Connect with us

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu: Viitorul producției alimentare în UE depinde de implicarea tinerilor fermieri

Published

on

© Dan Motreanu

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, transmite că viitorul producției alimentare în România și Uniunea Europeană depinde și de implicarea tinerilor fermieri: „Sprijinirea acestora trebuie să devină o prioritate atât pe plan național, cât și la nivel european.”

Dan Motreanu salută decizia Guvernului liberal de la București de a acorda tinerilor o suprafață de până la 50 de hectare de teren agricol în concesiune, ca o completare la Programul Național de Dezvoltare Rurală: „Este o decizie curajoasă cuprinsă și în Planul național de investiții, lansat de Executiv în aceasta vară, care sunt sigur că va ajuta la relansarea economică a României după criza COVID-19.”

Eurodeputatul liberal reamintește cu această ocazie că Uniunea Europeană vine în sprijinul tinerilor de până în 40 de ani, care vor să își înființeze ferme, cu finanțări nerambursabile de maximum 50.000 de euro, prin Programul de Dezvoltare Rurală: „Având la dispoziție acești bani europeni, dar și facilitatea oferită de Guvern de a lua în concesiune 50 de hectare de teren, tinerii sunt încurajați nu doar să preia exploatațiile deținute de agricultorii în vârstă, ci și să performeze în sectorul agricol și să ofere mai multă vizibilitate zonelor rurale”, a mai adăugat acesta.

Citiți și: Eurodeputatul Dan Motreanu a obținut 47 milioane de euro pentru producătorii români de fructe și legume, în urma solicitării făcute Comisiei Europene

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu a trimis o întrebare scrisă Comisiei Europene legată de cauzele scumpirii alimentelor: „Comisia trebuie să ia măsuri pentru protecția fermierilor”

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE) a cerut Comisiei Europene să ia măsuri pentru protecția fermierilor și împreună cu eurodeputații Daniel Buda, Rareș Bogdan și Iuliu Winkler, a trimis o întrebare scrisă Executivului european legată de cauzele scumpirii alimentelor.

„Cerem Comisiei Europene să precizeze cu cât s-au scumpit alimentele de bază în UE ca urmare a implementării PAC 2023 – 2027. Vrem să știm dacă instituțiile UE dețin informații privind distribuția geografică a alimentelor provenite din state terțe, și cât au pierdut fermierii din cauza acestor produse sub standardele europene”, a scris Dan Motreanu, pe Facebook.

De asemenea, eurodeputații au solicitat să li se precizeze ce măsuri are în vedere noua Comisie Europeană pentru a îmbunătăți situația fermierilor.

„Cel mai recent raport al Curții de Conturi Europene arată că Politica Agricolă Comună (PAC) nu este aliniată aspirațiilor agricultorilor. Multe măsuri de mediu impuse fermierilor nu pot fi puse în practică. De altfel, toate statele membre au utilizat derogări de la bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) ale PAC și anul acesta Comisia a modificat și simplificat GAEC-urile, astfel încăt obiectivele stretegiei „de la fermă, la consumator” sunt departe de a fi realizabile. Multe ferme din state erțe prosperă deoarece vând în UE produse care nu respectă standardele europene în materie de siguranță alimentară, și nici nu sunt supuse unor clauze în oglindă”, a detaliat Dan Motreanu.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu: Începând din 2025, cheltuielile bugetare necesare cofinanțării fondurilor europene vor fi excluse din calculul deficitului public

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Începând din 2025, cheltuielile bugetare necesare cofinanțării fondurilor europene vor fi excluse din calculul deficitului public, a transmis europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE).

„Asigurăm cofinanțarea proiectelor din fonduri UE și excluderea acestor cheltuieli din calculul deficitului bugetar. M-am implicat pentru acest proiect, în calitate de europarlamentar, iar echipa PNL Giurgiu va obține votul Parlamentului României pentru asigurarea fondurilor”, a scris deputatul european, pe Facebook.

Dan Motreanu a precizat că, începând din 2025, cheltuielile bugetare necesare cofinanțării fondurilor europene vor fi excluse din calculul deficitului public.

„Această măsură, adoptată în aprilie 2024, a fost prioritară pentru mine personal, pentru PNL și pentru PPE în Parlamentul European. Aceasta va permite României să investească în proiecte europene esențiale pentru dezvoltarea țării, fără a afecta respectarea pragurilor UE de deficit bugetar și de datorie publică”, a adăugat eurodeputatul.

Europarlamentarul a solicitat această măsură din anul 2023, atât în cadrul unei rezoluții a Comisiei pentru Dezvoltare Regională (REGI), adoptată în plenul Parlamentului European, pentru care a fost responsabil din partea Grupului Partidului Popular European, cât și printr-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De asemenea, acesta a amintit că măsura face parte din Pactul de Stabilitate și Creștere revizuit.

„Apartenența PNL la Grupul PPE ne permite să promovăm prioritățile României pe agenda UE. Primul proiect pe care Maria Gabriela Horga, candidat la Senat din partea PNL Giurgiu, îl va propune în noul Legislativ va viza înființarea unui fond de cofinanțare de la bugetul de stat pentru primarii care atrag fonduri europene. Există în România numeroși primari dedicați comunităților, capabili să atragă fonduri UE, dar nu întotdeauna există și capacitatea de cofinanțare”, a conchis Dan Motreanu.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu, împotriva centralizării Politicii de Coeziune: „Politica de Coeziune a UE este un element crucial pentru dezvoltarea României”

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) a declarat miercuri că este împotriva centralizării Politicii de Coeziune și a cerut Comisiei Europene explicații în legătură cu această intenție, printr-o scrisoare pe care a semnat-o, alături de mai mulți europarlamentari.

„Politica de Coeziune a Uniunii Europene este un element crucial pentru dezvoltarea României”, a scris deputatul european, pe Facebook.

 

Acesta a precizat că, potrivit informațiilor din presă, Comisia Europeană intenționează să contopească mai multe fonduri și programe importante ale UE și să modifice semnificativ modul în care este gestionată Politica de Coeziune, introducând o abordarea mai centralizată.

„Politica de Coeziune are nevoie de mai multă descentralizare, nu de mai puțină! Autoritățile locale cunosc cel mai bine nevoile din zonele pe care le reprezintă. Deciziile luate mai aproape de cetățeni au o rată de succes mai mare. Renunțarea la modelul de manegement partajat al Politicii de Coeziune este o propunere complet inacceptabilă”, a punctat Dan Motreanu. 

Mai mult, europarlamentarul a amintit că Politica de Coeziune a fost concepută pentru a promova solidaritatea și pentru a reduce discrepanțele economice și sociale între regiunile UE.

„Acest fapt, corelat cu gestionarea fondurilor de coeziune și la nivel regional, a permis finanțarea unor proiecte specifice pentru fiecare regiune. Investițiie realizate din fondurile Politicii de Coeziune au vizat, în anumite regiuni, dezvoltarea infrastructurii rutiere și a transportului public, modernizarea școlilor și a spitalelor, renovarea clădirilor, sprijinirea dezvoltării IMM-urilor și antreprenoriatului precum și crearea de noi locuri de muncă”, a conchis Dan Motreanu. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SĂNĂTATE1 hour ago

Deputatul Alexandru Rogobete anunță că pacienții nu mai pot oferi bani medicilor sub nicio formă: Noua legislație permite doar donațiile către spitale

INTERNAȚIONAL3 hours ago

De ce Polonia nu va trimite trupe în Ucraina? Șefa Comisiei de afaceri europene din Parlamentul polonez: Avem nevoie de ele pentru a proteja “flancul estic și frontierele UE, NATO și Schengen”

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au discutat despre un acord economic bilateral

U.E.3 hours ago

“Obiectivul lui Putin este să divizeze Europa”: Polonia consideră că ingerințele în alegerile dintr-o “țară pro-europeană ca România” sunt o “lecție de învățat”, nefiind “prima țară la care ne-am fi gândit” că ar putea avea efect

U.E.4 hours ago

Austria demască o campanie de dezinformare desfășurată de Rusia împotriva Ucrainei

CONSILIUL UE4 hours ago

Țările UE aprobă un regulament privind indicatorii financiari, menit să reducă birocrația pentru companiile europene, în special pentru IMM-uri

U.E.5 hours ago

Șefa diplomației UE: Negocierile privind pacea în Fâșia Gaza trebuie reluate de Israel și Hamas

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 hours ago

Victor Negrescu, vicepreședintele PE, subliniază rolul cheie al societății civile în asigurarea unei ”Europe mai unite, mai democratice și mai reziliente”: Împreună, putem apăra valorile europene

ROMÂNIA5 hours ago

Ambasadorul Peer Gebauer, distins cu medalia de onoare a Forumului Democrat al Germanilor la Sibiu, cea mai înaltă distincție a organizației

INTERNAȚIONAL6 hours ago

“România are de jucat un rol foarte important” în “fortificarea flancului estic”, afirmă ministrul polonez al apărării: Europa trebuie să investească mai mult în apărare pentru a ține soldații americani în Europa

POLITICĂ4 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL1 week ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE1 week ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE1 week ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN3 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending