Implementată greșit, educația online riscă să adâncească și mai mult inegalitățile dintre elevii din România, a avertizat joi eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D), referindu-se la un raport publicat în aceeași zi de Comisia European care arată că în pofida măsurilor de atenuare a impactului pe care îl are COVID-19 asupra educaţiei, trecerea la învăţământul la distanţă riscă să agraveze inegalităţile deja mari din România
“Învățământul la distanță nu se poate face fără un context socio-economic adecvat, care să poată susține presiunea cu care se confruntă acum sistemul educațional. E realmente îngrijorătoare analiza dată publicității astăzi de către Comisia Europeană și care privește și România. Monitorul anual al educației și formării atenționează asupra faptului că pentru elevii din România, pandemia produce efecte dăunătoare și în ceea ce privește actul educațional. Aceasta este încă o dovadă a faptului că, din păcate, criza cu care ne confruntăm nu este doar una medicală, ci și una socială”, a explicat Crețu.
Aceasta a precizat că în calitate de Membră a Comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European, a militat constant pentru investirea, mai ales în contextul acestei pandemii, în îmbunătățirea competențelor digitale ale profesorilor, concomitent cu dezvoltarea unei infrastructuri educaționale solide din punct de vedere digital.
“Astfel de proiecte nu doar că ne vor permite să trecem mai ușor prin această criză, dar vor fi benefice României și după ce această pandemie se va fi încheiat. Așa cum am menționat și cu altă ocazie, a asigura accesul la educație este o obligație fundamentală a statului. Fără realizarea acestui deziderat, natura socială a statului pur și simplu se estompează”, a spus ea.
“Sper ca Guvernul României să folosească o sumă cât mai mare din banii alocați în viitorul Cadru Financiar Multianual acestui domeniu, atât de mult neglijat până în prezent”, a conchis Corina Crețu.
În pofida măsurilor de atenuare a impactului pe care îl are COVID-19 asupra educaţiei, trecerea la învăţământul la distanţă riscă să agraveze inegalităţile deja mari din România, atrage atenţia un raport al Comisiei Europene făcut public joi.
“Contextul socio-economic afectează în mod semnificativ performanţele elevilor şi studenţilor, limitând rolul pe care îl poate juca educaţia ca garant al egalităţii de şanse. În pofida măsurilor de atenuare a impactului pe care îl are COVID-19 asupra educaţiei, trecerea la învăţământul la distanţă riscă să agraveze inegalităţile deja mari”, relevă Monitorul anual al Educaţiei şi Formării, la capitolul despre România, citat de Agerpres.
“În pofida mai multor iniţiative, este necesară îmbunătăţirea competenţelor digitale ale profesorilor, ale instructorilor şi ale elevilor şi studenţilor şi este necesară asigurarea unei mai bune dotări a şcolilor cu echipamente digitale”, subliniază Comisia Europeană.
Executivul european evidenţiază că infrastructura digitală în şcoli nu este dezvoltată suficient, în special în zonele rurale.
“Comparativ cu media UE, mult mai puţine şcoli sunt extrem de bine dotate şi conectate din punct de vedere digital. Doar 14% dintre elevii români în învăţământul primar (media UE – 35%), 16% în învăţământul secundar inferior (media UE – 52%) şi 31% în învăţământul secundar superior (media UE – 72%) studiază în astfel de şcoli”, conform unor date din 2019 ale Comisiei Europene.
Raportul notează de asemenea că cheltuielile României pentru educaţie rămân printre cele mai scăzute din UE.
Monitorul analizează cum evoluează educaţia şi formarea în UE şi în statele sale membre, iar în acest an se axează pe predarea şi învăţarea în era digitală, în contextul în care criza provocată de coronavirus a demonstrat importanţa soluţiilor digitale pentru predare şi învăţare şi a evidenţiat punctele slabe existente