Connect with us

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu, la 33 de ani de la Revoluția Română: Cu trecerea timpului, jertfa românilor din decembrie 1989 capătă o semnificație tot mai mare

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, S&D) a afirmat luni, la 33 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989 care a dus la căderea comunismului, că jertfa românilor care au căzut victime capătă o semnificație și mai mare mare cu trecerea timpului, referindu-se la beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană și la NATO de care se bucură acum țara noastră.

“Se împlinesc, zilele acestea, 33 de ani de la prăbușirea regimului comunist din România. Peste o mie de români au căzut victime represaliilor, dintre care câteva sute și-au pierdut viața. Cu trecerea timpului, jertfa lor capătă o semnificație tot mai mare. Mulțumită lor și celor care au avut curajul să înfrunte un aparat de stat represiv, astăzi trăim în libertate și suntem membri ai NATO și ai Uniunii Europene. Dincolo de nemulțumirile inerente privind tranziția si crizele cu care ne confruntam, ne bucurăm astăzi de dreptul de a circula liber, de a ne stabili, de a munci și de a învăța oriunde dorim în Europa”, a scris Crețu, într-o postare pe Facebook.

“Lor le datorăm mult din ceea ce este România astăzi”, a continuat ea.

Potrivit eurodeputatul român, în memoria victimelor și în numele generațiilor viitoare, trebuie să ducem mai departe speranțele de atunci ale poporului român.

“Responsabilitatea e a noastră, iar orice pas înapoi este o întinare a idealurilor care ne-au animat pe toți la finele anului 1989 și pentru care ei au dat totul. Nu vă vom uita niciodată!”, a conchis Corina Crețu.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Corina Crețu

Corina Crețu: Jean-Claude Juncker, un mare prieten al României și un susținător neobosit al UE. Îi mulțumesc pentru că am putut contribui la proiectul Europei unite

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Fostul președinte al Comisiei Europene și ex-premierul Luxemburgului Jean-Claude Juncker rămâne un exemplu de referință în Uniunea Europeană pentru abilitatea cu care a reușit să atragă noi state în proiectul european, a afirmat joi europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar european pentru politică regională în Comisia Juncker.

Crețu a participat joi, în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București, la acordarea titlului Doctor Honoris Causa fostului preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

“Un mare prieten al României și un susținător neobosit al proiectului Uniunii Europene”, a spus Corina Crețu.

Comisar european în perioada 2014-2019, Crețu a precizat că în toată perioada mandatului său de președinte al Comisiei Europene, Juncker a reușit să mențină echilibrul, să păstreze alături de el o echipă solidă și unită.

“L-am admirat întotdeauna pentru abilitatea sa de a comunica și de a lua decizii curajoase, dar cu multă cumpătare, după consultarea atentă și în profunzime a tuturor celor implicați. Doresc să îi mulțumesc și cu această ocazie pentru oportunitatea pe care mi-a oferit-o de a fi parte a echipei sale în calitate de Comisar European pentru Politică Regională și de a contribui, cu tot ce mi-a stat în putință, pentru proiectul Europei Unite!”, a continuat Crețu.

Ea a amintit că mandatul lui Juncker în fruntea Comisiei Europene nu a fost unul ușor, marcat de necesitatea gestionării consecințelor crizei economice, a crizei migranților și a momentului din 2016, când Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a decis ieșirea din Uniune.

“Cu toate acestea, rămâne o referință pentru abilitatea cu care a reușit să atragă noi state în proiectul european și să impună întotdeauna o agendă pozitivă, prin intermediul căreia și noi, românii, am avut foarte mult de câștigat. Suportul de care ne-am bucurat pentru creșterea capacității de atragere a fondurilor nerambursabile pentru proiecte majore destinate dezvoltării, este neprețuit”, a continuat aceasta.

Corina Crețu a felicitat și Senatul Academiei de Studii Economice pentru un eveniment de mare calibru.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu: Comisarul european pentru coeziune m-a asigurat că România nu va pierde bani din exercițiul financiar 2014-2020. Mai avem 25% din aceste fonduri

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Corina Creţu a anunţat, marţi, că România mai are de cheltuit 25% din totalul de fonduri europene alocate pentru exerciţiul financiar 2014-2020 până în luna decembrie şi că în urma unei întrevederi avute cu Elisa Ferreira, comisar european pentru coeziune şi reforme, a primit asigurări că România nu va pierde bani.

“M-am bucurat să o întâlnesc astăzi pe succesoarea mea în cadrul Comisiei Europene, doamna Elisa Ferreira, comisar european pentru Coeziune şi Reforme. În cadrul întâlnirii am discutat despre măsurile planificate de DG REGIO pentru a ajuta România să absoarbă fondurile europene neutilizate. Reamintesc faptul că România mai are de cheltuit 25% totalul de fonduri europene alocate pentru exerciţiul financiar 2014-2020 până în decembrie anul curent. În acest context, doamna comisar Ferreira m-a asigurat că România nu va pierde bani, în sensul că în această perioadă Comisia împreună cu autorităţile române lucrează la identificarea proiectelor ce nu pot fi terminate până în decembrie, urmând ca acestea să fie fazate şi să primească automat fonduri europene pentru lucrări efectuate şi după 2023, dar din sumele alocate României pentru Bugetul 2021-2027”, a scris Corina Creţu, fost comisar european pentru politică regională în perioada 2014-2019, într-o postare pe Facebook.

 

Potrivit europarlamentarului, în această categorie vor intra, cel mai probabil, în principal proiecte de modernizare a căilor ferate şi autostrăzilor care înregistrează întârzieri majore în realizare şi implementare.

Corina Creţu a mai arătat că i-a propus comisarului Ferreira să iniţieze discuţii în cadrul Comisiei Europene pentru extinderea termenelor de depunere a proiectelor şi implementarea PNRR-urilor, dat fiind faptul că un număr mare de state membre se află în întârziere cu depunerea cererilor de plată.

“Am fost informată, în acest context, că Planul de Redresare şi Rezilienţă este în curs de renegociere, în primul rând pentru a se acorda o cotă mai mare pentru instrumentul RePowerEU, adică pentru acordarea de ajutoare pentru populaţie pentru a face faţă exploziei preţurilor la energie şi pentru o cotă mai mare acordată investiţiilor în energia regenerabilă. La final am trecut în revistă obiectivele şi priorităţile pe care le-am demarat în perioada în care am ocupat funcţia de Comisar European pentru Politică Regională şi care au fost continuate de Comisarul Ferreira, aşa încât nicio regiune să nu rămână în urmă. Am fost încântată să aflu impresiile pozitive ale doamnei Comisar ca urmare a vizitelor efectuate în România, la Bucureşti, Alba-Iulia şi Petroşani”, a subliniat Corina Creţu.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu a discutat cu comisarul european pentru sănătate despre lupta împotriva cancerului și penuria de medicamente antivirale din farmacii

Published

on

© Corina Crețu / Facebook

Europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, S&D) a avut miercuri, în marja sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg, o întrevedere cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranța alimentară, discuțiile concentrându-se pe lupta împotriva cancerului și penuria de medicamente antivirale din farmacii.

“Am felicitat-o pe doamna Comisar Kyriakides pentru noua abordare a Uniunii Europene în ceea ce privește depistarea cancerului – screening amplificat și superior calitativ pe care a lansat-o în luna septembrie 2022, care pune accentul pe depistarea cancerelor într-un stadiu incipient. Noua recomandare va sprijini statele membre să asigure faptul că 90% din populația UE care se califică pentru screening vizând depistarea cancerului de sân, de col uterin și colorectal, vor beneficia de această examinare până în 2025. Mă bucură faptul că noua abordare extinde screeningul organizat și pentru depistarea cancerului pulmonar, de prostată și cel gastric”, a scris Corina Crețu, pe Facebook, după întrevedere.

Potrivit europarlamentarului român, combaterea cancerului este o prioritate pentru Comisia Europeană, instituție care a alocat 4 miliarde de euro pentru Planul European de Combatere a Cancerului

“Pentru a asigura implementarea acestuia, comisara Kyriakides și-a propus să facă turul statelor membre ale UE”, a subliniat Crețu.

“Regret că numai în 2020 au fost diagnosticate cu cancer aproximativ 2,7 milioane de persoane care trăiesc în UE și peste 1,3 milioane de persoane și-au pierdut viața din cauza acestei boli”, a adăugat ea.

Corina Crețu și-a încheiat mesajul cu un apel către toate persoanele care se califică pentru screening “să-și facă această examinare, să nu amâne controalele medicale pentru că depistarea timpurie a cancerului poate salva vieți”.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA6 hours ago

MAE marchează Ziua Tratatului de la Trianon printr-o expoziție dedicată rolului diplomației române la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.11 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE11 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.11 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO12 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA12 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.13 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.13 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA13 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA17 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO6 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ6 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ7 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA7 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending