Connect with us

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda cere Comisiei Europene să elaboreze un ”acord pentru demografie” care să propună politici și să vină cu sprijin financiar pentru a contracara fenomenul depopulării

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Comisia pentru Dezvoltare Regională (REGI) din Parlamentul European a examinat proiectul de raport privind Inversarea tendințelor demografice din regiunile UE utilizând instrumentele politicii de coeziune realizat de eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) din proprie inițiativă.

Prin intermediul acestui raport, eurodeputatul român a conturat provocările curente cu care se confruntă autoritățile regionale și locale, soluțiile puse în practică de autorități ca răspuns, precum și recomandările de politici necesare pentru a inversa aceste tendințe demografice.

Cu acest prilej, Daniel Buda a adresat mulțumiri speciale primarului Municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc, pentru avizul său privind această problemă spinoasă a ”exodului creierelor”, dar și întregii echipei și secretariatului PPE pentru eforturile depuse.

Europarlamentarul român a structurat raportul în trei părți principale și anume:

– provocările curente cu care se confruntă autoritătile regionale și locale

– soluțiile pe care le-au pus în practică aceste autorităti ca răspuns

– recomandările de politici necesare pentru a inversa aceste tendințe demografice.

”Libertatea de circulație a persoanelor este un drept fundamental prevăzut de tratatul UE, astfel că cetățenii Uniunii sunt liberi să decidă fără nicio îngrădire locul unde doresc să locuiască și să lucreze. Însă, autoritățile europene și naționale trebuie să asigure o dezvoltare economică sustenabilă astfel încât cetățenii care își părăsesc regiunile să nu o facă forțați fiind de calitatea vieții scăzute din zona unde locuiesc și de lipsa oportunităților”, a menționat europarlamentarul, potrivit detaliilor publicate pe pagina sa.

Din punctul de vedere al lui Daniel Buda, ”tendințele demografice actuale au un impact major asupra comunitătilor locale și afectează viață fiecărui cetătean european și bineînțeles, au un impact major asupra eficienței politicii europene și asupra politicii de coeziune. Declinul demografic crește inegalitătile existențe, având un impact vizibil asupra calitătii vieții. Atrag atenția că acesta creează repercusiuni directe asupra coeziunii sociale, economice și teritoriale a UE, astfel încât investițiile UE ajung uneori să fie nesustenabile, adâncindu-se decalajul dintre regiunile mai dezvoltate și cele mai sărace”, a mai spus Buda. 

La acest aspect se adaugă, consideră eurodeputatul, rata natalității într-o continuă scădere.

În acest context, Daniel Buda a atras atenția că, în acest ritm, populația Uniunii Europene ”va scădea vertiginos în următoarele decade, iar ritmul de imbătranire va fi tot mai accentuat. În 2070, populația Europei va reprezenta doar 4% din populația globului”.

Pentru a contura o imagine de asamblu asupra acestui fenomen, Daniel Buda a fixat lumina reflectoarelor asupra unor state membre și regiuni care au fost afectate mai puternic de aceste schimbări climatice. ”Subliniez că în 2018, din România au plecat peste 240 mii de persoane, cu o creștere de 8 % față de anul precedent. Ca să înțelegem mai bine amploarea fenomenului, dacă am exclude restricțiile Covid și ne-am raporta la condițiile anterioare, de la începutul acestei reuniuni și până acum, adică de aproximativ 85 de minute, aproximativ 27 de persoane apte de muncă ar fi părăsit țara”, a explicat Daniel Buda.

”Acest fenomen se aplică în diferite secvențe sau valuri în funcție de împrejurările la care sunt expuse statele membre: un exemplu foarte evident fiind criză financiară din 2008. Însă criză sanitară actuală a schimbat radical situația, restricțiile de călătorie și incertitudinile create de pandemie au redus semnificativ numărul celor care părăsesc țara în căutarea de noi oportunităti. Mai mult, zonele rurale, cele depopulate au devenit cele mai sigure în calea răspandirii virusului. În acest sens, sunt convins că în perioada post pandemie va fi oferi noi oportunităti atât zonelor care se confruntă cu fenomenul depopulării, cât și deconcentrarea aglomerărilor urbane. Problemele ce țin de mișcările demografice sunt diverse, fie că vorbim de părăsirea regiunilor cele mai sărace, din cauza lipsei de oportunităti sau supra-aglomerarea centrelor urbane, care se văd de multe ori copleșite de situație. Mai mult, tendința de mișcare din zonele rurale sau cele izolate către centrele urbane în interiorul statelor membre a devenit tot mai vizibilă”, a mai spus europarlamentarul român.

Daniel Buda a identificat câteva tendințe generale și două tipuri de regiuni:

– exportatoare-în general aflate într-o tranziție economică, care s-au adaptat mai greu progresului tehnologic sau care suferă probleme sistemice cum ar fi lipsa de infrastructura sau conectare la internet,

– regiuni receptoare-respectiv acele regiuni care prezintă oportunităti de ocupare, condiții sociale favorabile, perspective de stabilitate economică.

”Autoritătile locale și regionale se află în prima linie în luptă cu reducerea și inversarea acestor tendințe demografice. În prezent, există un număr limitat de instrumente care ajută aceste autorităti să facă față provocărilor. Fie că vorbim de Investițiile Teritoriale Integrate, în cazul zonelor izolate sau programele LEADER, în spațiul rural, în unele cazuri instrumentele au dat rezultate remarcabile prin implicarea comunitătilor locale în proiecte care au contracarat fenomenul depopulării”, a completat eurodeputatul român.

Daniel Buda consideră că ”instrumentele propuse de Uniune pentru a inversa tendințele negative trebuie să fie simple, flexibile și nu în ultimul rând, să fie cât mai atractive. Avem nevoie de instrumentele care să permită o gestionare mai ușoară a politicilor, dar în același timp, subliniez faptul că ele trebuie finanțate corespunzător și prin maximizarea sinergiilor dintre diferitele fonduri ale UE. Comisia ar trebui să elaboreze un <<Acord pentru demografie>>, care să propună politici și să vină cu sprijin financiar pentru a inversa tendințele actuale. Avem Acordul Verde, de ce nu am veni cu un acord și în această direcție?”, a mai spus Daniel Buda.

La 28 ianuarie, Comisia Europeană a prezentat miercuri o carte verde prin care lansează o amplă dezbatere de orientare cu privire la provocările și oportunitățile pe care le cunoaște societatea în curs de îmbătrânire a Europei.

Aceasta pune în discuție impactul acestei tendințe demografice pronunțate în întreaga noastră economie și societate și invită opinia publică să își exprime punctul de vedere, în cadrul unei consultări publice, cu privire la modul în care să i se răspundă. Consultarea publică va fi deschisă timp de 12 săptămâni.

Cartea verde structurează dezbaterea privind îmbătrânirea populației aducând în discuție viteza și amploarea schimbărilor în societatea noastră și întrebările pe care trebuie ni să le punem cu privire la acest fenomen.

Acest lucru include totul, de la promovarea unui stil de viață sănătos și a învățării pe tot parcursul vieții la consolidarea sistemelor de sănătate și de îngrijire pentru a putea răspunde nevoilor persoanelor în vârstă.

Cartea verde subliniază necesitatea de a aduce mai multe persoane pe piața forței de muncă, evidențiază oportunitățile de creare de locuri de muncă și analizează impactul îmbătrânirii asupra carierelor, bunăstării, pensiilor, protecției sociale și productivității noastre.

Totodată, cartea verde adoptă o abordare bazată pe ciclul de viață, reflectând impactul universal al îmbătrânirii asupra tuturor generațiilor și etapelor vieții.

Se subliniază, astfel, importanța găsirii unui echilibru just între formularea de soluții durabile pentru sistemele noastre de protecție socială și consolidarea solidarității între generații.

Consultarea publică lansată la 28 ianuarie este deschisă cetățenilor și organizațiilor interesate din toate statele membre, inclusiv de la nivel regional și local.

Rezultatele consultării vor contribui la identificarea sprijinului necesar pentru cetățeni, pentru regiunile și comunitățile acestora.

Pe baza rezultatelor, Comisia va examina posibilele răspunsuri de politică pentru a consolida eforturile statelor membre și ale regiunilor cu privire la abordarea problemelor legate de îmbătrânirea populației.

Daniel Buda

Daniel Buda: Fără implicarea cetățenilor și eurodeputaților în procesele de consultare, CE nu poate propune politici ferme pentru un viitor consolidat al UE

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Cu ocazia Zilei Europei, europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE) a participat astăzi, 7 mai, la conferința „Solidaritatea UE în vremuri dificile. Decidem viitorul împreună”, organizată de Biroul Parlamentului European în România, iar cu acest prilej deputatul european a reiterat importanța implicării cetățenilor în procesul decizional al Uniunii Europene.

„Aș sublinia necesitatea ca opinia publică să fie implicată în aceste procese de consultare din partea Comisiei Europene cu privire la felul în care își doresc ei să arate Uniunea Europeană pe de-o parte, și pe altă parte de a-și accesa europarlamentarii sau politicienii din zonele lor imediate. Și noi ca europarlamentari, sau ca politicieni este foarte important să avem un dialog permanent și continuu cu cetățeanul european pentru a putea să vedem care sunt nevoile, care sunt așteptările, și împreună să vedem care sunt soluțiile. Fără să ne implicăm în aceste procese de consultare va fi complicat pentru Comisia Europeană să vină cu politici ferme și eficiente pentru a putea să creioneze un viitor consolidat al Uniunii Europene”, a precizat Daniel Buda în intervenția sa.


 

Reamintim că Parlamentul European este instituția cea mai democrată și transparentă din rețeaua de instituții europene. Cetățenii europeni au posibilitatea de a-și alege direct, prin vot, deputații europeni care să îi reprezinte în Legislativ. Parlamentul European este considerat „marele câștigător” al Tratatului de la Lisabona. Prin funcția legislativă și bugetară, Parlametul European, alături de Consiliul Uniunii Europene, negociază, modifică și adoptă propunerile legislative ale Comisiei Europene care au efecte asupra sutelor de milioane de cetățeni europeni.

Potrivit eurodeputatului liberal, Parlamentul European trebuie să își intensifice autoritatea în procesul decizional al UE: „Este clar că Parlamentul European trebuie să-și consolideze rolul în acest eșafodaj al deciziilor politice. Suntem ancorați cel mai bine în ceea ce înseamnă realitățile din teren. Cred că este foarte important să subliniem beneficiile pe care le avem prin apartenența noastră la Uniunea Europeană.”

De asemenea, reprezentanții Parlamentului European, Consiliului și Comisiei au aprobat regulamentului de procedură al conferinței, care stabilește regulile referitoare la participarea cetățenilor la grupurile de dezbatere și relația cu principiile și domeniul conferinței. Fiecare grup va cuprinde 200 de cetățeni și va include cel puțin o femeie și un bărbat din fiecare stat membru. Cetățenii vor fi aleși aleatoriu, pentru a înființa grupuri reprezentative pentru diversitatea UE, în ceea ce privește originea geografică, sexul, vârsta, profilul socio-economic și nivelul de educație. Tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani vor reprezenta o treime din fiecare grup.

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, subliniază nevoia sprijinirii agricultorilor în protejarea biodiversității, obiectiv al celui de-al 8-lea program de acțiune pentru mediu

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Al 8-lea program de acțiune pentru mediu va contribui la accelerarea tranziției verzi, agricultorii fiind în prima linie în ceea ce privește protejarea biodiversității, a transmis eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European.

Acesta a participat miercuri la ședința de lucru a Grupului PPE pentru Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, în cadrul căreia a avut un schimb de opinii pe marginea celui de-al 8-lea program de acțiune pentru mediu PAM 8, al cărui raportor din umbră este.

Acest program vizează stabilirea planificării politicii de mediu și climă pentru următoarele decenii.

”Avizul Comisiei AGRI pe care l-am pregătit va asigura că Acordul verde și obiectivele de dezvoltare durabile vor urma obiectivele planului de acțiune. De asemenea, este important să ne asigurăm că fermierii vor avea la îndemână instrumentele necesare pentru a putea fi într-adevăr parteneri în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a precizat Daniel Buda la finalul reuniunii.

Eurodeputatul român a subliniat că este ”important să ne asigurăm că fermierii vor avea la îndemână instrumentele necesare pentru a putea fi într-adevăr parteneri în lupta împotriva schimbărilor climatice”, având în vedere că ”agricultorii sunt în prima linie în ceea ce privește conservarea biodiversității”.

”În calitate de gardieni principali ai terenurilor noastre, fermierii joacă un rol vital în conservarea biodiversității în UE. Ei sunt printre primii care simt consecințele pierderii biodiversității, încercând astfel, prin intermediul tuturor instrumentelor de care dispun, să oprească acest declin. Biodiversitatea le permite să ne furnizeze alimente sigure, durabile, nutritive și la prețuri accesibile și le oferă acestora veniturile de care au nevoie pentru a prospera și a se dezvolta”, a argumentat Daniel Buda.

PAM 8 vizează accelerarea tranziției verzi într-un mod echitabil și favorabil incluziunii, obiectivul pe termen lung pentru 2050 „O viață bună, în limitele planetei” fiind deja stabilit în PAM 7.

Cele șase obiective tematice prioritare ale PAM 8 vizează:

  • reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;
  • adaptarea la schimbările climatice;
  • un model de creștere care redă planetei mai mult decât consumă;
  • un obiectiv ambițios de reducere la zero a poluării;
  • protejarea și refacerea biodiversității;
  • reducerea principalelor presiuni asupra mediului și a climei legate de producție și consum.

Programele de acțiune pentru mediu au condus dezvoltarea politicii UE în domeniul mediului încă de la începutul anilor ’70. La 4 octombrie 2019, Consiliul a aprobat concluziile cu privire la un viitor PAM 8, invitând Comisia să prezinte un program pentru perioada 2021-2030 ambițios și orientat.

La 14 octombrie 2020, Comisia Europeană a prezentat propunerea sa de ”decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind un Program general al Uniunii de acțiune pentru mediu până în 2030”.

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din PE: Doar prin cercetare și inovare vom reuși să avem o agricultură durabilă în viitor

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

 

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, a participat la o  dezbatere pe marginea raportului „Farmers of the Future”, unde a reiterat rolul agriculturii în transformarea sustenabilă a economiei și societății europene. 

„Fermierii europeni se vor confrunta cu mai multe provocări în viitor: schimbările climatice, lipsa resurselor, infrastructura, probleme și modificări ale cererii de alimente, obiceiuri alimentare. Studiul „Fermierii viitorului” a creionat viziunea pentru următorii ani în ce privește adaptarea fermierilor la tranziția verde și digitală. Am atras atenția asupra unor elemente importante de luat în considerare în ceea ce privește viitorul agriculturii. Astfel, am subliniat necesitatea continuării eforturilor de a atrage tineri în agricultură, dar și de a dezvolta tehnologii moderne ce sunt accesibile pentru fermieri și pot fi transferate în teren”, a transmis deputatul european în cadrul reuniunii.

Nu în ultimul rând, Daniel Buda și-a exprimat îngrijorarea cu privire la abordarea Comisiei în ceea ce privește consumul de carne roșie, dar și cu privire la amploarea discuțiilor legate de carnea artificială: „Dezbaterile privind carnea artificială trebuie să fie scoase de pe agenda Comisiei. În componența cărnii, trebuie să fie inclus ingredientul în sine, or, în absența acestuia, nu putem denumi produsele ca atare. Un consum moderat de carne roșie nu afectează sănătatea umană, ci dimpotrivă, are efecte benefice. Astfel, fără o abordare echilibrată a acestor probleme, nu vom putea vorbi de un viitor durabil în Uniunea Europeană.”

 

Continue Reading

Facebook

Team2Share

POLITICĂ13 mins ago

Marcel Ciolacu salută acordul liderilor UE privind Europa socială: PSD și stânga europeană au susținut mereu că statul are rolul de a avea grijă de cetățeni

NATO1 hour ago

România a început retragerea din Afganistan: Primii militari români au revenit acasă. Retragerea celor peste 600 de soldați se va încheia la 11 septembrie

NATO2 hours ago

A început Steadfast Defender 21: Peste 9.000 de soldați NATO testează mobilitatea militară a Alianței din America de Nord și până în Marea Neagră

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

UE privește cu scepticism propunerea SUA de a ridica brevetele pentru vaccinurile anti-COVID-19: “Anglo-saxonii să pun capăt interdicțiilor la export. Altfel punem carul înaintea boilor”

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Ursula von der Leyen anunță că UE a încheiat un nou contract cu BioNTech-Pfizer pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Liderii UE au adoptat Declarația Summitului de la Porto: Vom lucra pentru o Europă socială și pentru a consolida efortul către tranziția digitală, verde și echitabilă

U.E.5 hours ago

Angela Merkel și Frank-Walter Steinmeier, la 76 ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial: 8 mai 1945 a fost ziua eliberării. Să confruntăm naţional-socialismul va întări democrația noastră

POLITICĂ5 hours ago

Cristian Diaconescu atenționează înaintea unui posibil summit Biden – Putin: Rusia consideră că proiectul Yalta 1945 poate fi replicat în 2021; Ar fi un dezastru strategic pentru Europa de Est

POLITICĂ6 hours ago

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua egalității de şanse între femei şi bărbaţi: Încurajez susținerea activă a femeilor în societate și implicarea bărbaților ca parteneri activi în viața de familie

U.E.6 hours ago

Eurobarometru: Peste 70% dintre români susțin că prioritățile Conferinței privind viitorul Europei trebuie să fie îmbunătățirea gestionării crizelor de către UE și implicarea tinerilor

Dragoș Pîslaru1 day ago

Dragoș Pîslaru, înaintea Summitului Social de la Porto: Dacă nu înțelegem că trebuie să integrăm categoriile vulnerabile, ne punem valorile democrației în pericol

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Marian-Jean Marinescu subliniază că cea mai importantă armă a UE împotriva populiștilor este ”conținutul activității noastre” și cere statelor membre să se implice pentru a câștiga ”bătălia comunicării”

U.E.1 day ago

De la Göteborg la Porto: Social-democrații europeni au stabilit calea unei Europe mai echitabile pentru toți

CHINA1 week ago

Josep Borrell semnalează UE să se pregătească pentru ”o perioadă lungă și dificilă” în relațiile cu Rusia, observându-se o ”tendință îngrijorătoare” de a se comporta ”ca și când am fi un adversar”

ROMÂNIA1 week ago

CNCAV: O nouă tranșă de vaccinuri Johnson&Johnson și Moderna a ajuns în România

Cristian Bușoi1 week ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită ca testarea în scopul obținerii adeverinței electronice verzi să fie gratuită: Este nevoie și de testare pentru funcționarea normală a activităților

MAREA BRITANIE1 week ago

Parlamentul European a aprobat acordul comercial și de cooperare între UE și Regatul Unit, cel mai ambițios tratat încheiat vreodată de Uniune cu o țară terță

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE: Viitorul și prosperitatea Europei depind de cercetare și inovare, cu ajutorul cărora vom deveni mai rezilienți în fața crizelor viitoare

U.E.2 weeks ago

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, întâlnire la Paris cu omologul francez, Emmanuel Macron: Trebuie să făurim noi înșine viitorul UE dacă nu dorim să devenim jucăria politicii globale

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul ucrainean despre ”necesitatea identificării de soluții durabile” pentru drepturile minorității române din Ucraina

Advertisement
Advertisement

Trending