Connect with us

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda solicită garantarea respectării normelor UE de protecție a consumatorilor în contextul unor statistici alarmante privind dublul standard

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Comisia Europeană și statele membre trebuie să garanteze o mai bună asigurare a respectării normelor UE de protecție a consumatorilor, în contextul unor statistici alarmante privind dublul standard, subliniază eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI), din Parlamentul European.

Statistici alarmante privind dublul standard!
Comisia Europeană și statele membre trebuie să garanteze o mai bună…

Posted by Daniel Buda on Wednesday, 24 March 2021

 

„O treime din produsele cu ambalaje identice sau similare în întreaga UE aveau o compoziţie diferită, conform studiului realizat de Centrul Comun de Cercetare, serviciul științific intern al Comisiei Europene. Astfel, aproximativ 9% din produsele prezentate ca fiind aceleaşi în întreaga Uniune Europeană aveau în realitate o compoziţie diferită, iar 22% aveau compoziție diferită, în timp ce ambalajul era similar”, informează Daniel Buda, care consideră aceste date „extrem de îngrijorătoare cu atât mai mult cu cât în ultimii 4 ani, au fost depuse eforturi considerabile la nivelul Uniunii Europene pentru combaterea dublului standard”. 

El amintește că, începând cu angajamentul președintelui Juncker din 2017 de a aborda această problemă și continuând cu acordul Parlamentului European și Consiliului din anul 2019 privind consolidarea normelor în materie de protecție a consumatorilor și aplicarea mai eficientă a acestora, au fost luate măsuri concrete pentru a combate dublul standard, „însă din păcate, încă suntem departe de atingerea obiectivelor”. 

Daniel Buda precizează că utilizarea aceluiaşi ambalaj sau a unui ambalaj similar pentru produse cu compoziţie diferită nu urmăreşte un model geografic consecvent, deci „nu putem vorbi despre un decalaj între est și vest în ceea ce privește compoziția produselor alimentare de marcă”. 

Totuși,  comercializarea unui produs ca fiind identic cu cel comercializat într-un alt stat membru, în pofida faptului că acesta are o compoziție sau caracteristici semnificativ diferite, „ar putea induce în eroare consumatorii în mod abuziv și ilegal dacă acest lucru nu poate fi justificat prin rațiuni legitime și obiective”. 

Astfel, pentru a ne asigura că nu vor exista standarde duble în cadrul pieței unice europene, atrage atenția eurodeputatul PPE, „trebuie consolidate competențele autorităților de protecție a consumatorilor și amplificate eforturile pentru a combate dublul standard, iar Comisia Europeană trebuie să continue finanțarea programelor pentru protecția consumatorilor”. 

Mai mult de atât, spune Daniel Buda, autorităţile naţionale competente sunt în măsură să efectueze analize de la caz la caz pentru a detecta practicile înşelătoare interzise în temeiul legislaţiei UE privind protecţia consumatorilor și să ia măsurile necesare pentru a opri acest fenomen.

„Consumatorii europeni trebuie să fie mai bine protejați printr-o informare exacta și transparentă asupra produselor de pe piața unică. În caz contrar, ar avea puternic de suferit esența funcționării pieței unice și încrederea consumatorilor în piața unică!”, concluzionează vicepreședintele Comisiei AGRI.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Daniel Buda

Daniel Buda: Crearea unui spațiu european unic de date va impulsiona competitivitatea și creșterea economică a UE

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Crearea unui spațiu european unic de date va impulsiona competitivitatea și creșterea economică a UE, a transmis eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), în contextul organizării unei reuniuni a grupului  Partidului Popular European pe marginea strategiei europene pentru date.

„Datele sunt în centrul transformării digitale europene, fenomen care influențează toate aspectele societății și ale economiei. Datele sunt necesare pentru dezvoltarea inteligenței artificiale, una dintre prioritățile UE, și oferă oportunități importante pentru inovație, redresare după criza Covid-19 și creștere, de pildă în sectorul sănătății sau al tehnologiilor verzi”, spune Daniel Buda.

Crearea unui spațiu european unic de date va impulsiona competitivitatea și creșterea economică a UE!

În acest moment,…

Posted by Daniel Buda on Thursday, 15 April 2021

 

Astfel, UE va crea o piață unică a datelor în care:

  • datele pot circula în cadrul UE și între sectoare, în beneficiul tuturor
  • normele europene, în special cele referitoare la confidențialitatea și protecția datelor, precum și dreptul concurenței, sunt respectate pe deplin
  • normele privind accesul la date și utilizarea datelor sunt corecte, practice și clare

Potrivit acestuia, într-un raport adoptat în sesiune plenară pe 25 martie 2021, Parlamentul European a solicitat, ca răspuns la Strategia europeană în domeniul datelor a Comisiei Europene, o legislație având în centru oamenii, bazată pe transparență și confidențialitate – valori europene ce vor permite companiilor și cetățenilor europeni să beneficieze de potențialul datelor industriale și publice din UE.

„Transformarea digitală trebuie să fie în avantajul tuturor și să reflecte valorile noastre cele mai de preț, care ne definesc ca europeni: deschiderea, echitatea, diversitatea, democrația și încrederea. Abordarea UE în ceea ce privește digitalizarea ar trebui să fie centrată pe factorul uman”, mai spune eurodeputatul. 

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Adoptarea inițiativei cetățenești ce vizează stoparea creșterii animalelor în cuști trebuie să fie însoțită de instrumente clare de sprijin pentru fermieri

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Adoptatea inițiativei pentru eliminarea folosirii cuștilor pentru animale de crescătorie la nivelul UE trebuie însoțită de instrumente clare de sprijin pentru fermieri, a transmis eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) din Parlamentul European.

Comisia mai sus menționată și cea pentru pentiții (PETI) din Legislativul european au organizat joi o audiere pe marginea inițiativei cetățenești europene ”End the Cage Age” (Sfârșitul epocii în cușcă). Prin intermediul acestei inițiative, se face apel la instituțiile UE de a pune capăt creșterii animalelor în cuști.

Inițiativa cetățenească europeană (ECI), lansată la 11 septembrie 2018 a avut susținerea a 1,4 milioane de europeni care solicită interzicerea creșterii în cuști pentru toate animalele de fermă.

”Creșterea în sisteme alternative implică eforturi financiare consistente. Este foarte important să îi sprijinim financiar, prin diferite instrumente, pe fermieri, în tranziția de la creșterea animalelor în cuști la sisteme alternative cum ar fi sisteme organice, mișcare liberă pentru animale”, a precizat Daniel Buda într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a semnalat că este necesară o atenție deosebită importurilor, ”dat fiind faptul că producătorii din statele membre vor fi dezavantajați în procesul acesta de tranziție și s-ar putea să avem de-a face cu o invazie a importurilor, a produselor de slabă calitate, dar la prețuri scăzute, ceea ce va duce inevitabil la falimentul fermierilor europeni”.

În acest context, Daniel Buda consideră că este necesar demararea unei campanii de ”promovare a produselor europenilor, de înaltă calitate, care respectă standardele cele mai ridicate privind bunăstarea animalelor” care să vină în completarea instrumentelor de sprijin ”pe care trebuie să le acordăm fermierilor europeni”.

Inițiativă cetățenească europeană ”End the Cage Age”, care a adunat sub umbrela sa peste 170 de organizații și ONG-uri din întreaga Europă, a fost înregistrată în luna septembrie 2018, după ce a adunat numărul minim necesar de semnături din partea cetățenilor din 18 state membre.

Inițiatorii acesteia fac apel la Comisia Europeană să propună interzicerea creşterii animalelor în cuşti, la ferme.

Printre argumentele aduse se numără faptul că peste 300 de animale de fermă din Uniunea Europeană suferă în cuști, metodă calificată ca fiind una crudă și inutilă.

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din PE: Produsele bio trebuie să fie accesibile pentru consumatori și profitabile pentru fermieri

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Produsele bio trebuie să fie accesibile pentru consumatori și profitabile pentru fermieri, iar acest lucru trebuie să se reflecte și în Planul de acțiune al Comisiei Europene pentru dezvotarea producției ecologice a UE, a transmis eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

Acesta a participat miercuri la reuniunea comisiei mai sus amintite, în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii cu comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski privind Planul de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice a UE.

În acest context, Daniel Buda a subliniat că principala problemă pe care i-au semnalat-o și fermierii pe care i-a vizitat în ultimele două săptămâni și care produc în regim ecologic este dată de ”dificultatea comercializării acestor produse la prețuri rezonabile, dar în același timp, profitabile pentru fermieri”.

”Domnule comisar, degeaba producem noi bio nu 25%, ci 40% sau 50% pe terenurile agricole dacă nu putem să vindem aceste produse la prețuri accesibile pentru consumatori. De aceea, planul de acțiune al Comisiei Europene, bun, de altfel, trebuie să fie completat pe ceea ce înseamnă accentul crescut pentru sprijinirea fermierilor în așa fel încât să fie oferite produse pe piață la prețuri accesibile pentru consumatori și profitabile pentru fermieri, context în care vom avea, cu siguranță, și o cerere crescută pentru aceste produse”, a punctat eurodeputatul român.

Acesta a atras atenția că a identificat multiple probleme în urma vizitelor în teren efectuate în ultimele două săptămâni. ”De la milioanele de buruieni care trebuie să fie smulse cu mână, la prețurile duble de cost pentru produsele bio față de sistemul convențional, până la una dintre marile probleme, și anume accesul la supermarketuri. Însă, cea mai mare problemă pe care o au fermierii este de a vinde aceste produse la prețuri accesibile pentru consumatori și în același timp, profitabile pentru fermieri”, i-a explicat Buda comisarului european pentru Agricultură.

În replică, Janusz Wojciechowski a transmis că Executivul european dorește ”să îmbunătățească durabilitatea produselor alimentare. Acest program trebuie privit într-un context mai amplu. La anul, vom avea stabilitatea juridică și predictibilitatea de care au nevoie fermierii care vor să treacă la o agricultură bio. Vor fi stimulente financiare. Peste tot se va susține acest plan de acțiune. Acest plan va pune bazele tranziției unui sistem alimentar mai durabil”.

”Planul se axează pe producție, consum și durabilitate. Acoperă întreg lanțul valoric. Mai întâi, avem în vedere comportamentul de consum bazat pe cerere. Agricultorii nu se vor converti la agricultura bio numai dacă vor avea o cerere în sensul acesta. Trebuie să mobilizăm PAC-ul. Planul de acțiune trebuie văzut în strânsă legătură cu PAC. PAC va oferi finanțare, dar și alte tipuri de ajutor. Vor fi servicii de consiliere pentru fermieri, schimburi de experiențe. Cel puțin 30% din buget vor fi alocat pe cercetare în domenii ce țin de zone forestiere și rurale. Vom stimula vizibilitatea sectorului cu premii de excelență, vom avea o zi bio, vom lucra pe noi concepte, cum ar fi districte bio”, a mai spus comisarul european pentru Agricultură.

Comisia Europeană a prezentat la finalul lunii martie Planul de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, prin care urmărește să stimuleze producția și consumul de produse ecologice, de a atinge un procent de 25 % terenuri agricole utilizate pentru agricultura ecologică până în 2030, precum și de a dezvolta în mod semnificativ acvacultura ecologică.

Planul propune 23 de măsuri structurate în jurul a 3 axe – stimularea consumului, sporirea producției și îmbunătățirea în continuare a sustenabilității sectorului – pentru a asigura o creștere echilibrată a acestuia.

Comisia încurajează statele membre să elaboreze planuri naționale de acțiune privind agricultura ecologică, pentru a spori ponderea agriculturii ecologice la nivel național. Între statele membre există diferențe semnificative în ceea ce privește ponderea terenurilor agricole utilizate în prezent pentru agricultura ecologică, care variază de la 0,5 % la peste 25 %.

Planurile naționale de acțiune privind agricultura ecologică vor completa planurile strategice PAC naționale, instituind măsuri care nu se limitează la agricultură și la ceea ce se oferă în cadrul PAC.

Pentru a sensibiliza publicul cu privire la producția ecologică, Comisia va organiza anual o ”Zi a produselor ecologice” la nivelul UE, precum și premii în cadrul lanțului alimentar ecologic, care să recunoască excelența în toate etapele lanțului alimentar ecologic. De asemenea, Comisia va încuraja dezvoltarea rețelelor de turism ecologic prin intermediul ”biodistrictelor”. ”Biodistrictele” sunt zone în care fermierii, cetățenii, operatorii turistici, asociațiile și autoritățile publice colaborează în vederea gestionării sustenabile a resurselor locale, pe baza principiilor și practicilor ecologice.

România se află departe de acest deziderat, doar 2,4% din terenurile agricole fiind destinate acestui tip de agricultură.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

Dacian Cioloș4 hours ago

Dacian Cioloș, mesaj pentru Vladimir Putin: Lumea privește. Aveți obligația morală și umanitară să îi acordați asistență medicală lui Aleksei Navalnîi

SUA5 hours ago

UE solicită Rusiei să-i acorde lui Aleksei Navalnîi acces la îngrijiri medicale. SUA avertizează că “vor exista consecințe dacă Navalnîi moare”

CONSILIUL UE6 hours ago

Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea miniștrilor de externe din UE: România este preocupată pentru desfășurarea de trupe militare ale Rusiei în Marea Neagră

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Papa Francisc, îngrijorat de intensificarea activităților militare din Ucraina: “Sper că putem evita o amplificare a tensiunii”

S&D8 hours ago

Social-democrații din Parlamentul European au lansat platforma #Progressives4Europe pentru participarea cetățenilor la Conferința privind viitorul Europei

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Liderii europeni care s-au vaccinat cu AstraZeneca: De la președintele și cancelarul Germaniei la prim-miniștrii Marii Britanii, Franței și Italiei

MAREA BRITANIE10 hours ago

Regatul Unit trimite două nave de luptă în Marea Neagră și are pregătite avioane de luptă F-35 pe fondul mișcărilor masive de trupe ale Rusiei

CHINA12 hours ago

Declarație comună SUA-China la Shanghai: Cei doi concurenți sistemici se angajează să coopereze în dosarul crucial al schimbărilor climatice

NATO13 hours ago

Ministrul german al apărării: Rusia generează o “amenințare imediată” pentru securitatea Europei. Moscova se definește drept un ”contrapunct iliberal și antidemocratic faţă de Occident”

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Emmanuel Macron pledează pentru “linii roșii clare cu Rusia” din partea Occidentului: După un comportament inacceptabil, trebuie să sancţionăm

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Ratificarea acordului comercial între UE și Regatul Unit de către Parlamentul European, tot mai aproape. Comisiile AFET și INTA din PE recomandă aprobarea acestui tratat

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending