Connect with us

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu îl felicită pe social-democratul Zoran Milanović pentru alegerea sa ca președinte al Croației

Published

on

© European Union 2017 - Source : EP

Eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D) l-a felicitat miercuri pe fostul prim-ministru croat Zoran Milanović, candidatul stângii la alegerile prezidențiale din Croația și ales președinte al țării în urma scrutinului de duminică.

”Felicitări lui Zoran Milanović, candidatul stângii, ales ieri Președinte al Croației!  În 2015, vizitam împreună cu Domnul Milanović, atunci Prim-Ministru al Croației, locația podului de la Pelješac -care beneficiază de finanțare europeană și care urmează să conecteze ținutul Dubrovnik–Neretva de restul țării”, a scris Crețu, pe pagina sa de socializare.

Aceasta a reamintit, în context, că în calitate de comisar european pentru politică regională a aprobat o finanțare de 357 de milioane de euro pentru ”înfăptuirea acestui deziderat național al Croației, cel mai mare proiect de infrastructură al celui mai nou stat membru al Uniunii Europene”.

”Proiectul a continuat indiferent de culoarea politică a guvernului croat – ceea ce e un semn de maturitate și de responsabilitate din partea clasei politice de la Zagreb. Mult succes noului Președinte al Croației!”, a conchis europarlamentarul Corina Crețu.

Zoran Milanović, fostul prim-ministru social-democrat al Croației, urmează să devină noul președinte al țării după ce a obținut duminică, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, peste 50% din sufragii, invingând-o pe actuala șefă a statului, Kolinda Grabar-Kitarović.

Potrivit sondajelor, Milanović a obținut 52,67% din voturi în fața Kolindei Grabar-Kitarović, candidatul la conducerea Uniunii Democrate Croate (HDZ) aflate la guvernare, care a primit 47,33% din voturi.

Rezultatul reprezintă o înfrângere majoră pentru partidul de guvernământ care asigură, în calitate de Executiv al Croației, prima președinție la Consiliul Uniunii Europene a acestei țări de la 1 ianuarie și se pregătește de vizita oficială a Comisiei Europene și a președinților Consiliului European și Parlamentului European, programată la Zagreb la sfârșitul acestei săptămâni.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu solicită Guvernului României să comunice public modul în care folosește fondurile europene pentru a combate criza COVID-19

Published

on

© European Union 2018 - Source : EP

Europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, S&D) a solicitat miercuri Guvernului României să comunice public modul în care folosește fondurile europene pentru a combate criza COVID-19. Fostul comisar european pentru politică regională a trimis, în acest sens, o scrisoare către prim-ministrul Ludovic Orban, ministrului sănătății, ministrului fondurilor europene și ministrului dezvoltării regionale.

“Am trimis, astăzi, o scrisoare Premierului Ludovic Orban și Ministrului Sănătății, Ministrului Fondurilor Europene și Ministrului Dezvoltării Regionale în care am solicitat transparență maximă privind modul în care se folosesc resursele puse la dispoziție Statelor Membre de către Uniunea Europeană în combaterea crizei COVID-19”, a scris Crețu, pe pagina sa de Facebook.

Eurodeputatul român a precizat că cu această ocazie a reamintit măsurile adoptate la nivelul Parlamentului European.

“Acum, rolul principal este al Guvernelor naționale. Așadar, am solicitat Guvernului să prezinte care sunt pașii concreți pe care i-a făcut deja sau pe care îi are în vedere pentru a folosi aceste surse de finanțare europene în combaterea crizei”, a conchis Corina Crețu.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu, avertisment către Guvern: Orice discuție despre tăierea salariilor ar fi o mare greșeală

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, S&D) avertizează Guvernul că o potențială măsură de reducere a salariilor în scopul redresării economiei ar reprezenta o mare greșeală, cerând autorităților de la București să acorde atenţie planurilor pe care Uniunea Europeană le pune pe masă în această perioadă pentru a sprijini statele membre.

“Se vehiculează în spațiul public, tot mai des, măsuri care pot fi adoptate pentru redresarea economiei. Printre acestea aflăm că s-ar număra și reducerea de salarii – ceea ce, din punctul meu de vedere, trădează o viziune îngustă și total inacceptabilă pentru situația în care ne aflăm acum. Ni se prezintă actuala situație ca fiind una în care trebuie ales între a-i ajuta pe cei din sectorul privat sau a-i ajuta pe cei din sectorul public. E o falsă temă de dezbatere pe care trebuie să o respingem! După experiența tristă de acum 10 ani, când au fost tăiate salariile românilor (și când s-a atentat și la pensiile lor), cred că e cazul să înțelegem că soluția nu constă în scăderea unor salarii, ci în sprijinirea acelor sectoare economice și a acelor angajați aflați în dificultate”, a scris Crețu, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acesteia, un guvern responsabil nu ar trebui să-și pună problema tăierii salariilor din sectorul public.

“Principala preocupare ar trebui să fie, în schimb, aceea de a susține mediul privat. De asemenea, nu salariile de la stat sunt mari, ci în multe cazuri cele din privat au rămas prea mici. Să nu uităm că cei aflați acum în prima linie în lupta împotriva coronavirusului sunt mulți angajați din sectorul public: personal medical, polițiști, pompieri, jandarmi, militari, vameși etc. Iar mulți alți bugetari fac eforturi suplimentare pentru ca această perioadă să nu afecteze rezultatele muncii lor, cum sunt cadrele didactice, cercetătorii etc”, a spus Corina Crețu.

“O discuţie despre tăierea salariilor este o greșeală, fie şi doar ca semnal care li se transmite acum acestor oameni. Pe lângă gestionarea relativ nefericită a situației din spitale, a lipsei de echipamente, a testelor încă prea puține care se fac, Guvernul trebuie să aibă ca prioritate sprijinirea populației, a angajaților care riscă să rămână fără loc de muncă, a IMM-urilor care sunt acum expuse riscurilor. Şi, nu în ultimul rând, trebuie să se acorde atenţie planurilor pe care Uniunea Europeană le pune pe masă în această perioadă pentru a sprijini statele membre, asupra cărora am atras atenția în repetate rânduri săptămânile acestea”, a conchis europarlamentarul.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu se alătură apelului la solidaritate al primarilor europeni: Administrațiile locale trebuie să aibă acces rapid și direct la fonduri europene pentru combaterea COVID-19

Published

on

© Corina Crețu/Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D) s-a alăturat vineri apelului pentru solidaritate al organizației Eurocities – care reunește primarii a 140 de orașe europene – și care cere ca administrațiile locale să aibă un cuvânt mai important de spus în gestionarea acestei crize, prin acces rapid și direct la fondurile europene care sunt disponibile pentru înlăturarea efectelor răspândirii virusului.

“Cererile lor sunt, din punctul meu de vedere, legitime”, a spus Corina Crețu, într-o postare pe Facebook.

“Pe parcursul mandatului meu de Comisar European pentru Politică Regională, am fost o susținătoare a ideii de sporire a responsabilității comunităților locale în privința fondurilor europene. Așa cum știți, am considerat că cel puțin 10% din fondurile alocate unei țări ar trebui să fie la dispoziția localităților, iar administrațiile locale să fie responsabile pentru realizarea și implementarea proiectelor. Aceasta a fost și logica Agendei Urbane, care a permis orașelor să devină mai inovatoare și să colaboreze mai strâns unele cu celelalte, angajându-se în schimburi de bune practici”, a adăugat ea.

Fiecare comunitate are propriile sale nevoi, cu atât mai mult în mijlocul unor astfel de crize, care afectează Europa asimetric. E necesar să existe o coordonare de la nivel național în astfel de situații, dar la fel de important este să existe un transfer de management al fondurilor către administrațiile locale, astfel încât efectele să fie resimțite mai rapid și mai eficient de fiecare cetățean în parte.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020

ajutorcoronavirus.ro

Advertisement
Advertisement

Trending