Connect with us

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE): Cel mai important câștig al mandatului Președintelui Iohannis este că România și-a păstrat cursul pro-european și democratic

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) transmite că ,,cel mai important câștig al mandatului Președintelui Iohannis este că România și-a păstrat cursul pro-european și democratic”, potrivit unei postări pe Facebook.

Dan Motreanu face bilanțul activității președintelui Klaus Iohannis în interesul României și evidențiază eforturile pe care șeful statului le-a depus în cei cinci ani de mandat pentru ca țara noastră să-și consolideze parteneriatul strategic cu SUA și poziția în Uniunea Europeană. 

,,În ultimii ani Președintele Iohannis a dus mai mult decât o bătălie politică, a dus un război cu cei care voiau ca România să deraieze de pe drumul corect”, scrie eurodeputatul PNL.

Datorită Președintelui Iohannis, scrie Motreanu,  România este un ,,membru activ la nivelul Uniunii Europene și are un cuvânt important de spus în chestiunile majore ale comunității europene”. 

Totodată, punctează acesta, relațiile României cu SUA ,,sunt la cel mai înalt nivel din istoria lor” datorită celor două întâlniri ,,foarte consistente” ale președintelui Iohannis cu omologul său american, Donald Trump, iar Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii este ,,tot mai puternic”.

De asemenea, eurodeputatul apreciază că datorită Președintelui Iohannis ,,rolul țării noastre în NATO este întărit”: ,,La inițiativa sa s-a ajuns la un Acord politic naţional privind creșterea finanţării pentru Apărare la 2%”, subliniază acesta. 

,,A promovat permanent nevoia de integritate în politică și societate, a susținut lupta anticorupție, iar rezultatul referendumului din 26 mai l-a transpus în Acordul Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României”, conchide Dan Motreanu.

Dan Motreanu se află la primul mandat de deputat în Parlamentul European, unde activează ca membru plin în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor și ca membru supleant în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și în Comisia pentru cultură și educație. De asemenea, eurodeputatul face parte și din trei delegații parlamentare: Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Chile, Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană și Delegația pentru relațiile cu Japonia. Anterior mandatului de europarlamentar, Dan Motreanu a fost deputat între anii 2004-2016. Între anii 2006-2007 a fost ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, în perioada crucială care a precedat aderarea României la UE. În prezent, este vicepreședinte PNL pentru politici în Educație, Cercetare, Tineret, Sport, Cultură, Culte și Minorități.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu: Intrarea României în Schengen, rezultatul eforturilor președintelui Iohannis și miniștrilor PNL

Published

on

© Dan Motreanu/Facebook

Europarlamentarul Dan Motreanu salută intrarea oficială a României în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu 31 martie 2024, lucru datorat „eforturilor depuse de președintele Klaus Iohannis, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu și ministra Afacerilor Externe, Luminița Odobescu.”

„Procedurile de control la frontieră se simplifică semnificativ pentru zborurile și călătoriile maritime către statele Schengen. Intrarea României în spațiul Schengen este rezultatul eforturilor depuse de președintele Klaus Iohannis, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu și ministra Afacerilor Externe, Luminița Odobescu. Guvernările PNL au acordat o atenție deosebită integrării României în spațiul Schengen, un exemplu elocvent în acest sens fiind închiderea MCV, obținută în urma reformelor realizate de un ministru liberal al Justiției. Toți reprezentanții PNL care au condus ministerele Afacerilor Interne, Justiției și al Afacerilor Externe în ultimii patru ani de zile au considerat dosarul Schengen o prioritate”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

De asemenea, europarlamentarul liberal a subliniat că România nu este singura țară care a reușit inițial o intrare doar pe cale aeriană: „Să nu uităm că și alte țări au intrat în Schengen prima dată cu spațiul aerian. Negocierile s-au dovedit soluția corectă până acum, iar această strategie ne poate aduce integrarea completă. Consiliul UE a anunțat, în decizia oficială, că depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne.”

„Partidul Popular European, formațiunea europeană din care face parte PNL, susține aderarea României la spațiul Schengen, fapt reafirmat cu prilejul Congresului PPE desfășurat recent la București”, a mai reamintit Dan Motreanu.


În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omoloage din Austria şi Bulgaria privind extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria şi aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România şi Bulgaria la frontierele aeriene şi maritime începând cu luna martie 2024, precum şi discutarea în 2024 a aplicării acestuia la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere şi aplicarea Acordului Dublin.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, la 30 decembrie 2023, la ora 22.38, în unanimitate, decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria, în conformitate cu care acquis-ul Schengen se va aplica la frontierele aeriene și navale ale României începând cu luna martie 2024, o hotărâre care reprezintă oficializarea deciziei de aderare a României cu granițele aeriene și maritime la zona de liberă circulație.

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu, mesaj din Parlamentul European: Consolidarea politicii de coeziune drept principal instrument al dezvoltării europene, absolut necesară

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu, prezent la sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, a participat la dezbaterea raportului referitor la Politica de coeziune pentru perioada 2014-2020, punerea în aplicare și rezultatele ei în statele membre. Cu acest prilej, europarlamentarul liberal a reiterat importanța acestei politici care „demonstrează valoarea adăugată” a Uniunii Europene. 

„Politica de coeziune este principalul instrument prin care Uniunea Europeană își demonstrează valoarea adăugată, îmbunătățind calitatea vieții de zi cu zi a cetățenilor. Este, de asemenea, principalul instrument prin care putem contracara narativul celor care pun sub semnul întrebării apartenența la UE. România a reușit să absoarbă aproape în totalitate cele 24 de miliarde de euro disponibile în perioada 2014-2020, contribuind semnificativ la dezvoltarea economică și socială a orașelor și a comunităților rurale”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

De asemenea, Dan Motreanu a menționat că aceste aceste investiții au avut efecte vizibile în dezvoltarea infrastructurii rutiere, a transportului public, modernizarea școlilor și a spitalelor, renovarea clădirilor, sprijinul pentru dezvoltarea IMM-urilor, antreprenoriatului și crearea de noi locuri de muncă: „Aceste investiții reprezintă argumente solide pentru o campanie electorală pro-europeană și consider absolut necesar menținerea și consolidarea politicii de coeziune drept principal instrument al dezvoltării europene.”

„Cu cât vom aloca în viitor un buget mai consistent politicii de coeziune, cu atât vom reuși să întărim sentimentul de apartenență și sprijinul pentru proiectul european al populației, în special în regiunile în care cetățenii se simt lăsați în urmă sau sunt atrași de propaganda înșelătoare a regimurilor nedemocratice”, a conchis acesta. 

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu, după ce România a primit o prefinanțare de 642 de milioane de euro pentru implementarea STEP: Platforma vizează creșterea investițiilor în sectoare critice

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu, responsabilul Grupului PPE pentru raportul privind crearea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa (STEP), anunță că executivul european a virat României 642 de milioane de euro, sumă care reprezintă prefinanțarea pentru implementarea acestei platforme.

Raportul a fost aprobat recent de plenul Parlamentului European, în urma acordului cu Consiliul UE.

Citiți și: PE a adoptat Raportul privind crearea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa pentru care Dan Motreanu a fost responsabil al Grupului PPE

STEP vizează creșterea investițiilor în sectoare considerate critice: tehnologii profunde și digitale, tehnologii curate și biotehnologii. Scopul programului este de a reduce dependența UE de importurile acestor tehnologii și de a le dezvolta pe teritoriul bătrânului continent.

Acest obiectiv va fi realizat prin reorientarea fondurilor UE existente în perioada 2021-2027 către astfel de investiții și prin creșterea sumelor destinate acestor proiecte cu zece miliarde de euro. În plus, va exista o alocare de 1,5 miliarde de euro pentru componenta sa de investiții în apărare.

”Acordul conține propuneri importante pentru România, pentru care am reușit să obțin suportul majorității, în urma negocierilor cu reprezentanții celorlalte grupuri parlamentare”, anunță Motreanu.

De altfel, acesta a reușit să obțină ”prelungirea până în 2025 a ultimului an contabil privind fondurile europene 2014-2020 și creșterea ratei de cofinanțare UE la 100% pentru acest ultim an”.

”Această măsură va permite autorităților să își maximizeze rata de absorbție a fondurilor disponibile în cadrul financiar 2014-2020”, detaliază Dan Motreanu.

Cât privește fondurile europene cuprinse în perioada bugetară 2021-2027, eurodeputatul explică că ”rata UE de cofinanțare pentru proiectele STEP va crește până la 100% în timp ce rata de pre-refinanțare va crește la 30% în anul 2024”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.14 hours ago

Premierul Poloniei a discutat cu omologul din Ucraina despre disputa legată de importurile de produse agricole ucrainene. Donald Tusk: ”Sunt aproape de o soluție”

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, pregătește lansarea programelor Start-Up Nation, Femeia Antreprenor și româno-elvețian pentru o ”dezvoltare durabilă a României”

NATO16 hours ago

România și SUA au lansat campania “Born in NATO” pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică

Dan Motreanu17 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu: Intrarea României în Schengen, rezultatul eforturilor președintelui Iohannis și miniștrilor PNL

EDUCAȚIE17 hours ago

Universitatea din București, singura universitate din România implicată strategic în proiectul Comisiei Europene de instituire a diplomelor europene în învățământul superior

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Ultima convorbire telefonică cu Putin a fost în decembrie 2022, spune Olaf Scholz, reiterând mesajul de atunci: Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar

RUSIA20 hours ago

Prieten cu Putin, fostul cancelar german Gerhard Schröder se oferă să ajute pentru o “soluție negociată” între Rusia și Ucraina

U.E.20 hours ago

Din Brazilia, Emmanuel Macron cere revizuirea propunerii acordului UE-Mercosur, pe care o consideră ”foarte proastă” pentru ambele părți: A fost negociată în urmă cu 20 de ani. Este învechită

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu ministrul Finanțelor din R. Moldova despre aderarea acestei țări la UE: Vă vom fi alături cu orice aveți nevoie pentru implementarea eficientă a proiectelor finanțate din bani europeni

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

Trending