Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) califică deturnarea avionului Ryanair de către autoritățile de la Minsk drept un ”act terorist” care necesită ”un răspuns ferm din partea comunității internaționale”.
De asemenea, europarlamentarul român consideră că ”arestarea jurnalistului” Roman Protasevici, ”opozant al regimului din Belarus, repezintă un gest fără precedent, care trebuie sancționat fără întârziere”.
”Independența mass-mediei reprezintă un pilon esențial pentru societatea noastră. (…) Mai mult decât atât, prin această decizie, Belarus a încălcat convențiile aviației civile, regulile și cutumele internaţionale, punând în pericol siguranța pasagerilor și a întregului echipaj, care se afla la bord. Convenția de la Montreal din 1971 interzice confiscarea aeronavelor sau comunicarea cu bună știință a informațiilor false într-un mod care pune în pericol siguranța pasagerilor”, a explicat Daniel Buda într-un mesaj publicat pe Facebook.
Acesta a făcut apel la Uniunea Europeană și statele partenere să ia ”măsuri urgente pentru a se asigura că astfel de evenimente vor fi evitate în viitor”. ”Ceea ce părea a fi un zbor comercial între două state membre ale Uniunii Europene, s-a transformat rapid într-un adevărat act terorist”, a completat Buda.
Eurodeputatul și-a exprimat speranța că ”liderii Uniunii Europene reuniți în aceste zile la Bruxelles pentru un summit de două zile vor găsi cele mai optime soluții şi posibile sancţiuni, ca răspuns la actul șocant comis de regimul Lukashenko”. ”Uniunea Europeană este alături ce cetățenii din Belarus în lupta lor spre obținerea unui stat democratic, în care volorile și drepturile omului să fie respectate”, a conchis Daniel Buda.
Un avion de pasageri Ryanair care zbura între Atena şi Vilnius a fost deturnat în Belarus duminică timp de şapte ore, pe motiv că la bord există o ameninţare la adresa securităţii.
Nicio astfel de ameninţare nu a fost găsită în avion, dar tânărul jurnalist de opoziţie din Belarus Roman Protasevici (26 de ani), care se afla la bordul aeronavei, a fost arestat. În cele din urmă avionul a ajuns la destinaţie, în capitala Lituaniei.
Conform declarațiilor directorului companiei aeriene irlandeze, Michael O’Leary, agenţi ai serviciilor de securitate belaruse (KGB) se aflau în avionul Ryanair deturnat de autorităţile belaruse.
”Credem că agenţi KGB au coborât de asemenea pe aeroport”, a adăugat el, evocând un incident “foarte îngrozitor” pentru pasageri şi echipaj. ”Cred că este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva unei companii aeriene europene”, a mai spus O’Leary, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Incidentul a fost condamnat pe plan internațional.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat gestul drept ”un act de terorism de stat”. El a scris pe Twitter că i-a cerut preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, ca UE să discute de luni despre ”sancţiuni imediate” împotriva Belarusului, adăugând că arestarea opozantului “nu poate rămâne nepedepsită”.
Franţa a denunţat la rândul său ”deturnarea” avionului de către autorităţile din Belarus şi a cerut ”un răspuns ferm şi unit” al celor 27 de state membre ale UE, potrivit Agerpres.
”Deturnarea de către autorităţile belaruse a unui zbor Ryanair este inacceptabilă. Este indispensabil un răspuns ferm şi unit al europenilor”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.
Acestora li s-a alăturat un înalt oficial al Ministerului german de Externe, care a solicitat ”o explicație imediată” din partea Belarusului.
România a completat lista țărilor care au condamnat cu fermitate actul inadmisibil al Belarusului, MAE convocându-l pe ambasadorul acestei țări la București pentru a oferi explicații.
”MAE consideră incidentul ca fiind unul deosebit de grav și, prin intermediul Ambasadei României la Minsk a transmis, autorităților belaruse, după forțarea aterizării la Minsk, necesitatea ca toți pasagerii avionului să își continue imediat și în siguranță călătoria”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat dat publicității după acest incident.
Reacții de condamnare au venit și din partea Uniunii Europene și NATO.
Astfel, NATO a solicitat o anchetă a acestui ”incident grav și periculos”, în vreme ce Uniunea Europeană, prin vocea președintelui Consiliului European, va discuta acest eveniment aviatic în cadrul summitului extraordinar al liderilor europeni care începe luni.
De asemenea, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a transmis printr-un mesaj publicat pe Twitter că ”acest tip de situație va avea consecințe”.
Statele Unite, prin vocea secretarului de stat american, Antony Blinken, s-au alăturat UE și NATO și au criticat cu fermitate deturnarea unui avion de către Belarus și reținerea unui jurnalist de opoziție aflat la bord și a solicitat o reuniune de urgență a unui grup internațional al aviației civile.
În egală măsură, Washingtonul a solicitat eliberarea imediată a jurnalistului belarus Roman Protasevici și a subliniat că ”actul șocant comis de regimul Lukaşenko a pus în pericol viaţa a peste 120 de pasageri, inclusiv cetăţeni americani”.