Connect with us

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu: UE va avea din 21 aprilie noi reguli privind sănătatea animalelor, care creează un sistem comun pentru depistarea și controlul bolilor animalelor și crește standardele pentru hrana acestora

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Uniunea Europeană va avea din 21 aprilie o nouă lege privind sănătatea animalelor, care creează un sistem comun pentru depistarea și controlul bolilor animalelor și crește standardele pentru hrana acestora, a transmis eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), membru la Comisiei de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului (ANIT) din Parlamentul European.

Acesta a participat joi la un schimb de opinii cu un reprezentant al Comisiei Europene (DG SANTE), eveniment ce a avut loc în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Legislativul european, al cărei membru supleant este.

Dan Motreanu a amintit că la finalul anului trecut a solicitat Comisiei Europene amânarea intrării în vigoare a noilor reguli, astfel încât fermierii să le poată aplica fără să le fie afectată activitate.

”La mai puțin de șase lună până la aplicare, consideră Comisia Europeană că statele membre vor putea pune în aplicare aceste reguli în timp util astfel încât fermierii să nu fie afectați? Având în vedere importanța legii privind sănătatea animală pentru gestionarea eficientă a sănătății animalelor, dar și pentru o mai bună funcționare a pieței unice și a relațiilor comerciale cu țările terțe, are în vedere Comisia amânarea aplicării acestui regulament cu un an?”, au fost întrebările adresate de eurodeputatul român la acel moment într-o solicitare înaintată Executivului european.

”Astăzi (n.r. joi), în cadrul Comisiei pentru Agricultură, mai mulți colegi eurodeputați au fost de acord cu mine și au făcut solicitări similare”, a completat Dan Motreanu.

Comisia a fost de acord să ofere sprijin statelor membre în aplicarea noilor reguli prin:

– permiterea utilizării actualelor certificate veterinare și de sănătate animală, la intrarea în UE, pentru încă 6 luni (până la 20.10.2021);

– introducerea unei derogări și pentru certificatele veterinare și de sănătate animală pentru schimburile comerciale în interiorul UE;

 – adoptarea unei abordări pragmatice și flexibile pentru conformare și execuție în primele luni;

– programe de formare și comunicare.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Dan Motreanu

Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru mediu din PE, a înaintat Comisiei Europene două propuneri de proiect pilot referitoare la îmbunătățirea navigabilității și reducerea poluării pe Dunăre

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru Mediu (ENVI) din Parlamentul European, împreună cu Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), au înaintat Comisiei Europene două propuneri de proiect pilot referitoare la îmbunătățirea navigabilității și reducerea poluării pe Dunăre.

„Proiectele-pilot propuse în Parlamentul European reprezintă noi inițiative experimentale care s-ar putea transforma în programe permanente de finanțare ale UE. Acestea necesită selectarea și aprobarea de către Comisia Europeană, durează maxim doi ani, dispun de un buget de circa 1 milion de euro și sunt menite să testeze fezabilitatea unor acțiuni și utilitatea acestora la nivel comunitar”, a transmis eurodeputatul printr-o postare pe contul său de Facebook. 

Prin proiectele pilot, acesta solicită un cadru de guvernanță european pentru punerea în aplicare a Strategiei pentru regiunea Dunării, adaptat la cerințele privind decarbonizarea și digitalizarea prevăzute în Pactul Ecologic European.

„Am evidențiat nevoia sporirii investițiilor prin Fondurile Structurale și de Investiții Europene (fondurile ESI) și a stabilirii unui cadru legal comunitar prin care să realizăm o mai bună coordonare între statele europene parcurse de Dunăre, în special în ceea ce privește asigurarea navigabilității. Solicitarea este în acord cu „Strategia UE pentru o mobilitate sustenabilă și inteligentă”, care enumeră printre obiective dublarea transportului fluvial de mărfuri până în 2050”, a punctat Dan Motreanu. 

De asemenea, eurodeputatul dorește un cadru european de guvernanță pentru îmbunătățirea managementului poluării pe întregul curs al Dunării.

„Dunărea este al doilea fluviu ca mărime din UE și totodată cel mai poluat. Până la revărsarea în Delta Dunării și ulterior în Marea Neagră, Dunărea colectează direct și indirect poluare generată pe teritoriul a 14 țări, dintre care 9 state UE. Acest fapt creează o presiune disproporționată în regiunea Deltei Dunării, parte a patrimoniului mondial al UNESCO, în special asupra celor 45 de specii de pești și celor 360 specii de păsări”, a spus Dan Motreanu.

 Acesta a solicitat Comisiei o structură UE de monitorizare a poluării și soluții de control și de reducere a poluării, în acord cu obiectivele pentru refacerea habitatelor și protejarea speciilor prevăzute în nouă Strategie UE privind biodiversitatea pentru 2030.

În final, eurodeputatul român a subliniat că aceste cadre de guvernanță ar trebui să cuprindă Comisia, autoritățile statelor membre și Agențiile UE relevante și să asigure în principal coordonarea activităților și a investițiilor între statele membre.

 


Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu: Grupul PPE susține inițiativa celor 1,6 milioane de cetățeni europeni care doresc eliminarea cuștilor pentru găinile ouătoare

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Grupul PPE din Parlamentul European susține inițiativa cetățenească ce urmărește interzicerea creșterii animalelor de fermă în cuști, a transmis eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE).

”1,6 milioane de cetățeni europeni vor eliminarea cuștilor pentru găinile ouătoare. La 1 ianuarie 2012, Uniunea Europeană a interzis folosirea bateriilor convenționale pentru producția de ouă și a impus utilizarea cuștilor modificate, <<îmbunătățite>>. PPE susține inițiativa cetățenilor și intenționează să propună interzicerea cuștilor îmbunătățite pentru găinile ouătoare începând cu 2027 și compensarea fermierilor care au făcut investiții în aceste cuști. În același timp, PPE susține și interzicerea importurilor, care nu respectă standardele UE”, a explicat eurodeputatul român.

Acesta a anunțat că o dezbatere publică cu privire la acest subiect, intitulată ”Inițiativa Cetățenilor referitoare la interzicerea cuștilor” urmează să aibă loc pe 15 aprilie într-o sesiune comună a comisiilor pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) și cea pentru petiții (PETI) din Parlamentul European.

După audierea publică, Legislativul european va avea o rezoluție privind utilizarea cuștilor și bunăstarea animalelor, suspendarea utilizării acestora vizând și alte animale, nu doar găinile ouătoare.

Inițiativă cetățenească europeană ”End the Cage Age”, care a adunat sub umbrela sa peste 170 de organizații și ONG-uri din întreaga Europă, a fost înregistrată în luna septembrie 2018, după ce a adunat numărul minim necesar de semnături din partea cetățenilor din 18 state membre.

Inițiatorii acesteia fac apel la Comisia Europeană să propună interzicerea creşterii animalelor în cuşti, la ferme.

Printre argumentele aduse se numără faptul că peste 300 de animale de fermă din Uniunea Europeană suferă în cuști, metodă calificată ca fiind una crudă și inutilă.

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu: Întreaga Europă este solidară cu noi. România are obligația să câștige lupta cu schimbările climatice pentru fiecare cetățean

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

România are obligația să câștige lupta cu schimbările climatice pentru fiecare cetățean, iar Europa este solidară cu noi, a transmis eurodeputatul Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru Mediu (ENVI) din Parlamentul European.

Ca vicepreședinte al ENVI, eurodeputatul a solicitat Comisiei Europene să elaboreze un Plan și pentru combaterea deșertificării, care îi amenință pe fermieri și producția de alimente de calitate, dar și reducerea calității apei din zonele afectate.

Onorat să particip, astăzi, la Palatul Cotroceni la evenimentul „Schimbările climatice, relația om-natură și sănătatea…

Posted by Dan Motreanu on Wednesday, 7 April 2021

 

„Sănătatea noastră, a tuturor, este influențată de sănătatea mediului care ne înconjoară, iar România are obligația să câștige lupta cu schimbările climatice pentru fiecare cetățean. Nu este o provocare ușoară, însă în această luptă nu suntem singuri. Întreaga Europă este solidară cu noi. Suntem toți pentru unul și unul pentru toți! Pentru fiecare cetățean român, pentru fiecare cetățean european, avem obligația să câștigăm această luptă!”, a spus Dan Motreanu. 

Vicepreședintele ENVI a participat, astăzi, 7 aprilie, la Palatul Cotroceni, la evenimentul „Schimbările climatice, relația om-natură și sănătatea publică”, organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, în prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Directorului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății Europa, dr. Hans Kluge. Tema aleasă pentru Ziua Mondială a Sănătății este, anul acesta, „Pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă”.

În timpul dezbaterilor, s-a subliniat că îmbunătățirea relației om-natură și a implicației acesteia pentru sănătatea publică a devenit o prioritate pe agenda Uniunii Europene, a precizat Dan Motreanu.

„Trebuie să fim ambițioși și să ne respectăm obiectivele asumate la nivel european. Până în 2030, să reducem emisiile de carbon cu 55% și utilizarea pesticidelor cu 50% și să creștem, la cel puțin 25%, ponderea agriculturii ecologice. Toate acestea ne vor ajuta să combatem schimbările climatice, care amenință nu doar sănătatea publică, ci și securitatea alimentară”, a spus el. 

 

Continue Reading

Facebook

Team2Share

PARLAMENTUL EUROPEAN17 mins ago

Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a avut un schimb de opinii cu privire la Strategia farmaceutică pentru Europa

POLITICĂ20 mins ago

PMP face apel la guvernanți să depășească o “criză minoră” comparativ cu problemele pe care le are de înfruntat România, inclusiv situația de la Marea Neagră

COMISIA EUROPEANA26 mins ago

Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie de combatere a traficului de persoane în următorii cinci ani

CONSILIUL UE1 hour ago

Țările UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru certificatul de vaccinare: Deținerea adeverinței “nu este o condiție prealabilă pentru a exercita dreptul la liberă circulație”

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Ursula von der Leyen: Pfizer-BioNTech creşte cu 50 milioane de doze cantitatea de vaccin anti-COVID livrată UE în a două jumătate a anului

PPE2 hours ago

Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European: Turcia nu poate fi niciodată membru în UE! Erdogan va continua să ne provoace cât continuă discuțiile de aderare

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 hours ago

Banca Europeană de Investiții aprobă un împrumut de 24 de milioane de euro pentru consolidarea cercetării, educației și sănătății publice la Universitatea de Medicină și Farmacie din București

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Charles Michel: Calea viitoarei ordini mondiale va fi stabilită în regiunea Indo-Pacific, iar Uniunea Europeană și India sunt parteneri cheie

U.E.3 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE unde producția industrială a înregistrat un declin semnificativ în luna februarie

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ3 hours ago

Studiu al Băncii Centrale Europene: Europenii doresc ca euro digital să fie confidențial, sigur și ieftin

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL6 days ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: În următoarele două luni vor veni în România peste 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending