Connect with us

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi, desemnat președinte al Intergrupului pentru lupta împotriva cancerului din Parlamentul European

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) a fost desemnat marți președinte al Intergrupului pentru Lupta împotriva Cancerului din Parlamentul European, grup care a fost creat la inițiativa Coaliției Europene a Pacienților cu Cancer (ECPC) – cea mai mare asociație care reunește sub umbrela sa pacienții cu cancer din Europa – și este format din eurodeputați ai tuturor familiilor politice.

“Voi reprezenta România în primul și singurul intergrup din Parlament care se ocupă exclusiv de combaterea cancerului”, a scris Bușoi, într-o postare pe Facebook, în care a făcut anunțul.

Evenimentul virtual de inaugurare a Intergrupului pentru Lupta împotriva Cancerului va avea loc miercuri 1 iulie, iar la lansarea vor participa comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, și președintele Comitetului pentru misiunea împotriva cancerului, prof. Walter Ricciardi.

“Cancerul nu poate fi învins în mod individual. Odată cu înființarea acestui intergrup avem șansa ca părțile interesate de la toate nivelurile de influență și cu diverse experiențe și fonduri să colaboreze în beneficiul tuturor cetățenilor europeni. Iar Planul european de luptă împotriva cancerului este un act de unitate europeană”, a mai spus Bușoi, care este și președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European

Intergrupul pentru Lupta împotriva Cancerului va servi drept forum și le va oferi europarlamentarilor posibilitatea de a se implica și mai mult în dialogul cu pacienții bolnavi de cancer, cu supraviețuitorii și cu cei care au grijă de ei, cu medicii și cu cercetătorii, cu cei responsabili de elaborarea politicilor de sănătate, cu liderii din industria sănătății, cu societatea civilă, în general, cu guvernele și cu instituțiile naționale.

Potrivit lui Cristian Bușoi, acest intergrup va acționa ca un canal de comunicare bidirecțional.

“Vom organiza audieri și dezbateri, misiuni de informare pe teme importante, cum ar fi: prevenirea, accesul la tratament, lipsa de medicamente, cercetări ale influenței cancerului asupra calității vieții, inovația în îngrijirea pacienților cu cancer și rata de supraviețuire. Vom informa direcția strategică a Parlamentului European privind lupta împotriva cancerului și vom ghida activitatea eurodeputaților în cadrul misiunii împotriva cancerului și în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului, bazat pe soluții non-partizane și pe dovezi concrete”, a declarat acesta.

Europarlamentarul PNL a atras atenția că în ciuda eforturilor depuse pentru scăderea incidenței cazurilor din Europa, cancerul rămâne una dintre principalele provocări cu care se confruntă medicina și societatea noastră.

“Acesta este motivul pentru care Comisia a selectat cancerul drept una dintre cele cinci noi misiuni pentru cercetare și inovare în UE. Scopul misiunii împotriva cancerului este să crească rata de supraviețuire la 75% până în 2030, față de la 47% cât este în prezent, prin acordarea unei atenții sporite prevenirii, tratamentului, îngrijirii bolnavilor de cancer și a supraviețuitorilor și reducerii inegalităților existente. Împreună cu misiunea împotriva cancerului, Planul european de luptă împotriva cancerului – care urmează să fie publicat până la sfârșitul anului 2020 – se va concentra pe prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și calitatea vieții pacienților și a supraviețuitorilor”, a mai spus Cristian Bușoi.

Anunțul privind crearea acestui intergrup vine după ce, la 19 iunie, Parlamentul European a votat pentru înființarea unei comisii speciale destinate luptei împotriva cancerului, consolidând strategia europeană pentru combaterea cancerului.

Această comisie specială pentru combaterea cancerului va avea sarcina specifică de a evalua oportunitățile UE de a lua măsuri concrete, de a identifica legislația și alte măsuri care pot ajuta la prevenirea și combaterea cancerului și căutarea celor mai bune modalități de a sprijini cercetarea.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Cristian Bușoi

Președintele Comisiei ITRE din PE, Cristian Bușoi: Planurile naționale ale țărilor UE trebuie să contribuie la obiectivul de eliminare a emisiilor de gaze cu efect de seră

Published

on

© Cristian Busoi/ Facebook

Uniunea Europeană este hotărâtă să își îndeplinească obiectivul de eliminarea a emisiilor de gaze cu efect de seră și de a le oferi tuturor cetățenilor energie din surse sigure, la prețuri accesibile, a declarat, marți, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, Cristian Bușoi (PNL, PPE), după o ședință a comisiei pe care o conduce și pe care a prezidat-o.

“Fiecare țară contribuie la atingerea acestor ambiții, iar planurile naționale trebuie să stimuleze investițiile private necesare în acest sens”, a spus Bușoi, în contextul în care la ședința Comisiei ITRE a participat Ditte Juul Jørgensen, director general al Departamentului pentru Energie al Comisiei Europene.

Aceasta a subliniat că specialiștii Comisiei orientează deja statele membre către investiții în energiile regenerabile necesare atât pentru atingerea obiectivelor de climă, cât și pentru recuperea după criza sanitară și a făcut un apel către toate guvernele UE pentru o mai strânsă colaborare cu Comisia Europeană pe acest subiect.

“O bună parte din fondurile alocate prin Bugetul Multianual al UE și Mecanismul Next Generation EU vor merge către investiții în Energie și vor acoperi 100% obiectivele de climă pe care le avem, a subliniat repezentantul DG Energie în discuția pe care am avut-o la Comisia ITRE”, a mai adăugat Bușoi, într-o postare pe Facebook.

 

Un alt punct important pe agenda Comisiei ITRE a fost prezentarea studiul privind „Bugetul și nevoile de personal ale Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER)”, realizat de compania independentă Trinomics.

Studiul a relevat faptul că ACER are nevoie de majorarea capitalului și a personalului pentru a-și putea organiza eficient misiunea pe care o are. Rolul ACER este de a facilita cooperarea dintre autoritățile naționale de reglementare în domeniul energiei.

“În calitate mea de președinte al ITRE și de raportor al ITRE pentru bugetul pentru 2021 voi depune toate eforturile pentru ca nevoile pe care le are ACER, evidențiate în studiul prezentat astăzi, să fie votate în mini-plenara de luna viitoare din Parlamentul European”, a conchis Cristian Bușoi.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie din PE, a condus negocierea interinstituțională privind finanțarea adecvată a Facilității Conectarea Europei

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, a condus, alături de eurodeputata Karima Delli, președintele Comisiei pentru Transport, negocierea interinstituțională cu Comisia Europeană și Consiliul privind finanțarea adecvată pentru atingerea obiectivelor Facilității pentru Conectarea Europei, un instrument de finanțare care să canalizeze resurse spre dezvoltarea rețelelor de infrastructură și să atragă investiții suplimentare din sectoarele publice și private.

„Principalul obiectiv în sectorul telecomunicațiilor este eliminarea barierelor digitale, care împiedică finalizarea pieței unice digitale, conectarea tuturor instituțiilor și gospodăriilor din UE la internet și acoperirea parțială a acestora cu internet de mare viteză, prin tehnologia 5G. Pentru această țintă ar fi necesare aproximativ 500 de miliarde de euro, sumă suplimentară față de aclocările deja existente. Cât despre bugetul CEF pentru Energie, acesta este de aproximativ 4,8 miliarde euro și sprijină proiectele care se concentrează pe îmbunătățirea securității aprovizionării cu energie a UE și reducerea emisiilor de CO2. Programul a finanțat, spre exemplu, interconectorul de gaz între Lituania și Polonia, Biscay Bay High”, scrie președintele ITRE.

Totuși, subliniază Cristian Bușoi, „nicio decizie la nivel european nu se ia fără negociere”, iar în calitate de președinte al Comisiei ITRE, alturi de colegii eurodeputați din Comisia Transporturi, se întâlnește „frecvent cu Comisia Europeană și Consiliul pentru a identifica cele mai bune soluții, care să ne permită să atingem obiectivele propuse în CEF”. În acest sens, Bușoi menționează că o astfel de negociere cu Comisia și Consiliul am condus chiar astăzi, împreună cu colega mea Karima Delli, președintele Comisiei TRAN din Parlamentul European”. 

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie din PE: Viitorul telemedicinei trebuie să înceapă astăzi

Published

on

©️ Cristian Bușoi/ Facebook

Europarlamentarul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Cercetare din Parlamentul European și negociatorul Legislativului pentru viitorul program de sănătate al UE, a reiterat în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente pentru sănătate la nivel mondial faptul că acțiunea pentru sănătate nu mai trebuie să fie amânată, mai ales în contextul în care se dispune de instrumente fără precedent în acest moment.

Programul de Cercetare Horizon Europe, cu un buget (propus) record, de 100 de miliarde de euro, Programul EU4Health, cu un buget de cel puțin 1,7 milarde de euro, pe care sperăm să îl suplimentăm după negocierile cu Consiliul și, special pentru România, Programul Operațional pentru Sănătate (POS), cu un buget de 4,7 miliarde de euro, finanțat prin Bugetul Multianual al UE și Mecanismul Next Generation EU sunt instrumentele fără precedent.

„Aceste Programe vor ajuta cercetarea, inovarea, modernizarea infrastructurii de sănătate, ne vor permite să relocăm industria de Sănătate în Europa și, la fel de important, vor ajuta la digitalizarea sistemului. Vor face ca informațiile să circule mai repede și în deplină siguranță. Îi vor ajuta pe pacienți să își monitorizeze singuri starea de sănătate, iar pe medici să lucreze împreună mai bine, chiar dacă se află la mii de kilometri distanță”, a trasmis Cristian Bușoi în mesajul postat pe pagina de Facebook.

De asemenea, în caliatate de președinte al Comisiei pentru Cercetare și Industrie din PE, „viitorul telemedicinei trebuie să înceapă astăzi”:  „Am încredere că dacă lucrăm împreună vom reuși să creăm un viitor mai bun pentru Sănătate în UE: noi, eurodeputații, care avem responsabilitatea legiferării, alături de specialiști din toate domeniile Sănătății, de cercetători, de academicieni și avându-i întotdeauna alături pe pacienți”, a mai adăugat acesta.

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

Lansarea Consiliului Național pentru Transformare Digitală

INTERNAȚIONAL23 mins ago

Turcia va face toți pașii juridici și diplomatici necesari privind caricatura președintelui Erdogan din revista franceză Charlie Hebdo

Corina Crețu26 mins ago

Corina Crețu: Voi milita în Parlamentul European pentru a transforma garanția pentru copii în realitate, în România și în țările UE unde românii și-au întemeiat o familie

MAREA BRITANIE30 mins ago

Marea Britanie cere aliaților din NATO să fie solidari privind libertatea de exprimare în disputa Franța-Turcia

ROMÂNIA1 hour ago

Ambasadorul României la Paris: Vizita premierului Ludovic Orban, foarte importantă pentru relația bilaterală și evocatoare pentru multele lucruri care ne leagă

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Eurodeputatul Rareș Bogdan: Decizia Parlamentului European de a acorda Premiul Saharov 2020 opoziției democratice din Belarus insuflă curaj tuturor celor care luptă împotriva dictaturii

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Liderul eurodeputaților români din PPE, Rareș Bogdan, apără interesele României privind tranziția verde a UE: Interesul național, exprimat de Klaus Iohannis, nu este negociabil

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

COVID-19: Majoritatea activităților Parlamentului European se vor desfășura la distanță și în noiembrie

ROMÂNIA2 hours ago

Vicepremierul Raluca Turcan: Am primit asigurări că proiectele de infrastructură ale României din cadrul Inițiativei celor 3 Mări vor primi finanțare

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

COVID-19: Președintele Consiliului European, Charles Michel, pledează pentru o ”Uniune a testelor și vaccinurilor”: Această criză a arătat deja că nicio ţară nu se poate descurca singură

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Franța cere sprijinul aliaților din UE pentru a consolida „echilibrul de putere” european în raport cu Turcia

ROMÂNIA1 day ago

Ela Moraru, CEO Google România: Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală ar trebui să susțină și să promoveze continuarea studiilor de către femei în domeniul IT&C, fiind necesară această forță de muncă

ROMÂNIA1 day ago

Violeta Luca, Microsoft: Crearea CNTD vine într-un moment foarte bun, pe o bază în care digitalizarea s-a făcut într-un ritm accelerat, efectul de transformare fiind unul structural

ROMÂNIA1 day ago

Lansarea CNTD. Călin Bota, secretar de stat în cadrul MFE: Vom colabora foarte bine cu ADR și în perioada următoare vom găsi soluții astfel încât marile sisteme publice să poată fi digitalizate

ROMÂNIA1 day ago

Sabin Sărmaș, președinte ADR: Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală este un mic minister al transformării digitale a României, cu expertiză din mediul privat pentru instituțiile statului

Dacian Cioloș2 days ago

Dacian Cioloș a votat adaptarea Politicii Agricole Comune la nevoile de mediu și protecția, în premieră, a lucrătorilor sezonieri prin condiționarea plății subvenției către ferme de respectarea drepturilor muncitorilor

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul a aprobat proiectul privind structura suport în cazul celor 15 procurori delegați la Parchetul European, condus de Laura Codruța Kövesi

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: Urmează discuţii foarte dure cu agenţiile de rating şi cu Comisia Europeană

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru politica de transport a UE: Comisia Europeană trebuie să prioritizeze finalizarea coridoarelor strategice și alocarea integrală a fondurilor pentru atingerea acestui obiectiv

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: România a atras în acest an fonduri europene pentru agricultură de peste două miliarde de euro

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Dragoș Pîslaru: Pandemia este o lovitură, dar și un moment în care putem face tranziția de la o piața reactivă și inflexibilă la una dinamică

Advertisement
Advertisement

Trending