Connect with us

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda a prezidat discuțiile din cadrul Comisiei AGRI privind măsurile de criză pentru sectorul viniviticol

Published

on

© European Union 2014 - Source EP

Sectorul vitivinicol are nevoie în continuare de măsuri de ajutor pentru a face față crizei actuale generate de pandemia de coronavirus, iar Parlamentul European rămâne partenerul principal în această luptă, a transmis eurodeputatul Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) din Parlamentul European, într-o postare pe Facebook. 

Daniel Buda a prezidat reuniunea de luni, 26 octombrie, a Comisiei AGRI, în cadrul căreia a avut loc audierea publică privind „Situația piețelor de fructe și legume și a pieței vinului – impactul măsurilor UE de luptă împotriva pandemiei de COVID-19”.

În cadrul audierii s-a discutat despre impactul măsurilor luate pentru a contracara efectele negative ale crizei generate de pandemia COVID-19, dar și pentru a identifica actualele nevoi ale acestui sector.

În ceea ce privește sectorul vitivinicol, Daniel Buda informează că „s-au înregistrat scăderi alarmante atât în ceea ce privește volumul vinurilor, cât și valoarea acestora”. De aceea,  „supraviețuirea pe piață, recuperarea cotelor de piață, protejarea mediului înconjurător sunt obiectivele principale ale acestui actor, iar pentru atingerea acestora, se impun în continuare măsuri de sprijin”, a subliniat vicepreședintele AGRI. 

De asemenea, Daniel Buda a transmis, printre altele și mesajele lui Thierry Coste, președintele Grupului de lucru privind sectorul vinului din COGECA și ale lui Luc Vanoirbeek, președintele Grupului de lucru Fructe și Legeume, privind dificultățile cu care se confruntă sectorul viniviticol în contextul pandemiei de coronavirus. 

„În ceea ce privește criza COVID-19, sectorul fructelor și legumelor suferea deja la începutul pandemiei din cauza embargoului rus, noilor condiții de mediu. Peste toate acestea, a apărut și COVID-19. Cererea pentru fructe și legume a fost afectată în mod pozitiv de caracteristicile care au marcat comportamentului oamenilor: creșterea numărului de mese consumate acasa, convingerea că fructele și legumele sunt sănătoase și aduc beneficii sistemului imunitar. În ciuda efectelor pozitive, au existat categorii de fructe și legume care s-au confruntat cu provocări. Cele foarte perisabile sau producătorii orientați către comerțul internațional, către sectorul HoReCa. Nu tot ce strălucește e aur. S-au adăugat o serie de costuri suplimentare. Înlocuirea forței de muncă pe câmpuri sau în fabricile de sortare. Capacitatea de reacție a sectorului și efortul făcut de producători, dar și responsabilitatea lor au avut o contribuție pozitivă. Cooperativele au implementat rapid planuri de prevenire a riscurilor, planuri de urgență. S-au adaptat zilnic la circumstanțe schimbătoare. UE a rezolvat problema logistică a transportului de bunuri. Comisia Europeană a oferit libertatea de circulație pentru lucrătorii sezonieri. Această măsură a fost una esențială. Comisia a venit cu flexibilități tehnice care să faciliteze gestiunea organizațiilor de producători. Sectorul nostru este unul intensiv și durabil. Fructele și legumele noastre sunt sigure și sănătoase. Am învățat cât de important este sectorul primar”, a transmis Thierry Coste.

Vreau să vă amintesc rolul important al sectorului vitivinicol. Rolul economic, de mediu, cultural al acestui sector. Sectorul nostru se bazează pe diversitate. Avem o opacitate economică din cauza crizei sanitare, Brexitului. Rămân în continuare convins că ne așteaptă un viitor mai bun. În această perioadă care pare îndepărtată, sectorul nostru își va păstra atuurilor. Intrăm într-o perioadă de tranziție în ce privește PAC. Anii 2021, 2022, 2023, noua PAC, provocări majore, plus cele de mediu. Recolta actuală care se încheie: 560 de milioane de hectolitri, deci o recoltă relativ bună. La finele lunii iunii 2020, Comisia a adoptat o serie de măsuri extraordinare pentru piață. Deși au existat evoluții pozitive, situația cu care se confruntă producătorii de vin din UE este în continuare dificilă. Vine noul val al pandemiei, tocmai de aceea trebuie să anticipăm consecințele negative pe care restricțiile impuse le vor aduce cu sine. Trebuie să ne gândim la producătorii activi, la cooperativele rezistente, la toți producătorii. Trebuie să fim proactivi. Supraviețuirea economică, recuperarea cotelor de piață, protejarea mediului înconjurător sunt obiectivele noastre. Sectorul nostru trebuie să aibă acces la acest plan de relansare. Am cerut anul acesta crearea unui grup de lucru la nivel înalt pentru sectorul vitivinicol. Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră”, a spus și Luc Vanoirbeek.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda anunță că Grupul PPE din PE a pregătit un document de poziție privind drepturile copiilor: Ne-am luat angajamentul de a fi un gardian al drepturilor acestora

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul PNL Daniel Buda a anunțat că Grupul PPE din Parlamentul European, din care face aprte, a pregătit un document de poziție pe marginea drepturilor copiilor.

La acest document, europarlamentarul român a depus o serie de amendamente menite să contribuie la protejarea drepturilor copiilor.

”Drepturile copiilor sunt drepturile omului: drepturi pe care UE și țările UE trebuie să le respecte și să le protejeze. Au trecut 30 de ani de când Convenția Organizației Națiunilor Unite privind drepturile copilului a fost semnată și a intrat în vigoare. Cu toate acestea, multe obiective ambițioase rămân neîndeplinite”, a precizat Daniel Buda într-un mesaj publicat pe Facebook.

Demersurile Grupului PPE din Parlamentul European vin în contextul în care drepturile copiilor continuă să fie încălcate în multe părți ale lumii, inclusiv în statele membre ale UE.

”Copiii rămân victime ale violenței, abuzului, sărăciei și excluziunii sociale. Copiii se confruntă în continuare cu discriminarea pe bază de religie, dizabilități, sex, etnie, nivelul de bunăstare. Grupul PPE și-a luat angajamentul de a fi un gardian al drepturilor copiilor și, prin urmare, depune eforturi continue să îmbunătățească protecția copiilor. Pe baza unei rezoluții inițiate în 2014 de către Grupul PPE, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să prezinte o strategie privind drepturile copilului, incluzând un plan de acțiune concret”, a explicat Daniel Buda.

Așadar, Grupul PPE din Parlamentul European subliniază necesitatea unor instrumente inovatoare pentru protejarea copiilor și a drepturilor acestora, acționând nu numai în numele lor, ci și împreună cu ei.

Documentul de poziție se axează pe protecția drepturilor copiilor în baza legislației UE-protejarea interesului superior al copilului.

În acest sens, popularii europeni solicită ca legislația UE să fie una mai prietenoasă cu copii, care să ia în considerare în cea mai mare măsură situația și nevoile specifice ale unui copil.

Grupul PPE cere statelor membre în egală măsură să prevadă orientări practice, o formare adecvată pentru toți profesioniștii care sunt în contact cu copiii.

”Astfel, copiii sunt viitorul Europei, de aceea trebuie să le apărăm drepturile și să răspundem nevoilor pentru a fi pregătiți să facă față provocărilor pe care le întâmpină”, a completat europarlamentarul român.

Viitoarea strategie a UE privind drepturile copiilor va oferi cadrul pentru acțiune a instituțiilor Uniunii Europene pentru a promova și proteja mai bine drepturile copiilor.

Aceasta va conține un set de măsuri pe care UE trebuie să le pună în aplicare, abordând printre altele: drepturile copiilor cei mai vulnerabili, drepturile copiilor în era digitală, prevenirea și combaterea violenței și promovarea unei justiții prietenoase copiilor.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda, soluții pentru creșterea bunăstării animalelor pe durata transportului: Trebuie să ne axăm pe finanțarea transportatorilor care respectă standarde înalte și formarea continuă a părților implicate în transport

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Finanțarea transportatorilor prin intermediul fondurilor europene disponibile pe componenta de bunăstare poate reprezenta o soluție cu un impact major în creșterea bunăstării animalelor pe durata transportului, a transmis luni eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) coordonatorul grupului PPE pentru dosarul privind transporturile de animale vii în țările terțe.

Europarlamentarul Daniel Buda, președinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European a participat luni la reuniunea Comisiei de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului (ANIT) din Parlamentul European, al cărei membru este.

Acesta a avut un schimb de opinii cu experții pe marginea problemelor de dumping între firmele de transport, pe tema transportului din Noua Zeelandă și Australia către țările terțe, dar mai ales referitor la soluțiile posible în vederea respectării normelor de bunăstare a animalelor pe durata transportului.

”Finanțarea transportatorilor prin intermediul fondurilor europene disponibile pe componenta de bunăstare, dar și formarea continuă a părților implicate în transport, pot reprezenta soluții cu un impact major în creșterea bunăstării animalelor pe durata transportului”, le-a transmis Buda experților prezenți.

Europarlamentarul român a salutat prezentările acestora și a punctat că la ”fiecare prezentare putem identifica și soluții pentru a respecta normele de bunăstare a animalelor în timpul transportului”.

”Niciodată nu cred că cineva va încheia contract cu o firmă care înregistrează rata mortalității de 30% pe durata transportului, dincolo de rațiunile ce țin de bunăstare”, a precizat Buda, întârind astfel nevoia ca atenția să se concentreze pe finanțarea din fondurile prevăzute pe componenta de bunăstare a acelor transportatori care respectă bunăstarea animalelor, dar și pe formarea continuă a părților implicate în transport.

La reuniunea Comisiei ANIT din Parlamentul European au participat cinci experți alături de care eurodeputații au analizat practicile actuale de aprobare a jurnalelor de călătorie, dar și procesuriele de control și inspecție, precum și procedurile de formare a medicilor veterinari.

Aceste dezbateri apar în contextul în care există suspiciuni cu privire la încălcarea aplicării legislației Uniunii Europene privind protecția animalelor în timpul transportului și al operațiunilor conexe în interiorul și în afara UE, inclusiv pe calea aerului, rutier, feroviar și maritim.

Continue Reading

Daniel Buda

Vicepreședintele Comisiei AGRI din PE, Daniel Buda: Apicultorii vor beneficia de o creștere a finanțării prin fonduri europene, de la 40 de milioane EUR/an la 60 de milioane EUR/an!

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Apicultorii vor beneficia de o creștere a finanțării prin fonduri europene, de la 40 de milioane EUR/an la 60 de milioane EUR/an, a anunțat eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, în urma unei întrebări adresate comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, pe marginea dificultăților cu care se confruntă apicultorii români.

„România se află pe ultima poziție la nivel european în ceea ce privește prețul mierii poliflore predată procesatorilor. Prețul mediu oferit apicultorilor de către procesatori pentru mierea polifloră în 2018 era, în România, cel mai mic preț din UE, de numai 1,82 euro/kg. În Bulgaria, prețul a fost de 2,53 euro/kg, în Polonia – 2,79 euro/kg, în Ungaria – 1,97 euro/kg. Cel mai bun preț oferit apicultorilor s-a înregistrat în Marea Britanie – 10,04 euro/kg și în Irlanda – 9,35 euro/kg. Cu toate că România se poziționează pe primele locuri în ceea ce privește producția de miere din Europa, apicultorii români fiind recunoscuți pentru mierea de calitate produsă, prețul obținut de apicultori este extrem de scăzut, aceștia fiind la limita supraviețuirii pe piață. Din păcate, nici acest an nu este unul mai bun pentru apicultorii români care, deși beneficiază de un ajutor de minimis de 25 de lei pe familia de albine, abia își pot acoperi cheltuielile în condițiile unei producții mult diminuate și ale unui preț la miere mult sub așteptări”, explică eurodeputatul PPE, într-o postare pe Facebook.

Drept urmare, vicepreședintele AGRI i-a solicitat Comisiei să indice  instrumentele de care dispune în vederea sprijinirii apicultorilor români.

 „În prezent, UE sprijină sectorul apicol, inclusiv cel al României, în cadrul politicii agricole comune (PAC), în principal prin intermediul programelor apicole naționale. Aceste programe conțin opt măsuri concentrate în mod clar pe îmbunătățirea condițiilor generale de producție și comercializarea produselor apicole, cum ar fi asistența tehnică pentru apicultori, monitorizarea pieței și combaterea agresorilor și a bolilor specifice stupilor. Aceste măsuri vor continua să fie disponibile în viitoarea PAC de după 2020. Prin deplasarea acestora de la organizarea comună a piețelor agricole către planul strategic al PAC, sinergiile dintre toate părțile PAC vor fi consolidate, inclusiv pentru apicultură, a cărei finanțare va crește, conform propunerilor, de la 40 de milioane EUR/an la 60 de milioane EUR/an (dublată de cofinanțarea națională)”, a răspuns comisarul european pentru agricultură.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Surse europene: Statele UE au adoptat o declarație comună prin care lansează Conferința privind viitorul Europei; Portugalia vrea ca debutul Conferinței să fie pe 9 mai, de Ziua Europei

S&D15 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Propunerea mea de a aloca minim 10% sau 3 mld. euro pentru educație din PNRR, susținută de Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților

U.E.15 hours ago

PES salută anunțul Comisiei Europene de a menține activă clauza derogatorie generală din cadrul cadrul Pactului de stabilitate și creștere până în 2023: Continuarea sprijinului bugetar, decizia corectă în vederea redresării

U.E.15 hours ago

Polonia va produce vaccinul anti-COVID dezvoltat de americanii de la Novavax, din care Comisia Europeană ar urma să cumpere 200 milioane de doze

Dragoș Pîslaru16 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru salută noua strategie a Comisiei Europene privind drepturile persoanelor cu dizabilități: Nu avem nicio scuză să întârziem garantarea acestor drepturi

PARLAMENTUL EUROPEAN16 hours ago

Surse europene: Parlamentul European se va adresa Curții de Justiție a UE privind eliminarea obligativității vizelor SUA pentru România, Bulgaria, Croația și Cipru

ROMÂNIA16 hours ago

Eurostat: Creșterea prețurilor producției industriale în România, peste media UE în luna ianuarie

NATO17 hours ago

Nicolae Ciucă, după aprobarea bugetului de 2,04% din PIB pentru apărare: Vom sprijini industria națională de apărare în vederea creșterii relevanței strategice a României în NATO și UE

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

O Uniune a egalității: Comisia Europeană prezintă Strategia privind drepturile persoanelor cu handicap (2021-2030)

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI17 hours ago

Comisarul european Elisa Ferreira răspunde la interpelarea eurodeputatului Mircea Hava privind finanțarea eficienței energetice a clădirilor: Sprijinul pentru renovarea clădirilor, esențial pentru redresare

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Comisia Europeană: Clauza derogatorie generală din cadrul Pactului de Stabilitate și Creștere ar trebui să rămână activă în 2022 pentru o redresare sustenabilă post-pandemie

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Florin Cîțu consideră că digitalizarea administrației publice reprezintă ”un mod natural de a îmbunătăți comportamentul statului față de cetățeni”: Va fi finanțată din fonduri europene

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu are convingerea că premierul României va acorda prioritate proiectelor de infrastructură din Oltenia și Nordul Moldovei în vederea recuperării decalajului de dezvoltare între regiuni

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

EVENIMENTE6 days ago

Dezbatere | Eurodeputații Cristian Bușoi și Nicu Ștefănuță: UE, în pragul disoluției dacă nu ar fi cumpărat împreună vaccinurile. PE, implicat în campania europeană de vaccinare

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG, consideră că noile norme propuse de Comisia Europeană pentru platformele digitale sunt ”echilibrate”: Majoritatea prevederilor sunt deja implementate de eMAG

EVENIMENTE6 days ago

Dezbatere: Eurodeputații Cristian Bușoi si Nicu Ștefănuță: Este inadmisibil să avem prețuri diferențiate la tratamente. România are nevoie de o politică a medicamentului inteligentă

Dragoș Tudorache6 days ago

Eurodeputatul Dragoș Tudorache: Comisia Europeană trebuie să intervină dur pentru protejarea pieței unice digitale împotriva distorsionării concurenței de către giganții tehnologici

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi1 week ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

Advertisement
Advertisement

Trending