Daniel Buda
Eurodeputatul Daniel Buda solicită garantarea respectării normelor UE de protecție a consumatorilor în contextul unor statistici alarmante privind dublul standard
Published
3 years agoon

Comisia Europeană și statele membre trebuie să garanteze o mai bună asigurare a respectării normelor UE de protecție a consumatorilor, în contextul unor statistici alarmante privind dublul standard, subliniază eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI), din Parlamentul European.
Statistici alarmante privind dublul standard!
Comisia Europeană și statele membre trebuie să garanteze o mai bună…Posted by Daniel Buda on Wednesday, 24 March 2021
„O treime din produsele cu ambalaje identice sau similare în întreaga UE aveau o compoziţie diferită, conform studiului realizat de Centrul Comun de Cercetare, serviciul științific intern al Comisiei Europene. Astfel, aproximativ 9% din produsele prezentate ca fiind aceleaşi în întreaga Uniune Europeană aveau în realitate o compoziţie diferită, iar 22% aveau compoziție diferită, în timp ce ambalajul era similar”, informează Daniel Buda, care consideră aceste date „extrem de îngrijorătoare cu atât mai mult cu cât în ultimii 4 ani, au fost depuse eforturi considerabile la nivelul Uniunii Europene pentru combaterea dublului standard”.
El amintește că, începând cu angajamentul președintelui Juncker din 2017 de a aborda această problemă și continuând cu acordul Parlamentului European și Consiliului din anul 2019 privind consolidarea normelor în materie de protecție a consumatorilor și aplicarea mai eficientă a acestora, au fost luate măsuri concrete pentru a combate dublul standard, „însă din păcate, încă suntem departe de atingerea obiectivelor”.
Daniel Buda precizează că utilizarea aceluiaşi ambalaj sau a unui ambalaj similar pentru produse cu compoziţie diferită nu urmăreşte un model geografic consecvent, deci „nu putem vorbi despre un decalaj între est și vest în ceea ce privește compoziția produselor alimentare de marcă”.
Totuși, comercializarea unui produs ca fiind identic cu cel comercializat într-un alt stat membru, în pofida faptului că acesta are o compoziție sau caracteristici semnificativ diferite, „ar putea induce în eroare consumatorii în mod abuziv și ilegal dacă acest lucru nu poate fi justificat prin rațiuni legitime și obiective”.
Astfel, pentru a ne asigura că nu vor exista standarde duble în cadrul pieței unice europene, atrage atenția eurodeputatul PPE, „trebuie consolidate competențele autorităților de protecție a consumatorilor și amplificate eforturile pentru a combate dublul standard, iar Comisia Europeană trebuie să continue finanțarea programelor pentru protecția consumatorilor”.
Mai mult de atât, spune Daniel Buda, autorităţile naţionale competente sunt în măsură să efectueze analize de la caz la caz pentru a detecta practicile înşelătoare interzise în temeiul legislaţiei UE privind protecţia consumatorilor și să ia măsurile necesare pentru a opri acest fenomen.
„Consumatorii europeni trebuie să fie mai bine protejați printr-o informare exacta și transparentă asupra produselor de pe piața unică. În caz contrar, ar avea puternic de suferit esența funcționării pieței unice și încrederea consumatorilor în piața unică!”, concluzionează vicepreședintele Comisiei AGRI.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”
“Un gigant al istoriei”: Franța, Germania, UE, Rusia, China, Japonia și Ucraina l-au omagiat pe Henry Kissinger, decedat la vârsta de 100 de ani
Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind legislația UE de protecție a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului
Comisia Europeană propune crearea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea și consolidarea drepturilor călătorilor care achiziționează pachete de servicii
UE are un „interes strategic” pentru dezvoltarea unui cadru de dialog actualizat cu Turcia, bazat pe „relații de cooperare mai bune și reciproc avantajoase” (raport)
Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei von der Leyen, a fost numită director general al Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene
Dan Motreanu
Europarlamentarii PNL Dan Motreanu și Daniel Buda, scrisoare către șefa Comisiei Europene pentru susținerea sectorului agricol din R. Moldova
Published
2 months agoon
September 29, 2023
Europarlamentarii PNL Dan Motreanu și Daniel Buda au adresat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare prin care solicită sprijin pentru parcursul pro-european al Republicii Moldova și susținerea sectorului agricol din această țară.
“La fel ca în cazul celorlalți vecini ai Ucrainei, importurile de cereale ieftine duc la scăderea prețurilor și creează probleme serioase fermierilor autohtoni. Cantitatea de grâu importată pe teritoriul Republicii Moldova după declanșarea războiului a crescut de peste 50 de ori iar prețul curent la grâu pe piața moldovenească este de aproape trei ori mai mic față de costurile de producție. Astfel, fermierii nu numai că nu au rentabilitate, ci sunt în pragul falimentului”, a transmis Dan Motreanu, pe pagina sa de Facebook.
În plus, arată cei doi eurodeputați, Republica Moldova a pierdut piețe de desfacere din cauza cerealelor mai ieftine provenite din Ucraina și Rusia.
“Situația economică a Republicii Moldova s-a deteriorat, chiar și în condițiile sprijinului primit de la UE și de la unele state membre, inclusiv România. Locuitorii Republicii Moldova, care erau în mare parte dependenți de gazul rusesc, și-au văzut facturile crescând cu 700% și prețul energiei electrice cu 400%”, au transmis Motreanu și Buda.
Cei doi europarlamentari români atrag atenția că această situație oferă vizibilitate partidelor anti-europene.
“Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. UE trebuie să susțină și mai mult Republica Moldova, în caz contrar parcursul european poate fi pus sub semnul întrebării la următoarele alegeri. Îndemnăm Comisia Europeană să susțină prin toate mijloacele pe care le are la dispoziție parcursul proeuropean al Republicii Moldova, să invite acest stat candidat la consultări și dialog pe toate subiectele care au un impact asupra sa. Solicităm Comisiei Europene să identifice modalități pentru a susține direct sectorul agricol din Republica Moldova, care angajează peste 20% din forța de muncă națională”, conchid Dan Motreanu și Daniel Buda.
Daniel Buda
O delegație a Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, din care face parte și Daniel Buda, s-a întâlnit cu edilul clujean Emil Boc: “Fermierii din România au nevoie de ajutor”
Published
5 months agoon
June 20, 2023
O delegație a Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală, din care face parte și eurodeputatul Daniel Buda, în calitate de vicepreședinte al Comisiei, se află în perioada 19-21 iunie în România pentru a discuta problema cerealelor ucrainene și sprijin pentru fermierii români.
În cadrul unei întrevederi, la Cluj-Napoca, cu primarul Emil Boc, membrii Comisiei AGRI, edilul clujean, autorităților locale și naționale, fermierii și reprezentanții sectorului agricol au discutat despre provocările acestui sector.
“Fermierii din România au nevoie de ajutor pentru a concura cu proliferarea cerealelor ieftine din Ucraina”, a atenționat europarlamentarul Daniel Buda.
Potrivit acestuia, coridoarele de solidaritate, suspendarea taxelor vamale și renunțarea la cerința certificatelor sanitare și veterinare au făcut ca produsele ucrainene să pătrundă mai ușor pe piețele din România.
“Pentru fermierii de cereale din țară, acest lucru creează o situație tulburătoare. Mai mult decât atât este extrem de important ca toți fermierii din UE să aibă parte de același nivel de subvenționare. În mod paradoxal, subvențiile cele mai mici în momentul de față se află în statele aflate în proximitatea graniței cu Ucraina”, a subliniat eurodeputatul.
Membrii Parlamentului European, inclusiv în dialogul cu Comisia Europeană, încearcă să găsească cele mai bine soluții pentru statele aflate în proximitatea Ucrainei, a mai indicat Daniel Buda.
Daniel Buda
Grupul PPE discută la Roma despre viitorul Europei. Daniel Buda: Poate fi privit doar din perspectiva unei Europe unite în jurul valurilor creștine
Published
6 months agoon
June 9, 2023By
Teodora Ion
Viitorul Europei poate fi privind doar din perspectiva unei Europe unite în jurul valorilor creștine, a evidențiat eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), în contextul în care acesta se află în Italia alături de Grupul PPE din Parlamentul European pentru a discuta despre viitorul Europei și despre rolul creștinismului.
”Astăzi, Ordinul de Malta găzduiește o dezbatere despre creștinism și responsabilitatea Europei în lume. Membrii Grupului PPE vor discuta cu Episcopul Mariano Crociata, președintele Comisiei Conferinței Episcopale a Uniunii Europene și cu alți reprezentanți de frunte ai Bisericii”, a detaliat acesta.
Buda a mai anunțat că va ”urma o dezbatere aprofundată asupra rolului valorilor creștine în procesele de integrare europeană”.
”Într-o lume frământată de războaie, criză alimentară acută în unele părți ale globului și nu în ultimul rând criza climatică, este poate mai important ca niciodată ca valorile creștine sa ne unească în demersurile noastre ca nimeni sa nu fie lăsat in urmă”, a conchis Daniel Buda.
La rândul său, președintele popularilor europeni, Manfred Weber, a evidențiat că ”anii următori vor fi decisivi pentru creștin-democrația europeană”, conform unui comunicat al Grupului PPE.
”Trebuie să continuăm să facem alegeri dificile pentru a construi o Europă a cetățenilor. Timpurile se schimbă și și noi trebuie să ne schimbăm odată cu ele. Trebuie să modelăm modul nostru de viață european. În acest fel, trebuie să prețuim și să susținem valorile noastre. Fără aceste valori creștine, modul nostru de viață european și-ar pierde sufletul; Europa și-ar pierde sufletul”, a menționat Manfred Weber.
Concrete & Design Solutions

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”

Klaus Iohannis: Mandatul noului șef al Statului Major al Apărării trebuie să fie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul Sănătății semnalează: În România nu producem niciun medicament inovativ. Un model economic care să încurajeze industria, necesar
- PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago
Parlamentul European solicită ca primatul dreptului UE să fie înscris în tratatele Uniunii Europene: Doar Curtea de Justiție a UE poate interpreta dreptul european
- ROMÂNIA1 week ago
Președintele ARPIM Cecilia Radu: Industria farmaceutică inovatoare, unul dintre cele mai importante motoare ale ecosistemului de inovație european
- U.E.1 week ago
Lovitură de teatru în Olanda: Partidul anti-imigrație de extremă dreapta obține primul loc la alegerile parlamentare (exit-poll)
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
Charles Michel îi asigură pe Volodimir Zelenski și Maia Sandu că ”nu va precupeți niciun efort în a sprijini ambițiile legitime” ale Ucrainei și R. Moldova: Calea voastră europeană este călătoria noastră comună