Connect with us

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu a fost desemnat raportor al grupului PPE în Comisia pentru piață internă privind noua strategie industrială a Uniunii Europene

Published

on

© Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) a fost desemnat raportor din partea grupului Partidului Popular European pentru avizul Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European cu privire la noua strategie industrială europeană.

“În calitate de responsabil PPE pe acest dosar am pus accentul pe importanța relansării companiilor europene în urma COVID-19, în special a întreprinderilor mici și mijlocii și a pieței unice europene prin instrumentul Recovery Fund, în valoare de 500 de miliarde de euro, acordat sub formă de subvenții, propus de Comisia Europeană. Prin intermediu acestui instrument vom putea relansa economiile Statelor Membre evitând creșterea datoriei publice, atât la nivel național cât și la nivel european”, a scris Motreanu, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Industria reprezintă peste 20 % din economia Uniunii Europene și asigură locuri de muncă pentru aproximativ 35 de milioane de persoane, în timp ce 80 % din bunurile exportate de către UE provin din sectorul industrial.

Noua strategie industrială va avea la baza dublă tranziție către digitalizare și neutralitate climatică, în acord cu Pactul Ecologic European, și va prioritiza refacerea economiei în urma impactului provocat de criza COVID-19.

“Am subliniat importanța măsurilor și a canalelor de informare pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii și întreprinderile nou-înființate să digitalizeze și să promoveze în mod eficient „industria 4.0” și am solicitat Comisiei Europene să ofere sprijin IMM-urilor și întreprinderilor nou-înființate prin intermediul unor angajamente financiare suplimentare față de Programul privind piața unică și Centrele de inovare digitală, pentru a dezvolta, implementa și proteja produsele si serviciile dezvoltate de acestea și a le permite să își realizeze pe deplin potențialul de creștere economică și de creare de locuri de muncă în Europa”, a mai spus Motreanu, care este, de asemenea, și vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din PE

“Creșterea competitivității industriale a UE trebuie să se bazeze pe o piață unică pe deplin funcțională, în cadrul căreia persoanele, produsele, serviciile și capitalul pot circula repede, fără bariere. Din acest motiv, am solicitat, prin unul dintre amendamente, eliminarea tuturor barierelor reprezentate de controalele la frontierele interne terestre, maritime și aeriene pentru statele membre care nu fac parte din spațiul Schengen prin accelerarea procesului de aderare a acestora, ceea ce va permite atingerea potențialului economic deplin al pieței unice a UE și un spațiu de manevra nefragmentat pentru întreaga industrie europeană”, a conchis europarlamentarul.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Dan Motreanu

Dan Motreanu anunță că a obținut o victorie importantă pentru România: Gazul va rămâne sursă tranzitorie de energie până în anul 2050

Published

on

© Dan Motreanu

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Mediu (ENVI) din Parlamentul European, a reușit o victorie importantă pentru România, prelungind perioada de tranziție a gazului până în 2050, în Contextul în care Comisia Europeană dorea să obțină neutralitatea climatică până în 2030.

”Gazul, sursă tranzitorie de energie până în anul 2050, contrar propunerii inițiale a Comisiei Europene. Am reușit să obțin acest rezultat astăzi, în Comisia ENVI din Parlamentul European, alături de colegii mei din PPE pe raportul ”Fondul pentru tranziție justă”, a anunțat Dan Motreanu într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Potrivit eurodeputatului, reușita de astăzi ”este cu atât mai importantă pentru România cu cât actualul Guvern și-a propus ca 70% din locuințele de la nivel național să fie racordate la rețeua de gaze în următorii ani.”

De asemenea, Dan Motreanu militează pentru o finanțare nouă în vederea îndeplinirii obiectivelor ecologice la nivel european, propunând în acest sens un amendament care a fost susținut de majoritatea familiilor politice din Legislativ.

”Mă bucur totodată că amendamentul propus de mine pentru eliminarea co-finanțării de către statele membre a Fondului pentru Tranziție Justă, a fost de asemenea susținut de majoritatea Grupurilor politice din Parlamentul European. Opinia mea rămâne fermă: obiectivele ecologice ale UE trebuie finanțate dintr-un fond nou, nu din fondul pentru coeziune, esențial pentru dezvoltarea regională.”

Reamintim că Executivul European a lansat luni, 29 iunie, Platforma pentru o Tranziție Justă care va ajuta statele membre să își elaboreze planurile teritoriale pentru o tranziție justă și să acceseze fonduri de la bugetul de peste 150 de miliarde de euro al Mecanismului pentru o tranziție justă. Această platformă online va oferi sprijin tehnic și consiliere părților interesate din sectorul public și privat din regiunile carbonifere și din alte regiuni cu emisii ridicate de dioxid de carbon, asigurând un acces facil la informații despre posibilitățile de finanțare și surse de asistență tehnică, se arată într-un comunicat.

Citiți și: Comisia Europeană lansează Platforma pentru o Tranziție Justă care va oferi sprijin tehnic și consiliere statelor membre și regiunilor în operaționalizarea planurilor lor de ecologizare

Din această platformă va primi aproximativ 4,4 miliarde de euro, fiind a treia cea mai mare alocare destinată sprijinirii zonelor carbonifere și asigurării unei tranziții echilibrate de la producerea energiei pe bază de cărbune, la cea regenerabilă, nepoluantă, potrivit popularului Dan Motreanu.

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru mediu și sănătate publică din PE, pledează pentru o reglementare mai drastică a substanțelor și produselor chimice: Anual, 80.000 de oameni își pierd viața din cauza agenților cancerigeni

Published

on

Europarlamentarul Dan Montreanu (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European atrage atenția asupra pericolului pe care îl prezintă substanțele și produsele chimice.

”1 milion de îmbolnăviri cu noi tipuri de cancer au fost prevenite în ultimii 20 de ani datorită punerii în aplicare a legislației privind siguranța la locul de muncă. Cu toate acestea, statistica este în continuare îngrijorătoare și ne arată că trebuie să facem mai mult pentru protejarea cetățenilor. Sunt încă cel puțin 120 de mii de angajați expuși anual la substanțe cancerigene, și tot în fiecare an, 80 de mii de oameni își pierd viața din cauza agenților cancerigeni”, a precizat eurodeputatul român într-un mesaj pe Facebook în urma unei ședințe a Comisiei EVI în care a fost adoptată o rezoluție privind reglementarea mai drastică a produselor chimice.

În același timp, Dan Motreanu a semnalat că actuala legislație este neuniformă, aplicându-se doar unui număr restrând de substanțe și produse, ceea ce reprezintă un constant pericol pentru consumatori.

În acest context, Dan Motreanu a subliniat că noua strategie va trebui să ofere cadrul necesar astfel încât ”utilizarea substanțelor și produselor chimice să fie sigură din momentul proiectării, dar și sustenabilă și circulară”. ”Numai așa vom putea proteja sănătatea oamenilor și a mediului și vom putea dezvolta o economie durabilă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor”.

Astfel, vicepreședintele Comisiei ENVI din Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să sprijine IMM-urile în ”efortul lor de a înlocui substanțele periculoase cu alternative sigure, în special prin Programul de cercetare și inovare Orizont Europa, care are un buget de aproximativ 100 miliarde de euro”, în concordanță cu obiectul Pactului Ecologic European, acela de a elimina treptat, până în 2030, pesticidele cu risc ridicat, înlocuindu-le cu produse sigure pentru oameni și mediu.

În același timp, Dan Motreanu a semnalat că actuala legislație este neuniformă, aplicându-se doar unui număr restrând de substanțe și produse, ceea ce reprezintă un constant pericol pentru consumatori.

În plus, Dan Motreanu a invitat Comisia Europeană ”să acorde atenție sporită produselor de import care conțin și substanțe chimice, precum textilele, jucăriile, produsele de igienă” și a subliniat ”necesitatea eliminării treptate a testării substanțelor chimice pe animale”.

”Comisia trebuie să aloce resursele necesare pentru folosirea la scară largă a noilor tehnologii de testare, precum metodele in vitro și in silico”, a punctat vicepreședintele Comisiei ENVI, Dan Motreanu.

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru sănătate publică din PE, schimb de opinii cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate: Trebuie să asigurăm un acces rapid și egal la noul vaccin împotriva COVID-19 pentru toate statele UE

Published

on

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European, a avut un schimb de opinii cu comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, privind strategia UE pentru vaccinare anti COVID-19, cu prilejul reuniunii comisiei mai sus amintite.

”Dezvoltarea unui vaccin durează, de obicei, aproximativ 10 ani, însă Uniunea Europeana intenționează să obțină un vaccin pana la sfârșitul acestui an, fără a compromite siguranța, calitatea sau eficacitatea acestuia. Va fi important să garantăm un acces rapid și egal la noul vaccin pentru toate statele membre, asigurând cetățenilor noștri acces echitabil și la un preț redus”, a transmis Dan Motreanu într-un mesaj pe Facebook.

Totodată, a fost dezbătut și subiectul focarelor COVID-19 izbucnite în abatoare din țări precum Germania, unde activează mulți lucrători de cetățenie română, iar Comisia Europeană a oferit asigurări că va acorda o atenție sporitaăacestui subiect.

” Voi încerca să mă asigur de intervenția promptă a Comisiei Europene în acest sens și voi formula în cursul zilei de astăzi o întrebare cu solicitare de răspuns scris către comisarul Kyriakides”, a mai spus europarlamentarul român.

Amintim că la mijlocul lunii iunie, Comisia Europeană a prezentat Strategia europeană privind vaccinurile prin care urmărește să dezvolte, producă și distribuie vaccinuri împotriva COVID-19. Prin această strategie, care este fundamentată pe mandatul primit de la miniștrii Sănătății ai statelor membre UE, Comisia Europeană propune o abordare comună la nivel european, sprijinind dezvoltarea și disponibilitatea unui sigur și eficient vaccin într-un interval de 12-18 luni.

Strategia UE este fundamentată pe doi piloni: 1. asigurarea producției de vaccinuri în UE și a unor rezerve suficiente pentru statele membre prin încheierea de angajamente prealabile de achiziție cu producătorii de vaccinuri prin intermediul Instrumentului pentru sprijin de urgență. Pe lângă aceste angajamente, producătorii pot avea acces la fonduri suplimentare și la alte forme de sprijin, 2. adaptarea cadrului de reglementare al UE pentru a ține seama de situația de urgență actuală și recurgerea la mecanismele de flexibilitate normativă existente pentru a accelera dezvoltarea, autorizarea și punerea la dispoziție a vaccinurilor, menținând în același timp standarde adecvate în materie de calitate, siguranță și eficacitate a vaccinurilor.

În ceea ce privește lucrătorii transfrontalieri, Parlamentul European a îndemnat printr-o rezoluție Comisia Europeană să evalueze situația generală a ocupării forței de muncă și condițiile de sănătate și de siguranță ale lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri, inclusiv rolul agențiilor de muncă temporară, al agențiilor de recrutare, al altor intermediari și al subcontractanților, pentru a identifica lacunele de protecție și eventuala necesitate de a revizui cadrul legislativ existent.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending