Connect with us

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu atenționează: Doar două luni și jumătate ne mai despart de anul 2021 și e crucial ca bugetul UE pentru următorii șapte ani să fie adoptat cât mai curând

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D) a atras atenția într-un mesaj pe Facebook că este foarte probabil ca nici de această dată Consiliul European să nu ajungă la un acord privind viitorul cadru financiar multianual pentru perioada 2021-2027, semnalând în acest context că timpul trece.

Incontestabil, Uniunea Europeană trece prin cele mai lungi și dificile negocieri privind Cadrul Financiar Multianual din istoria sa. E foarte probabil ca nici de data aceasta Consiliul European (reuniunea Șefilor de state și de Guverne din UE) să nu ajungă la un acord privind viitorul Cadru Financiar Multianual. Doar două luni și jumătate ne mai despart de anul 2021 și e crucial ca Bugetul UE pentru următorii șapte ani să fie adoptat cât mai curând”, a semnalat fostul comisarul european pentru politică reginală în perioada 2014-2019.

Ca fost Comisar European, înțeleg care sunt dificultățile în a găsi resursele financiare – mai ales în mijlocul unei pandemii ca cea pe care o traversăm. Însă ca europarlamentar, sper că se vor găsi soluțiile cele mai potrivite astfel încât programe foarte importante pentru cetățenii europeni să nu aibă de suferit, programe spre care Parlamentul European propune îndreptarea celor 39 de miliarde EUR: sănătatea, tranziția digitală, sprijinirea tinerilor și cercetătorilor, apărarea creației culturale”, a explicat eurodeputatul român.

În acest context, Corina Crețu a subliniat că va urma o perioada foarte intensă, ”cu negocieri și compromisuri dificile”.

Cred, însă, că Uniunea Europeană va ieși întărită din această încercare pentru că vom conștientiza mai bine faptul că nimic nu e mai important decât solidaritatea, mai ales în aceste vremuri”, a conchis eurodeputatul.

La 14 octombrie, Parlamentul European a propus un compromis de 39 mld. de euro în plus la programele emblematice ale UE pentru următoarea perioadă de programare bugetară 2021-2027 și a anunțat că așteaptă o ”ofertă reală” din partea Comisiei și Consiliului, care nu au reușit să înainteze decât soluții ”vagi” în negocieri.

Amintim că cei 27 șefi de stat sau de guvern au aprobat în iulie pachetul uriaș de relansare economică a Uniunii Europene în urma crizei provocate de coronavirus care cuprinde un plan de 1.824 de miliarde de euro compus dintr-un fond de redresare de 750 de miliarde de euro (Next Generation EU) și un Cadru Financiar Multianual 2021-2027 (CFM) de 1.074 de miliarde de euro.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Corina Crețu

Corina Crețu: Jean-Claude Juncker, un mare prieten al României și un susținător neobosit al UE. Îi mulțumesc pentru că am putut contribui la proiectul Europei unite

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Fostul președinte al Comisiei Europene și ex-premierul Luxemburgului Jean-Claude Juncker rămâne un exemplu de referință în Uniunea Europeană pentru abilitatea cu care a reușit să atragă noi state în proiectul european, a afirmat joi europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar european pentru politică regională în Comisia Juncker.

Crețu a participat joi, în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București, la acordarea titlului Doctor Honoris Causa fostului preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

“Un mare prieten al României și un susținător neobosit al proiectului Uniunii Europene”, a spus Corina Crețu.

Comisar european în perioada 2014-2019, Crețu a precizat că în toată perioada mandatului său de președinte al Comisiei Europene, Juncker a reușit să mențină echilibrul, să păstreze alături de el o echipă solidă și unită.

“L-am admirat întotdeauna pentru abilitatea sa de a comunica și de a lua decizii curajoase, dar cu multă cumpătare, după consultarea atentă și în profunzime a tuturor celor implicați. Doresc să îi mulțumesc și cu această ocazie pentru oportunitatea pe care mi-a oferit-o de a fi parte a echipei sale în calitate de Comisar European pentru Politică Regională și de a contribui, cu tot ce mi-a stat în putință, pentru proiectul Europei Unite!”, a continuat Crețu.

Ea a amintit că mandatul lui Juncker în fruntea Comisiei Europene nu a fost unul ușor, marcat de necesitatea gestionării consecințelor crizei economice, a crizei migranților și a momentului din 2016, când Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a decis ieșirea din Uniune.

“Cu toate acestea, rămâne o referință pentru abilitatea cu care a reușit să atragă noi state în proiectul european și să impună întotdeauna o agendă pozitivă, prin intermediul căreia și noi, românii, am avut foarte mult de câștigat. Suportul de care ne-am bucurat pentru creșterea capacității de atragere a fondurilor nerambursabile pentru proiecte majore destinate dezvoltării, este neprețuit”, a continuat aceasta.

Corina Crețu a felicitat și Senatul Academiei de Studii Economice pentru un eveniment de mare calibru.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu: Comisarul european pentru coeziune m-a asigurat că România nu va pierde bani din exercițiul financiar 2014-2020. Mai avem 25% din aceste fonduri

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Corina Creţu a anunţat, marţi, că România mai are de cheltuit 25% din totalul de fonduri europene alocate pentru exerciţiul financiar 2014-2020 până în luna decembrie şi că în urma unei întrevederi avute cu Elisa Ferreira, comisar european pentru coeziune şi reforme, a primit asigurări că România nu va pierde bani.

“M-am bucurat să o întâlnesc astăzi pe succesoarea mea în cadrul Comisiei Europene, doamna Elisa Ferreira, comisar european pentru Coeziune şi Reforme. În cadrul întâlnirii am discutat despre măsurile planificate de DG REGIO pentru a ajuta România să absoarbă fondurile europene neutilizate. Reamintesc faptul că România mai are de cheltuit 25% totalul de fonduri europene alocate pentru exerciţiul financiar 2014-2020 până în decembrie anul curent. În acest context, doamna comisar Ferreira m-a asigurat că România nu va pierde bani, în sensul că în această perioadă Comisia împreună cu autorităţile române lucrează la identificarea proiectelor ce nu pot fi terminate până în decembrie, urmând ca acestea să fie fazate şi să primească automat fonduri europene pentru lucrări efectuate şi după 2023, dar din sumele alocate României pentru Bugetul 2021-2027”, a scris Corina Creţu, fost comisar european pentru politică regională în perioada 2014-2019, într-o postare pe Facebook.

 

Potrivit europarlamentarului, în această categorie vor intra, cel mai probabil, în principal proiecte de modernizare a căilor ferate şi autostrăzilor care înregistrează întârzieri majore în realizare şi implementare.

Corina Creţu a mai arătat că i-a propus comisarului Ferreira să iniţieze discuţii în cadrul Comisiei Europene pentru extinderea termenelor de depunere a proiectelor şi implementarea PNRR-urilor, dat fiind faptul că un număr mare de state membre se află în întârziere cu depunerea cererilor de plată.

“Am fost informată, în acest context, că Planul de Redresare şi Rezilienţă este în curs de renegociere, în primul rând pentru a se acorda o cotă mai mare pentru instrumentul RePowerEU, adică pentru acordarea de ajutoare pentru populaţie pentru a face faţă exploziei preţurilor la energie şi pentru o cotă mai mare acordată investiţiilor în energia regenerabilă. La final am trecut în revistă obiectivele şi priorităţile pe care le-am demarat în perioada în care am ocupat funcţia de Comisar European pentru Politică Regională şi care au fost continuate de Comisarul Ferreira, aşa încât nicio regiune să nu rămână în urmă. Am fost încântată să aflu impresiile pozitive ale doamnei Comisar ca urmare a vizitelor efectuate în România, la Bucureşti, Alba-Iulia şi Petroşani”, a subliniat Corina Creţu.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu a discutat cu comisarul european pentru sănătate despre lupta împotriva cancerului și penuria de medicamente antivirale din farmacii

Published

on

© Corina Crețu / Facebook

Europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, S&D) a avut miercuri, în marja sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg, o întrevedere cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranța alimentară, discuțiile concentrându-se pe lupta împotriva cancerului și penuria de medicamente antivirale din farmacii.

“Am felicitat-o pe doamna Comisar Kyriakides pentru noua abordare a Uniunii Europene în ceea ce privește depistarea cancerului – screening amplificat și superior calitativ pe care a lansat-o în luna septembrie 2022, care pune accentul pe depistarea cancerelor într-un stadiu incipient. Noua recomandare va sprijini statele membre să asigure faptul că 90% din populația UE care se califică pentru screening vizând depistarea cancerului de sân, de col uterin și colorectal, vor beneficia de această examinare până în 2025. Mă bucură faptul că noua abordare extinde screeningul organizat și pentru depistarea cancerului pulmonar, de prostată și cel gastric”, a scris Corina Crețu, pe Facebook, după întrevedere.

Potrivit europarlamentarului român, combaterea cancerului este o prioritate pentru Comisia Europeană, instituție care a alocat 4 miliarde de euro pentru Planul European de Combatere a Cancerului

“Pentru a asigura implementarea acestuia, comisara Kyriakides și-a propus să facă turul statelor membre ale UE”, a subliniat Crețu.

“Regret că numai în 2020 au fost diagnosticate cu cancer aproximativ 2,7 milioane de persoane care trăiesc în UE și peste 1,3 milioane de persoane și-au pierdut viața din cauza acestei boli”, a adăugat ea.

Corina Crețu și-a încheiat mesajul cu un apel către toate persoanele care se califică pentru screening “să-și facă această examinare, să nu amâne controalele medicale pentru că depistarea timpurie a cancerului poate salva vieți”.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis, laureat cu Premiul Civic German la Düsseldorf: Românii sunt pro-europeni convinși. Aderarea la Schengen ar fi un semnal important pe fondul creșterii euroscepticismului în Europa

INTERNAȚIONAL19 hours ago

România, reprezentată de Bogdan Aurescu la ceremonia de învestire a lui Erdogan: Suntem parteneri strategici și aliați apropiați în NATO

MAREA BRITANIE19 hours ago

Regele Charles al III-lea a mărturisit ce-l leagă de România: Am fost mișcat profund de suferințele românilor după al Doilea Război Mondial. Am vrut să amintesc lumii că România este o țară specială

MAREA BRITANIE19 hours ago

AFP: Transilvania este “onorată” să îl primească regele “său” Charles al III-lea, care a ales România pentru prima sa călătorie în străinătate după încoronare

MAREA BRITANIE2 days ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

MAREA BRITANIE2 days ago

Klaus Iohannis l-a primit pe regele Charles al III-lea, “un mare prieten al României”, la Palatul Cotroceni: Datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor și tradițiilor românești a trecut granițele

U.E.2 days ago

Annalena Baerbock consideră că războiul rus din Ucraina a reprezentat un punct de cotitură pentru securitatea din regiunea Mării Baltice: Securitatea fiecăruia dintre noi este securitatea noastră, a tuturor

NATO2 days ago

Secretarul general al NATO va participa la ceremonia de învestire a lui Erdoǧan, la Ankara. Aderarea Suediei la Alianță, principalul scop al vizitei în Turcia

COMISIA EUROPEANA2 days ago

UE a sprijinit România cu 3 miliarde de euro prin instrumentul SURE pentru a proteja locurile de muncă și lucrătorii de impactul pandemiei de COVID-19

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Bruxelles-ul propune modernizarea normelor UE privind siguranța și durabilitatea maritimă și prevenirea poluării apelor de către nave

MAREA BRITANIE2 days ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL2 days ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO3 days ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO3 days ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA3 days ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO1 week ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Team2Share

Trending