Dan Motreanu
Eurodeputatul Dan Motreanu: România trebuie să își ajute fermierii să devină mai competitivi prin Noul Plan Național Strategic
Published
3 years agoon
By
Diana ZaimEuroparlamentarul Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru Siguranță Alimentară din Parlamentul European, salută numărul crescut de exporturi de produse agricole ale fermierilor europeni, depășind considerabil valoarea importurilor.
„În 2020, europenii au exportat mai multe produse cu înaltă valoare adăugată ridicată decât au importat. Valoarea exporturilor de produse agricole finale, cifrată la 80 miliarde euro, depășește considerabil valoarea importurilor de produse agricole finale de circa 24 miliarde euro”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook.
De asemenea, deputatul informează că exporturile de 306 miliarde de euro demonstrează forța și competitivitatea sectorului agroalimentar al UE: „În 2020, Uniunea și-a consolidat poziția de prim exportator mondial de produse agroalimentare. Exporturile UE cuprind produse de bază, dar mai ales produse ale industriei alimentare cu un grad înalt de prelucrare. Importurile UE, pe de altă parte, sunt dominate în mod clar de produsele agricole de bază și furaje, care reprezintă aproximativ 75% din totalul importurilor.”
Nu în ultimul rând, Dan Motreanu subliniază că prin politicile agricole incluse în Noul Plan Național Strategic pentru 2023-2027, ce trebuie depus la Bruxelles până la sfârșitul anului, „România trebuie și ea să își ajute fermierii să prelucreze materia primă obținută astfel încât să devină mai puternici și mai competitivi.”
Pe baza unor norme simplificate la nivel european, fiecare stat membru va trebui să pregătească și să pezinte până la 31 decembrie 2021 propunerile de plan strategic pentru implementare în teren a obiectivelor acestei politici în următorii cinci ani, fiind nevoie de o aprobare din partea Comisiei Europene, însărcinată cu evaluarea rezultatelor.
Executivul european va avea la dispoziție șase luni pentru a evalua și aproba planurile, care vor intra apoi în vigoare la începutul anului 2023.
Noile norme ale politicii agricole a UE ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2023.
Ultima reformă a Politicii Agricole Comune a UE, stabilită în 1962, datează din 2013. Normele PAC 2013-2020 au expirat la 31 decembrie 2020, dar au fost prelungite și înlocuite de norme tranzitorii, până la sfârșitul anului 2022.
PAC reprezintă aproape o treime (31,95 % sau 386,6 miliarde de euro) din Cadrul Financiar Multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (1 210 miliarde de euro). Bugetul PAC sprijină aproximativ 7 milioane de ferme la nivel european.
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.
You may like
România, Bulgaria, Grecia, Cehia, Italia, Belgia, R. Moldova și Marea Britanie, poziție comună pentru întărirea cooperării și interconexiunilor energetice în Europa
Ministrul Finanțelor anunță o nouă măsură care le va permite primarilor să finalizeze proiectele cu finanțare europeană
Ministrul Predoiu, după întâlnirea cu ambasadoarea Austriei: “România este pregătită” să adere la Schengen și va participa la reuniunea de la Budapesta “pentru a finaliza acest obiectiv național”
Eurostat: În 2023, România a fost al șaptelea producător agricol din Uniunea Europeană
Virgil Popescu, printre eurodeputații care i-au adresat o scrisoare vicepreședintelui executiv desemnat Stéphane Séjourné: Este esențial ca UE să acționeze rapid pentru revitalizarea industriei oțelului
Ministrul Energiei, prezent la Conferința ONU privind schimbările climatice: Am venit cu multe atuuri pentru a discuta proiectele strategice care pot să îmbunătățească securitatea regiunii și să scadă prețurile la energie
Dan Motreanu
Dan Motreanu a invitat cetățeni din Giurgiu la Bruxelles pentru a le vorbi despre PE, activitatea sa ca eurodeputat și beneficiile apartenenței României la UE
Published
1 month agoon
October 3, 2024Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL,PPE) a primit în Parlamentul European o delegație formată din cetățeni din județul Giurgiu, printre care s-au numărat reprezentanți ai societății civile, asistente medicale, consilieri locali din PNL Giurgiu, Mihăilești și Bolintin Vale, precum și membri ai Tineretului Național Liberal (TNL) Giurgiu.
Motreanu le-a explicat invitaților modul în care funcționează Parlamentul European și activitatea sa în comisiile de specialitate și în plen. El a subliniat faptul că România este bine reprezentată la nivelul fiecărei instituții europene și că Uniunea Europeană nu impune reguli statelor membre, contrar afirmațiilor extremiștilor.
De asemenea, Motreanu a evidențiat faptul că România este un beneficiar net al fondurilor europene, dezvoltându-se semnificativ datorită politicilor de coeziune și agricultură ale UE. „Prin Politica Agricolă Comună sunt finanțate plățile directe pentru fermieri și programele de dezvoltare rurală”, a menționat eurodeputatul, adăugând că România are acces la fonduri pentru dezvoltare regională, investiții în drumuri și proiecte sociale prin Politica de Coeziune.
Motreanu a mai subliniat că a reușit să reducă contribuția regiunilor sub media UE la pachetele de dezvoltare și a obținut votul Parlamentului European pentru sprijinirea regiunilor care se confruntă cu plecarea tinerilor și scăderea forței de muncă. „Mecanismul de stimulare a talentelor”, pentru care Motreanu a fost responsabil în cadrul PPE, a fost aprobat și urmărește să ajute regiunile afectate de aceste probleme demografice.
Dan Motreanu
Eurodeputatul Dan Motreanu solicită sprijin dedicat pentru România și regiunile UE de frontieră afectate de războiul din Ucraina
Published
2 months agoon
September 24, 2024Eurodeputatul PNL Dan Motreanu a anunțat, printr-o postare pe Facebook, că a semnat o scrisoare adresată Comisiei Europene, în care solicită măsuri specifice de sprijin pentru regiunile UE care se învecinează cu Ucraina, Belarus și Rusia, acestea fiind grav afectate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Inițiativa scrisorii aparține membrei PPE din Polonia, Marta Wcislo.
„România este țara din UE care are cea mai lungă frontieră cu Ucraina. Solicităm Comisiei Europene să ne precizeze ce măsuri specifice are în vedere pentru a ajuta regiunile care se învecinează cu Ucraina, Rusia și Belarus. Aceste regiuni suportă cea mai mare povară a războiului din Europa”, a declarat Motreanu.
Eurodeputatul a ridicat, de asemenea, întrebarea dacă se lucrează la instituirea unui fond special dedicat pentru a sprijini aceste regiuni, subliniind importanța utilizării modelului Fondului pentru Tranziție Justă: „Considerăm că exemplul Fondului pentru Tranziție Justă poate fi folosit în acest caz, respectând principiul solidarității UE.”
În scrisoare, se solicită Comisiei să inițieze un studiu asupra impactului pozitiv pe care crearea unui „Fond de Protecție și Dezvoltare” l-ar putea avea asupra economiei și industriei din aceste zone.
Motreanu a atras atenția asupra provocărilor militare, economice și de securitate din regiunile de frontieră ale UE, menționând că acestea suferă de depopulare, retragerea investitorilor, falimente și creșterea șomajului: „Regiunile din țările care se învecinează cu Rusia, Belarus sau Ucraina preiau întreaga povară a acestor amenințări, protejând în același timp toate statele membre.”
Eurodeputatul a subliniat necesitatea unei reacții rapide și eficiente din partea Uniunii Europene: „Uniunea Europeană, ca o comunitate bazată pe valori, trebuie să ia măsuri imediate și țintite.”
Dan Motreanu
Dan Motreanu: UE va aloca României 1,5 miliarde de euro pentru refacerea infrastructurii afectate de inundații
Published
2 months agoon
September 23, 2024România va beneficia de un sprijin financiar de 1,5 miliarde de euro din partea Uniunii Europene pentru refacerea infrastructurii și gospodăriilor distruse de inundații, a anunțat eurodeputatul PNL/PPE Dan Motreanu într-o postare pe Facebook. Suma face parte dintr-un pachet de 10 miliarde de euro destinat țărilor din Europa Centrală și de Est, care vor fi alocate din fondurile Politicii de Coeziune.
„Am votat săptămâna trecută, în plenul Parlamentului European, o rezoluție privind sprijinirea țărilor afectate de inundații, fiind unul dintre inițiatorii acesteia, alături de colegii din PNL și de europarlamentari din toate grupurile politice”, a precizat Motreanu.
Rezoluția prevede acordarea rapidă a sprijinului european pentru refacerea zonelor afectate și include măsuri preventive pentru a gestiona mai eficient viitoarele dezastre. De asemenea, Dan Motreanu și colegii săi au solicitat activarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) și au cerut Comisiei Europene să accelereze mobilizarea acestuia, inclusiv prin creșterea avansurilor acordate statelor afectate.
„Am invitat Comisia să ofere sprijin tehnic și financiar regiunilor afectate în mod disproporționat de dezastre naturale agravate de schimbările climatice, inclusiv prin intermediul politicii de coeziune”, a adăugat europarlamentarul.
Această inițiativă vine în contextul intensificării frecvenței dezastrelor naturale, precum inundațiile, cauzate de schimbările climatice, afectând grav statele membre din Europa Centrală și de Est.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Președintele CCIR: România trebuie să atragă cât mai multe investiții străine pentru a reduce deficitul comercial și pentru a avea o creștere economică pe termen lung
Joe Biden va avea o ultimă întâlnire față în față cu Xi Jinping în marja Forumului APEC de la Lima
România, Bulgaria, Grecia, Cehia, Italia, Belgia, R. Moldova și Marea Britanie, poziție comună pentru întărirea cooperării și interconexiunilor energetice în Europa
Directorul general al AIEA consideră că revenirea Germaniei la energia nucleară este „o decizie logică”
Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu omologul britanic despre aspecte legate de energie și securitate: Am decis să consolidăm cooperarea noastră economică și parteneriatul nostru de apărare
Polonia devine “temelie a politicii NATO”, afirmă Donald Tusk după primirea lui Mark Rutte la Varșovia și inaugurarea întârziată a sistemului antirachetă de la Redzikowo
Marco Rubio, artizanul legii care interzice oricărui președinte american să retragă SUA din NATO, a fost nominalizat de Trump pentru funcția de secretar de stat
Gabriela Firea solicită din Parlamentul European recunoașterea conceptului de ”familie numeroasă” cu mai mult de 3 copii și sprijinirea lor
“Identitatea europeană, ireversibilitatea parcursului european și integrarea în UE – obiectiv strategic”, incluse oficial în Constituția R. Moldova, modificată prin referendum și publicată
Biden l-a primit pe Trump la Casa Albă, reluând tradiția transferului pașnic de putere cu care Trump nu l-a onorat în 2020: Sprijinul pentru Ucraina este în interesul securității naționale a SUA
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Blinken îi asigură pe aliații din NATO că administrația Biden încearcă livrarea către Ucrainei a întregului ajutor militar aprobat de Congres înainte de a-i preda ștatefa lui Trump
“Europa este un atlet într-o competiție foarte complexă”, afirmă Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv desemnat al Comisiei Europene, în cadrul audierilor din Parlamentul European
Luminița Odobescu evidențiază importanța finalizării cât mai rapide a procesului de aderare a României la Schengen: Discuțiile evoluează. Suntem optimiști
Nicolae Ciucă, vizită la Chișinău după ce Maia Sandu a fost reconfirmată în funcția de președintă: Ținta noastră este ca planul de creștere pentru R. Moldova să fie aprobat de PE nu mai târziu de februarie
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative
Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja
Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Miniștrii economiei și cercetării au pus bazele primului program care va crea drona românească la sediul INCAS, un institut lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale
- ROMÂNIA1 week ago
Nicolae Ciucă îl felicită pe Donald Trump pentru realegerea ca președinte al SUA: Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a întări Parteneriatul nostru strategic
- ROMÂNIA1 week ago
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
- SĂNĂTATE1 week ago
MS propune o strategie pentru creșterea la 3% din PIB a producției de medicamente: Un parteneriat cu industria farmaceutică în intereselor oamenilor, necesar
- POLITICĂ7 days ago
Nicolae Ciucă, favoritul administrației americane, conform unei analize DW (P)