Connect with us

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Începând cu 15 martie, fermierii români pot primi în avans 90% din subvențiile pe anul în curs

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, anunță că  începând cu 15 martie, fermierii români pot primi în avans 90% din subvențiile pe anul în curs.

„Guvernul PNL este mereu aproape de fermieri, astfel că, a decis ca APIA să elibereze adeverințe pentru fermieri începând cu data de 15 martie, cu 3 luni mai devreme față de guvernarea PSD. Această decizie vine în sprijinul fermierilor, pentru a le oferi posibilitatea accesării de credite bancare în condiții avantajoase astfel încât să își poată susține activitatea agricolă până la primirea finanțării. În agricultură degeaba ai bani, dacă nu îi ai la momentul potrivit”, a scris deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

Potrivit europarlamentarului liberl, „să faci agricultură este la fel cum ai pilota un avion: operațiunile trebuie să le execuți la timp, de la decolare până la aterizare, adică de la însămânțare până la recoltare.”

În ceea ce privește Convenția privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii schemelor de plăți directe si măsurilor de mediu și climă implementate de APIA, eurodeputatul Daniel Buda prezintă principalele elemente:

  • Valoarea creditului acordat beneficiarilor de subvenții a crescut anul acesta de la 85% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA până la 90% din această valoare.
  • APIA a simplificat procedura de eliberare a adeverințelor, tot fluxul de lucru mutându-se în mediul electronic. Astfel, fermierii pot transmite electronic centrelor județene/locale ale APIA cererea pentru eliberarea adeverinței, iar APIA analizează solicitarea, emite adeverințele și le trimite online către bancă, astfel încât interacțiunea fizică să fie evitată și fermierii sa nu mai fie nevoiți să facă mai multe drumuri între agenție și bancă pentru obținerea unui credit. Impactul acestor măsuri măsuri de simplificare începute în 2020 a fost unul pozitiv, întrucât mai mult de 95% din adeverințe au fost solicitate de către fermieri online. În anul 2020, APIA a emis si procesat electronic 17.500 adeverințe pentru SAPS și 12.000 adeverințe pentru măsurile de mediu și climă.
  • Banca trebuie să respecte nivelul dobânzii aplicate beneficiarului, aceasta neputând depăși ROBOR 6M + maxim 2,0 %, așa cum este prevăzut în ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013, cu modificările si completarile ulterioare.
  • Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) sunt parte în convenții și pot garantat creditele acordate de bănci fermierilor cu 80% din valoare creditului.

În ceea ce privește Convenţia pentru Măsura 14 – Bunăstarea animalelor (pachetul porcine și pachetul păsări), iată care sunt principalele elemente:

  • Valoarea creditului acordat beneficiarilor acestei măsuri a crescut anul acesta de la 75% la 85% din suma înscrisă în adeverinţa cuvenită beneficiarului pentru plăţile privind bunăstarea animalelor, anul de angajament 2021.
  • Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează maxim 80% din valoarea fiecărui credit acordat de bănci fermierilor.
  • Banca trebuie să respecte nivelul dobânzii aplicate beneficiarului, aceasta neputând depăși ROBOR 6M + maxim 2,0 %, așa cum este prevăzut în ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013, cu modificările si completarile ulterioare.
  • În anul 2020 APIA a eliberat 178 de adeverințe pentru această măsura pentru o valoare de 52,37 milioane euro.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Dan Motreanu

Europarlamentarii PNL Dan Motreanu și Daniel Buda, scrisoare către șefa Comisiei Europene pentru susținerea sectorului agricol din R. Moldova

Published

on

© colaj foto (European Union 2021/ Source : EP)

Europarlamentarii PNL Dan Motreanu și Daniel Buda au adresat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare prin care solicită sprijin pentru parcursul pro-european al Republicii Moldova și susținerea sectorului agricol din această țară.

“La fel ca în cazul celorlalți vecini ai Ucrainei, importurile de cereale ieftine duc la scăderea prețurilor și creează probleme serioase fermierilor autohtoni. Cantitatea de grâu importată pe teritoriul Republicii Moldova după declanșarea războiului a crescut de peste 50 de ori iar prețul curent la grâu pe piața moldovenească este de aproape trei ori mai mic față de costurile de producție. Astfel, fermierii nu numai că nu au rentabilitate, ci sunt în pragul falimentului”, a transmis Dan Motreanu, pe pagina sa de Facebook.

În plus, arată cei doi eurodeputați, Republica Moldova a pierdut piețe de desfacere din cauza cerealelor mai ieftine provenite din Ucraina și Rusia.

“Situația economică a Republicii Moldova s-a deteriorat, chiar și în condițiile sprijinului primit de la UE și de la unele state membre, inclusiv România. Locuitorii Republicii Moldova, care erau în mare parte dependenți de gazul rusesc, și-au văzut facturile crescând cu 700% și prețul energiei electrice cu 400%”, au transmis Motreanu și Buda.

Cei doi europarlamentari români atrag atenția că această situație oferă vizibilitate partidelor anti-europene.

“Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. UE trebuie să susțină și mai mult Republica Moldova, în caz contrar parcursul european poate fi pus sub semnul întrebării la următoarele alegeri. Îndemnăm Comisia Europeană să susțină prin toate mijloacele pe care le are la dispoziție parcursul proeuropean al Republicii Moldova, să invite acest stat candidat la consultări și dialog pe toate subiectele care au un impact asupra sa. Solicităm Comisiei Europene să identifice modalități pentru a susține direct sectorul agricol din Republica Moldova, care angajează peste 20% din forța de muncă națională”, conchid Dan Motreanu și Daniel Buda.

Continue Reading

Daniel Buda

O delegație a Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, din care face parte și Daniel Buda, s-a întâlnit cu edilul clujean Emil Boc: “Fermierii din România au nevoie de ajutor”

Published

on

© Daniel Buda/ Facebook

O delegație a Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală, din care face parte și eurodeputatul Daniel Buda, în calitate de vicepreședinte al Comisiei, se află în perioada 19-21 iunie în România pentru a discuta problema cerealelor ucrainene și sprijin pentru fermierii români.

În cadrul unei întrevederi, la Cluj-Napoca, cu primarul Emil Boc, membrii Comisiei AGRI, edilul clujean, autorităților locale și naționale, fermierii și reprezentanții sectorului agricol au discutat despre provocările acestui sector.

“Fermierii din România au nevoie de ajutor pentru a concura cu proliferarea cerealelor ieftine din Ucraina”, a atenționat europarlamentarul Daniel Buda.

Potrivit acestuia, coridoarele de solidaritate, suspendarea taxelor vamale și renunțarea la cerința certificatelor sanitare și veterinare au făcut ca produsele ucrainene să pătrundă mai ușor pe piețele din România.

“Pentru fermierii de cereale din țară, acest lucru creează o situație tulburătoare. Mai mult decât atât este extrem de important ca toți fermierii din UE să aibă parte de același nivel de subvenționare. În mod paradoxal, subvențiile cele mai mici în momentul de față se află în statele aflate în proximitatea graniței cu Ucraina”, a subliniat eurodeputatul.

Membrii Parlamentului European, inclusiv în dialogul cu Comisia Europeană, încearcă să găsească cele mai bine soluții pentru statele aflate în proximitatea Ucrainei, a mai indicat Daniel Buda.

Continue Reading

Daniel Buda

Grupul PPE discută la Roma despre viitorul Europei. Daniel Buda: Poate fi privit doar din perspectiva unei Europe unite în jurul valurilor creștine

Published

on

© Daniel Buda/ Facebook

Viitorul Europei poate fi privind doar din perspectiva unei Europe unite în jurul valorilor creștine, a evidențiat eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), în contextul în care acesta se află în Italia alături de Grupul PPE din Parlamentul European pentru a discuta despre viitorul Europei și despre rolul creștinismului.

”Astăzi, Ordinul de Malta găzduiește o dezbatere despre creștinism și responsabilitatea Europei în lume. Membrii Grupului PPE vor discuta cu Episcopul Mariano Crociata, președintele Comisiei Conferinței Episcopale a Uniunii Europene și cu alți reprezentanți de frunte ai Bisericii”, a detaliat acesta.

Buda a mai anunțat că va ”urma o dezbatere aprofundată asupra rolului valorilor creștine în procesele de integrare europeană”.

”Într-o lume frământată de războaie, criză alimentară acută în unele părți ale globului și nu în ultimul rând criza climatică, este poate mai  important ca niciodată ca valorile creștine sa ne unească în demersurile noastre ca nimeni sa nu fie lăsat in urmă”, a conchis Daniel Buda.

La rândul său, președintele popularilor europeni, Manfred Weber, a evidențiat că ”anii următori vor fi decisivi pentru creștin-democrația europeană”, conform unui comunicat al Grupului PPE.

”Trebuie să continuăm să facem alegeri dificile pentru a construi o Europă a cetățenilor. Timpurile se schimbă și și noi trebuie să ne schimbăm odată cu ele. Trebuie să modelăm modul nostru de viață european. În acest fel, trebuie să prețuim și să susținem valorile noastre. Fără aceste valori creștine, modul nostru de viață european și-ar pierde sufletul; Europa și-ar pierde sufletul”, a menționat Manfred Weber.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.4 hours ago

Donald Tusk redevine premier al Poloniei. Parlamentul de la Varșovia l-a ales în fruntea unei coaliții care pune capăt epocii conservatoare

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Klaus Iohannis: Aderarea României la Schengen ar transmite un mesaj puternic de unitate europeană; deschiderea negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova și Ucraina ar fi “o decizie istorică”

ROMÂNIA7 hours ago

Directorul general al ICI București: Implementarea tehnologiilor AI oferă soluții inovatoare pentru a răspunde nevoilor și cerințelor tot mai complexe ale utilizatorilor

SCHENGEN8 hours ago

Premierul Bulgariei respinge ideea unor condiții specifice pentru aderarea la Schengen: Negocierile cu Austria sunt în desfășurare

U.E.8 hours ago

Olaf Scholz cere liderilor din UE să transmită un mesaj de unitate prin continuarea sprijinului pentru Ucraina. Mark Rutte solicită evitarea unui ”dublu blocaj” al ajutorului pentru Kiev pe ambele maluri ale Atlanticului

POLITICĂ8 hours ago

Nicolae Ciucă: Bugetul pentru 2024 va fi un buget pentru dezvoltarea României. Pentru prima dată în istorie, bugetul educației crește cu 61%. 7,3% din PIB sunt alocați pentru investiții

U.E.9 hours ago

Într-o reacție ce pare îndreptată spre Ungaria, Dmitro Kuleba spune că ”nu puteți merge împotriva cursului istoriei”: Ucraina va deveni membră a UE. Singura întrebare este dacă cineva va încetini procesul

CONSILIUL UE10 hours ago

Ministrul german de externe subliniază importanța continuării sprijinirii Ucrainei pentru a-și putea ”elibera poporul din iad”: Este în interesul nostru de securitate

REPUBLICA MOLDOVA10 hours ago

Consiliul UE subliniază “valoarea adăugată” a Misiunii UE în R. Moldova pentru “politica de securitate și apărare comună” în actualul mediu geostrategic

REPUBLICA MOLDOVA11 hours ago

Maia Sandu, distinsă cu Premiul “Mihnea Constantinescu” decernat de Institutul Aspen România ca apreciere pentru păstrarea “traiectoriei pro-europene a R. Moldova”

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane

ROMÂNIA7 days ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO2 weeks ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Trending