Connect with us

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) solicită Comisiei Europene măsuri pentru sprijinirea consumului autohton de lapte: Importurile masive generează falimentul fermierilor români

Published

on

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, a solicitat Comisiei Europene să prezinte instrumentele de care dispune executivul european pentru a sprijini consumul de lapte autohton din fiecare țară membră a Uniunii Europene și nu a celui de import.

”Problemele sunt multe în acest sector, dacă ne gândim doar la un lucru anormal, şi anume că preţul unui litru de lapte este mai mic decât al unui litru de apă minerală, ne dăm seama cât de nedreaptă este, până la urmă, această lume, să cu sectorul de lactate. Situația este deosebit de îngrijorătoare, mai ales că fabricile de lapte românești sunt nevoite să-și restrângă activitatea ca urmare a costurilor mari de producție, a comercianților, care preferă să achiziționeze lapte din import la prețuri mai scăzute și, nu în ultimul rând, a consumatorilor, care nu promovează consumul produselor autohtone”, a scris Buda într-o postare pe pagina sa de Facebook.

”Importurile masive de lapte brut generează falimentul fermierilor români”, a mai precizat acesta.

Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), România a importat o cantitate de 17.083 tone de lapte brut în luna ianuarie 2018, în creştere cu 17,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2017 şi cu 10,5% mai mult faţă de luna decembrie. Aceste statistici sunt îngrijorătoare pentru producția autohtonă de lapte, cu atât mai mult cu cât fermierii întâmpină diverse obstacole pentru a comercializa laptele și necesită sprijin în identificarea piețelor de desfacere.

”Am solicitat Comisiei Europene, printr-o întrebare cu solicitare de răspuns scris, să îmi transmită care sunt instrumentele de care dispune în vederea sprijinirii consumului de lapte a cetățenilor din propria țară și nu a celui importat pentru a veni astfel în sprijinul fermierilor autohtoni. Vă voi reda răspunsul Comisiei de îndată ce îl voi primi”, a conchis Daniel Buda. 

 

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Incendierea în Germania a unor mașini aparținând muncitorilor români infectați cu COVID-19, gest intolerabil!

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Incendierea în Germania a unor mașini aparținând muncitorilor români infectați cu COVID-19 este un gest care nu poate fi tolerat, scrie eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), pe pagina sa de Facebook. 

„Deși săptămâna trecută, în plenul Parlamentului European, s-a adoptat o rezoluție privind protecția lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri, subliniindu-se în mod clar obligativitatea ca ei să fie protejați, se pare că în unele democrații, fie ele și autentice, se întâmplă lucruri mai mult decât reprobabile și impardonabile”, transmite Daniel Buda, adăugând că „fără discuție, lucrătorii sezonieri și transfrontalieri reprezintă “o avuție europeană” așa cum „o spune toată lumea”. Însă, „este indmisibil să apară situații de genul celei apărute în localitatea Rheda-Wiedenbrück, unde se pare că mai multe mașini aparținând muncitorilor români infectați cu COVID-19 au fost incendiate”, mai punctează acesta.

„Nu este destul că acești oameni de ani de zile, își lasă acasă pruncii și soțiile, încercând să le ofere un trai mai bun. După cum nu este destul că uneori condițiile de muncă nu se ridică la standardele cerute, dovada fiind numărul mare de infectați în aceste unități de abatorizare, dar iată că aceștia mai sunt și umiliți de cei care în fiecare zi își pun în farfurie Weisswurst ori bucățile de carne pe care cu migală le fasonează cei pe care astăzi îi consideră dușmani”, continuă eurodeputatul român.

În context, Daniel Buda consideră că exacerbările de acest gen trebuie să cunoască un răspuns rapid din partea autorităților statului german.

„La fel ca în Austria, unde autoritățile au reacționat rapid, și aici vinovații trebuie să răspundă de îndată! Nu dorim să facem o culpabilizare a statului german, cel putin nu deocamdată, dar nici “Fruntași pe ramură“ nu putem spune că sunt. Era datoria lor să prevină apariția unor astfel de situații”, atrage atenția politicianul de la Bruxelles.

De asemenea, numărul crescut al acestor cazuri din ultima vreme obligă Comisia Europeană să supravegheze îndeaproape stingerea unor astfel de conflicte, mai spune Daniel Buda. În acest sens, va adresa o scrisoare către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, solicitându-i nu doar să intervină, ci și să supravegheze evoluția acestei situații.

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda, intervenție în Parlamentul European: Lucrătorii sezonieri, o categorie indispensabilă pentru foarte multe sectoare de activitate

Published

on

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE) a reiterat în discursul său din plenul Parlamentului European importanța lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri din Uniunea Europeană.

”Lucrătorii sezonieri și transfrontalieri reprezintă o categorie indispensabilă pentru foarte multe sectoare de activitate. În perioada pandemiei COVID-19, lipsa acestora a pus în pericol însăși existența multor ferme din țările Uniunii Europene”, a declarat deputatul român. 

În plenul Parlamentului European reunit la Bruxelles a avut loc joi, 18 iunie, o dezbatere cu privire la protecția europeană a lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri în contextul crizei COVID-19, la care au participat și reprezentanții Consiliului și Comisiei.

De asemenea, europarlamentarul a  insistat în cadrul intervenției sale asupra asigurării unor condiții echitabile de muncă și de viață standardizate pentru lucrătorii sezonieri.

Potrivit popularului european, este foarte important să existe un ”sistem implementat la nivelul statelor membre de linii telefonice disponibil în mai multe limbi de circulație internațională astfel încât lucrătorii aflați în dificultate să poată apela la aceste linii, să poată obține informațiile necesare privind drepturile pe care le au, cât și cu privire la obligațiile pe care le au în cadrul întreprinderii agricole.”

Proiectul de rezoluție, aprobat de Conferința Președinților la propunerea președintelui grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, și pregătit de eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS), urmează să devină poziția oficială a Parlamentului European asupra unui subiect care afectează și viața a mii de cetățeni români care au plecat recent la muncă în domeniul alimentar din țările occidentale, îndeosebi Germania, asigurând o forță de muncă vitală pentru securitatea alimentară în toată Europa.

În cadrul rezoluției menționate, Parlamentul European va solicita Comisiei Europene și statelor membre ale Uniunii Europene să pună în aplicare măsuri care să protejeze viața și sănătatea lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri, precum și înlăturarea măsurilor restrictive și discriminatorii la adresa acestor lucrători și care încă nu au fost ridicate de anumite țări membre în contextul pandemiei . Eurodeputații vor lansa, totodată, și un apel către Comisia Europeană și statele membre să depună eforturi pentru combaterea imaginii negative pe care lucrătorii sezonieri și transfrontalieri o pot întâmpina în țările unde merg să muncească.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Popularii Europeni din Parlamentul European susțin un plan de recuperare ambițios și orientat spre viitor pentru Europa

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, anunță planul celei mai mari familii politice a Legislatului, Grupul Popularilor Europeni, pentru o recuperare ambițioasă a statelor membre post-pandemie, planul fiind ”orientat spre viitor pentru Europa”.

Potrivit deputatului european, instrumentul ”Next Generation EU” în viziunea popularilor europeni este răspunsul potrivit al Uniunii Europene în contextul actualei pandemii și reiterează solidaritatea statelor membre pentru depășirea acestei crize fără precedent.

”Zilele acestea, Grupul PPE a elaborat un document pe marginea propunerii referitoare la planul de redresare al Uniunii”, a transmis Daniel Buda într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

Principalele idei formate de Grupul PPE sunt:

  • Instrumentul Next Generation EU împreună cu toate celelalte măsuri adoptate până în prezent, arată că solidaritatea se află în centrul Uniunii Europene;
  • Instrumentul Next Generation EU, prin amploarea și arhitectura sa, este un răspuns fără precedent din partea UE, în contextul actualei pandemii;
  • Pentru grupul PPE, solidaritatea și responsabilitatea merg mână în mână. Prin urmare, Grupul PPE solicită un plan credibil de rambursare, care ar trebui să înceapă înainte de sfârșitul perioadei 2021-2027. Instrumentul, prezentat ca atare, nu are un plan de rambursare credibil. Nu ar trebui să creăm un instrument în detrimentul viitoarelor CFM;
  • Singura soluție la un plan de rambursare credibil, care nu are un impact negativ asupra următoarelor CFM este instituirea unor resurse proprii noi și autentice ale UE. Costurile de finanțare ale Instrumentului Next Generation EU sunt legate de sistemul de resurse proprii al UE. Prin urmare,
  • Parlamentul își va da consimțământul pentru următorul CFM numai dacă sunt introduse noi resurse proprii, solicitând deci o decizie obligatorie cu privire la implementarea lor actuală și viitoare;
  • Vrem să ne asigurăm că banii sunt cheltuiți în cel mai bun mod posibil. Toate proiectele care vor fi finanțate trebuie să urmeze o logică clară: trebuie să fie legate de obiective la nivelul UE și să nu contravină intereselor naționale. Acestea trebuie să aducă o valoare adăugată la nivelul întregii UE și să răspundă ambițiilor de viitor și nu la promisiunile din trecut.

Reamintim că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat la sfârșitul lunii mai în plenul Parlamentului European un plan bugetar reînnoit pentru următorii șapte ani, sub forma Cadrului Financiar Multianual și a unui instrument de redresare economică, menit să alimenteze o relansare a economiei Uniunii după criza . Șefa executivului european a propus, în plenul Parlamentului European, un Cadru Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027 de 1.100 de miliarde de euro și un plan pentru un instrument suplimentar de redresare economică “Next Generation EU” de 750 de miliarde de euro pentru a combate impactul crizei provocate de pandemia de COVID-19, valoarea totală a planului fiind de 1.850 de miliarde de euro. Comisia Europeană a desemnat acest plan drept “momentul Europei” de a repara prejudiciile aduse de criză și de a pregăti viitorul pentru noua generație.

Citiți și: Ursula von der Leyen lansează planul “noii generații UE” de 1.850 de miliarde de euro: Un Cadru Financiar Multianual de 1.100 de miliarde de euro și un instrument de redresare de 750 de miliarde de euro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending