Connect with us

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi, întâlnire cu ministrul ucrainean al Energiei: Ucraina are ambiția să devină hub regional de energie, având a doua cea mai mare rezervă cunoscută de gaz din Europa

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European a avut o întâlnire cu ministrul Energiei din Ucraina, German Galuşcenko, și cu președintele Consiliului de administrație al NJSC Naftogaz, Oleksiy Chernyshov, pe care i-a asigurat că va sprijini în continuare, ”cu toată forța, Ucraina pentru a rezista în fața agresiunii rusești” și i-a ”felicitat pentru curajul și determinarea lor în a-și apăra economia, industria și țara”.

”Din dialogul pe care l-am avut astăzi cu cei doi oficiali am înțeles că Ucraina are ambiția de a deveni hub regional de energiei. Țara vecină are a doua cea mai mare rezervă cunoscută de gaz natural din Europa, 1,1 trilioane de metri cubi de gaz, potrivit unei estimări din 2019, dar și capacități uriașe de stocare, inclusiv pentru țări din Uniunea Europeană”, a menționat eurodeputatul într-un comunicat. 

Acesta a citat un think-tank canadian pentru a evidenția că ”aproximativ 80% din rezervele de gaz, petrol și cărbune ale Ucrainei se găsesc în regiunea Nipru-Donețk, punctul central al operațiunilor militare ale Rusiei”.

”Uniunea Europeană a prezentat un plan în valoare de 300 de miliarde de euro, prin care își propune să rupă dependența de gazele și petrolul din Rusia, până în 2027. Am făcut deja pași concreți în acest sens și vom continua pe același drum. UE nu va finanța războiul declanșat de Federația Rusă. Am trecut cu bine de iarna aceasta”, a mai spus Cristian Bușoi, listând o serie dintre măsurile pe care Uniunea le-a luat: educerea consumului, umplerea depozitelor, au dat rezultate, iar vremea blândă a contribuit și ea la evitarea penuriei. Mai departe avem nevoie de decizii bune, care să ajute cetățenii și industria UE. Am încredere că planul nostru va da rezultate.

”Mai departe avem nevoie de decizii bune, care să ajute cetățenii și industria UE. Am încredere că planul nostru va da rezultate. Vom reuși să investim mai mult în surse de energie regenerabilă: eoliană, solară, hidro și geo-termală, vom face achiziții de gaz în comun, pe modelul deja cunoscut, și vom reuși să izolăm Rusia și să impunem acesteia sancțiuni și în zona energiei nucleare”, a completat eurodeputatul.

Apelul său vine pe fondul schimbărilor produse odată cu invazia rusă în Ucraina.

”Folosirea energiei ca armă de către Rusia a avut consecințe enorme în lume, în general, și în Uniunea Europeană, în special. Dar, am demonstrat că putem merge mai departe. Cetățenii europeni, companiile europene și ajutorul pentru Ucraina sunt priorități pe agenda UE. O demonstrează nu doar măsurile pe care le-am luat până acum, ci și noua propunere legislativă privind configurația pieței energiei electrice în UE”, a conchis Cristian Bușoi.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi, întâlnire cu reprezentanții Sanitas: Voi acționa în PNL și în Coaliție pentru deblocarea posturilor din sănătate și creșterea veniturilor

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Europarlamentarul Cristian Bușoi, vicepreședinte al Partidului Național Liberal responsabil pentru domeniul sănătății, a avut joi o întrevedere de lucru cu reprezentanții sindicatelor Sanitas pentru a genera soluții privind deblocarea posturilor din sistemul de sănătate.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Bușoi a descris întâlnirea drept “foarte bună”, însă a atenționat că sunt necesare “soluții rapide”.

“Voi acționa în cadrul PNL și în Coaliție pentru deblocarea posturilor din sistemul de Sănătate, aplicarea Legii 153/2017 privind salariile, sporurile și gărzile, asigurarea tichetelor de vacanță și a indemnizației de masă. Angajații din spitalele aflate în subordinea Ministerului Transporturilor au nevoie de certitudinea că își vor păstra locurile de muncă”, a spus el.

Bușoi a pledat și pentru soluții legate de creșterea veniturilor, respectând în același timp “angajamentele din PNRR și constrângerile bugetare”.

“Trebuie să se găsească soluții în următoarea Lege unică a salarizării pentru creșterea veniturilor și, mai ales, pentru rezolvarea inechităților și discrepanțelor din sistem. Dialogul trebuie să continue, soluțiile să fie implementate rapid și mișcările de protest să fie evitate”, a conchis Cristian Bușoi, care este și raportor al Parlamentului European pentru programul de sănătate al UE și responsabil al Parlamentului European pentru relația cu Agenția Europeană pentru Medicamente.

 

Continue Reading

Cristian Bușoi

Avizul elaborat de Cristian Bușoi referitor la Spațiul european al datelor privind sănătatea, adoptat cu largă majoritate de Comisia pentru cercetare din Parlamentul European

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Avizul la dosarul ”Spațiul european de date privind sănătatea” (EHDS) pentru care eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) este responsabil din calitate de raportor, a fost votat, cu largă majoritate, în Comisia pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, pe care europarlamentarul o conduce.

”Pentru ca datele de sănătate să fie utile în diferite sisteme este esențial să stabilim reguli și standarde interoperabile și comune. Aceasta înseamnă că datele ar trebui să poată fi schimbate fără probleme între diferite sisteme de sănătate, indiferent de platforma sau software-ul utilizat. Foarte important! Să ne asigurăm că schimbul se face într-un mod care să respecte confidențialitatea și drepturile pacienților”, a precizat Bușoi, responsabil al Parlamentului European în relația cu Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA).

Avizul întocmit de acesta a fost adoptat cu 58 de voturi pentru, 3 împotrivă și 2 abțineri. 

La începutul lunii mai a anului trecut, Comisia Europeană a lansat Spațiul european al datelor privind sănătatea (EHDS), unul dintre elementele constitutive centrale ale unei Uniuni Europene a Sănătății puternice.

Cetățenii își controlează propriile date privind sănătatea, în țara lor de origine și la nivel transfrontalier

  • Datorită EHDS, cetățenii vor avea acces imediat, gratuit și ușor la datele lor în format electronic. Ei pot partaja cu ușurință aceste date cu alți profesioniști din domeniul sănătății în interiorul statelor membre și la nivel transfrontalier, pentru a îmbunătăți furnizarea de îngrijiri de sănătate. Cetățenii vor avea acces deplin asupra datelor lor și vor putea adăuga informații, rectifica date eronate, restricționa accesul altor persoane și obține informații cu privire la modul în care sunt utilizate datele lor și în ce scop.
  • Statele membre se vor asigura că dosarele de sănătate ale pacienților, prescripțiile electronice, imaginile medicale și rapoartele de imagistică medicală, rezultatele de laborator și biletele de externare sunt eliberate și acceptate într-un format european comun.
  • Interoperabilitatea și securitatea vor deveni cerințe obligatorii. Producătorii de sisteme de evidență electronică a datelor privind sănătatea vor trebui să certifice respectarea acestor standarde.
  • Pentru a garanta faptul că drepturile cetățenilor sunt protejate, toate statele membre trebuie să desemneze autorități în domeniul sănătății digitale. Aceste autorități vor participa la o infrastructură digitală transfrontalieră (MyHealth@EU) care va sprijini pacienții să-și partajeze datele la nivel transfrontalier.

Îmbunătățirea utilizării datelor privind sănătatea pentru cercetare, inovare și elaborarea politicilor

  • EHDS creează un cadru legal solid pentru utilizarea datelor privind sănătatea în scopuri de cercetare, inovare, sănătate publică, elaborarea politicilor și reglementare. În condiții stricte, cercetătorii, inovatorii, instituțiile publice sau întreprinderile din sectorul medical vor avea acces la cantități mari de date privind sănătatea de înaltă calitate, esențiale pentru dezvoltarea unor tratamente, vaccinuri sau dispozitive medicale care vor salva vieți omenești și pentru asigurarea unui acces mai bun la îngrijiri de sănătate și la sisteme de sănătate mai reziliente.
  • Pentru a obține acces la astfel de date, cercetătorii, întreprinderile sau instituțiile vor solicita o autorizație din partea organismului de acces la datele privind sănătatea, care urmează să fie înființat în fiecare stat membru. Accesul va fi permis numai dacă datele solicitate sunt utilizate în scopuri specifice, în medii închise și sigure și fără a dezvălui identitatea persoanelor vizate. De asemenea, este strict interzisă utilizarea datelor pentru decizii care sunt în detrimentul persoanelor, cum ar fi elaborarea unor produse sau servicii dăunătoare sau majorarea unei prime de asigurare.
  • Organismele de acces la datele privind sănătatea vor fi conectate la noua infrastructură descentralizată a UE pentru utilizare secundară (HealthData@EU), care va fi creată pentru a sprijini proiectele transfrontaliere.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie din PE, va face toate demersurile pentru a susține obiectivele R. Moldova în instituțiile europene: Suntem și vom fi alături de Republica Moldova

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, a avut întâlniri cu  ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, vicepreședintele Comisiei pentru Mediu și Dezvoltare Regională din Parlamentul Republicii Moldova, Ina Coșeru, și Mariana Cușmir, membru în aceeași comisie.

Temele abordate au vizat problemele curente și demersurile pe care eurodeputatul le-a făcut pentru asigurarea independenței energetice a Republicii Moldova față de Rusia.

”UE și România au depus toate eforturile ca Moldova să treacă peste criza energetică și să reziste în fața războiului hibrid declanșat de Kremlin, care utilizează gazul ca instrument de șantaj. Suntem și vom fi alături de Republica Moldova”, a menționat Bușoi.

Acesta a dat asigurări că va face toate demersurile și va folosi toate pârghiile instituționale pentru a susține obiectivele Republicii Moldova atât în fața Comisiei Europene, cât și în forurile politice din cadrul Uniunii.

”Vom face tot posibilul ca cetățenii să resimtă cât mai puțin din efectele șantajului rus. Este vital să creștem independența energetică și să găsim cât mai multe soluții alternative la gazul rusesc”, a conchis Cristian Bușoi.

Recent, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reiterat că România va rămâne un susținător al Republicii Moldova și va oferi și pe viitor sprijinul necesar în domeniul energiei.

Amintim că săptămâna trecută premierul a anunțat că Guvernul aprobă un memorandum privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova.

În cadrul întâlnirii lor din martie, prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a asigurat pe omologul său moldovean, Dorin Recean, de sprijinul ”permanent” al țării noastre și la nivel UE pentru integrarea europeană și consolidarea securității și rezilienței energetice și economice a Republicii Moldova.

De altfel, România a fost alături de Republica Moldova care s-a confruntat cu un șantaj energetic din partea Rusiei, amintind aici ca exemplu faptul că țara noastră a început în luna decembrie să exporte către vecinul de peste Prut gaze prin conducta Iași-Ungheni.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA5 hours ago

MAE marchează Ziua Tratatului de la Trianon printr-o expoziție dedicată rolului diplomației române la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.10 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE10 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.10 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO12 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA12 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.12 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.12 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA13 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA17 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO6 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ6 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ7 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA7 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending