Connect with us

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Statele membre nu ar trebui să îngreuneze accesarea fondurilor europene prin impunerea unor condiționalități suplimentare

Published

on

Daniel Buda, europarlamentar PNL, PPE, susține ca zonele rurale să fie mai mult luate în considerare în cadrul proiectelor derulate prin intermediul politicii de coeziune.

“Nu cred că putem vorbi despre o dezvoltare eficientă a spațiului rural fără conectivitatea cu orașele sau cu zonele urbane. Când vorbim de orașe trebuie să ne referim și la zonele metropolitane și la capacitatea acestora de dezvoltare, la universități, la investiții. Trebuie să privim ca un tot unitar dacă dorim să fim eficienți. Nici în România, din păcate, nu se folosește extrem de mult sinergia fondurilor pentru spațiul rural și zona urbană”, a declarat eurodeputatul în cadrul ședinței Comisiei de Dezvoltare Regională a Parlamentului European.

Mai mult, acesta a pus accentul pe simplificarea procedurilor accesării fondurilor de coeziune, subliinind că s-au făcut prea puțin pași în această direcție.

“Legat de simplificare, de când am participat la prima ședință a Comisiei de Dezvoltare Regională, acum 3 ani și jumătate, am auzit vorbindu-se despre simplificare însă pașii făcuți sunt insuficienți în această zonă. De ce nu există posibilitatea de la nivelul Comisiei Europene ca statele membre să nu mai poată adăuga condiționalități în plus? Dacă de la Bruxelles sunt 3 condaționalități impuse, Guvernul național vine cu încă 20-30. Avem un imobilism inacceptabil legat de evaluare. Am contact periodic cu primarii din România și aceștia se plâng că evaluarea unui proiect durează 7-8 luni de zile. Cum să implementezi un proiect dacă durează atât de mult evaluarea?”

 

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda deplânge dispariția președintelui Parlamentului European: Este o pierdere imensă și o perioadă grea pentru întreg legislativul european

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) deplânge dispariția președintelui Parlamentului European, David Sassoli, care a decedat la vârsta de 65 de ani într-un spital din orașul italian Aviano.

”Parlamentul European este în doliu! Vestea decesului președintelui Parlamentului European, David Sassoli, a întristat profund politica europeană.  Deși mandatul de doi ani şi jumătate al președintelui David Sassoli fost îngreunat de criza generată de pandemia Covid, domnia sa a fost extrem de echilibrat și preocupat să asigure cele mai înalte standarde de siguranță în Uniunea Europeană.  Este o pierdere imensă și o perioadă grea pentru întreg legislativul european.  Sincere condoleanțe familiei! Odihnă veșnică, David Sassoli”, a transmis Daniel Buda într-o postare pe Facebook.

Mesaje similare au venit și din partea liderilor instituțiilor europene, președinții Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Consiliului European, Charles Michel.

”Sunt profund îndurerată de moartea unui mare european și italian. David Sassoli a fost un jurnalist pasionat, un președinte extraordinar al Parlamentului European și, mai presus de toate, un prieten drag. Gândurile mele se îndreaptă către familia sa. Odihnește-te în pace, dragă David”, a scris von der Leyen, pe Twitter.

La rândul său, Charles Michel și-a exprimat tristețea la aflarea veștii morții președintelui Parlamentului European, pe care l-a descris drept ”un european sincer și pasionat”.

Moartea lui David Sassoli a fost primită cu tristețe și de oficialii de la București.

Sunt ”profund întristat de dispariția subită a lui David Sassoli. A fost un prieten al României și un lider care a luptat pentru valorile europene și principiile Uniunii Europene”, l-a caracterizat președintele Klaus Iohannis într-o postare pe Twitter.

“În numele meu şi al Guvernului transmit sincere condoleanţe familiei preşedintelui Parlamentului European, omului politic şi jurnalistului David Sassoli”, a scris premierul Nicolae Ciucă pe Facebook.

David Sassoli a încetat din viață luni noapte la spitalul din oraşul italian Aviano. În vârstă de 65 de ani, acesta fusese internat încă de pe 26 decembrie ”din cauza unei complicaţii grave ca urmare a unei disfuncţii a sistemului imunitar”.

Social-democratul italian, care înainte de a intra în politică a avut o lungă carieră în jurnalism, a fost numit preşedinte al Parlamentului European în iulie 2019 şi se afla în ultima săptămână a mandatului său, în condiţiile în care marţea viitoare Parlamentul va alege un nou preşedinte, întrucât a ajuns la jumătatea acestei legislaturi (2019-2024).

Este pentru prima dată în istoria Parlamentului European când un preşedinte în exerciţiu a murit.

În conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului, primul vicepreşedinte trebuie să exercite funcţia de preşedinte până la alegerea unui succesor.

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda: Lupii și urșii din întreaga UE, pe cale să devină distrugătorii sectorului zootehnic!

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Lupii și urșii din întreaga UE sunt pe cale să devină distrugătorii sectorului zootehnic, avertizează eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, care cere reconsiderarea politicii față de aceste animale pentru a asigura protecția fermierilor și pentru a preveni depopularea zonelor rurale. 

În acest sens, Daniel Buda a sugerat scăderea nivelului de protecție al lupilor în cadrul Directivei Habitate vând în vedere pericolul pe care îl reprezintă pentru sectorul zootehnic din mediul rural. De exemplu, în cazul României, a declarat eurodeputatul PPE, în prima jumătate a anului trecut, au fost făcute aproape 1500 de apeluri de urgență către autorități pentru a raporta atacuri din partea lupilor și urșilor.

„Apreciez această dezbatere ca fiind un absolut necesară și mi se pare că cei de la Comisia ENVI trăiesc pe altă planetă! Ceea ce discutăm noi astăzi aici, nu sunt altceva decât niște realități pe care le-am întâlnit în vizitele pe care le-am avut în diverse țări precum Franța, Germania, Austria, România, unde fermierii se lovesc de această problemă majoră legată de prezența lupilor și prezența urșilor, mai ales în sectorul agricol. Aceste animale decimează pur și simplu turmele, le pun în pericol existența. Vreau să vă dau o statistică la nivelul România: până în luna iunie am avut 1493 de apeluri la 112 din partea fermierilor ca urmare a atacurilor de lup și de urs. Aceasta este dimensiunea problemei pe care o avem la nivelul Uniunii Europene și va trebui să ieșim din această stare de imobilism pe care o avem la nivelul Comisiei Europene de a nu modifica această Directivă a Habitatelor și să facem ceea ce este necesar pentru a preveni pe de o parte depopularea spațiului rural, pentru că fermierii în scurt timp vor renunța să mai facă această zootehnie în sistem pastoral, astfel încât, repet, spatial rural se va depopula. Politica față de lupi trebuie reconsiderată, având în vedere nenumăratele atacuri ale lupilor față de animalele și fermele din zonele în care aceștia își au habitatul. Foarte mulți agricultori nu sunt despăgubiți de pe urma pagubelor făcute de atacurile lupilor. Ar trebui scăzut statutul de protecție al lupului în cadrul Directivei Habitate, iar problemele de coabitare să fie soluționate cu măsuri de prevenție imediate”, a cerut vicepreședintele Comisiei AGRI, Daniel Buda, în intervenția din cadrul dezbaterii pe marginea subiectului protejării animalelor din zootehnie și proliferarea lupilor din Europa.

De asemenea, Daniel Buda a propus extinderea dezbaterii la urși:

„Aș merge mai departe cu această directivă și să extindem această dezbatere și la ceea ce înseamnă prezența ursului. Noi, acum discutăm până la urmă de o rezoluție, ridicăm niște probleme vis a vis de ce înseamnă prădătorii în sectorul zootehnic sau impactul lor în sectorul zootehnic și aș merge pe această extindere a subiectului și la urși astfel încât să rezolvăm și această problemă”, a mai susținut eurodeputatul român.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda a depus o serie de amendamente pentru protejarea IMM-urilor, ”esențială pentru o economie sănătoasă”

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) militează pentru protejarea IMM-urilor, necesitatea eliminării raportărilor duble, dar și pentru susținerea flexibilizării capacității de adaptare a companiilor la viitoarele schimbări.

Acesta a participat la reuniunea Comisiei pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European, în cadrul căreia s-a dezbătut raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea, dosar de care Daniel Buda se ocupă în calitate de raportor din umbră.

În intervenția sa, acesta a expus în linii generale principalele direcții pe care le-a inclus în amendamentele depuse:

  • Domeniul de aplicare al propunerii de directivă: Daniel Buda a depus o serie de amendamente prin care a evidențiat faptul că ”obligațiile de raportare ar trebui să se aplice în continuare întreprinderilor MARI și, respectiv, entităților de interes public care sunt societăți-mamă ale unui grup mare și, în plus, și întreprinderilor din state terțe care fac afaceri pe piața internă a UE.” Amendamentul acestuia vine pe fondul unei raportări inadecvate din partea întreprinderilor. ” Numai 32% din cele 11.600 de întreprinderi vizate raportează în prezent într-o manieră adecvată, iar ceea ce noi urmărim este tocmai eliminarea lipsei de informare prin introducerea de cerințe obligatorii pentru întreprinderile mari și pentru întreprinderile-mamă ale unui grup mare, care depășesc numărul mediu de 500 de angajați”, a semnalat eurodeputatul. De asemenea, Daniel Buda a solicitat printr-o serie de amendamente depuse ca întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) cotate pe piețele reglementate să fie exceptate de la domeniul de aplicare al propunerii, întrucât există îngrijorări cu privire la ”sarcinile administrative și financiare pe care IMM-urile le-ar putea avea în urma modificărilor.” În plus, Daniel Buda a atras atenția asupra faptului că, ”la acest moment, nu există evaluări de impact privind cuantificarea efectelor și impactului asupra IMM-urilor al standardelor voluntare propuse și al costurilor indirecte asociate acestora. Totodată, orice reglementare voluntară prezintă riscul de a suprasolicita IMM-urile, deoarece acestea nu sunt în prezent protejate de obligațiile de transfer din partea marilor întreprinderi.”
  • Conținutul și dimensiunea informațiilor care fac obiectul raportării: La acest capitol, Daniel Buda a urmărit prin amendamentele depuse să protejeze poziția comercială a întreprinderii. Astfel, acesta a subliniat în mod expres faptul că, ”în procesul de raportare, întreprinderile nu vor publica aspecte de natură confidențială care ar putea crea un dezavantaj competitiv pe piața internă a UE, cum ar fi elemente de know-how sau secrete comerciale.”

  • Standardele de raportare: Daniel Buda consideră că trebuie evitată ”dublarea obligațiilor și inconsecvența definițiilor, domeniului de aplicare, obiectivelor și cerințelor de aplicare și importanța conformității cu instrumentele legale existente și cu cerințele de raportare din cadrul acestora.” Mai mult decât atât, eurodeputatul a subliniat și ”necesitatea ca standardele de raportare privind durabilitatea să fie în concordanță cu standardele internaționale.” Nu în cele din urmă, Buda este de părere că ”ar trebui asigurată pe deplin implicarea Parlamentului European în stabilirea standardelor de raportare.”

  • Dispozițiile referitoare la asigurarea limitată și asigurarea rezonabilă: Amendamentele depuse de eurodeputatul urmăresc ”flexibilizarea dispozițiilor din propunerea de directivă, astfel încât asigurarea limitată să devină regula, și nu excepția, mai ales în contextul în care asigurarea rezonabilă ar presupune costuri foarte mari pentru întreprinderi.” ”Tocmai de aceea, am propus posibilitatea ca, numai odată cu revizuirea prezentei directive și numai după efectuarea unei evaluări de impact specifice, să poată fi luată în considerare și asigurarea rezonabilă”, a explicat Buda.

  • Intervalele de timp propuse în directivă: Europarlamentarul a depus o serie de amendamente prin care a evidențiat ”necesitatea extinderii acestora, pentru a flexibiliza capacitatea de adaptare a companiilor la dispozițiile directivei și la eventualele modificări și revizuiri ale acesteia.”
  • Efectuarea stagiului de pregătire de către auditorii stagiari: Daniel Buda a depus un amendament prin care a eliminat ”obligativitatea efectuării acestui stagiu pe parcursul a trei ani, lăsând la latitudinea statelor membre stabilirea duratei de efectuare a stagiului de practică, cu condiția ca durata acestuia să nu poată fi mai mică de doi ani.”

”Sunt convins de faptul că vom ajunge la un compromis bun, care va reflecta în primul rând protecția a ceea ce numim buna funcționare și competitivitate a mediului de afaceri european și eficienta gestionare a pieței unice, mai ales în contextul nefavorabil în care ne aflăm, dat fiind impactul devastator al pandemiei COVID-19 asupra companiilor noastre, în special asupra întreprinderilor mici și mijlocii”, a conchis Daniel Buda.

 

Continue Reading

Facebook

RUSIA40 mins ago

Germania dă asigurări Kievului că va face ”totul pentru a garanța securitatea Ucrainei și Europei” și avertizează Rusia că va ”plăti un preț ridicat” dacă va recurge la ”un nou act de agresiune”

U.E.2 hours ago

Miniștrii de finanțe din zona euro vor discuta despre modul în care pot fi modificate regulile fiscale ale UE, astfel încât guvernele să le respecte

CHINA3 hours ago

Forumul de la Davos: Președintele Chinei atrage atenția că o confruntare globală ”nu rezolvă problemele” și ar putea avea ”consecințe catastrofale”

U.E.4 hours ago

UE: Procesul de reformă pentru consolidarea sistemului judiciar din Serbia trebuie să continue dincolo de referendumul din 16 ianuarie

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană lansează o cerere de proiecte în valoare de 1 milion de euro adresată facultăților de jurnalism din UE

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Raport: Prețurile gazelor naturale în UE au crescut la niveluri record în al treilea trimestru din 2021, influențate de piețele globale de gaze

NATO4 hours ago

Un detașament de 30 de militari de la Brigada Multinațională de la Craiova, dislocat de România la misiunea UE din Bosnia și Herțegovina

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Uniunea Europeană alocă 1,5 miliarde de euro în 2022 pentru a răspunde crizelor umanitare din întreaga lume

RUSIA5 hours ago

La un an de la arestarea sa, Aleksei Navalnîi declară că ”nu regretă nicio secundă” că a revenit în Rusia pentru a continua lupta împotriva Kremlinului

NATO6 hours ago

România are un nou ambasador la NATO: Secretarul de stat Dan Neculăescu, numit în funcție de președintele Klaus Iohannis

RUSIA40 mins ago

Germania dă asigurări Kievului că va face ”totul pentru a garanța securitatea Ucrainei și Europei” și avertizează Rusia că va ”plăti un preț ridicat” dacă va recurge la ”un nou act de agresiune”

CHINA3 hours ago

Forumul de la Davos: Președintele Chinei atrage atenția că o confruntare globală ”nu rezolvă problemele” și ar putea avea ”consecințe catastrofale”

SUA3 days ago

SUA sunt pregătite atât pentru discuții, cât și pentru represalii față de Rusia, nefiind clar că Moscova a decis „în mod categoric” să întreprindă o acțiune militară în Ucraina

NATO5 days ago

Klaus Iohannis reafirmă obiectivul creșterii prezenței militare SUA în România în contextul tensiunilor cu Rusia: Punerea sub semnul întrebării a arhitecturii de securitate europene este inacceptabilă

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis: Finalizarea aderării României la Spaţiul Schengen este “deosebit de importantă”. Finalizarea MCV, o altă prioritate majoră

FONDURI EUROPENE3 weeks ago

Premierul Nicolae Ciucă va prelua monitorizarea operaționalizării PNRR: La începutul lui 2022 urmează să intre în contul statului încă 1,9 miliarde de euro, prefinanțare din împrumutul acordat României

ROMÂNIA3 weeks ago

Guvernul lucrează la un plan de acțiune din bani europeni care să transforme România într-un lider regional pentru dezvoltare durabilă până în 2030

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă, prima întâlnire cu reprezentanții AmCham România: Stimularea investițiilor străine și atragerea de fonduri europene prin PNRR și CFM, soluții pentru prosperitate și bunăstare

ROMÂNIA3 weeks ago

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, mesaj de Crăciun: Să ne gândim la sănătatea noastră și a celor din jur, cel mai frumos dar pe care îl putem oferi celorlalți

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, mesaj de Crăciun: La finalul unui an foarte dificil, să ne reîntoarcem la semnificațiile acestei sărbători

Advertisement

Team2Share

Trending