Grupul de lucru pentru monitorizarea impementării Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR) din Parlamentul European intenționează să lucreze la o rezoluție pentru verificarea intermediară a stadiului dialogului dintre guverne și cetățeni pe acest subiect, a declarat Dragoș Pîslaru (USR, Renew Europe), într-un interviu acordat publicației oficiale a Consiliul Municipalităților şi Regiunilor din Europa (CEMR), Departamentul european al Orașelor și Autorităților locale unite.
Întrebat cum se pregătește acest grup de lucru pentru verificarea intermediară a MRR în 2022, Dragoș Pîslaru a precizat că s-au „analizat temeinic toate planurile transmise către noi de Comisia Europeană” și au avut loc „discuții regulate” cu experții Comisiei implicați în munca pe MRR pentru a răspunde la întrebările referitoare la măsurile propuse pentru fiecare pilon în parte.
De asemenea, grupul de lucru a derulat o dezbatere cu privire la implicarea autorităților locale și regionale și a organizațiilor societății civile în proiectarea și implementarea planurilor naționale. În plus, eurodeputatul a precizat că au avut loc mai multe dezbateri în plen, dintre care una legată în mod specific de această chestiune a dialogului între guverne și cetățeni în contextul MRR, și au fost adoptate mai multe rezoluții.
„Acum intenționăm să lucrăm la o rezoluție care va constitui poziția Parlamentului pentru verificarea intermediară”, a mai spus acesta.
În ceea ce privește îndeplinirea corespunzătoare a rolului de control al Parlamentului European, în contextul implementării MRR, Dragoș Pîslaru a subliniat că „Dialogul privind redresarea și reziliența” cu Comisia Europeană este „extrem de important pentru noi”, întrucât reprezintă „posibilitatea parlamentelor de a aduce în atenția vicepreședintelui executiv Valdis Dombrovskis și comisarului Paolo Gentiloni concluziile noastre în urma schimburilor grupului de lucru, preocupările noastre și, de asemenea, solicitările noastre”. Mai mult decât atât, dialogul este instrumentul nostru „pentru a înțelege poziția și acțiunea Comisiei cu privire la mai multe aspecte-cheie legate de punerea în aplicare a MRR”.
„Cel mai important, Dialogul a fost creat în principal pentru cetățeni, astfel încât aceștia să poată urmări singuri ce face UE cu planurile naționale, odată ce acestea sunt trimise de țările lor”, a mai explicat Dragoș Pîslaru.
De asemenea, eurodeputatul Renew Europe a îndemnat la cooperarea cu autoritățile locale pentru ca implementarea planului național de redresare și reziliență (PNRR) să fie o „poveste de succes peste ani”. În context, Dragoș Pîslaru a menționat că, în urma scrisorii adresate Comisiei Europene la începutul acestui an de către Grupul Renew Europe, care solicită ca guvernele locale și regionale să fie și mai implicate în implementarea planurilor și în orice modificare a planurilor, precum și a dialogului, „s-au intensificat eforturile Comisiei de a determina guvernele naționale să fie mai deschise, mai transparente și să implice organizațiile societății civile și autoritățile regionale și locale”.
Regulamentul privind Mecanismul de Redresare și Reziliență precizează că „autoritățile regionale și locale pot fi parteneri importanți în implementarea reformelor și a investițiilor. În această privință, acestea ar trebui consultate și implicate în mod corespunzător, în conformitate cu cadrul juridic național.
Se menționează, de asemenea, că un plan național de redresare și reziliență ar trebui să conțină „un rezumat al procesului de consultare pentru pregătirea și, după caz, implementarea planului, desfășurat în conformitate cu cadrul juridic național, a autorităților locale și regionale, a partenerilor sociali, a organizațiilor societății civile, a organizațiilor de tineret și a altor părți interesate relevante, precum și un rezumat al modului în care contribuțiile părților interesate se reflectă în plan”.
Dragoș Pîslaru este co-raportor și membru în echipa de supraveghere a Parlamentului European privind implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență.