Connect with us

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda, intervenție în Parlamentul European: România este un exemplu de bune practici în ceea ce privește protecția minorităților naționale

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

România este un exemplu de bune practici în ceea ce privește protecția minorităților naționale, a transmis eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) în cadrul unei intervenții în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară, unde a avut loc o dezbatere cu privire la inițiativa cetățenească europeană ”Minority SafePack”.

”Valorile privind respectul demnității umane, a libertății și a democrației, dar și drepturile și libertățile minorităților naționale reprezintă, fără îndoială, doar câteva dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene. Inițiativa cetățenilor europeni Minority Safepack poate reprezenta un instrument menit să contribuie la protejarea drepturilor minorităților naționale. Dar orice demers politic, mai ales la nivel european, trebuie să aibă un temei juridic bine fundamentat”, a explicat Buda.

Acesta a reamintit în intervenția sa că protecția persoanelor care aparțin unor minorități naționale se încadrează în structura politică și constituțională a fiecărui stat, care are obligația să adopte legislații națonale în acest sens, așa cum este reglementat în tratatele Uniunii Europene. ”Nu există niciun temei juridic în Tratate care să permită Comisiei Europene adoptarea de acte normative, ce pot avea ca obiect drepturile persoanelor care aparțin minorităților naționale”, a mai spus eurodeputatul român.

”Îi îndemn pe toți actorii relevanți să urmărească exemplele de bune practici din România, unde 17 minorități naționale au reprezentare de drept în Parlament în condiții speciale, fără să îndeplinească pragul electoral”, a conchis Daniel Buda.

Propunerea de iniţiativă cetăţenească europeană ”Minority SafePack – one million signatures for diversity in Europe” (propunerea de Iniţiativă Cetăţenească Europeană – ICE), a primit sprijinul a 1,1 milioane de cetățeni din 28 de state membre, atingând astfel pragul de 1 milion de semnături.

Aceasta urmăreşte adoptarea unei serii de acte UE pentru îmbunătăţirea protecţiei persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale şi lingvistice.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Daniel Buda

Daniel Buda: Fără implicarea cetățenilor și eurodeputaților în procesele de consultare, CE nu poate propune politici ferme pentru un viitor consolidat al UE

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Cu ocazia Zilei Europei, europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE) a participat astăzi, 7 mai, la conferința „Solidaritatea UE în vremuri dificile. Decidem viitorul împreună”, organizată de Biroul Parlamentului European în România, iar cu acest prilej deputatul european a reiterat importanța implicării cetățenilor în procesul decizional al Uniunii Europene.

„Aș sublinia necesitatea ca opinia publică să fie implicată în aceste procese de consultare din partea Comisiei Europene cu privire la felul în care își doresc ei să arate Uniunea Europeană pe de-o parte, și pe altă parte de a-și accesa europarlamentarii sau politicienii din zonele lor imediate. Și noi ca europarlamentari, sau ca politicieni este foarte important să avem un dialog permanent și continuu cu cetățeanul european pentru a putea să vedem care sunt nevoile, care sunt așteptările, și împreună să vedem care sunt soluțiile. Fără să ne implicăm în aceste procese de consultare va fi complicat pentru Comisia Europeană să vină cu politici ferme și eficiente pentru a putea să creioneze un viitor consolidat al Uniunii Europene”, a precizat Daniel Buda în intervenția sa.


 

Reamintim că Parlamentul European este instituția cea mai democrată și transparentă din rețeaua de instituții europene. Cetățenii europeni au posibilitatea de a-și alege direct, prin vot, deputații europeni care să îi reprezinte în Legislativ. Parlamentul European este considerat „marele câștigător” al Tratatului de la Lisabona. Prin funcția legislativă și bugetară, Parlametul European, alături de Consiliul Uniunii Europene, negociază, modifică și adoptă propunerile legislative ale Comisiei Europene care au efecte asupra sutelor de milioane de cetățeni europeni.

Potrivit eurodeputatului liberal, Parlamentul European trebuie să își intensifice autoritatea în procesul decizional al UE: „Este clar că Parlamentul European trebuie să-și consolideze rolul în acest eșafodaj al deciziilor politice. Suntem ancorați cel mai bine în ceea ce înseamnă realitățile din teren. Cred că este foarte important să subliniem beneficiile pe care le avem prin apartenența noastră la Uniunea Europeană.”

De asemenea, reprezentanții Parlamentului European, Consiliului și Comisiei au aprobat regulamentului de procedură al conferinței, care stabilește regulile referitoare la participarea cetățenilor la grupurile de dezbatere și relația cu principiile și domeniul conferinței. Fiecare grup va cuprinde 200 de cetățeni și va include cel puțin o femeie și un bărbat din fiecare stat membru. Cetățenii vor fi aleși aleatoriu, pentru a înființa grupuri reprezentative pentru diversitatea UE, în ceea ce privește originea geografică, sexul, vârsta, profilul socio-economic și nivelul de educație. Tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani vor reprezenta o treime din fiecare grup.

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, subliniază nevoia sprijinirii agricultorilor în protejarea biodiversității, obiectiv al celui de-al 8-lea program de acțiune pentru mediu

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Al 8-lea program de acțiune pentru mediu va contribui la accelerarea tranziției verzi, agricultorii fiind în prima linie în ceea ce privește protejarea biodiversității, a transmis eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European.

Acesta a participat miercuri la ședința de lucru a Grupului PPE pentru Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, în cadrul căreia a avut un schimb de opinii pe marginea celui de-al 8-lea program de acțiune pentru mediu PAM 8, al cărui raportor din umbră este.

Acest program vizează stabilirea planificării politicii de mediu și climă pentru următoarele decenii.

”Avizul Comisiei AGRI pe care l-am pregătit va asigura că Acordul verde și obiectivele de dezvoltare durabile vor urma obiectivele planului de acțiune. De asemenea, este important să ne asigurăm că fermierii vor avea la îndemână instrumentele necesare pentru a putea fi într-adevăr parteneri în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a precizat Daniel Buda la finalul reuniunii.

Eurodeputatul român a subliniat că este ”important să ne asigurăm că fermierii vor avea la îndemână instrumentele necesare pentru a putea fi într-adevăr parteneri în lupta împotriva schimbărilor climatice”, având în vedere că ”agricultorii sunt în prima linie în ceea ce privește conservarea biodiversității”.

”În calitate de gardieni principali ai terenurilor noastre, fermierii joacă un rol vital în conservarea biodiversității în UE. Ei sunt printre primii care simt consecințele pierderii biodiversității, încercând astfel, prin intermediul tuturor instrumentelor de care dispun, să oprească acest declin. Biodiversitatea le permite să ne furnizeze alimente sigure, durabile, nutritive și la prețuri accesibile și le oferă acestora veniturile de care au nevoie pentru a prospera și a se dezvolta”, a argumentat Daniel Buda.

PAM 8 vizează accelerarea tranziției verzi într-un mod echitabil și favorabil incluziunii, obiectivul pe termen lung pentru 2050 „O viață bună, în limitele planetei” fiind deja stabilit în PAM 7.

Cele șase obiective tematice prioritare ale PAM 8 vizează:

  • reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;
  • adaptarea la schimbările climatice;
  • un model de creștere care redă planetei mai mult decât consumă;
  • un obiectiv ambițios de reducere la zero a poluării;
  • protejarea și refacerea biodiversității;
  • reducerea principalelor presiuni asupra mediului și a climei legate de producție și consum.

Programele de acțiune pentru mediu au condus dezvoltarea politicii UE în domeniul mediului încă de la începutul anilor ’70. La 4 octombrie 2019, Consiliul a aprobat concluziile cu privire la un viitor PAM 8, invitând Comisia să prezinte un program pentru perioada 2021-2030 ambițios și orientat.

La 14 octombrie 2020, Comisia Europeană a prezentat propunerea sa de ”decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind un Program general al Uniunii de acțiune pentru mediu până în 2030”.

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din PE: Doar prin cercetare și inovare vom reuși să avem o agricultură durabilă în viitor

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

 

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, a participat la o  dezbatere pe marginea raportului „Farmers of the Future”, unde a reiterat rolul agriculturii în transformarea sustenabilă a economiei și societății europene. 

„Fermierii europeni se vor confrunta cu mai multe provocări în viitor: schimbările climatice, lipsa resurselor, infrastructura, probleme și modificări ale cererii de alimente, obiceiuri alimentare. Studiul „Fermierii viitorului” a creionat viziunea pentru următorii ani în ce privește adaptarea fermierilor la tranziția verde și digitală. Am atras atenția asupra unor elemente importante de luat în considerare în ceea ce privește viitorul agriculturii. Astfel, am subliniat necesitatea continuării eforturilor de a atrage tineri în agricultură, dar și de a dezvolta tehnologii moderne ce sunt accesibile pentru fermieri și pot fi transferate în teren”, a transmis deputatul european în cadrul reuniunii.

Nu în ultimul rând, Daniel Buda și-a exprimat îngrijorarea cu privire la abordarea Comisiei în ceea ce privește consumul de carne roșie, dar și cu privire la amploarea discuțiilor legate de carnea artificială: „Dezbaterile privind carnea artificială trebuie să fie scoase de pe agenda Comisiei. În componența cărnii, trebuie să fie inclus ingredientul în sine, or, în absența acestuia, nu putem denumi produsele ca atare. Un consum moderat de carne roșie nu afectează sănătatea umană, ci dimpotrivă, are efecte benefice. Astfel, fără o abordare echilibrată a acestor probleme, nu vom putea vorbi de un viitor durabil în Uniunea Europeană.”

 

Continue Reading

Facebook

Team2Share

CONSILIUL EUROPEAN17 mins ago

UE privește cu scepticism propunerea SUA de a ridica brevetele pentru vaccinurile anti-COVID-19: Nu credem că e soluția magică. Partenerii noștri trebuie să faciliteze exporturile

COMISIA EUROPEANA52 mins ago

Ursula von der Leyen anunță că UE a încheiat un nou contract cu BioNTech-Pfizer pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Liderii UE au adoptat Declarația Summitului de la Porto: Vom lucra pentru o Europă socială și pentru a consolida efortul către tranziția digitală, verde și echitabilă

U.E.3 hours ago

Angela Merkel și Frank-Walter Steinmeier, la 76 ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial: 8 mai 1945 a fost ziua eliberării. Să confruntăm naţional-socialismul va întări democrația noastră

POLITICĂ3 hours ago

Cristian Diaconescu atenționează înaintea unui posibil summit Biden – Putin: Rusia consideră că proiectul Yalta 1945 poate fi replicat în 2021; Ar fi un dezastru strategic pentru Europa de Est

POLITICĂ4 hours ago

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua egalității de şanse între femei şi bărbaţi: Încurajez susținerea activă a femeilor în societate și implicarea bărbaților ca parteneri activi în viața de familie

U.E.4 hours ago

Eurobarometru: Peste 70% dintre români susțin că prioritățile Conferinței privind viitorul Europei trebuie să fie îmbunătățirea gestionării crizelor de către UE și implicarea tinerilor

euro bani moneda
FONDURI EUROPENE5 hours ago

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: România a primit 1,3 miliarde de euro din fonduri europene în perioada ianuarie – mai 2021

NATO6 hours ago

Comandant al Forțelor Terestre SUA, în vizită în România: Exercițiul militar Defender Europe 21 este o dovadă a angajamentului SUA față de NATO

CONSILIUL EUROPEAN6 hours ago

EXCLUSIV Klaus Iohannis, Emmanuel Macron și alți 19 șefi de stat din UE, scrisoare către europeni de Ziua Europei: “Hai să vorbim despre Europa. Să găsim împreună calea înainte”

Dragoș Pîslaru1 day ago

Dragoș Pîslaru, înaintea Summitului Social de la Porto: Dacă nu înțelegem că trebuie să integrăm categoriile vulnerabile, ne punem valorile democrației în pericol

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Marian-Jean Marinescu subliniază că cea mai importantă armă a UE împotriva populiștilor este ”conținutul activității noastre” și cere statelor membre să se implice pentru a câștiga ”bătălia comunicării”

U.E.1 day ago

De la Göteborg la Porto: Social-democrații europeni au stabilit calea unei Europe mai echitabile pentru toți

CHINA1 week ago

Josep Borrell semnalează UE să se pregătească pentru ”o perioadă lungă și dificilă” în relațiile cu Rusia, observându-se o ”tendință îngrijorătoare” de a se comporta ”ca și când am fi un adversar”

ROMÂNIA1 week ago

CNCAV: O nouă tranșă de vaccinuri Johnson&Johnson și Moderna a ajuns în România

Cristian Bușoi1 week ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită ca testarea în scopul obținerii adeverinței electronice verzi să fie gratuită: Este nevoie și de testare pentru funcționarea normală a activităților

MAREA BRITANIE1 week ago

Parlamentul European a aprobat acordul comercial și de cooperare între UE și Regatul Unit, cel mai ambițios tratat încheiat vreodată de Uniune cu o țară terță

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE: Viitorul și prosperitatea Europei depind de cercetare și inovare, cu ajutorul cărora vom deveni mai rezilienți în fața crizelor viitoare

U.E.2 weeks ago

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, întâlnire la Paris cu omologul francez, Emmanuel Macron: Trebuie să făurim noi înșine viitorul UE dacă nu dorim să devenim jucăria politicii globale

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul ucrainean despre ”necesitatea identificării de soluții durabile” pentru drepturile minorității române din Ucraina

Advertisement
Advertisement

Trending