Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) a găzduit un eveniment la Parlamentul European privind tratarea insuficienței cardiace, organizat de Asociația S.O.S. Drepturile Pacienților

Asociația S.O.S. Drepturile Pacienților a organizat, ieri, în Parlamentul European, cu sprijinul The Heart Failure Policy și a Grupului PPE din Parlamentul European, seminarul cu tema “Provocarea insuficienței cardiace în statele membre ale UE. Cum pot obține pacienții acces mai bun la screening, diagnostic și tratament eficient?”, informează un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

FOTO: Asociația S.O.S. Drepturile Pacienților

Evenimentul, care a fost găzduit și moderat de eurodeputatul Cristian Bușoi, a reunit autorități din domediul medical și medici specialiști din România și statele membre UE. Printre aceștia s-au numărat: dr. Ovidiu Chioncel, șeful departamantului de Cardiologie al Institutului “Prof. Dr. C.C. Iliescu”, Christine Merkel, reprezentant The Heart Failure Policy Network, dr. Corina Pop, secretar de stat în Ministerul Sănătății, dr. Loredana Piloff, coordonator al Programelor de Cardiologie în cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, dr. Oana Costan, director CNAS Romania, dr. Vlad Negulescu, reprezentant al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, domna Rozalina Lăpădatu, vicepreședinte Alianța Pacienților Cronici din Romania.În fiecare an, în România, 25.000 de persoane sunt diagnosticate cu insuficiență cardiacă și sunt spitalizate din această cauză, potrivit Studiului asupra percepției insuficienței cardiace în Europa (SHAPE). Același studiu mai arată că 7.4 % dintre pacienții cu insuficiență cardiacă mor în timpul spitalizării.

“Un milion de români suferă, în prezent, din cauza insuficienței cardiace, ceea ce înseamnă 4.7% din populația cu vârsta de peste 35 de ani. 36% dintre pacienții care suferă de insuficiență cardiacă mor sau revin în spitale și trebuie internați, la mai puțin de un an de la ultima spitalizare. Pentru a reduce incidența bolii în România și pentru scăderea mortalității și readmisiei bolii avem nevoie de medicamente inovative și de derularea unor campanii de conștientizare a bolii. Astăzi 9 din 10 români nu știu că suferă de insuficiență cardiacă”, a declarat dr. Ovidiu Chioncel, șeful departamantului de Cardiologie al Institutului “Prof. Dr. C.C. Iliescu”.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Corina Pop, a declarat că, începând cu anul 2018, România va avea un program național de screening pentru insuficiența cardiacă. „Programul de screening va fi finanțat de Uniunea Europeană și se va derula pe o perioadă de cinci ani, cu implicarea medicilor de familie. Vom monitoriza peste 500 de mii de persoane predispuse la boli cardiovasculare și infarct miocardic”, a subliniat dr. Corina Pop.

Potrivit medicilor specialiști prezenți la eveniment, insuficiența cardiacă trebuie să se înscrie între prioritățile României în perioada în care țara noastră o să exercite președinția Consiliului Uniunii Europene. Deși România este, astăzi, una dintre țările UE cu cea mai mare incidență a bolii, accesul pacienților la tratament este deficitar din cauza numărului mic de specialiști, care lucrează, în general, în centrele universitare, a numărului mare de pacienți, care nu conștientizează boala și a accesului încă redus la tratamente inovative.“Pentru a reduce incidența și mortalitatea în rândul bolilor cardiovasculare nu ar trebui să mai existe bariere și inegalități, ci ar trebui ca, și România să adopte cele mai bune soluții și bune practici în sănătate.”, a declarat Christine Merkel reprezentant al The Heart Failure Policy Network.

Participanții la seminarul “Provocarea insuficienței cardiace în statele membre ale UE” au concluzionat că în statele membre UE este nevoie de un Call to action pentru ca insuficiența cardiacă să fie inclusă în politicile și planurile naționale privind bolile cardiovasculare și de crearea unei baze de date naționale, care să includă informații despre evoluția pacienților cu insuficiență cardiacă.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.