Connect with us

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu se declară în favoarea folosirii apei geotermale pentru furnizarea de căldură și pentru a obține energie electrică. PE a adoptat un raport prin care prezintă propuneri de finanțare

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Apa geotermală poate fi folosită pentru furnizarea de căldură și pentru a obține energie electrică, argumentează eurodeputatul Dan Motreanu în urma adoptării, în Parlamentul European, a unui raport referitor la energia geotermală prin care sunt prezentate propuneri pentru finanțarea proiectelor în domeniu.

În documentul mai sus amintit, eurodeputații solicită Comisiei Europene să aloce resurse în cadrul fondurilor existente pentru a sprijini explorarea, dezvoltarea și modernizarea proiectelor geotermale, în special pe baza tehnologiilor inovatoare, precum și recalificarea și perfecționarea lucrătorilor.

În egală măsură, Parlamentul European invită executivul european să prezinte o strategie geotermală a UE care să ofere orientări concrete statelor membre și administrațiilor locale pentru a accelera utilizarea energiei geotermale.

”Statele membre urmează să exploreze soluții financiare de reducere a riscurilor, cum ar fi granturile, împrumuturile convertibile în granturi, garanțiile garantate de stat, asigurările de explorare și mecanismele de acoperire a riscurilor. Invităm statele membre să analizeze posibile stimulente financiare pentru a elimina folosirea unor soluții tehnologice mai puțin eficiente, inclusiv modele de finanțare de tipul economisește prin investiții”, mai punctează eurodeputații.

Aceștia subliniază importanța menținerii unor standarde înalte de mediu și științifice pe parcursul tuturor etapelor proiectelor de energie geotermală și a unei abordări sustenabile a evaluării ciclului de viață.

Raportul este cu atât mai important cu cât România este una din țările europene cu numeroase izvoare termale, fiind depășită doar de Islanda, Grecia sau Italia, însă costurile de exploatare sunt foarte mari, ceea ce face ca țara noastră să aibă doar proiecte izolate în domeniu.

”Călimănești (Vâlcea), câteva localități din județul Timiș, două cartiere din Oradea sau Pecica (Arad) se numără printre zonele în care încălzirea este asigurată cu apă termală. Primăria din Lovrin (Timiș) accesează fonduri UE pentru încălzirea locuințelor cu apă geotermală”, a amintit Dan Motreanu.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu obține sprijinirea unor propuneri importante pentru România în cadrul raportului privind crearea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa

Published

on

© Dan Motreanu/Facebook

Raportul privind crearea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa (STEP) a fost aprobat de comisiile de specialitate din Parlamentul European, a anunțat vineri eurodeputatul PNL Dan Motrenu, responsabil din partea grupului PPE pentru acest raport, într-un mesaj pe Facebook.

Sprijinim industria europeană să investească în tehnologii performante.

STEP vizează creșterea investițiilor în sectoare considerate critice: tehnologii profunde și digitale, tehnologii curate și biotehnologii. Acest obiectiv va fi realizat prin reorientarea fondurilor UE existente în perioada 2021-2027 către astfel de investiții și prin creșterea sumelor destinate acestor proiecte cu zece miliarde de euro. În plus, va exista o alocare de 1,5 miliarde de euro pentru componenta sa de investiţii în apărare.

 

Potrivit eurodeputatului, acordul conține propuneri importante pentru România, pentru care a reușit să obțin sprijinul majorității, în urma negocierilor cu reprezentanții celorlalte grupuri parlamentare.

„Am obținut prelungirea până în 2025 a ultimului an contabil privind fondurile europene 2014-2020 și creșterea ratei de cofinanțare UE la 100% pentru acest ultim an. Această măsură va permite autorităților să își maximizeze rata de absorbție a fondurilor disponibile în cadrul financiar 2014-2020. În ceea ce privește fondurile europene 2021-2027, rata UE de cofinanțare pentru proiectele STEP va crește până la 100% în timp ce rata de pre-refinanțare va crește la 30% în anul 2024”, mai informează Dan Motreanu.

Platforma STEP va mobiliza investiții în domeniul tehnologiilor digitale și profunde, în domeniul tehnologiilor curate, precum și în domeniul biotehnologiilor, cu scopul general de a consolida suveranitatea și competitivitatea UE pe termen lung în domeniul tehnologiilor critice.

Printr-o combinație de stimulente financiare și măsuri menite să faciliteze finanțarea proiectelor, platforma va mobiliza finanțare în sprijinul tehnologiilor critice în cadrul programelor și fondurilor UE existente, inclusiv al fondurilor politicii de coeziune, al programului InvestEU, al programului Orizont Europa, al Fondului european de apărare, al Fondului pentru inovare și al Mecanismului de redresare și reziliență.

Raportul urmează să fie discutat în plenul Parlamentului European.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu a obținut în PE dublarea alocării României din Fondul pentru Modernizare destinat distribuției de energie electrică

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Europarlamentarul Dan Motreanu a obținut în Parlamentul European dublarea alocării României din Fondul pentru Modernizare, care se va ridica astfel la valoarea de aproximativ 15 miliarde de euro. Această finanțare va fi folosită pentru modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice.

„În Parlamentul European, am obținut dublarea alocării României din Fondul pentru Modernizare, care se va ridica astfel la valoarea de aproximativ 15 miliarde de euro. Suma de 400 de milioane de euro, provenită din Fondul pentru Modernizare, este folosită pentru finanțarea a încă 21 de contracte pentru modernizarea unor rețele de distribuție a energiei electrice din toată țara. În mandatul ministrului liberal al Energiei, Sebastian Burduja, contractele semnate pentru astfel de rețele însumează un milliard de euro. Finanțarea modernizării din fonduri UE înseamnă că nu se va pune presiune pe tariful de distribuție și, implicit, nici nu vor crește facturile consumatorilor”, a transmis libearul Dan Motreanu într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

Potrivit europarlamenturului român, țara noastră a primit, în 2023, 2,1 miliarde de euro din Fondul pentru Modernizare pentru accelerarea tranziției către energia curată.

„România este una dintre cele zece țări din centrul și estul UE cu venituri mai mici care primesc sprijin financiar prin Fondul pentru Modernizare în tranziția lor către neutralitatea climatică. Finanțările vizează modernizarea sistemelor energetice, sporind eficiența energetică și facilitând o tranziție echitabilă în regiunile dependente de cărbune. Începând de anul acesta, din Fondul pentru Modernizare vor fi finanțate și proiecte din Grecia, Portugalia și Slovenia”, a mai adăugat acesta. 

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu: România, păstrând linia pro-europeană, are acces la fonduri UE în valoare de 80 miliarde euro, pentru perioada 2021-2027

Published

on

© Dan Motreanu - Facebook

Europarlamentarul Dan Motreanu a subliniat, în cadrul unei  întâlniri cu reprezentanți ai românilor din diaspora, imporanța apartanenței României la Uniunea Europeană și a fondurile europene care au ridicat nivelul de dezvoltare al țării noastre.

„Astăzi are loc o bătălie pentru viitorul european al României, fie că recunoaștem sau nu acest lucru. Am discutat despre aceste lucruri, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai românilor din diaspora, la care au participat și alți europarlamentari PNL. România a ajuns un nivel ridicat de dezvoltare, grație accesului la fonduri UE. Ne dorim ca românii din străinătate să se întoarcă acasă, dar nu cu forța, vrem să se întoarcă în urma dezvoltării României, care este posibilită tocmai datorită fondurilor UE”, a transmis deputatul european. 

Potrivit liberalului, sunt regiuni din România care au depășit media Produsului Intern Brut european: „Regiunea București Ilfov a depășit PIB-ul Serbiei, și RE un PIB aproape egal Bulgariei.”

De asemenea, Dan Motreanu trage un semnal de alarmă cu privire la politice partidelor suveraniste care „sunt îndreptate împotriva Uniunii Europene”: „Aceste politici fectează accesul țărilor pe care le conduc la fonduri de investiții și dezvoltare. Pentru Ungaria s-au deblocat, cu chiu cu vai, zece miliarde de euro, dar propaganda suveranistă se chinuie să înfățișeze eșecul lui Viktor Orban drept un succes. România, păstrând linia pro-europeană, are acces la fonduri UE în valoare de 80 de miliarde de euro, pentru perioada 2021-2027.”

„Suveraniștii din Vest, alături de care defilează AUR, vor să demoleze piața unică, adică tocmai posibilitatea cetățenilor români de a circula în UE, de a-și găsit locuri de muncă mai bine plătite”, a mai precizat deputatul european.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

Rareș Bogdan3 hours ago

Doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina | Rareș Bogdan: Europa trebuie să fie mai unită ca oricând. Orice ezitare este interpetată de agresor drept dezbinare

NATO5 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Olaf Scholz îndeamnă la intensificarea eforturilor de apărare în Europa

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Demonstrație de unitate și solidaritate occidentală la Kiev: Șefa Comisiei Europene și premierii Belgiei, Canadei și Italiei comemorează doi ani de la invazia rusă a Ucrainei alături de Volodimir Zelenski

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Von der Leyen predă 50 de autoturisme finanțate de UE forțelor de securitate ucrainene pentru a spori stabilitatea și a consolida investigațiile privind crimele de război în teritoriile eliberate de ocupație

ROMÂNIA7 hours ago

Doi ani de război în Ucraina| Nicolae Ciucă: România și întreaga lume liberă sprijină o națiune care luptă pentru viață, pentru libertate și pentru valorile democratice

ROMÂNIA8 hours ago

Palatul Victoria, iluminat la 24 februarie în culorile drapelului ucrainean: „Guvernul României va lucra mai departe aplicat pentru a intensifica sprijinul concret și multidimensional pentru Ucraina”

NATO8 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

Dan Motreanu8 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu obține sprijinirea unor propuneri importante pentru România în cadrul raportului privind crearea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Olanda încheie un acord de securitate pe zece ani cu Ucraina pentru a-i consolida apărarea și integrarea în UE și NATO

SUA19 hours ago

UE și SUA își vor alinia strategia de reducere a riscurilor în relație cu China prin investiții în reziliența lor și reducerea dependențelor și vulnerabilităților critice

NATO8 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.1 day ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA3 days ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA5 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA1 week ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

Trending