Connect with us

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Rezistența la antimicrobiene constituie o amenințare importantă la adresa sănătății. Combaterea acesteia reprezintă o prioritate pentru Grupul PPE

Published

on

© European Union 2021/ Source : EP

Combaterea rezistenței la antimicrobiene reprezită o prioritate pentru Grupul PPE din Parlamentul European, a subliniat eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședinte Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI).

”În acest moment, particip la reuniunea Grupului PPE în cadrul căreia avem un schimb de opinii cu reprezentanți ai Comisiei Europene responsabili pentru Siguranța Alimentară și Sănătate, dar și cu experți din mediul academic, pe marginea raportului privind stabilirea criteriilor pentru desemnarea antimicrobienelor care trebuie să fie rezervate pentru tratamentul anumitor infecții la oameni”, a anunțat Buda într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a subliniat că ”rezistența la antimicrobienele de uz uman și la produsele medicinale antimicrobiene veterinare constituie o amenințare importantă la adresa sănătății, amenințare tot mai gravă atât la nivelul Uniunii, cât și la nivel mondial”.

”Pentru a menține cât mai mult timp posibil eficacitatea anumitor antimicrobiene în tratamentul infecțiilor la oameni, inclusiv a celor de <<ultimă instanță>>, a devenit necesară rezervarea acestor antimicrobiene numai pentru uzul uman și, ulterior, interzicerea utilizării lor la animale”, a completat eurodeputatul român.

Daniel Buda a detaliat că domeniul de aplicare al prezentului raport stabilește criteriile pentru desemnarea antimicrobienelor care trebuie rezervate pentru tratamentul anumitor infecții la oameni.

Așadar, antimicrobienele care vor fi desemnate în Uniune ca fiind rezervate pentru uzul uman nu vor fi autorizate pentru utilizarea la animale.

În plus, având în vedere dimensiunea internațională a rezistenței la antimicrobiene, acestea din urmă nu vor fi autorizate pentru utilizarea la animale sau în produsele de origine animală care urmează să fie exportate din țări terțe în Uniune, în conformitate cu articolul 118 din Regulamentul (UE) 2019/6.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a identificat Rezistența la antimicrobiene (RAM) ca fiind o amenințare gravă la adresa sănătății, a dezvoltării și a securității alimentare la nivel mondial.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a raportat că, pe baza datelor din 2015, 33.000 de persoane mor în fiecare an în UE/Spațiul Economic European (SEE) ca urmare a infecțiilor cauzate de bacterii rezistente la medicamente. RAM generează costuri anuale suplimentare de 1,5 miliarde de euro din cauza costurilor suplimentare cu asistența medicală și a pierderilor de productivitate.

Infecțiile cauzate de organisme care au dezvoltat rezistență, dobândite de obicei în spitale și în alte unități medicale, pot necesita tratamente mai îndelungate și mai costisitoare, unele cu reacții adverse grave (de exemplu, insuficiență renală), și comportă un risc mai ridicat de deces pentru pacienți.

Într-un raport din 2019, Curtea de Conturi Europeană a ajuns la concluzia că activitățile Comisiei Europene și ale agențiilor au condus la unele progrese pentru combaterea rezistenței la antimicrobiene.

În contextul în care puține dovezi atestau că impactul RAM asupra sănătății s-a redus, Curtea a formulat recomandări pentru a îmbunătăți răspunsul Comisiei la RAM printr-un sprijin mai bun acordat planurilor naționale de acțiune ale statelor membre, prin promovarea unei mai bune monitorizări și a utilizării prudente a antimicrobienelor, precum și prin consolidarea strategiilor de stimulare a cercetării.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Daniel Buda

Ursula von der Leyen îi mulțumește lui Daniel Buda pentru ”eforturile pe care le-a făcut și le face România pentru transportul de cereale” ucrainene. Eurodeputatul îi cere acesteia sprijin pentru fermierii români

Published

on

© colaj foto (European Union 2022 - Source : EP)

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a mulțumit eurodeputatului Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, pentru ”pentru eforturile pe care le-a făcut și le face România pentru transportul de cereale”.

”Daniel, în primul rând, mii de mulțumiri pentru eforturile pe care le-a făcut și le face România pentru transportul de cereale! Sunteți extraordinari! Ați făcut o treabă foarte bună! Peste 60% din tranzitul de cereale merge prin România! Încă o dată, mii de mulțumiri!”, a subliniat înaltul oficial al Comisiei Europene în cadrul unei reuniuni a Grupului PPE, care a avut loc la Strasbourg.

În cadrul aceluiași eveniment, Daniel Buda și-a exprimat aprecierea pentru eforturile pe care executivul european le-a depus în gestionarea dosarului ucrainean, punctând nevoia continuării ajutorului pentru această țară invadată de Rusia.

Din calitatea de vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul Europene, eurodeputatul – un avocat pledant pentru cauza fermierilor români care s-au confruntat cu dificultăți pe fondul războiului pornit de Putin – a atras atenția asupra situației generate de rămânerea cerealelor din Ucraina în țările de la graniță: România, Polonia, Bulgaria sau Republica Moldova.

Buda, cunoscător al situației, i-a transmis președintei Comisiei Europene că ”avem în același timp 3 milioane de tone de cereale ajunse din Ucraina în România care generează pierderi imense pentru fermieri”.

”Vin din România – la 650 de  km de granița cu Ucraina și facem eforturi uriașe să-i sprijinim pe ucraineni!  Avem în același timp 3 milioane de tone de cereale ajunse din Ucraina în România care generează pierderi imense pentru fermieri. Pierderi estimate la peste 3 miliarde de euro”, a explicat acesta.

”Da, aveți dreptul să obțineți compensații financiare deoarece voi nu trebuie să suferiți pentru ajutorul oferit Ucrainei și lumii întregi! Mai mult decât atât, rezerva de criză va fi activată!”, a fost reacția Ursulei von der Leyen.

Nu este prima dată când eurodeputatul a semnalat probleme cu care se confruntă fermierii din România. Acesta a solicitat Parlamentului European să dezbată situația fermierilor afectați de exporturile de cereale din Ucraina.

Apeluri au fost îndreptate și către Comisia Europeană, căreia Daniel Buda i-a solicitat să vină cu măsuri concrete și să compenseze pierderile suferite de fermierii din țările de la granița cu Ucraina pentru ca aceștia să-și poată continua activitatea

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene măsuri urgente de sprijinire a fermierilor: Trebuie să aibă acces la energie electrică, gaze naturale, îngrășăminte la prețuri accesibile

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, a solicitat comisarului european pentru agricultură să sprijine fermierii europeni, cu precădere pe cei din est,  afectați de războiul rus din Ucraina.

”Accesul la fertilizanți a reprezentat o problemă încă dinaintea războiului pentru  fermierii europeni, dar cu atât mai mult pentru  cei din Est, care  au subvenții mai mici. Dependența de gazul rusesc dar și de îngrășămintele chimice din Rusia și Belarus, generează în prezent dificultăți in ceea ce privește securitatea alimentară”, a evidențiat europarlamentarul într-o intervenție în Parlamentul European privind fertilizatorii.  

Acesta a citat o statistică potrivit căreia ”cel puțin între 30-50% din recoltele culturilor la nivel global sunt atribuite aplicării îngrășămintelor, iar potrivit studiilor de specialitate  nu putem hrăni în prezent populația lumii fără fertilizanți”.

”Astăzi, în statele din proximitatea războiului cu Ucraina – România, Bulgaria, Polonia, Ungaria sau Republica Moldova – producțiile agricole sunt vândute la  prețuri mult sub cele de cost, iar lipsa îngrășămintelor îi duce în pragul falimentului”, a atras atenția Daniel Buda.

În acest context, eurodeputatul a evidențiat nevoia de soluții urgente: ”fermierii trebuie să aibă acces la energie electrică, gaze naturale, îngrășăminte la prețuri accesibile, dar și de adoptarea rapidă a legislației în materie de noi tehnici de ameliorare a plantelor pentru a crește randamentul culturilor”.

De altfel, și Parlamentul European, prin rezoluția adoptată joi, îndeamnă Comisia Europeană să asigure aprovizionarea cu îngrășăminte, să ia măsuri pentru a reduce prețurile și să sporească autonomia strategică a UE în domeniul îngrășămintelor.

Eurodeputații au solicitat, de asemenea, o strategie pe termen lung a UE privind îngrășămintele și o strategie pe termen lung a UE privind nutrienții din sol până în iunie 2023.

Ei notează că gazul rusesc, utilizat în producția de îngrășăminte, contribuie la finanțarea războiului din Ucraina și solicită, prin urmare, ”alocarea de resurse suficiente cât mai curând posibil pentru a pune capăt dependenței de acest gaz”.

Eurodeputații recunosc, de asemenea, că a fi autosuficient în ceea ce privește îngrășămintele minerale ”nu este realist” pe termen mediu și că materiile prime utilizate pentru producerea îngrășămintelor provin adesea de la regimuri autocratice. UE nu ar trebui ”să înlocuiască o dependență cu alta” și trebuie să-și sporească autonomia strategică în domeniul îngrășămintelor.

Ca o măsură pe termen scurt pentru a crește disponibilitatea îngrășămintelor pentru agricultori și a stabiliza prețurile, eurodeputații propun utilizarea unei părți din bugetul agricol 2023 pentru a oferi asistență imediată agricultorilor și pentru a extinde suspendarea temporară a taxelor de import la toate îngrășămintele minerale, cu excepția celor provenite din Rusia și Belarus.

De asemenea, ei solicită Comisiei să analizeze un mecanism de achiziție comună a îngrășămintelor la nivelul UE și modul în care pot fi reduse blocajele de pe piața îngrășămintelor. Pe termen lung, europarlamentarii recomandă accelerarea procesului de decarbonizare și utilizarea de nutrienți fără fosile și reciclați pentru a produce îngrășăminte.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: REPowerEU reprezintă mijlocul prin care statele UE pot face investiții suplimentare în domeniul energiei, pavând drumul spre consolidarea independenței energetice

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

REPowerEU reprezintă mijlocul prin care statele membre pot face investiții suplimentare în domeniul energiei, pavând drumul spre consolidarea independenței energetice, a subliniat eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) în plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg pentru a dezbate, printre altele inclusiv această chestiune, a includerii măsurilor REPowerEU în Planurile Naționale de Redresare și Reziliență, prin care România va beneficia de 1,4 miliarde de euro suplimentare.

”Uniunea Europeană trebuie să își  consolideze independența energetică. REPowerEU reprezintă astfel mijlocul prin care statele membre pot face investiții suplimentare în domeniul energiei. Statele și-au înțeles deja propria responsabilitate, lucru dovedit prin faptul că sectorul energetic ocupă un loc predominant  în Planurile Naționale de Redresare și Reziliență”, a precizat Buda.

Acesta a salutat rezultatul negocierilor interinstituționale și a apreciat ”în mod deosebit faptul că banii din agricultură au rămas mai departe la dispoziția fermierilor. Aceștia vor face tot ce este necesar pentru  asigurarea  securității  alimentare în aceste vremuri dificile pentru sectorul agricol”.

”Agricultura a fost și este un pilon important, într-un complex de mecanisme care țin inclusiv de asigurarea independenței energetice și de combaterea schimbărilor climatice. Este important ca sectorului agricol sa-i fie alocate resurse financiare consistente pentru a face față provocărilor actuale, inclusive celor legate de energie”, consideră europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European. 

În temeiul acordului încheiat cu statele membre în decembrie 2022 și confirmat în plen cu 535 voturi pentru, 63 împotrivă și 53 abțineri, statele membre care solicită să primească fonduri suplimentare printr-un plan modificat de redresare și reziliență vor trebui să includă măsuri de economisire a energiei, de producere a energiei curate și de diversificare a aprovizionării cu energie, astfel cum se prevede în planul REPowerEU al Uniunii.

Noile norme se aplică retroactiv măsurilor de la 1 februarie 2022, cu un număr limitat de excepții. Eurodeputații s-au asigurat că măsurile sunt concepute pentru a sprijini investițiile menite să combată sărăcia energetică în cazul gospodăriilor vulnerabile, IMM-urilor și microîntreprinderilor.

Continue Reading

Facebook

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 mins ago

Rareș Bogdan îi cere lui Manfred Weber să-i unească pe popularii europeni pentru ”a face presiuni în sensul măririi compensațiilor” pentru fermierii români afectați de invazia rusă din Ucraina

Dan Motreanu7 mins ago

Dan Motreanu: Delegația PPE a făcut eforturi pentru sprijinirea fermierilor români, dar aceasta trebuie să fie și lupta Ministerului Agriculturii. Compensațiile de doar 10 milioane de euro, un eșec

INTERNAȚIONAL32 mins ago

Premierii Poloniei și Japoniei s-au întâlnit la Varșovia: Polonia avertizează că “axa China-Rusia este periculoasă”. Japonia va trata Polonia ca beneficiar special al ajutorului pentru dezvoltare datorită sprijinului acordat Ucrainei

Cristian Bușoi55 mins ago

Cristian Bușoi, vizită în Silicon Valley pentru a prezenta acțiunile comisiei pe care o prezidează în PE în domeniul cercetării și inovării: Avem nevoie de o colaborare mai strânsă între UE și SUA în acest sector

Eugen Tomac2 hours ago

Comisia Europeană validează argumentele invocate de Eugen Tomac în procesul deschis la CJUE privind respingerea aderării României la Schengen: A fost o decizie incorectă și regretabilă

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Dmitro Kuleba și Roberta Metsola au abordat într-o discuție telefonică ”demersurile în vederea creării unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Victor Negrescu cere Parlamentului European și Comisiei Europene să conteste legalitatea veto-ului Austriei împotriva aderării României la Schengen

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Nicolae Ciucă merge joi în R. Moldova. Premierul se va întâlni cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean pentru a reconfirma sprijinul României pentru parcursul european al țării

G73 hours ago

Japonia intenționează să contribuie financiar la Fondul voluntar al NATO pentru a sprijini Ucraina cu arme neletale ”până când pacea va reveni în frumoasa țară”

NATO4 hours ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO4 hours ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE6 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Team2Share

Trending