Acordul dintre Parlamentul European și Consiliul UE prin care fondurile europene sunt condiționate de statul de drept reprezintă un semnal clar că UE nu mai tolerează abuzurile țărilor din Estul Europei, a afirmat joi eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE).
“Țările membre UE care nu respectă statul de drept riscă să piardă accesul la fondurile europene. Este un semnal clar că UE nu mai tolerează abuzurile țărilor din Estul Europei sau pe cele cu care ne-a obișnuit, din păcate, PSD, în vremea cât a guvernat România”, a scris Motreanu, pe pagina sa de Facebook.
Vicepreședinte al Comisiei ENVI din PE, Motreanu atrage atenția că dacă aceste principii s-ar fi aplicat în perioada în care PSD a guvernat România, atunci “țara noastră ar fi plătit un preț nemeritat și ar fi riscat să rămână izolată și săracă, doar pentru ca PSD să-și protejeze găștile de interese”.
“Decizia istorică de astăzi este semnată de negociatorii Parlamentului European și Președinția germană a Consiliului UE. Măsura adoptată va proteja democrația, valorile Uniunii Europene, dar și bugetul Uniunii, inclusiv pachetele de măsuri din Cadrul Financiar Multianual și Planul de redresare Next Generation EU”, a mai spus Dan Motreanu.
Negociatorii Parlamentului European și președinția germană a Consiliului UE au ajuns joi la un acord cu privire la condiționarea acordării fondurilor europene de criteriul respectării statului de drept, au anunțat cele două instituții.
“Regimul de condiționalitate face parte din pachetul de măsuri legate de următorul cadru financiar multianual și planul de redresare și permite protejarea bugetului UE atunci când se stabilește că încălcarea principiilor statului de drept într-un stat membru afectează sau riscă să afecteze grav buna gestiune financiară a bugetului UE sau protejarea intereselor financiare ale UE într-un stat membru”, informează Consiliul UE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Acest acord de condiționare acoperă toate fondurile UE, inclusiv resursele alocate prin instrumentul de recuperare Next Generation EU.
“Mecanismul de condiționare privind statul de drept: Avem o înțelegere”, a transmis și Comisia pentru control bugetar a Parlamentului European, într-un mesaj pe Twitter, anunțând o conferință de presă pentru ora 13:00.
Țările UE care nu respectă statul de drept vor risca să piardă accesul la fondurile UE, în temeiul acestui acord provizoriu încheiat joi de negociatorii Parlamentului și Consiliului, informează și Parlamentul European într-un comunicat transmis CaleaEuropeană.ro și în care explică principalele prevederi ale acordului.
Acordul provizoriu între Parlament și Consiliu se bazează pe orientările politice furnizate de liderii UE în cadrul reuniunii lor din 17-21 iulie 2020 când au ajuns la un acord istoric privind un Cadru Financiar Multianual 2021-2027 de 1.074 de miliarde de euro și un fond de redresare de 750 de miliarde de euro. Acum, acordul privind mecanismul statului de drept va fi supus aprobării ambelor instituții. Negocierile au fost dificile în contextul în care președinția germană a Consiliului, care susține un astfel de mecanism, a întâmpinat probleme în rândul statelor membre, îndeosebi Ungaria și Polonia, care se simt vizate de un astfel de instrument în contextul procedurilor lansate de UE la adresa Budapestei și Varșoviei pentru riscul încălcării statului de drept. În ce o privește, România, prin vocea președintelui Klaus Iohannis, a transmis în mai multe rânduri că este de acord ca fondurile europene să fie condiționate de statul de drept.