNIA4 weeks ago

Mesajul președintelui Klaus Iohannis pentru noul Guvern: S-a închis ciclul în care ne-am angajat și am promis. Acum, la treabă!

ROMÂNIA4 weeks ago

Guvernul Cîțu a fost învestit de Parlament. Membrii noului Cabinet vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

CONSILIUL EUROPEAN4 weeks ago

Angela Merkel, Klaus Iohannis și ceilalți lideri UE fac apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate: Prin eforturi comune și cu ajutorul vaccinului anti-COVID-19 punem baza unui 2021 sigur și prosper

Advertisement
Advertisement

Trending