Connect with us

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu: Salariile minime adecvate pentru toți lucrătorii UE produc beneficii economice ample

Published

on

© Dan Motreanu

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE) salută noua propunere legislativă a Comisiei Europene de a asigura salarii minime adecvate pentru lucrătorii din toate statele membre UE, cu scopul de a le asigura un trai decent oriunde ar munci.

Potrivit deputatului european, „salariile minime adecvate pot contribui și la reducerea diferenței de remunerare între femei și bărbați, întrucât în prezent sunt mai multe femei, decât bărbați care câștigă salariul minim pe economie.”

Directiva pune la dispoziție un cadru care să orienteze statele membre în stabilirea salariilor minime, respectând competențele naționale, precum și autonomia și libertatea contractuală a partenerilor sociali în negocierea salariilor la nivel național și local.

Citiți și: Comisia Europeană propune reguli pentru ca toți angajații din UE să fie protejați prin salarii minime adecvate unui trai decent

De asemenea, Dan Motreanu subliniază că atunci când sunt stabilite la niveluri corespunzătoare, „salariile minime produc nu doar un impact social pozitiv, ci și beneficii economice ample, stimulând încadrarea în piața muncii a populației și, în special, a tinerilor.”

Salariile minime există în toate statele membre ale UE. 21 de țări au salarii minime statutare și în 6 state membre (Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia) protecția salariului minim este asigurată exclusiv prin convenții colective. Cu toate acestea, în majoritatea statelor membre, lucrătorii sunt afectați de o insuficiență de adecvare și / sau de lacune în acoperirea protecției salariului minim. Având în vedere acest lucru, directiva propusă creează un cadru pentru îmbunătățirea adecvării salariilor minime și pentru accesul lucrătorilor la protecția salariului minim în UE.

Propunerea Comisiei respectă pe deplin principiul subsidiarității: stabilește un cadru pentru standarde minime, respectând și reflectând competențele statelor membre și autonomia partenerilor sociali și libertatea contractuală în domeniul salariilor. Nu obligă statele membre să introducă salarii minime statutare și nici nu stabilește un nivel comun al salariului minim.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu a propus o serie de amendamente la proiectul care vizează performanța energetică a clădirilor

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) a propus, împreună cu mai mulți colegi din Parlamentul european, o serie de amendamente la proiectul care vizează performanța energetică a clădirilor, transmite acesta într-un mesaj pe Facebook.

Astfel, vor fi considerate gospodării vulnerabile gospodăriile care se confruntă sau au risc de a se confrunta cu sărăcia energetică sau gospodăriile, inclusiv cele cu venituri medii inferioare, care sunt expuse în mod deosebit la costuri ridicate ale energiei și care nu dispun de mijloacele necesare pentru renovarea clădirii pe care o ocupă.

 

„Varianta propusă inițial includea în această categorie doar gospodăriile care sunt deja în situația de sărăcie energetică, fără a le lua în calcul pe cele care sunt supuse acestui risc”, spune Dan Motreanu.

De asemenea, statele membre se vor asigura că renovarea monumentelor se efectuează în conformitate cu normele naționale de conservare, cu standardele internaționale de conservare și cu arhitectura originală a monumentelor în cauză.

Statele membre pot decide, totodată, să adapteze cerințele referitoare la îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor la clădirile protejate oficial ca făcând parte dintr-un sit protejat sau datorită valorii lor arhitecturale sau istorice deosebite.

„Această prevedere se aplica în măsura în care respectarea anumitor cerințe minime de performanță energetică ar modifica în mod inacceptabil caracterul sau înfățișarea acestora. Noi propusesem o variantă mai fermă, în care statele UE puteau decide chiar renunțarea la aplicarea cerințelor referitoare la îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor la clădirile protejate oficial. Comisia pentru industrie, cercetare și energie a ales această variantă de compromis”, explică eurodeputatul.

Proiectele de măsuri pentru creșterea ratei renovărilor și reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră sunt dezbătute astăzi de Parlamentul European, votul final fiind programat mâine.

Pentru ca sectorul construcțiilor să devină neutru din punct de vedere climatic până în 2050, toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero începând cu 2028.

În decembrie 2021, Comisia a propus o revizuire a Directivei privind performanța energetică a clădirilor, care actualizează cadrul de reglementare existent pentru a reflecta ambițiile mai mari și nevoile mai presante în materie de climă și de acțiune socială, oferind în același timp țărilor UE flexibilitatea necesară pentru a ține seama de diferențele din parcul de clădiri din Europa.

De asemenea, stabilește modul în care Europa poate realiza un parc de clădiri cu emisii zero și complet decarbonizate până în 2050. Măsurile propuse vor crește rata de renovare, în special în cazul clădirilor cu cele mai slabe performanțe din fiecare țară. Directiva revizuită va moderniza parcul de clădiri, făcându-l mai rezistent și mai accesibil. De asemenea, va sprijini o mai bună calitate a aerului, digitalizarea sistemelor energetice pentru clădiri și dezvoltarea infrastructurii pentru mobilitate durabilă. În mod esențial, directiva revizuită facilitează o finanțare mai bine orientată a investițiilor în sectorul clădirilor, completând alte instrumente ale UE de sprijinire a consumatorilor vulnerabili și de combatere a sărăciei energetice.

Pentru a se asigura că clădirile sunt adaptate la ambiția sporită în materie de climă, așa cum este prezentată în Planul privind obiectivele climatice pentru 2030 și reflectată în “Realizarea pachetului european de măsuri ecologice” în iulie 2021, noua propunere a Comisiei își propune să contribuie la atingerea obiectivului de reducere a emisiilor cu cel puțin -60% până în 2030 în sectorul clădirilor în comparație cu 2015 și să atingă neutralitatea climatică până în 2050.

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu a cerut Comisiei Europene să propună „cât mai curând” obiective obligatorii pentru reducerea risipei alimentare de-a lungul lanțului alimentar de cel puțin 50% până în 2030

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) a cerut Comisiei Europene să propună „cât mai curând” obiective obligatorii pentru reducerea risipei alimentare de-a lungul lanțului alimentar de cel puțin 50% până în 2030, potrivit unei postări pe Facebook.

Deputatul european a votat, miercuri, în Comisia de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, un proiect de rezoluție privind asigurarea securității alimentare și reziliența pe termen lung a agriculturii în UE.

Acesta explică, în context, că, deși disponibilitatea alimentelor nu este în pericol în UE, „accesibilitatea alimentelor reprezintă o problemă reală pentru gospodăriile vulnerabile, din cauza inflației”. În acest sens, el a solicitat luarea unor măsuri adecvate de protecție socială și existența unor plase de siguranță pentru a asigura accesul tuturor la diete sănătoase, cu o atenție specială gospodăriilor cu venituri mici.

Motreanu este de părere că implementarea la scară largă a practicilor agricole durabile va contribui la fertilitatea și sănătatea solului, care reprezintă capitalul fermierilor și permite un randament al culturilor mai ridicat. Privind sănătatea solului, acesta a amintit de necesitatea unei legi care să stabilească un cadru legislativ cuprinzător în UE pentru a opri degradarea și pierderea acestei resurse neregenerabile.

„Am insistat pe soluțiile regenerative în agricultură, precum agroecologia, agrosilvicultura, agricultura ecologică, de precizie sau cultivarea carbonului. Acestea au potențialul de a aborda concomitent provocările climatice, de biodiversitate, de mediu, economice și sociale, asigurând durabilitatea și reziliența”, transmite eurodeputatul.

Totodată, Dan Motreanu a invitat Comisia Europeană să propună cât mai curând posibil obiective obligatorii pentru reducerea risipei alimentare de-a lungul lanțului alimentar de cel puțin 50% până în 2030, solicitând „măsuri eficiente”, precum norme de etichetare mai adecvate și transparente, sau prin interzicerea distrugerii alimentelor nevândute. Eurodeputatul consideră, de asemenea, că „este nevoie de o propunere ambițioasă pentru un cadru legal privind tranziția sistemului nostru alimentar către durabilitate și reziliență, care să stabilească o cale clară și pași măsurabili către acest obiectiv”.

Nu în ultimul rând, acesta precizează că a subliniat legătura strânsă între sănătatea omului, a animalelor și a mediului, reiterând obiectivul de reducere cu 50% a utilizării antimicrobienelor în agricultură până în 2030 și insistând asupra lecțiilor învățate în pandemia COVID-19.

Raportul Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară votat miercuri, 1 martie. urmează să fie dezbătut și supus la vot în ședințele plenare viitoare.

Continue Reading

Dan Motreanu

Alegeri PE 2024: Dan Motreanu va lucra la redactarea unui program al grupului PPE privind soluții clare pe termen lung la problemele cetățenilor UE

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) va lucra la redactarea unui program al grupului PPE privind soluții clare pe termen lung la problemele cetățenilor UE în vederea alegerilor pentru Parlamentul European de anul viitor, se arată într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Acesta a participat marți, în calitate de reprezentant al Delegației PNL, la prima întâlnire a Grupului operativ al Grupului PPE din Parlamentul European privind stabilirea priorităților pentru alegerile din 2024.

„Voi lucra la redactarea unui program prin care să oferim soluții clare și pe termen lung la problemele care îi preocupă pe cetățenii UE. Echipa din care voi face parte, împreună cu reprezentanții celorlalte delegații, va prezenta soluții concrete referitoare la teme precum: asigurarea securității și a capacitații de apărare a UE, combaterea inflației, reducerea inegalităților sociale, depopularea zonelor rurale, accesul echitabil la tratamente medicale și educație. De asemenea, vom avea în vedere atingerea independenței energetice sau sporirea competitivității economiei UE în raport cu principalii actori externi”, a anunțat Dan Motreanu.

Eurodeputatul a precizat că soluțiile care vor fi identificate vor veni în continuarea demersurilor întreprinse deja de PPE pentru abordarea temelor care provoacă îngrijorare printre cetățenii UE.

„Dorim să demonstrăm, încă o dată, că Partidul Popular European este partidul care asigură stabilitate și dezvoltare în Uniunea Europeană. Grupul Partidului Popular European este cel mai important grup din Parlamentul European”, a subliniat Dan Motreanu.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA12 mins ago

Guvernul îi invită pe antreprenorii români să facă parte din Business Advisory Group al Programului european Global Gateway ce își propune să stimuleze legăturile inteligente, curate și sigure

INTERNAȚIONAL58 mins ago

Miniștrii justiției din peste 40 de țări se reunesc la Londra pentru a consolida sprijinul internațional privind investigarea crimelor de război din Ucraina

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Finlanda își menține statutul de ”cea mai fericită țară din lume”. România ocupă locul 24 în clasament

ROMÂNIA2 hours ago

Bogdan Aurescu va susține, la Bruxelles, furnizarea cât mai rapidă de echipament militar și instruire Ucrainei și înăsprirea sancțiunilor la adresa Rusiei

U.E.4 hours ago

UE salută decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare împotriva lui Putin: Este un început de tragere la răspundere a liderilor ruși pentru crime și atrocități

G717 hours ago

G7: Este regretabilă lipsa de reacție a Consiliului de Securitate al ONU în privința testelor cu rachete ale Coreei de Nord

U.E.21 hours ago

Germania își închide ultimele trei centrale nucleare la 15 aprilie

U.E.21 hours ago

Liderii țărilor din UE ar urma să solicite companiilor „să utilizeze pe deplin” mecanismul de achiziție în comun a gazelor naturale

U.E.1 day ago

Serbia și Kosovo au convenit asupra pașilor pentru normalizarea relațiilor în cadrul procesului mediat de UE

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis, în vizită la Masdar City. România și Emiratele Arabe Unite vor continua să facă pași în a se susține reciproc în tranziția verde și digitală

NATO3 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ4 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE4 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA4 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac4 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL6 days ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.1 week ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending