Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) atrage atenția asupra legii Educației din Ucraina în plenul Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) a ridicat problema Legii Educației în plenul Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic desfășurată la Kiev, în contextul în care noua lege a educației studiul în învățământul secundar și superior în Ucraina se va face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educația în limbile minorităților va fi disponibilă doar în grădinițe și școli primare.

”În plenul Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic, care a avut loc astăzi și ieri la Kiev, am ridicat problema Legii Educației, în ciuda nemulțumirii colegilor deputați din Ucraina, care nu respectă drepturile minorității române din această țară. Consider că destinul european al Ucrainei trebuie să aibă legătură directă cu respectarea valorilor fundamentale: democrație, respect pentru drepturile omului și libertățile fundamentale, stat de drept și bună guvernare.”, a transmis eurodeputatul român.

”Adunarea Parlamentară a Parteneriatului Estic are loc, anual, fie la Bruxelles, fie într-una dintre cele cinci țări active ale Parteneriatului: Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia și Azerbadjan. Discuțiile de anul acesta s-au concentrat pe consolidarea relațiilor economice și politice dintre Uniunea Europeană și cele 5 țări active ale Parteneriatului Estic, precizează eurodeputatul român.

Noua lege ucraineană a educației, adoptată la începutul lunii septembrie și promulgată de președintele Petro Poroșenko, introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educației. Conform noii legi, studiul în învățământul secundar și superior în Ucraina se va face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educația în limbile minorităților va fi disponibilă doar în grădinițe și școli primare. Această situație a declanșat proteste în mai multe țări vecine.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.