Connect with us

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda cere Comisiei Europene să elaboreze un ”acord pentru demografie” care să propună politici și să vină cu sprijin financiar pentru a contracara fenomenul depopulării

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Comisia pentru Dezvoltare Regională (REGI) din Parlamentul European a examinat proiectul de raport privind Inversarea tendințelor demografice din regiunile UE utilizând instrumentele politicii de coeziune realizat de eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) din proprie inițiativă.

Prin intermediul acestui raport, eurodeputatul român a conturat provocările curente cu care se confruntă autoritățile regionale și locale, soluțiile puse în practică de autorități ca răspuns, precum și recomandările de politici necesare pentru a inversa aceste tendințe demografice.

Cu acest prilej, Daniel Buda a adresat mulțumiri speciale primarului Municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc, pentru avizul său privind această problemă spinoasă a ”exodului creierelor”, dar și întregii echipei și secretariatului PPE pentru eforturile depuse.

Europarlamentarul român a structurat raportul în trei părți principale și anume:

– provocările curente cu care se confruntă autoritătile regionale și locale

– soluțiile pe care le-au pus în practică aceste autorităti ca răspuns

– recomandările de politici necesare pentru a inversa aceste tendințe demografice.

”Libertatea de circulație a persoanelor este un drept fundamental prevăzut de tratatul UE, astfel că cetățenii Uniunii sunt liberi să decidă fără nicio îngrădire locul unde doresc să locuiască și să lucreze. Însă, autoritățile europene și naționale trebuie să asigure o dezvoltare economică sustenabilă astfel încât cetățenii care își părăsesc regiunile să nu o facă forțați fiind de calitatea vieții scăzute din zona unde locuiesc și de lipsa oportunităților”, a menționat europarlamentarul, potrivit detaliilor publicate pe pagina sa.

Din punctul de vedere al lui Daniel Buda, ”tendințele demografice actuale au un impact major asupra comunitătilor locale și afectează viață fiecărui cetătean european și bineînțeles, au un impact major asupra eficienței politicii europene și asupra politicii de coeziune. Declinul demografic crește inegalitătile existențe, având un impact vizibil asupra calitătii vieții. Atrag atenția că acesta creează repercusiuni directe asupra coeziunii sociale, economice și teritoriale a UE, astfel încât investițiile UE ajung uneori să fie nesustenabile, adâncindu-se decalajul dintre regiunile mai dezvoltate și cele mai sărace”, a mai spus Buda. 

La acest aspect se adaugă, consideră eurodeputatul, rata natalității într-o continuă scădere.

În acest context, Daniel Buda a atras atenția că, în acest ritm, populația Uniunii Europene ”va scădea vertiginos în următoarele decade, iar ritmul de imbătranire va fi tot mai accentuat. În 2070, populația Europei va reprezenta doar 4% din populația globului”.

Pentru a contura o imagine de asamblu asupra acestui fenomen, Daniel Buda a fixat lumina reflectoarelor asupra unor state membre și regiuni care au fost afectate mai puternic de aceste schimbări climatice. ”Subliniez că în 2018, din România au plecat peste 240 mii de persoane, cu o creștere de 8 % față de anul precedent. Ca să înțelegem mai bine amploarea fenomenului, dacă am exclude restricțiile Covid și ne-am raporta la condițiile anterioare, de la începutul acestei reuniuni și până acum, adică de aproximativ 85 de minute, aproximativ 27 de persoane apte de muncă ar fi părăsit țara”, a explicat Daniel Buda.

”Acest fenomen se aplică în diferite secvențe sau valuri în funcție de împrejurările la care sunt expuse statele membre: un exemplu foarte evident fiind criză financiară din 2008. Însă criză sanitară actuală a schimbat radical situația, restricțiile de călătorie și incertitudinile create de pandemie au redus semnificativ numărul celor care părăsesc țara în căutarea de noi oportunităti. Mai mult, zonele rurale, cele depopulate au devenit cele mai sigure în calea răspandirii virusului. În acest sens, sunt convins că în perioada post pandemie va fi oferi noi oportunităti atât zonelor care se confruntă cu fenomenul depopulării, cât și deconcentrarea aglomerărilor urbane. Problemele ce țin de mișcările demografice sunt diverse, fie că vorbim de părăsirea regiunilor cele mai sărace, din cauza lipsei de oportunităti sau supra-aglomerarea centrelor urbane, care se văd de multe ori copleșite de situație. Mai mult, tendința de mișcare din zonele rurale sau cele izolate către centrele urbane în interiorul statelor membre a devenit tot mai vizibilă”, a mai spus europarlamentarul român.

Daniel Buda a identificat câteva tendințe generale și două tipuri de regiuni:

– exportatoare-în general aflate într-o tranziție economică, care s-au adaptat mai greu progresului tehnologic sau care suferă probleme sistemice cum ar fi lipsa de infrastructura sau conectare la internet,

– regiuni receptoare-respectiv acele regiuni care prezintă oportunităti de ocupare, condiții sociale favorabile, perspective de stabilitate economică.

”Autoritătile locale și regionale se află în prima linie în luptă cu reducerea și inversarea acestor tendințe demografice. În prezent, există un număr limitat de instrumente care ajută aceste autorităti să facă față provocărilor. Fie că vorbim de Investițiile Teritoriale Integrate, în cazul zonelor izolate sau programele LEADER, în spațiul rural, în unele cazuri instrumentele au dat rezultate remarcabile prin implicarea comunitătilor locale în proiecte care au contracarat fenomenul depopulării”, a completat eurodeputatul român.

Daniel Buda consideră că ”instrumentele propuse de Uniune pentru a inversa tendințele negative trebuie să fie simple, flexibile și nu în ultimul rând, să fie cât mai atractive. Avem nevoie de instrumentele care să permită o gestionare mai ușoară a politicilor, dar în același timp, subliniez faptul că ele trebuie finanțate corespunzător și prin maximizarea sinergiilor dintre diferitele fonduri ale UE. Comisia ar trebui să elaboreze un <<Acord pentru demografie>>, care să propună politici și să vină cu sprijin financiar pentru a inversa tendințele actuale. Avem Acordul Verde, de ce nu am veni cu un acord și în această direcție?”, a mai spus Daniel Buda.

La 28 ianuarie, Comisia Europeană a prezentat miercuri o carte verde prin care lansează o amplă dezbatere de orientare cu privire la provocările și oportunitățile pe care le cunoaște societatea în curs de îmbătrânire a Europei.

Aceasta pune în discuție impactul acestei tendințe demografice pronunțate în întreaga noastră economie și societate și invită opinia publică să își exprime punctul de vedere, în cadrul unei consultări publice, cu privire la modul în care să i se răspundă. Consultarea publică va fi deschisă timp de 12 săptămâni.

Cartea verde structurează dezbaterea privind îmbătrânirea populației aducând în discuție viteza și amploarea schimbărilor în societatea noastră și întrebările pe care trebuie ni să le punem cu privire la acest fenomen.

Acest lucru include totul, de la promovarea unui stil de viață sănătos și a învățării pe tot parcursul vieții la consolidarea sistemelor de sănătate și de îngrijire pentru a putea răspunde nevoilor persoanelor în vârstă.

Cartea verde subliniază necesitatea de a aduce mai multe persoane pe piața forței de muncă, evidențiază oportunitățile de creare de locuri de muncă și analizează impactul îmbătrânirii asupra carierelor, bunăstării, pensiilor, protecției sociale și productivității noastre.

Totodată, cartea verde adoptă o abordare bazată pe ciclul de viață, reflectând impactul universal al îmbătrânirii asupra tuturor generațiilor și etapelor vieții.

Se subliniază, astfel, importanța găsirii unui echilibru just între formularea de soluții durabile pentru sistemele noastre de protecție socială și consolidarea solidarității între generații.

Consultarea publică lansată la 28 ianuarie este deschisă cetățenilor și organizațiilor interesate din toate statele membre, inclusiv de la nivel regional și local.

Rezultatele consultării vor contribui la identificarea sprijinului necesar pentru cetățeni, pentru regiunile și comunitățile acestora.

Pe baza rezultatelor, Comisia va examina posibilele răspunsuri de politică pentru a consolida eforturile statelor membre și ale regiunilor cu privire la abordarea problemelor legate de îmbătrânirea populației.

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda deplânge dispariția președintelui Parlamentului European: Este o pierdere imensă și o perioadă grea pentru întreg legislativul european

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) deplânge dispariția președintelui Parlamentului European, David Sassoli, care a decedat la vârsta de 65 de ani într-un spital din orașul italian Aviano.

”Parlamentul European este în doliu! Vestea decesului președintelui Parlamentului European, David Sassoli, a întristat profund politica europeană.  Deși mandatul de doi ani şi jumătate al președintelui David Sassoli fost îngreunat de criza generată de pandemia Covid, domnia sa a fost extrem de echilibrat și preocupat să asigure cele mai înalte standarde de siguranță în Uniunea Europeană.  Este o pierdere imensă și o perioadă grea pentru întreg legislativul european.  Sincere condoleanțe familiei! Odihnă veșnică, David Sassoli”, a transmis Daniel Buda într-o postare pe Facebook.

Mesaje similare au venit și din partea liderilor instituțiilor europene, președinții Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Consiliului European, Charles Michel.

”Sunt profund îndurerată de moartea unui mare european și italian. David Sassoli a fost un jurnalist pasionat, un președinte extraordinar al Parlamentului European și, mai presus de toate, un prieten drag. Gândurile mele se îndreaptă către familia sa. Odihnește-te în pace, dragă David”, a scris von der Leyen, pe Twitter.

La rândul său, Charles Michel și-a exprimat tristețea la aflarea veștii morții președintelui Parlamentului European, pe care l-a descris drept ”un european sincer și pasionat”.

Moartea lui David Sassoli a fost primită cu tristețe și de oficialii de la București.

Sunt ”profund întristat de dispariția subită a lui David Sassoli. A fost un prieten al României și un lider care a luptat pentru valorile europene și principiile Uniunii Europene”, l-a caracterizat președintele Klaus Iohannis într-o postare pe Twitter.

“În numele meu şi al Guvernului transmit sincere condoleanţe familiei preşedintelui Parlamentului European, omului politic şi jurnalistului David Sassoli”, a scris premierul Nicolae Ciucă pe Facebook.

David Sassoli a încetat din viață luni noapte la spitalul din oraşul italian Aviano. În vârstă de 65 de ani, acesta fusese internat încă de pe 26 decembrie ”din cauza unei complicaţii grave ca urmare a unei disfuncţii a sistemului imunitar”.

Social-democratul italian, care înainte de a intra în politică a avut o lungă carieră în jurnalism, a fost numit preşedinte al Parlamentului European în iulie 2019 şi se afla în ultima săptămână a mandatului său, în condiţiile în care marţea viitoare Parlamentul va alege un nou preşedinte, întrucât a ajuns la jumătatea acestei legislaturi (2019-2024).

Este pentru prima dată în istoria Parlamentului European când un preşedinte în exerciţiu a murit.

În conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului, primul vicepreşedinte trebuie să exercite funcţia de preşedinte până la alegerea unui succesor.

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda: Lupii și urșii din întreaga UE, pe cale să devină distrugătorii sectorului zootehnic!

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Lupii și urșii din întreaga UE sunt pe cale să devină distrugătorii sectorului zootehnic, avertizează eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, care cere reconsiderarea politicii față de aceste animale pentru a asigura protecția fermierilor și pentru a preveni depopularea zonelor rurale. 

În acest sens, Daniel Buda a sugerat scăderea nivelului de protecție al lupilor în cadrul Directivei Habitate vând în vedere pericolul pe care îl reprezintă pentru sectorul zootehnic din mediul rural. De exemplu, în cazul României, a declarat eurodeputatul PPE, în prima jumătate a anului trecut, au fost făcute aproape 1500 de apeluri de urgență către autorități pentru a raporta atacuri din partea lupilor și urșilor.

„Apreciez această dezbatere ca fiind un absolut necesară și mi se pare că cei de la Comisia ENVI trăiesc pe altă planetă! Ceea ce discutăm noi astăzi aici, nu sunt altceva decât niște realități pe care le-am întâlnit în vizitele pe care le-am avut în diverse țări precum Franța, Germania, Austria, România, unde fermierii se lovesc de această problemă majoră legată de prezența lupilor și prezența urșilor, mai ales în sectorul agricol. Aceste animale decimează pur și simplu turmele, le pun în pericol existența. Vreau să vă dau o statistică la nivelul România: până în luna iunie am avut 1493 de apeluri la 112 din partea fermierilor ca urmare a atacurilor de lup și de urs. Aceasta este dimensiunea problemei pe care o avem la nivelul Uniunii Europene și va trebui să ieșim din această stare de imobilism pe care o avem la nivelul Comisiei Europene de a nu modifica această Directivă a Habitatelor și să facem ceea ce este necesar pentru a preveni pe de o parte depopularea spațiului rural, pentru că fermierii în scurt timp vor renunța să mai facă această zootehnie în sistem pastoral, astfel încât, repet, spatial rural se va depopula. Politica față de lupi trebuie reconsiderată, având în vedere nenumăratele atacuri ale lupilor față de animalele și fermele din zonele în care aceștia își au habitatul. Foarte mulți agricultori nu sunt despăgubiți de pe urma pagubelor făcute de atacurile lupilor. Ar trebui scăzut statutul de protecție al lupului în cadrul Directivei Habitate, iar problemele de coabitare să fie soluționate cu măsuri de prevenție imediate”, a cerut vicepreședintele Comisiei AGRI, Daniel Buda, în intervenția din cadrul dezbaterii pe marginea subiectului protejării animalelor din zootehnie și proliferarea lupilor din Europa.

De asemenea, Daniel Buda a propus extinderea dezbaterii la urși:

„Aș merge mai departe cu această directivă și să extindem această dezbatere și la ceea ce înseamnă prezența ursului. Noi, acum discutăm până la urmă de o rezoluție, ridicăm niște probleme vis a vis de ce înseamnă prădătorii în sectorul zootehnic sau impactul lor în sectorul zootehnic și aș merge pe această extindere a subiectului și la urși astfel încât să rezolvăm și această problemă”, a mai susținut eurodeputatul român.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda a depus o serie de amendamente pentru protejarea IMM-urilor, ”esențială pentru o economie sănătoasă”

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) militează pentru protejarea IMM-urilor, necesitatea eliminării raportărilor duble, dar și pentru susținerea flexibilizării capacității de adaptare a companiilor la viitoarele schimbări.

Acesta a participat la reuniunea Comisiei pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European, în cadrul căreia s-a dezbătut raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea, dosar de care Daniel Buda se ocupă în calitate de raportor din umbră.

În intervenția sa, acesta a expus în linii generale principalele direcții pe care le-a inclus în amendamentele depuse:

  • Domeniul de aplicare al propunerii de directivă: Daniel Buda a depus o serie de amendamente prin care a evidențiat faptul că ”obligațiile de raportare ar trebui să se aplice în continuare întreprinderilor MARI și, respectiv, entităților de interes public care sunt societăți-mamă ale unui grup mare și, în plus, și întreprinderilor din state terțe care fac afaceri pe piața internă a UE.” Amendamentul acestuia vine pe fondul unei raportări inadecvate din partea întreprinderilor. ” Numai 32% din cele 11.600 de întreprinderi vizate raportează în prezent într-o manieră adecvată, iar ceea ce noi urmărim este tocmai eliminarea lipsei de informare prin introducerea de cerințe obligatorii pentru întreprinderile mari și pentru întreprinderile-mamă ale unui grup mare, care depășesc numărul mediu de 500 de angajați”, a semnalat eurodeputatul. De asemenea, Daniel Buda a solicitat printr-o serie de amendamente depuse ca întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) cotate pe piețele reglementate să fie exceptate de la domeniul de aplicare al propunerii, întrucât există îngrijorări cu privire la ”sarcinile administrative și financiare pe care IMM-urile le-ar putea avea în urma modificărilor.” În plus, Daniel Buda a atras atenția asupra faptului că, ”la acest moment, nu există evaluări de impact privind cuantificarea efectelor și impactului asupra IMM-urilor al standardelor voluntare propuse și al costurilor indirecte asociate acestora. Totodată, orice reglementare voluntară prezintă riscul de a suprasolicita IMM-urile, deoarece acestea nu sunt în prezent protejate de obligațiile de transfer din partea marilor întreprinderi.”
  • Conținutul și dimensiunea informațiilor care fac obiectul raportării: La acest capitol, Daniel Buda a urmărit prin amendamentele depuse să protejeze poziția comercială a întreprinderii. Astfel, acesta a subliniat în mod expres faptul că, ”în procesul de raportare, întreprinderile nu vor publica aspecte de natură confidențială care ar putea crea un dezavantaj competitiv pe piața internă a UE, cum ar fi elemente de know-how sau secrete comerciale.”

  • Standardele de raportare: Daniel Buda consideră că trebuie evitată ”dublarea obligațiilor și inconsecvența definițiilor, domeniului de aplicare, obiectivelor și cerințelor de aplicare și importanța conformității cu instrumentele legale existente și cu cerințele de raportare din cadrul acestora.” Mai mult decât atât, eurodeputatul a subliniat și ”necesitatea ca standardele de raportare privind durabilitatea să fie în concordanță cu standardele internaționale.” Nu în cele din urmă, Buda este de părere că ”ar trebui asigurată pe deplin implicarea Parlamentului European în stabilirea standardelor de raportare.”

  • Dispozițiile referitoare la asigurarea limitată și asigurarea rezonabilă: Amendamentele depuse de eurodeputatul urmăresc ”flexibilizarea dispozițiilor din propunerea de directivă, astfel încât asigurarea limitată să devină regula, și nu excepția, mai ales în contextul în care asigurarea rezonabilă ar presupune costuri foarte mari pentru întreprinderi.” ”Tocmai de aceea, am propus posibilitatea ca, numai odată cu revizuirea prezentei directive și numai după efectuarea unei evaluări de impact specifice, să poată fi luată în considerare și asigurarea rezonabilă”, a explicat Buda.

  • Intervalele de timp propuse în directivă: Europarlamentarul a depus o serie de amendamente prin care a evidențiat ”necesitatea extinderii acestora, pentru a flexibiliza capacitatea de adaptare a companiilor la dispozițiile directivei și la eventualele modificări și revizuiri ale acesteia.”
  • Efectuarea stagiului de pregătire de către auditorii stagiari: Daniel Buda a depus un amendament prin care a eliminat ”obligativitatea efectuării acestui stagiu pe parcursul a trei ani, lăsând la latitudinea statelor membre stabilirea duratei de efectuare a stagiului de practică, cu condiția ca durata acestuia să nu poată fi mai mică de doi ani.”

”Sunt convins de faptul că vom ajunge la un compromis bun, care va reflecta în primul rând protecția a ceea ce numim buna funcționare și competitivitate a mediului de afaceri european și eficienta gestionare a pieței unice, mai ales în contextul nefavorabil în care ne aflăm, dat fiind impactul devastator al pandemiei COVID-19 asupra companiilor noastre, în special asupra întreprinderilor mici și mijlocii”, a conchis Daniel Buda.

 

Continue Reading

Facebook

PARLAMENTUL EUROPEAN6 hours ago

Roberta Metsola, mesaj înainte de alegerea noului președinte al PE: Vreau ca oamenii să recapete acel sentiment de speranță în proiectul european

PARLAMENTUL EUROPEAN8 hours ago

Prima sesiune plenară din 2022 a Parlamentului European. Președintele David Sassoli va fi omagiat în plenul de la Strasbourg, înainte ca eurodeputații să își aleagă noua conducere

U.E.9 hours ago

CE a adoptat cel de-al doilea program de lucru EU4Health. Statele Membre vor avea la dispoziție în 2022 peste 835 de mil. de euro pentru a construi o UE a Sănătății

INTERNAȚIONAL12 hours ago

UE și SUA pledează pentru un ”front transatlantic puternic și unit” în fața inițiativei Rusiei de a reconstrui sfere de influență în Europa

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Ucraina | Secretarul de stat american, convorbire cu șeful diplomației UE: O nouă agresiune rusă va fi întâmpinată cu ”consecințe rapide, severe și coordonate”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Manfred Weber, liderul Grupului PPE din PE, își exprimă susținerea pentru candidatura lui Silvio Berlusconi la președinția Italiei

MCV1 day ago

Ministerul Justiției va ”coopera transparent și sincer” cu Comisia Europeană pentru atingerea obiectivelor din cadrul MCV. Ce plan și-a propus Ministerul

ROMÂNIA1 day ago

Președintele Klaus Iohannis: Izvor al drepturilor și libertăților, cultura contribuie la consolidarea proiectului european

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Nicolae Ciucă: Cultura românească, demnă de a sta fără complexe alături de marile culturi

CONSILIUL UE1 day ago

Ministrul Bogdan Aurescu susține continuarea coordonării cu SUA sau țări din Asia care împărtășesc aceleași valori și obiective cu România

SUA2 days ago

SUA sunt pregătite atât pentru discuții, cât și pentru represalii față de Rusia, nefiind clar că Moscova a decis „în mod categoric” să întreprindă o acțiune militară în Ucraina

NATO4 days ago

Klaus Iohannis reafirmă obiectivul creșterii prezenței militare SUA în România în contextul tensiunilor cu Rusia: Punerea sub semnul întrebării a arhitecturii de securitate europene este inacceptabilă

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis: Finalizarea aderării României la Spaţiul Schengen este “deosebit de importantă”. Finalizarea MCV, o altă prioritate majoră

FONDURI EUROPENE2 weeks ago

Premierul Nicolae Ciucă va prelua monitorizarea operaționalizării PNRR: La începutul lui 2022 urmează să intre în contul statului încă 1,9 miliarde de euro, prefinanțare din împrumutul acordat României

ROMÂNIA3 weeks ago

Guvernul lucrează la un plan de acțiune din bani europeni care să transforme România într-un lider regional pentru dezvoltare durabilă până în 2030

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă, prima întâlnire cu reprezentanții AmCham România: Stimularea investițiilor străine și atragerea de fonduri europene prin PNRR și CFM, soluții pentru prosperitate și bunăstare

ROMÂNIA3 weeks ago

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, mesaj de Crăciun: Să ne gândim la sănătatea noastră și a celor din jur, cel mai frumos dar pe care îl putem oferi celorlalți

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, mesaj de Crăciun: La finalul unui an foarte dificil, să ne reîntoarcem la semnificațiile acestei sărbători

NATO4 weeks ago

Nicolae Ciucă, la NATO: Actuala comasare de trupe rusești este nejustificată. Confirmă nevoia de a întări acţiunile de descurajare a ameninţărilor şi de apărare pe flancul estic şi la Marea Neagră

COMISIA EUROPEANA4 weeks ago

Ursula von der Leyen, după întâlnirea cu Nicolae Ciucă: Europa, recunoscătoare solidarității României. Comisia Europeană, gata să sprijine creșterea ratei de vaccinare în România

Advertisement

Team2Share

Trending