Connect with us

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda consideră că măsurile de flexibilizare a cheltuirii fondurilor europene ar trebui menținute și după criza COVID-19

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) consideră că măsurile de flexibilizare a cheltuirii fondurilor europene ar trebui menținute și după criza COVID-19, potrivit unei postări pe Facebook. 

Politicianul și-a exprimat această considerație într-un schimb de opinii privind prioritățile Președinției germane la Consiliul UE cu Peter Altmaier, ministru federal pentru afaceri economice și energie, președintele în exercițiu al Consiliului UE.

În intervenția pe care a susținut-o, Daniel Buda a subliniat faptul că pandemia COVID-19 a avut consecințe dramatice atât asupra vieții cetățenilor, cât și în ceea ce privește principalele sectoare economice. În acest context, a amintit el, instituțiile europene au reacționat de îndată și au introdus măsuri de flexibilizare a cheltuirii fondurilor europene astfel încât banii să fie folosiți în timp util pentru a contracara efectele pandemiei. Astfel, i-a transmis ministrului federal Peter Altmaier că „măsurile ar trebui menținute și după această criză având în vedere birocrația excesivă și multiplele reguli, care de cele mai multe ori împiedică beneficiarii să acceseze fondurile disponibile”. 

Intervenția integrală a eurodeputatului Daniel Buda, precum și și răspunsul formulat de ministrul Peter Altmaier, mai jos:

„Mulțumesc, domnule ministru pentru expunerea făcută. Colegii mei și-au exprimat speranța în găsirea unor soluții financiare rezonabile în următorul cadru financiar multianual. Și eu am aceleași așteptări de responsabilitate din partea decidenților politici. Domnule ministru, un lucru este foarte clar: nu poți să faci mai mult cu bani mai puțini. Indiferent că discutăm de politica de coeziune, de politica agricolă comună sau de combaterea încălzirii globale, acestea trebuie să fie finanțate în mod adecvat.

Uniunea Europeană a fost pusă la grea încercare în această perioadă a pandemiei. A fost nevoie de o reacție rapidă și de măsuri urgente. În același timp, a fost nevoie să se aloce resurse financiare consistente care să contracareze efectele pandemiei care a dus de altfel, unele sectoare economice în pragul colapsului.

Locurile de muncă a milioane de cetățeni europeni au fost afectate. Procedurile de cheltuire a acestor bani au fost și ele modificate și simplificate, pe bună dreptate, astfel încât banii să ajungă în timp util la beneficiari. În acest context, domnule ministru, aș dori să va întreb dacă sub președinția dumneavoastră nu v-ați propus să analizați aceste măsuri de flexibilizare a cheltuirii banilor europeni astfel încât ele să fie menținute și după această perioadă a pandemiei? Spun asta deoarece de-a lungul timpului, beneficiarii fondurilor europene s-au plâns de hățișul birocratic prea mare care împiedică absorbția eficientă a acestora. Mai mult, nu apreciați că ar trebui să avem un set unic și simplificat de reguli la nivelul european în ceea ce privește procesul de absorbție, astfel încât birocrația de la nivelul statelor mebre să fie redusă? Vă mulțumesc”.

Peter Altmaier, ministru federal pentru afaceri economice și energie, președintele în exercițiu al Consiliului UE, a transmis următoarele idei:

„Daniel Buda a întrebat despre posibilitățile flexibile pentru plăți. Aici există un rol atât pentru Consiliu, cât și pentru Parlament. Comisia a făcut o propunere de simplificare pe care o privesc cu ochi pozitivi. Eu susțin simplificarea, dar o chestiune pe care am spus-o întotdeauna: peste tot este posibilă simplificarea. În Germania, acum câtiva ani am introdus regula „one in, one out”. O normă va fi introdusă dacă renunțăm la o altă normă. Au funcționat lucrurile. Am putea să ne gândim la un asemenea sistem și pe plan european pentru că politica europeană este privită bine în acest moment de cetățenii europeni, dar toată lumea recunoaște că este foarte complicat să înțelegi cum poți să accesezi anumite fonduri europene.

Activitățile Comisiei REGI sunt indispensabile. Tratăm cu toată seriozitatea președinția Consiliului UE, este o mare responsabilitate cu atât mai mult cu cât ne aflăm în mijlocul pandemiei. Vom reuși dacă vom avea mai multă Europă și vom da dovadă de mai multă responsabilitate. Ar trebui să găsim un compromis cu caracter istoric prin care UE să reprezinte mai mult decât o comunitate. Foarte multe state care dețin președinția cred că pot rezolva toate problemele în 6 luni și după se miră cât de repede trece timpul. Modul nostru de a lucra este afectat în mod fizic, nu putem continua modul tradițional de a lucra, ceea ce îngreunează negocierea unor compromisuri. Ministerul de economie are următoarele competențe: competitivitate, economie, digitalizare, coeziune. CFM și Planul de redresare economic- aveam nevoie demult de CFM. Până acum, toți membrii zonei EURO sunt în continuare membrii acestei zone. Trebuie să ne stabilim obiectivul ca redresarea economică să aibă loc în toate regiunile UE. Nu este vorba de o contrapunere între regiunile bogate și cele sărace tocmai pentru că există o piață internă. Dincolo de această cooperare normală, trebuie să sprijinim mai mult regiunile defavorizate. Inițiativa de investiții ca reacție la criza COVID-19 a fost adoptată de către Consiliu și Parlament într-un ritm extrem de rapid și este un semnal puternic pe care l-am transmis. Sprijinim reglementarea șomajului tehnic. Regiunile nu doar că vor ieși din această criză, dar voi ieși mai puternice. Dorim să ne axăm mai mult pe Pactul Ecologic și pe Agenda Digitală.

Ar trebui să discutăm mai mult de bune practici. În politica regională avem nevoie de un mai bun schimb de bune practici pentru a vedea unde lucrurile au funcționat, cum putem să finanțăm creșterea economică prin fondurile de care dispunem. Bavaria se numără printre cele mai bogate regiuni acum, dar când eram student se număra printre cele mai sărace. Au avut politici bune. Au existat regiuni subdezoltate în Bavaria. S-a început mutarea unor experți, autorități în regiunile acestea mai subdezvoltate, au apărut clustere de dezvoltare. Este un succes al politicii de coeziune. Cred că ar trebui să promovăm migrația muncitorilor de specialitate, care au deja mai mult de 30-40 de ani. Iar dacă pleacă dintr-o țară, poate eliberează un loc ce poate fi ocupată de tineri.”

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda cere Comisiei Europene să ofere fermierilor finanțări adecvate pentru a ține pasul cu directivele europene privind combaterea schimbărilor climatice

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Europarlamentarul Daniel Buda i-a cerut comisarului european pentru agricultură finanțări adecvate pentru fermierii statelor membre pentru ca aceștia să facă față cheltuilelilor ce sunt prevăzute în directivele europene privind combaterea schimbărilor climatice. Un fermier este nevoit să facă investiții de 70.000-90.000 de euro pentru ca fermele să respecte noile norme de mediu, bani care nu sunt prevăzuți în finanțări europene, lucru pe care l-a semnalat Daniel Buda în timpul reuniunii Comisiei AGRI din Parlamentul European, care l-a avut invitat în dezbatere pe comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

„Domnule comisar, știți care este fractura de logică pe care o vedem noi, europarlamentarii, mai ales cei din Comisia AGRI, legat de toate aceste obiective asumate de Comisia Europeană? Și anume, lipsa de finanțare a acestor obiective asumate și mai ales a acestor sarcini pe care noi le impunem fermierilor. Săptămâna trecută am votat în Parlamentul European directiva privind reducerea emisiilor industriale. Această chestiune va impune obligativitatea pentru foarte mulți fermieri să facă investiții undeva între 70.000-90.000 de euro în propriile ferme ca să poată să satisfacă exigențele prevăzute în acea directivă. Faceți vă rog un exercițiu de imaginație și gândiți-vă că sunteți fermier în țara dumneavoastră și de mâine trebuie să faceți această investiție de 90.000 de euro în propria firmă pentru că altfel vin cei de la mediu și vă închid”, a precizat eurodeputatul liberal în intervenția sa.

De asemenea, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European a atenționat că securitatea alimentară poate fi pusă în pericol: „Vă întreb: Cum pot să reziste fermierii acestor obligații impuse de Comisia Europeană câtă vreme noi nu asigurăm finanțarea acestor obiective. Pentru că este foarte ușor, aici de la Parlamentul European, să stăm pe diverse scaune și să spunem fermierului că de mâine trebuie să faci chestiunea aceasta. Fără să îi spun și cum finanțez ceea ce trebuie să facă. Aici este marea problemă și v-ați pus vreodată întrebarea dacă acești fermieri își vor închide pur și simplu porțile fermei? De unde vom reuși să asigurăm securitatea alimentară. Pentru că este o chestiune care mi se pare că scapă din vedere uneori Comisiei Europene și din păcare nu se vine cu finanțări adecvate pentru a sprijini eforturile fermierilor și noi asta vă cerem. Dați bani pentru fermieri dacă vreți să fie parte din eforturile pentru combaterea schimbărilor climatice”.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul PPE Daniel Buda: Piața Unică rămâne un simbol al unității, progresului și prosperității comune

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

#singlemarket30

La treizeci de ani de la inaugurarea sa, Piața Unică Europeană rămâne una dintre cele mai semnificative realizări ale integrării europene, afirmă eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), membru al grupului Partidului Popular European din Parlamentul European.

Lansată în 1993, aceasta a redefinit dinamica economică și socială a continentului, eliminând barierele dintre statele membre și promovând libera circulație a bunurilor, serviciilor, capitalului și persoanelor. Un moment de reflecție și celebrare, această aniversare ne oferă oportunitatea de a privi înapoi la realizările remarcabile și provocările întâmpinate de-a lungul a trei decenii de integrare și cooperare economică.

“Piaţa Unică nu este doar o realizare economică, ci şi o mainistare a viziunii pentru o Europă unită. Într-o lume în continuă schimbare, Piaţa Unică rămâne un pilon central al prosprităţii şi stabilităţii noastre”, declară Daniel Buda, membru al Parlamentului European.

“Piaţa unică a stimulat colaborarea transfrontalieră în cercetare şi dezvoltare, accelerând progresul în domenii esenţiale precum tehnologia. Provocările precum schimbările climatice, digitalizarea şi inegalităţile economice necesită o abordare unită şi inovatoare. Nu în ultimul rând, Piaţa Unică oferă un cadru pentru a răspunde colectiv provocărilor actuale, promovând în acelaşi timp creşterea durabilă şi incluzivă în Europa”, mai susține Daniel Buda.

 La 30 de ani de la înființare, Piața Unică Europeană rămâne un pilon esențial al prosperității și stabilității în Europa. Cu toate provocările sale, PUE continuă să fie un motor de creștere și inovație, demonstrând importanța colaborării și integrării europene. Pe măsură ce ne îndreptăm spre viitor, adaptarea și consolidarea Pieței Unice va fi crucială pentru a răspunde nevoilor și așteptărilor cetățenilor europeni într-un peisaj global în continuă schimbare.

 In contextul unei lumi globalizate, Piața Unică Europeană nu este doar un instrument al prosperității interne, ci și un actor cheie pe scena mondială. Cu toate acestea, drumul nu a fost lipsit de provocări. De la crize economice la incertitudinile politice și schimbările tehnologice rapide, Piața Unică a trebuit să se adapteze constant. Criza financiară globală, Brexitul, pandemia COVID-19 și tensiunile geopolitice recente au testat reziliența și flexibilitatea acestui proiect.

#singlemarket30

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Comisia AGRI a votat favorabil dosarul privind Regulamentul fitosanitar, în care am reprezentat viziunea PPE

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Mecanismul de reacție rapidă în cazul apariției bolilor plantelor a fost adoptat de către Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) a Parlamentului European, iar contribuția lui Daniel Buda, europarlamentar PNL și vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură, a fost esențială în această inițiativă, având rolul de raportor din partea grupului PPE.

„Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European a votat favorabil dosarul privind Regulamentul fitosanitar, în care am reprezentat viziunea PPE. Acest Regulament stabilește regimul fitosanitar pentru protecția teritoriului UE împotriva introducerii și răspândirii organismelor dăunătoare plantelor, protejând culturile noastre și asigurând comerțul în condiții de siguranță prin prevenirea și gestionarea eficientă a focarelor”, a transmis eurodeputatul liberal într-un mesaj pe Facebook.

Prioritățile sale adoptate de altfel în cadrul Comisiei, au fost de a:

  • crea, pentru prima dată, un mecanism de reacție rapidă în caz de probleme într-un stat membru, prin stabilirea unei echipe fitosanitare de urgență a UE formată din specialiști din domeniu din diferite țări: Aceștia vor avea posibilitatea de a lucra rapid împreună pentru a gestiona diverse boli ale plantelor care pot afecta direct fermierii și producțiile acestora.
  • stimula o mai bună coordonare transfrontalieră în domeniul fitosanitar prin exerciții de simulare comune, la nivelul UE, privind planurile de urgență pentru dăunătorii prioritari;
  • evidenția rolul Regulamentului fitosanitar pentru securitatea alimentară și pentru a proteja fermierii și economia de posibile daune provocate de bolile plantelor;
  • reducerea sarcinii de raportare cu 25%, precum și digitalizarea transmiterii informațiilor;
  • evidenția necesitatea unei finanțări publice adecvate pentru cercetare, inovare și măsuri de gestionare a eventualelor focare.

Dosarul privind Regulamentul fitosanitar a fost votat cu 36 de voturi pentru, 1 împotrivă și 1 abținere. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
SCHENGEN11 hours ago

Raportul privind viitorul pieței unice prezentat liderilor UE cere stabilirea în 2024 a unui termen clar pentru intrarea României în Schengen pe cale terestră

CONSILIUL EUROPEAN12 hours ago

Raport revoluționar privind viitorul pieței unice: Enrico Letta le propune liderilor UE să integreze telecomunicațiile, energia și finanțele și propune cea de-a 5-a libertate a pieței unice, consacrată inovării

ROMÂNIA12 hours ago

Am discutat în Qatar despre investiții majore în infrastructură, energie, agricultură, anunță Marcel Ciolacu. Va fi creat un grup comun de lucru care să identifice proiecte concrete și de interes pentru ambele părți

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Ursula von der Leyen face apel la “trezirea Europei în materie de securitate și apărare” în fața regimurilor autoritare: Ameninţarea războiului nu este iminentă, dar nu este imposibilă

ROMÂNIA DIGITALĂ13 hours ago

ICI București a lansat NFT Museum în cadrul Digital Innovation Summit Bucharest

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Ministrul german de externe, vizită în Israel după atacul Iranului. Annalena Baerbock face apel la ”prudență și responsabilitate” pentru a preveni un scenariu imprevizibil

ROMÂNIA14 hours ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA15 hours ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

NATO16 hours ago

Instrument-prototip de evaluare a percepțiilor sociale privind reziliența societală dezvoltat de echipa de cercetători a Universității București, primit cu mare interes de Grupul de Protecție Civilă al NATO

ROMÂNIA16 hours ago

Colaborare Cluj – Eindhoven în domeniu inovării și IT. Primarul Emil Boc: Fiecare oraș dorește să își consolideze avantaje competitive. În cazul nostru, un avantaj de necontestat este reprezentat de universități

ROMÂNIA14 hours ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA15 hours ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO6 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO1 week ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

Trending