Connect with us

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE): Cel mai important câștig al mandatului Președintelui Iohannis este că România și-a păstrat cursul pro-european și democratic

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) transmite că ,,cel mai important câștig al mandatului Președintelui Iohannis este că România și-a păstrat cursul pro-european și democratic”, potrivit unei postări pe Facebook.

Dan Motreanu face bilanțul activității președintelui Klaus Iohannis în interesul României și evidențiază eforturile pe care șeful statului le-a depus în cei cinci ani de mandat pentru ca țara noastră să-și consolideze parteneriatul strategic cu SUA și poziția în Uniunea Europeană. 

,,În ultimii ani Președintele Iohannis a dus mai mult decât o bătălie politică, a dus un război cu cei care voiau ca România să deraieze de pe drumul corect”, scrie eurodeputatul PNL.

Datorită Președintelui Iohannis, scrie Motreanu,  România este un ,,membru activ la nivelul Uniunii Europene și are un cuvânt important de spus în chestiunile majore ale comunității europene”. 

Totodată, punctează acesta, relațiile României cu SUA ,,sunt la cel mai înalt nivel din istoria lor” datorită celor două întâlniri ,,foarte consistente” ale președintelui Iohannis cu omologul său american, Donald Trump, iar Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii este ,,tot mai puternic”.

De asemenea, eurodeputatul apreciază că datorită Președintelui Iohannis ,,rolul țării noastre în NATO este întărit”: ,,La inițiativa sa s-a ajuns la un Acord politic naţional privind creșterea finanţării pentru Apărare la 2%”, subliniază acesta. 

,,A promovat permanent nevoia de integritate în politică și societate, a susținut lupta anticorupție, iar rezultatul referendumului din 26 mai l-a transpus în Acordul Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României”, conchide Dan Motreanu.

Dan Motreanu se află la primul mandat de deputat în Parlamentul European, unde activează ca membru plin în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor și ca membru supleant în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și în Comisia pentru cultură și educație. De asemenea, eurodeputatul face parte și din trei delegații parlamentare: Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Chile, Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană și Delegația pentru relațiile cu Japonia. Anterior mandatului de europarlamentar, Dan Motreanu a fost deputat între anii 2004-2016. Între anii 2006-2007 a fost ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, în perioada crucială care a precedat aderarea României la UE. În prezent, este vicepreședinte PNL pentru politici în Educație, Cercetare, Tineret, Sport, Cultură, Culte și Minorități.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu a fost desemnat raportor al grupului PPE în Comisia pentru piață internă privind noua strategie industrială a Uniunii Europene

Published

on

© Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) a fost desemnat raportor din partea grupului Partidului Popular European pentru avizul Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European cu privire la noua strategie industrială europeană.

“În calitate de responsabil PPE pe acest dosar am pus accentul pe importanța relansării companiilor europene în urma COVID-19, în special a întreprinderilor mici și mijlocii și a pieței unice europene prin instrumentul Recovery Fund, în valoare de 500 de miliarde de euro, acordat sub formă de subvenții, propus de Comisia Europeană. Prin intermediu acestui instrument vom putea relansa economiile Statelor Membre evitând creșterea datoriei publice, atât la nivel național cât și la nivel european”, a scris Motreanu, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Industria reprezintă peste 20 % din economia Uniunii Europene și asigură locuri de muncă pentru aproximativ 35 de milioane de persoane, în timp ce 80 % din bunurile exportate de către UE provin din sectorul industrial.

Noua strategie industrială va avea la baza dublă tranziție către digitalizare și neutralitate climatică, în acord cu Pactul Ecologic European, și va prioritiza refacerea economiei în urma impactului provocat de criza COVID-19.

“Am subliniat importanța măsurilor și a canalelor de informare pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii și întreprinderile nou-înființate să digitalizeze și să promoveze în mod eficient „industria 4.0” și am solicitat Comisiei Europene să ofere sprijin IMM-urilor și întreprinderilor nou-înființate prin intermediul unor angajamente financiare suplimentare față de Programul privind piața unică și Centrele de inovare digitală, pentru a dezvolta, implementa și proteja produsele si serviciile dezvoltate de acestea și a le permite să își realizeze pe deplin potențialul de creștere economică și de creare de locuri de muncă în Europa”, a mai spus Motreanu, care este, de asemenea, și vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din PE

“Creșterea competitivității industriale a UE trebuie să se bazeze pe o piață unică pe deplin funcțională, în cadrul căreia persoanele, produsele, serviciile și capitalul pot circula repede, fără bariere. Din acest motiv, am solicitat, prin unul dintre amendamente, eliminarea tuturor barierelor reprezentate de controalele la frontierele interne terestre, maritime și aeriene pentru statele membre care nu fac parte din spațiul Schengen prin accelerarea procesului de aderare a acestora, ceea ce va permite atingerea potențialului economic deplin al pieței unice a UE și un spațiu de manevra nefragmentat pentru întreaga industrie europeană”, a conchis europarlamentarul.

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei ENVI din PE: “Înverzirea” orașelor și sănătatea pădurilor, obiective obligatorii ale noii strategii a Comisiei Europene privind biodiversitatea

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Noua strategie a Comisiei Europene privind biodiversitatea propune obiective obligatorii pentru “înverzirea orașelor” europene și îmbunătățirea sănătății pădurilor europene, a declarat eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE, vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European.

“Comisia Europeană a adoptat astăzi noua strategie privind biodiversitatea, care abordează factorii-cheie ai declinului biodiversității, cum ar fi utilizarea nesustenabilă a terenurilor și a mării, supraexploatarea resurselor naturale, poluarea și speciile alogene invazive”, a scris Motreanu pe pagina sa de Facebook.

“Strategia propune, printre altele, stabilirea unor obiective obligatorii pentru: stabilirea unor obiective obligatorii pentru refacerea ecosistemelor și a râurilor deteriorate, îmbunătățirea sănătății habitatelor și a speciilor protejate din UE, readucerea polenizatorilor pe terenurile agricole, reducerea poluării, “înverzirea” orașelor noastre, consolidarea agriculturii ecologice și a altor practici agricole favorabile biodiversității sau îmbunătățirea sănătății pădurilor europene”, a completat eurodeputatul român.

Comisia Europeană a adoptat miercuri, 20 mai, o nouă strategie privind biodiversitatea pentru a readuce natura în viața noastră, precum și strategia „De la fermă la consumator” pentru a asigura un sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic. Cele două strategii se consolidează reciproc, reunind natura, fermierii, întreprinderile și consumatorii pentru a crea împreună un viitor durabil și competitiv.

În conformitate cu Pactul verde european, acestea propun acțiuni și angajamente ambițioase ale UE pentru a combate declinul biodiversității în Europa și în întreaga lume și pentru a transforma sistemele noastre alimentare în standarde mondiale pentru durabilitatea competitivă, protecția sănătății umane și planetare, precum și pentru mijloacele de subzistență ale tuturor actorilor din lanțul valoric alimentar. Criza provocată de pandemia de COVID-19 a demonstrat cât de vulnerabili ne face accentuarea declinului biodiversității și cât de esențială este pentru societatea noastră buna funcționare a sistemului alimentar. Cele două strategii le acordă cetățenilor o poziție centrală, angajându-se să sporească protecția terenurilor și a mării, refăcând ecosistemele degradate și conferind UE un rol de lider pe scena internațională, atât în ceea ce privește protecția biodiversității, cât și construirea unui lanț alimentar durabil.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu, scrisoare către comisarul european Mariya Gabriel: Europa are nevoie de o nouă strategie pentru educația digitală

Published

on

© Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) a transmis marți o scrisoare comisarului european pentru Cercetare, Educație și Tineret, Mariya Gabriel, semnată de 40 de eurodeputați din toate familiile politice, în care a solicitat o nouă strategie privind învățarea online, educația digitală și învățarea la distanță.

“Acest moment de răscruce ne-a arătat cât de dependenți putem deveni de educația online, iar noua strategie trebuie să garanteze că educația digitală este favorabilă incluziunii, abordează diferențe și nu lasă pe nimeni în urmă”, a scris Motreanu, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, noua strategie europeană trebuie să includă și obiective și criterii de referință pentru statele membre și să prevadă dotarea școlilor, universităților, elevilor, studenților și profesorilor cu echipamentele necesare învățământului de la distanță și crearea infrastructurii necesare acestei tranziții.

Noua strategie “trebuie să abordeze, de asemenea, chestiuni de maximă importanță, precum: siguranța pe internet a minorilor, securitatea datelor și protecția vieții private, aspectele legate de drepturile de autor și combaterea discriminării prin algoritmi”, consideră europarlamentarul.

“Europa are nevoie de o nouă strategie pentru Educația digitală”, a subliniat eurodeputatul Dan Motreanu.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending