Connect with us

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Grupul PPE solicită crearea unei adevărate Uniuni Europene a Sănătății

Published

on

© European Parliament Multimedia Center

Eurodeputatul Daniel Buda transmite că familia popularilor europeni din Parlamentul European este cea care solicită crearea unei adevărate Uniuni Europene a Sănătății.

„Acum, în 2021, în viitoarea perioadă post-pandemică, Uniunea Europeană are o ocazie unică de a face mai multe lucruri în materie de sănătate și trebuie să i se acorde competențele necesare pentru a face acest lucru. Grupul PPE solicită astfel crearea unei adevărate uniuni a sănătății”, a scris deputatul european pe contul de Facebook în urma Conferinței PPE „Către o Uniune Europeană a Sănătății”.

Sănătatea nu mai este doar o problemă națională

„Pandemia a arătat clar că sănătatea nu este doar o problemă națională, ci este una care depășește orice granițe. Prin sprijinirea cercetării și inovării, Europa a făcut o diferență tangibilă în viața oamenilor. Toate eforturile depuse în lupta împotriva COVID-19, se pot depune și în ceea ce privește alte boli precum Alzheimer și cancer. Este nevoie de o adevărată uniune a sănătății pentru a diagnostica mai bine și a adapta tratamentul pacienților cu boli grave”, a mai transmis Daniel Buda.

De asemenea, în cadrul Conferinței PPE a participat și Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare și cercetare.

„UE și-a asumat un rol foarte important de la începutul crizei. Noi de ani de zile investim în cercetare și inovare. Aceste investiții sunt investiții strategice. Nu este suficient să avem doar investiții, ne trebuie și instrumente flexibile. Prin Banca Europeană de Investiții, am putut să ajutăm cu instrumente flexibile în aceste momente cruciale când au nevoie de ajutor. Coordonarea cu statele membre trebuie promovată. În aprilie, în doar 20 de zile, am creionat un plan de acțiune împotriva coronavirusului. Am hotărât să avem o platformă prin care să schimbăm informații rapid. Am sprijinit start-up-urile și IMM-urile în această criză. Grație programului Orizont Europa, unde avem o creștere a bugetului cu 30% avem oportunități mai mare în ceea ce privește sprijinirea finanțării. Ne dorim să creăm o sinergie prin care să avem sisteme mai bune pe viitor astfel încât să fim liberi în cercetare și inovare”, a transmis aceasta.


Reaminitm că de-a lungul anilor, Grupulul Popularilor Europeni a militat pentru înființarea mai multor programe de sănătate și au avut mereu inițiative care au pus accentul pe protejarea sănătății europenilor. Au inițiat demersul de a înființa în Parlamentul European o Comisie specială pentru combaterea cancerului, sau au inițiat o platformă dedicată combaterii cancerului, #EUcanBeatCancer. Tot popularii europeni au refuzat tăierile masive pentru programul de sănătate al UE și au reușit să recupereze miliarde de euro destinate viitorului program de sănătate al UE ce va ajuta milioanele de europeni să aibă parte de un sistem de sănătate la standarde cu adevărat europene indiferent dacă provin din Estul sau Vestul Europei.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Strategia globală a UE privind vaccinările împotriva COVID-19 asigură o distribuție echitabilă

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE) reiterează rolul crucial al strategiei globale a Uniunii Europene privind vaccinurile împotriva COVID-19: „Strategia globală a UE privind vaccinările împotriva COVID-19 asigură o distribuție echitabilă, bazându-se pe principiul solidarității”, susține deputatul.

Prezent la prima sesiune plenară a Parlamentului European din acest an, în cadrul căreia are loc o dezbatere prioritară cu privire la strategia globală a UE privind vaccinările împotriva COVID-19, Daniel Buda explică obiectivele strategiei de vaccinare la nivelul statelor membre.

„Uniunea Europeană joacă un rol de lider în facilitarea accesului egal la vaccinuri în întreaga lume”, a mai adăugat acesta.

Eurodeputatul a explicat în mesajul său care sunt obiectivele principale urmărite de UE prin strategia de vaccinare:

  1. Să asigure calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinurilor.
  2. Să garanteze accesul în timp util la vaccinuri, pentru statele membre și pentru populația lor, și să fie vârful de lance al solidarității la nivel mondial.
  3. Să asigure, pentru toți cetățenii UE, un acces echitabil și cât mai rapid posibil la vaccinuri cu prețuri decente.
  4. Să se asigure că țările UE au făcut toate pregătirile pentru introducerea unor vaccinuri sigure și eficace, pentru acoperirea nevoilor în materie de transport și distribuție și pentru identificarea grupurilor prioritare care ar trebui să aibă acces mai întâi la vaccinuri.

Vaccinarea împotriva COVID-19 a început peste tot în Uniunea Europeană pe 27 decembrie 2020, după ce Comisia Europeană și Agenția Europeană pentru Medicamente a autorizat primul vaccin, Olanda fiind singura țară din UE care a întârziat campania de vaccinare anti-COVID, primul vaccin fiind administrat pe data de 6 ianuarie 2021.

Citiți și: Analiză | Vaccinarea anti-COVID în Europa: Cum se desfășoară procesul de imunizare în România și în țările UE. Cine sunt imunizați primii în statele europene

Până în prezent, Uniunea Europeană a acordat o autorizație de introducere pe piață pentru două vaccinuri împotriva COVID-19 (Pfizer-BioNTech, autorizat la 21 decembrie 2020 și Moderna, autorizat la 6 ianuarie 2021). Uniunea Europeană utilizează toate mecanismele de flexibilitate existente pentru a accelera aprobarea altor vaccinuri potențiale destinate utilizării în UE. Vaccinurile împotriva COVID-19 vor fi autorizate doar dacă dovezile științifice demonstrează că beneficiile lor sunt mai mari decât orice riscuri. Până acum, Comisia Europeană a stabilit acorduri cu șase producători de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru aproximativ două milioane de doze, după cum urmează: CureVac (405 milioane), AstraZeneca (400 de milioane), Johnson&Johnson (400 de milioane), Sanofi-GSK (300 de milioane), Pfizer-BioNTech (300 de milioane) şi Moderna (160 de milioane). De asemenea, executivul european se află în discuții avansate și cu companiile Novavax și Valneva.

Politica de vaccinare este o competență a autorităților naționale, însă Comisia Europeană sprijină statele membre ale UE să își coordoneze politicile și programele în domeniu. Chiar dacă programele naționale de vaccinare sunt planificate, organizate și desfășurate în mod diferit în statele membre, toate țările Uniunii Europene se confruntă cu mai multe provocări comune, precum scăderea ratelor de vaccinare, deficitele de aprovizionare și reticența față de vaccinare.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda anunță o alocare de 25,8 milioane de euro de la UE pentru România din Rezerva de ajustare la Brexit

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) anunță o alocare de 25,8 milioane de euro de la UE pentru România din Rezerva de ajustare la Brexit, în urma unui mesaj transmis joi, la finalul întrunirii Comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European, unde s-a dezbătut instituirea acestui instrument de combatere a efectelor negative ale retragerii Regatului Unit din UE asupra pieței unice și a cetățenilor europeni. 

„În virtutea deceniilor de parteneriat strâns în cadrul UE, există o interdependență economică, comercială și socială importantă între Regatul Unit, pe de o parte, și statele membre ale UE, pe de altă parte. Prin urmare, în pofida măsurilor de pregătire instituite atât de Comisie, cât și de statele membre, multe sectoare economice și întreprinderi se vor confrunta cu dificultăți ca urmare a pierderii accesului facilitat pe piața acestuia. Am intervenit în cadrul acestei dezbateri și am subliniat faptul că trebuie să fie asigurate pe mai departe piețele de export pentru firmele din UE în Marea Britanie, mai ales în condițiile în care avem de-a face cu produse care se găsesc doar în Marea Britanie, cum ar fi anumite semințe și substanțe chimice folosite de agricultori. Am convingerea că această rezervă de ajustare la Brexit va oferi un sprijin real regiunilor și societăților celor mai grav afectate de consecințele negative ale retragerii Regatului Unit. România va beneficia de 25,8 milioane de euro anul acesta, sub formă de prefinanțare din rezervă, un ajutor important pentru sectoarele economice și companii”, a explicat Daniel Buda.

De asemenea, eurodeputatul PPE mai precizează că a făcut o recomandare statelor membre, mai mult ca un document de orientare, ca banii să fie alocați mai ales întreprinderilor mici și mijlocii pentru că ele au o capacitate mai redusă de a-și găsi rapid o piață alternativă la cea din Marea Britanie.

În esență, a mai spus Daniel Buda, rezerva de ajustare la Brexit „este un instrument foarte bun și cu siguranță, Parlamentul îl va adopta foarte repede”.

Comisia Europeană și-a prezentat la 26 decembrie propunerea pentru o rezervă de ajustare la Brexit, astfel cum a fost convenită de Consiliul European în luna iulie, pentru a contribui la combaterea consecințelor economice și sociale negative – la sfârșitul perioadei de tranziție, la 31 decembrie 2020 – în statele membre și în sectoarele cele mai afectate.

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 1 februarie 2020. Chiar și cu noul acord UE-Regatul Unit privind comerțul și cooperarea abia încheiat, vor exista schimbări majore la sfârșitul perioadei de tranziție, la 1 ianuarie 2021. La acea dată, Regatul Unit va părăsi piața unică a UE și Uniunea vamală, precum și toate politicile și acordurile internaționale ale UE. Acest lucru va pune capăt liberei circulații a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalurilor cu UE.

UE și Regatul Unit vor forma două piețe separate; două spații de reglementare și juridice distincte. Acest lucru va recrea barierele din calea comerțului cu bunuri și servicii, precum și a mobilității și schimburilor transfrontaliere care nu au existat de zeci de ani – în ambele direcții, afectând administrațiile publice, întreprinderile, cetățenii și părțile interesate de ambele părți. În plus, va avea consecințe ample și ample pentru întreprinderi, cetățeni și administrațiile publice.

Prevăzută cu un buget total de 5 miliarde EUR,  rezerva va sprijini întreprinderile și ocuparea forței de muncă în sectoarele afectate; regiunile și comunitățile locale, inclusiv cele care depind de activitățile de pescuit din apele Regatului Unit. De asemenea, aceasta poate ajuta administrațiile publice să asigure buna funcționare a controalelor la frontieră, vamale, sanitare și fitosanitare și să asigure servicii esențiale pentru cetățenii și întreprinderile afectate.

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei AGRI din PE: Piața globală de vinuri, descreștere de până la 30% în urma pandemiei COVID-19

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP
Coronavirusul a afectat puternic industria vinului, recolta de struguri din 2020 fiind cea mai modestă din ultimul deceniu, a atras atenția eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, într-o postare pe Facebook.

Coronavirusul a afectat puternic industria vinului: Recolta de struguri din 2020, cea mai modestă din ultimul deceniu!…

Posted by Daniel Buda on Wednesday, 6 January 2021

„Recolta de struguri a anului 2020 este estimată la 150 – 200 mii tone, mărimea recoltei fiind la nivelul anului vitivinicol 2010-2011. Pandemia generată de Covid-19, dar și seceta severă, înghețul de primăvară, temperaturile joase din luna mai și grindina reprezintă factori care au generat pierderea a circa 30-50% din cantitatea de struguri”, spune Daniel Buda. Astfel, continuă el, „piața globală de vinuri se confruntă cu o descreștere de aproximativ 15 – 30%, iar în primele luni ale anului, exportul de vin a înregistrat pierderi în volum de 5,5 milioane de litri (6,5%)”. Mai mult, „piața vinului vrac este cea mai afectată și a înregistrat scăderi cu 11% în volum și 16% în valoare”, mai explică eurodeputatul.

Vicepreședintele AGRI subliniază pentru consumatori că în spatele unei sticle de vin stă o industrie întreagă: viticultorii care au crescut strugurii, oamenii care lucrează la producție, vinificatorii, oamenii din laborator, industria sticlei și multe altele, iar odată cu pandemia de COVID-19, sectorul deja fragil a avut și mai mult de suferit, comercializarea sau distribuția produselor fiind deficitare. Totodată, Daniel Buda spune că și sectorul vitivinicol românesc s-a confruntat cu o serie de greutăți, precum consumul redus, stocurile mari, prețurile mici, probleme legate de depozitare, transport, desfacere.

Astfel, pentru a atenua consecințele crizei la nivelul acestui sector, eurodeputatul amintește că Comisia Europeană a lansat un pachet suplimentar de măsuri excepționale de derogare de la unele acte normative aplicabile în spațiul comunitar, cu scopul de a susține sectorul vitivinicol.

În context, Daniel Buda a solicitat Comisiei Europene, printr-o întrebare scrisă, să asigure dezvoltarea durabilă a acestui sector prin instrumente suficiente și ușor de accesat, „deoarece e important ca la nivel european să se stabilească strategii reziliente pentru a răspunde principalelor provocări și să se ia din timp măsurile necesare pentru a asigura durabilitatea sectorului”.

Continue Reading

Facebook

SUA7 hours ago

Președintele Joe Biden a semnat un ordin executiv care restabilește relațiile SUA cu Organizația Mondială a Sănătății

SUA7 hours ago

Președintele Joe Biden a semnat revenirea SUA în Acordul climatic de la Paris. Uniunea Europeană salută decizia

PPE9 hours ago

Angela Merkel: Inaugurarea lui Joe Biden și a Kamalei Harris, “o sărbătoare a democrației americane și un nou capitol al prieteniei germano-americane”

SUA10 hours ago

Președintele francez Emmanuel Macron, către noul omolog american Joe Biden: Bine ați revenit în Acordul de la Paris

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Liderii UE și NATO îi felicită pe Joe Biden și pe Kamala Harris: Astăzi este începutul unui nou capitol pentru relația transatlantică. Europa este pregătită

SUA12 hours ago

Joe Biden, promisiune către aliați în primul discurs ca președinte al SUA: Ne vom repara alianțele și vom conduce prin puterea exemplului. Vom fi judecați prin modul cum rezolvăm crizele în cascadă din epoca noastră

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis, mesaj pentru președintele Joe Biden după inaugurarea în funcție: Vom dezvolta Parteneriatul România-SUA și vom lucra în adevăratul spirit al valorilor transatlantice

Dragoș Pîslaru13 hours ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

SUA13 hours ago

Joe Biden a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite

SUA13 hours ago

Kamala Harris a depus jurământul și a devenit oficial prima femeie vicepreședinte din istoria Statelor Unite

Dragoș Pîslaru13 hours ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac18 hours ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE19 hours ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA21 hours ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac2 days ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.1 week ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă4 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA4 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

Advertisement
Advertisement

Trending