Connect with us

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE): Procedurile greoaie de rambursare a costurilor și impunerea abuzivă a obținerii preautorizării pentru un tratament în străinătate rămân cele mai mari obstacole pentru mobilitatea pacienților în UE

Published

on

©Cristian Busoi/ Facebook

Mobilitatea pacienților în interiorul Uniunii Europene reprezintă una dintre cele mai pragmatice și benefice măsuri pe care UE le-a adoptat în sănătate în ultimii ani, însă aceasta prezintă în continuare două mari bariere pentru cetățenii europeni care doresc să beneficieze de asistență medicală în alt stat membru decât cel din care provin, este mesajul transmis de eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), în cadrul intervenției sale din Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European.

 

Eurodeputatul liberal a atras atenția asupra celor două obstacole cu care se confruntă pacienții care vor să urmeze tratamente într-un alt stat membru decât cel de origine:

În primul rând, procedurile greoaie de rambursare a costurilor, despre care spune că ,,variază foarte mult de la un stat la altul”  și care ,,depind și de bugetul pe care îl are fiecare stat membru”.

,,Eu am fost un an de zile președintele CNAS din România și știu că bugetul pentru rambursarea tratamentelor din străinătate era foarte mic și sunt convins că și în alte state membre este la fel. În plus, în multe state membre avem proceduri greoaie, multă birocrație și de aceea mulți pacienți renunță să ceară rambursarea cheltuielilor medicale, mai ales dacă este vorba despre sume mici”, a explicat eurodeputatul român.  

În al doilea rând, este vorba despre  impunerea, de multe ori abuzivă, a obținerii autorizării prealabile pentru un tratament în străinătate îngreunează mobilitatea pacienților.

,,Aici trebuie evaluată situația pentru ca de multe ori nu există un motiv întemeiat pentru o preautorizare. În rest, rețeaua de referință europeană este o poveste de succes, care se dezvoltă în multe state membre prin sistemul de e-sănătate, dar provocarea cea mai mare rămâne interoperabilitatea și interconectarea acestor sisteme pentru că dacă putem inteconecta dosarele medicale ale pacienților, atunci eficiența și calitatea serviciilor vor crește semnificativ”, a mai afirmat Cristian Bușoi, încheiându-și totodată, intervenția. 

Astfel, potrivit unui mesaj postat pe pagina sa de Faebook, eurodeputatul român a transmis că ,,trebuie să facem cât mai repede cu putință câteva schimbări importante, atât la nivel european, cât, mai ales, în multe dintre statele membre, printre care și România, astfel încât pacienții să beneficieze de îngrijiri medicale sigure, rapide și de calitate, oriunde în Europa”. 

Desemnat printre cei mai influenți 19 români din Parlamentul European, Cristian Bușoi reprezintă România, la Bruxelles, din anul 2007.  În prezent, este vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European. La finalul lui 2018 a fost numit raportor din partea Comisiei de Mediu și Sănătate pentru Programul de Sănătate al Uniunii Europene și Programul de Cercetare și Inovare, Orizont Europa. A reușit să obțină astfel majorarea bugetului pentru Programul de Sănătate din cadrul Fondul Social European Plus de la 413 milioane de Euro, la 473 milioane de Euro, precum și creșterea finanțării pentru Cercetare în Sănătate de la 7,7 miliarde de Euro, la 9,1 miliarde de Euro.  În Parlamentul European a muncit în mod constant în numele pacienților pentru accesul egal la tratamente și pentru cauza medicinei  personalizate. Pentru activitatea sa, Cristian Bușoi a primit de la Alteța Sa Regală Principesa Astrid a Belgiei premiul EURORDIS pentru susținerea pacienților cu boli rare.

Mai mult despre activitatea europarlamentarului AICI.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Cristian Bușoi

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) salută câștigarea ”bătăliei importante pentru România” de către opoziție: A demis cel mai incompetent guvern. Țara are nevoie de un guvern competent, capabil să administreze România

Published

on

Opoziția a câștigat astăzi o bătălie importantă pentru România. A demis cel mai incompetent guvern, a scris pe pagina sa de Facebook europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) pe pagina sa de Facebook, după ce moțiunea de cenzură depusă de opoziție în Parlament a fost adoptată cu 238 de voturi pentru și 4 voturi împotrivă.

Opoziția a câștigat astăzi o bătălie importantă pentru România. A demis cel mai incompetent guvern. Este o victorie politică mare, dar trebuie să rămânem raționali și conștienți că greul de acum începe. Țara are nevoie de un guvern competent, capabil să administreze România și să ofere un buget realist pentru anul ce va urma”, a scris eurodeputatul român.

Moțiunea de cenzură depusă în Parlament de opoziție a fost adoptată cu 238 de voturi pentru și 4 voturi împotrivă, iar cabinetul condus de premierul Viorica Dăncilă a căzut.

Citiți și:
Moțiunea de cenzură a trecut cu 238 voturi pentru: Guvernul PSD al premierului Viorica Dăncilă a căzut

”Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului a constatat următoarele: numărul total de voturi exprimate – 245, numărul de voturi anulate – 3, 242 de voturi valabil exprimate. Voturi pentru adoptarea moțiunii de cenzură: 238. Voturi contra: 4. Abțineri: zero. Moțiunea de cenzură se adoptă cu votul majorității deputaților și senatorilor”, a transmis, de la tribuna Parlamentului, un reprezentant al Birourilor reunite.

Moţiunea, intitulată “Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!”, a avut 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, PRO România, ALDE, UDMR, minorităţi naţionale, dar şi două de la PSD, conform liderului liberalilor, Ludovic Orban.

Iniţiatorii moţiunii de cenzură au solicitat votul parlamentarilor pentru demiterea Guvernului, considerat “cel mai nociv” din ultimii 30 de ani şi au arătat că, imediat după acest moment, opoziţia va propune “cea mai bună soluţie guvernamentală pentru români”, anticipându-se că soluţia benefică este un “guvern suplu”, cu 15 ministere.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE): Incompetența, populismul și demagogia trebuie să iasă din clădirea Guvernului

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Incompetența, populismul și demagogia trebuie să iasă din clădirea Guvernului, parlamentarii având obligația morală de a demite cel mai incompetent guvern din istoria României, a scris europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Acesta a subliniat nevoia României de a avea un guvern capabil și responsabil, criticând în același timp lipsa de reforme a Guvernului Dăncilă în sistemul medical.

”Nicio reformă nu a fost făcută în sistemul medical. Da, medicii au salarii mari și binemeritate, dar ei continuă să plece și să opereze afară pentru că în spitale condițiile sunt încă dezastruoase. Fondurile sunt insuficiente. Medicii trebuie să îi roage pe pacienți să vină cu medicamente de acasă, să își aducă rude ca să aibă grijă de ei cât stau în spital, pentru că nu există suficiente asistente. În continuare medicii tineri nu pot fi integrați, termină rezidențiatul și nu îșigăsesc posturi, nu se pot angaja și rămân pe baza unor contracte de gărzi”, a explicat Bușoi, vicepreședinte al Comsiei de mediu, sănătate și sigurață alimentară (ENVI) din Parlamentul European.

Europarlamentarul român a atras atenția, în acest context, modul lent de derulare a construirii spitalelor regionale.

”Deși au promis în campania electorală că vor construi opt spitale regionale, suntem încă la stadiul de studiul de fezabilitate pentru cele trei care puteau fi construite cu fonduri europene. Pentru celelalte cinci, nici măcar în acest stadiu incipient. Doamna ministru al Sănătății a recunoscut singură că abia în anul 2027 vom putea avea spitalele finalizate. În toți acești ani în care PSD a avut toată puterea, nu au reușit să dea în folosință niciun spital.”, a scris Cristian Bușoi.

”Acest guvern trebuie să plece pentru că este incapabil să ofere românilor servicii de calitate. În continuare, românii stau la cozi în spitale. Sunt zile întregi în care sistemul care operează cardurile de sănătate se blochează. Medicii nu pot lucra, pacienții sunt obligați să aștepte. Suntem în epoca tehnologiei și noi nu suntem în stare să digitalizăm serviciile medicale. Sunt fonduri europene puse la dispoziție pentru acest lucru, dar Guvernul României nu e în stare să le absoarbă”, a explicat eurodeputatul român, vicepreședintele Comsiei de mediu, sănătate și sigurață alimentară (ENVI) din Parlamentul European.

”Guvernul PSD a tratat accesul la medicamente într-un mod iresponsabil. Din cauza populismului tipic stângii, <<prețul cel mai mic>> am ajuns în situația în care 3.000 de medicamente au dispărut de pe piață. Un populism ieftin a dus și duce la o criză pe care o resimt pacienții”, a semnalat Cristian Bușoi.

Făcând trimitere la ”drama națională Colectiv”, care ”a scos la iveală și gravele probleme din sistemul sanitar”, eurodeputatul român a atras atenția că ”în patru ani s-au mai dat în folosință doar trei paturi pentru arși”, dând drept exemplu pozitiv Spitalul Județean Timișoara, care ”a reușit să își facă o secție specială pentru marii arși”.

Desemnat printre cei mai influenți 19 români din Parlamentul European, Cristian Bușoi reprezintă România, la Bruxelles, din anul 2007.  În prezent, este vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European. La finalul lui 2018 a fost numit raportor din partea Comisiei de Mediu și Sănătate pentru Programul de Sănătate al Uniunii Europene și Programul de Cercetare și Inovare, Orizont Europa. A reușit să obțină astfel majorarea bugetului pentru Programul de Sănătate din cadrul Fondul Social European Plus de la 413 milioane de Euro, la 473 milioane de Euro, precum și creșterea finanțării pentru Cercetare în Sănătate de la 7,7 miliarde de Euro, la 9,1 miliarde de Euro.  În Parlamentul European a muncit în mod constant în numele pacienților pentru accesul egal la tratamente și pentru cauza medicinei  personalizate. Pentru activitatea sa, Cristian Bușoi a primit de la Alteța Sa Regală Principesa Astrid a Belgiei premiul EURORDIS pentru susținerea pacienților cu boli rare.

Mai mult despre activitatea europarlamentarului AICI.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), despre subfinanțarea sănătății în România: Suplinirea lipsurilor din sistemul medical poate fi făcută prin fonduri europene. Peste 9 miliarde de euro, disponibile din bugetul UE pentru sănătate și cercetare

Published

on

© Cristian Bușoi/Facebook

Cristian Bușoi (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European, s-a întâlnit joi cu reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), după participarea la cea de-a opta întâlnire a asociațiilor de pacienți CASPA, unde eurodeputatul a vorbit despre fondurile europene care pot fi utilizate pentru rezolvarea unor lipsuri din sistemul medical românesc, potrivit unor postări pe Facebook.

În cadrul evenimentului CASPA, eurodeputatul, invitat în calitate de vicepreședinte al Comisiei ENVI din PE, s-a alăturat reprezentanților asociațiilor de pacienți din întreaga țară și specialiștilor din domeniul medical  pentru a identifica cum pot crește vocea și vizibilitatea asociațiilor și pentru a discuta față în față cele mai importante subiecte din domeniul sănătății din România. Fondurile europene pentru cercetare și sănătate, din cadrul următorului exercițiu bugetar al UE 2021-2027, s-au aflat pe agenda evenimentului. 

,,Știm cu toții că sunt multe lipsuri în sistem; că actualul Guvern a luat decizii proaste, care nu îi ajută pe bolnavi, că nu s-au construit spitale și că cele existente arată rău, că sănătatea, în general, nu este finanțată corespunzător nevoilor pacienților și medicilor. Ce nu trebuie să uităm însă este că există bani europeni care pot să ajungă în țară și să fie folosiți pentru suplinirea lipsurilor. Avem la dispoziție în exercițiul financiar următor peste 9 miliarde de euro pentru Cercetare în Sănătate, bani care să ajute la descoperirea de noi tratamente mai bune, mai eficiente. Bugetul total al Programului de Sănătate al UE a fost majorat și sunt mândru că, din Parlamentul European am contribuit la acest succes! Toți acești bani pot însemna progres în Medicină și condiții mai bune în spitale și în cabinetele medicale. Trebuie doar să fie accesați și utilizați cu folos în strictul interes al bolnavilor și al medicilor care salvează vieți”, a fost mesajul transmis de eurodeputatul Cristian Bușoi în cadrul evenimentului CASPA.

De asemenea, Cristian Bușoi a avut o ,,întâlnire interesantă și utilă cu reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR)”, industrie care asigură 1,5% din PIB-ul României și susține peste 8000 de angajați.

Vicepreședintele Comisiei ENVI transmite că a ,,discutat deschis despre soluțiile pentru împiedicarea dispariției de pe piață a medicamentelor esențiale, politicile altor state UE privind taxa clawback, care nemulțumește astăzi mulți producători de medicamente, dar și despre o mai bună finanțare a Sănătății”. 

Bușoi subliniază că ,,accesul la medicamente este un subiect care trebuie tratat cu maximă responsabilitate” deoarece ,,opulismul tradus în “prețul cel mai mic” a făcut deja ca peste 3000 de medicamente să dispară din farmacii”. Potrivit eurodeputatului PNL,  ,,peste 90 la sută din aceste medicamente erau esențiale, iar unele, indispensabile în schemele de tratament pentru cancer”.

Desemnat printre cei mai influenți 19 români din Parlamentul European, Cristian Bușoi reprezintă România, la Bruxelles, din anul 2007.  În prezent, este vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European. La finalul lui 2018 a fost numit raportor din partea Comisiei de Mediu și Sănătate pentru Programul de Sănătate al Uniunii Europene și Programul de Cercetare și Inovare, Orizont Europa. A reușit să obțină astfel majorarea bugetului pentru Programul de Sănătate din cadrul Fondul Social European Plus de la 413 milioane de Euro, la 473 milioane de Euro, precum și creșterea finanțării pentru Cercetare în Sănătate de la 7,7 miliarde de Euro, la 9,1 miliarde de Euro.  În Parlamentul European a muncit în mod constant în numele pacienților pentru accesul egal la tratamente și pentru cauza medicinei  personalizate. Pentru activitatea sa, Cristian Bușoi a primit de la Alteța Sa Regală Principesa Astrid a Belgiei premiul EURORDIS pentru susținerea pacienților cu boli rare.

Mai mult despre activitatea europarlamentarului AICI.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending