Connect with us

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda califică deturnarea avionului Ryanair la Minsk drept un ”act terorist”: UE și statele partenere trebuie să ia măsuri urgente

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) califică deturnarea avionului Ryanair de către autoritățile de la Minsk drept un ”act terorist” care necesită ”un răspuns ferm din partea comunității internaționale”.

De asemenea, europarlamentarul român consideră că ”arestarea jurnalistului” Roman Protasevici, ”opozant al regimului din Belarus, repezintă un gest fără precedent, care trebuie sancționat fără întârziere”.

”Independența mass-mediei reprezintă un pilon esențial pentru societatea noastră. (…) Mai mult decât atât, prin această decizie, Belarus a încălcat convențiile aviației civile, regulile și cutumele internaţionale, punând în pericol siguranța pasagerilor și a întregului echipaj, care se afla la bord. Convenția de la Montreal din 1971 interzice confiscarea aeronavelor sau comunicarea cu bună știință a informațiilor false într-un mod care pune în pericol siguranța pasagerilor”, a explicat Daniel Buda într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a făcut apel la Uniunea Europeană și statele partenere să ia ”măsuri urgente pentru a se asigura că astfel de evenimente vor fi evitate în viitor”. ”Ceea ce părea a fi un zbor comercial între două state membre ale Uniunii Europene, s-a transformat rapid într-un adevărat act terorist”, a completat Buda.

Eurodeputatul și-a exprimat speranța că ”liderii Uniunii Europene  reuniți în aceste zile la Bruxelles pentru un summit de două zile vor găsi cele mai optime soluții şi posibile sancţiuni, ca răspuns la actul șocant comis de regimul Lukashenko”. ”Uniunea Europeană este alături ce cetățenii din Belarus în lupta lor spre obținerea unui stat democratic, în care volorile și drepturile omului să fie respectate”, a conchis Daniel Buda.

Un avion de pasageri Ryanair care zbura între Atena şi Vilnius a fost deturnat în Belarus duminică timp de şapte ore, pe motiv că la bord există o ameninţare la adresa securităţii.

Nicio astfel de ameninţare nu a fost găsită în avion, dar tânărul jurnalist de opoziţie din Belarus Roman Protasevici (26 de ani), care se afla la bordul aeronavei, a fost arestat. În cele din urmă avionul a ajuns la destinaţie, în capitala Lituaniei.

Conform declarațiilor directorului companiei aeriene irlandeze, Michael O’Leary, agenţi ai serviciilor de securitate belaruse (KGB) se aflau în avionul Ryanair deturnat de autorităţile belaruse.

”Credem că agenţi KGB au coborât de asemenea pe aeroport”, a adăugat el, evocând un incident “foarte îngrozitor” pentru pasageri şi echipaj. ”Cred că este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva unei companii aeriene europene”, a mai spus O’Leary, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Incidentul a fost condamnat pe plan internațional. 

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat gestul drept ”un act de terorism de stat”. El a scris pe Twitter că i-a cerut preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, ca UE să discute de luni despre ”sancţiuni imediate” împotriva Belarusului, adăugând că arestarea opozantului “nu poate rămâne nepedepsită”.

Franţa a denunţat la rândul său ”deturnarea” avionului de către autorităţile din Belarus şi a cerut ”un răspuns ferm şi unit” al celor 27 de state membre ale UE, potrivit Agerpres.

”Deturnarea de către autorităţile belaruse a unui zbor Ryanair este inacceptabilă. Este indispensabil un răspuns ferm şi unit al europenilor”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

Acestora li s-a alăturat un înalt oficial al Ministerului german de Externe, care a solicitat ”o explicație imediată” din partea Belarusului.

România a completat lista țărilor care au condamnat cu fermitate actul inadmisibil al Belarusului, MAE convocându-l pe ambasadorul acestei țări la București pentru a oferi explicații.

”MAE consideră incidentul ca fiind unul deosebit de grav și, prin intermediul Ambasadei României la Minsk a transmis, autorităților belaruse, după forțarea aterizării la Minsk, necesitatea ca toți pasagerii avionului să își continue imediat și în siguranță călătoria”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat dat publicității după acest incident. 

Reacții de condamnare au venit și din partea Uniunii Europene și NATO.

Astfel, NATO a solicitat o anchetă a acestui ”incident grav și periculos”, în vreme ce Uniunea Europeană, prin vocea președintelui Consiliului European, va discuta acest eveniment aviatic în cadrul summitului extraordinar al liderilor europeni care începe luni.

De asemenea, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a transmis printr-un mesaj publicat pe Twitter că ”acest tip de situație va avea consecințe”.

Statele Unite, prin vocea secretarului de stat american, Antony Blinken, s-au alăturat UE și NATO și au criticat cu fermitate deturnarea unui avion de către Belarus și reținerea unui jurnalist de opoziție aflat la bord și a solicitat o reuniune de urgență a unui grup internațional al aviației civile.

În egală măsură, Washingtonul a solicitat eliberarea imediată a jurnalistului belarus Roman Protasevici și a subliniat că ”actul șocant comis de regimul Lukaşenko a pus în pericol viaţa a peste 120 de pasageri, inclusiv cetăţeni americani”.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Daniel Buda

Daniel Buda semnalează problemele privind reducerea cu 50% a consumului de pesticide în UE: În România consumul este de 700 de grame pe hectar, în vreme ce în Olanda se ridică la 7900 de grame

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) a semnalat problemele de implementare a Regulamentului privind reducerea consumului de pesticide, în contextul în care cantitatea acestor substanțe folosite pentru protejarea culturilor de dăunători diferă de la un stat la altul.

În cadrul unei ședințe a Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte este, acesta i-a adresat mai multe întrebări vicepreședintelui executiv Frans Timmermans, responsabil pentru implementarea Pactului Verde European, cu privire la sistemul agroalimentar durabil și utilizarea resurselor.  

”Mulțumesc pentru prezența dvs. pentru a purta o discuție despre o chestiune sau despre chestiuni care ne frământă foarte mult nu doar pe noi, ci și pe fermieri deoarece în momentul de față trebuie să știți că nesiguranța, neliniștea este ceea ce caracterizează sectorul agricol (…) Domnule comisar, cum credeți că se va putea implementa în practică acest regulament privind reducerea consumului de pesticide câtă vreme avem țări care au un consum de 700 de grame cum este România, de exemplu, și țara dumneavoastră, Olanda, are 7900 de grame consum pe hectar. Cum vom aplica acest procent de 50% pentru fiecare țară?”, a fost întrebarea adresată de Daniel Buda.

Acesta consideră că Regulamentul privind reducerea pesticidelor și Regulamentul privind refacerea naturii sunt propuneri ”care astăzi, în opinia mea, nici măcar nu le putem discutăm și singura soluție pe care o vedem în momentul de față este aceea a retragerilor și a rediscutării lor la nivelul Comisiei cu Consiliul și pe urmă să venim să le discutăm în Parlamentul European”.

Daniel Buda a semnalat că unele state și-au asumat ”niște ambiții foarte mari și pe care, bineînțeles, că le respectă”.

”În același timp, aș vrea să vă întreb, ați făcut un calcul față de ceea ce înseamnă reducerea cantităților de alimente pe care le va avea UE în viitor și de unde o să luăm alimentele care vor lipsi ca urmare a aplicării acestor propuneri din partea Comisiei Europene?”, a fost interpelarea adresată de eurodeputat.

În iunie 2022, Comisia Europeană a propus reducerea cu 50 % a utilizării pesticidelor chimice și a riscului aferent acestora până în 2030.

Mai exact, normele cu caracter obligatoriu impuse de instituția mai sus amintită sunt următoarele:

  • obiective obligatorii din punct de vedere juridic la nivelul UE și la nivel național în vederea reducerii cu 50 % a utilizării pesticidelor chimice și a riscului asociat acestora și a utilizării pesticidelor mai periculoase până în 2030. Statele membre își vor stabili propriile obiective naționale de reducere în limitele unor parametri definiți pentru a se asigura că obiectivele la nivelul UE sunt îndeplinite; noi norme stricte privind combaterea dăunătorilor prin metode care respectă mediul: prin noile măsuri se va asigura faptul că toți fermierii și alți utilizatori profesioniști de pesticide practică gestionarea integrată a dăunătorilor (IPM), conform căreia, pentru prevenirea și combaterea dăunătorilor sunt avute în vedere mai întâi metode alternative care respectă mediul, pesticidele chimice putând fi utilizate numai în ultimă instanță.  Măsurile prevăd, de asemenea, obligativitatea ca fermierii și alți utilizatori profesioniști să păstreze evidențe. De asemenea, statele membre trebuie să stabilească norme specifice culturilor în care să identifice alternativele care trebuie utilizate în locul pesticidelor chimice; 
  • interzicerea tuturor pesticidelor în zonele sensibile. Se va interzice utilizarea tuturor pesticidelor în locuri precum zonele verzi urbane, inclusiv parcuri sau grădini publice, terenuri de joacă, școli, zone recreative sau sportive, trasee publice și zone protejate în conformitate cu Natura 2000, precum și orice zonă sensibilă din punct de vedere ecologic care trebuie conservată pentru polenizatorii amenințați. Aceste noi norme vor contribui la înlăturarea pesticidelor chimice din imediata noastră apropiere în viața de zi cu zi.

Continue Reading

Daniel Buda

Vicepreședintele Comisiei AGRI din PE, Daniel Buda, va participa la o discuție cu Frans Timmermans privind sistemul agroalimentar durabil și utilizarea resurselor

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) din Parlamentul European, eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), va participa săptămâna aceasta la o serie de dezbateri privind securitatea și dezvoltarea unui sector agricol sustenabil și echitabil, potrivit unui mesaj pe Facebook.

 

Acesta redă câteva dintre subiectele care se află pe ordinea zi:

  • Schimb de opinii cu vicepreședintele Timmermans privind sistemul agroalimentar durabil și utilizarea resurselor
  • Schimb de opinii cu Comisia. Prezentarea proiectului-pilot: Dezvoltarea unui instrumentar al fermierilor pentru practici de gestionarea integrată a  dăunătorilor din toată Uniunea
  • Audiere publică comună AGRI-ENVI cu tema „Rețelele IPMWORKS”
  • Refacerea naturii
  • Schimb de opinii cu reprezentanții Comisiei privind Ucraina: coridoare de solidaritate, dificultăți actuale și viitoare
  • Utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor și modificarea Regulamentului (UE) 2021/2115
  • Reînnoire generațională în fermele UE ale viitorului

În acest sens, își invită urmăritorii și persoanele interesate să urmărească dezbaterile și să participe cu feedback la acestea.

Continue Reading

Carmen Avram

Eurodeputații Daniel Buda, Dan Motreanu și Carmen Avram au solicitat Comisiei Europene măsuri de sprijin pentru producătorii români afectați de importurile de zahăr din Ucraina

Published

on

© colaj foto (European Union 2021-2022/ Source : EP)

Eurodeputații Daniel Buda, Dan Motreanu și Carmen Avram au solicitat Comisiei Europene printr-o scrisoare adresată comisarului pentru agricultură,  Janusz Wojciechowski, să adopte măsuri de sprijin pentru producătorii români afectați de importurile de zahăr din Ucraina fără a perturba piața internă.

”Alături de colegii mei, doamna Carmen Avram și domnul Dan Motreanu, am adresat o scrisoare Comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, în care ne-am exprimat profunda îngrijorare față de situația de pe piața zahărului alb și am solicitat acțiuni imediate pentru sprijinirea acestui sector. Considerăm că în contextul actual, este necesară o intervenție promptă și hotărâtă pentru a asigura stabilitatea și sustenabilitatea pieței zahărului alb din România”, a precizat Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, anunțând demersul comun alături de ceilalți eurodeputați care fac parte din comisia anterior amintită.

Buda a atras atenția că ”numărul fabricilor de zahăr din România s-a redus în mod semnificativ, iar tot mai mulți fermieri anunță că vor renunța definitiv la culturile de sfeclă de zahăr în urma eliminării cotelor de producție  și a importurilor masive de zahăr din Ucraina”.

Comisia Europeană a propus Consiliului și Parlamentului European prelungirea accesului nelimitat și fără taxe a produselor de origine ucraineană.

”O asemenea măsură poate genera efecte negative imediate și ireversibile asupra producătorilor de zahăr alb din România. Ucraina produce și exportă cantități importante de zahăr alb la prețuri reduse, existând de multe ori îndoieli asupra calității acestor produse. Fermierii din Ucraina nu au interdicție la folosirea  neonicotinoidelor, așa cum au fermierii din Uniunea Europeană.  Astfel, suntem puși în fața unei concurențe profund neloiale, ce poate duce rapid la încetarea totală a producției romanești de sfeclă de zahăr și a industriei de rafinare”, semnalează, la rândul său, Dan Motreanu.

Oficialii ucraineni au anunțat recent creșterea producției de zahăr din sfeclă cu 25%. Polonia, Ungaria și alte state membre ale UE și-au închis deja granițele pentru aceste produse. Până acum exporturile din Ucraina au fost îndreptate preponderent către România și Polonia (mai mult de 80%).

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA12 hours ago

Klaus Iohannis, laureat cu Premiul Civic German la Düsseldorf: Românii sunt pro-europeni convinși. Aderarea la Schengen ar fi un semnal important pe fondul creșterii euroscepticismului în Europa

INTERNAȚIONAL17 hours ago

România, reprezentată de Bogdan Aurescu la ceremonia de învestire a lui Erdogan: Suntem parteneri strategici și aliați apropiați în NATO

MAREA BRITANIE17 hours ago

Regele Charles al III-lea a mărturisit ce-l leagă de România: Am fost mișcat profund de suferințele românilor după al Doilea Război Mondial. Am vrut să amintesc lumii că România este o țară specială

MAREA BRITANIE17 hours ago

AFP: Transilvania este “onorată” să îl primească regele “său” Charles al III-lea, care a ales România pentru prima sa călătorie în străinătate după încoronare

MAREA BRITANIE1 day ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

MAREA BRITANIE1 day ago

Klaus Iohannis l-a primit pe regele Charles al III-lea, “un mare prieten al României”, la Palatul Cotroceni: Datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor și tradițiilor românești a trecut granițele

U.E.2 days ago

Annalena Baerbock consideră că războiul rus din Ucraina a reprezentat un punct de cotitură pentru securitatea din regiunea Mării Baltice: Securitatea fiecăruia dintre noi este securitatea noastră, a tuturor

NATO2 days ago

Secretarul general al NATO va participa la ceremonia de învestire a lui Erdoǧan, la Ankara. Aderarea Suediei la Alianță, principalul scop al vizitei în Turcia

COMISIA EUROPEANA2 days ago

UE a sprijinit România cu 3 miliarde de euro prin instrumentul SURE pentru a proteja locurile de muncă și lucrătorii de impactul pandemiei de COVID-19

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Bruxelles-ul propune modernizarea normelor UE privind siguranța și durabilitatea maritimă și prevenirea poluării apelor de către nave

MAREA BRITANIE1 day ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL2 days ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO2 days ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO2 days ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA3 days ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO1 week ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Team2Share

Trending