Connect with us

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Procesul tehnic de aprobare a PNRR-ului României este finalizat. 2 mld. de euro prefinanțare ar putea intra deja în țară în noiembrie

Published

on

© caleaeuropeana.ro

Interviu realizat de Dan Cărbunaru și editat de Alexandra Loy

Procesul tehnic de aprobare a planului național de redresare și reziliență (PNRR) este finalizat, iar în noiembrie ar putea intra în România 2 mld. de euro prefinanțare, a declarat eurodeputatul Dragoș Pîslaru (USR PLUS, Renew Europe), co-raportor și membru în echipa de supraveghere a Parlamentului European privind implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență, într-un interviu pentru caleaeuropeana.ro. 

„Dacian Cioloș s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen ieri și confirmarea pe surse pe care o avem cu toții este că consultarea inter-servicii se apropie de sfârșit. Asta înseamnă că procesul tehnic prin care raportul cu privire la România este pus pe masă către Colegiul Comisarilor s-a cam finalizat. Formalizarea în Colegiu este o chestiune care se face mai mult politic și în corelare cu o vizită pe care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o face în țara respectivă, iar în funcție de aceasta se anunță momentul aprobării”, a declarat Dragoș Pîslaru. 

De altfel, acesta a confirmat declarațiile fostului ministru al investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, privind transmiterea ultimelor clarifiări către Comisia Europeană.

„Este absolut corect și verificat și de mine intern, între instituțiile europene și asta înseamnă, de fapt, că cel mai probabil în luna noiembrie ar fi posibil să primim și noi prefinanțare în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro, ulterior urmând să antamăm și împrumuturile într-o fază ulterioară, pentru a ajunge la cele 3,3 miliarde la care vom avea acces, echivalând cu cei 13% din suma totală”, a precizat eurodeputatul Renew Europe.

Citiți și Cristian Ghinea: PNRR-ul României intră azi pe circuitul de avizare al Comisiei Europene, de unde vom avea 29,2 mld. de euro și sute de investiții de reforme în următorii ani

De asemenea, în interviul acordat caleaeuropeana.ro. în contextul prezentării discursului privind Starea Uniunii de către președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, eurodeputatul Dragoș Pîslaru a mai vorbit despre lanțuri valorice, autonomie strategică, tineri, economie socială, digitalizare și industria de îngrijire, domeniu pentru care acesta și-a exprimat un interes aparte și care poate poziționa România pe harta europeană.

România, hub de excelență în industria de îngrijire

La intersecția dintre economie și sănătate se află industria de îngrijire care presupune a cupla tendințele demografice cu faptul că există un Pilon European al Drepturilor Sociale, axat pe asigurarea serviciilor medicale și accesului la acestea pentru cei care sunt deja în populația ocupată, cu economia argintie, care se referă la reconfigurarea oportunităților pentru persoanele în vârstă.

„La această intersecție există o industrie de îngrijire care îți permite să-ți prelungești viața fără a mai avea suferințe, care implică prevenție și reducerea facturii în sistemul medical. Sunt câteva lucruri care ar putea ajuta România să devină un hub de excelență în tratamente care țin, de exemplu, de geriatrie, paliație sau de balneo, sector pe care noi îl atașăm de turism. De aici, dacă am suprapune o componentă medicală și de îngrijire, am putea crea niște debușee în chirurgia estetică sau în stomatologie, unde România a găsit niște nișe extraordinare”, a explicat Dragoș Pîslaru.

Totuși, pentru a realiza aceste lucruri, eurodeputatul spune că este nevoie de o coalizare a agenților care au capacități de cazare și care pot intra în contact direct cu lumea medicală și de îngrijire. „Noi avem o zonă de recuperare care poate fi asociată cu cele de geriatrie și baleno sub un branding public de tipul Ana Aslan, care ne-ar da o recunoaștere internațională facilă pe proceduri”, a adăugat acesta. 

Naționalismul românesc, tradus prin ambiții legate de digitalizare și ecologizare

Dragoș Pîslaru a vorbit și despre oportunitățile României de a face performanță în domeniul tehnologic, digital și climatic printr-o coalizare a forțelor din mediul public și privat și prin depășirea mentalității de „cârpaci”.

„În România avem mereu dilema între a repara chestii de bază și progres, iar dacă vom rămâne în paradigma asta de gândire, mereu vom cârpi și vom rămâne în urmă, să recuperăm decalaje. Acest lucru nu reflectă ambițiile noastre. Mi-ar placea ca naționalismul românesc să țină de ambiția noastră și de capacitatea de a pune în operă un viitor bazat pentru tehnologizare, decarbonizare și respect pentru climă. România poate aduce valoare adăugată pe componenta de hardware, digital, de semiconductori, electronică, unde România are o tradiție și un învățământ care este destul de performant și nu numai. Însă noi nu avem această mapare a domeniilor în care poate performa”, a spus eurodeputatul român. 

Potrivit acestuia, există participări punctuale în proiectele de interes european, „avem pe ici, pe colo niște idei”, dar România este departe de a avea un parteneriat public-privat „care să vadă aceste lucruri pe care le discutăm la Strasbourg ca fiind oportunitatea pentru care pun mâna pe telefon, găsesc parteneri în zona publică și privată și creează un proiect de anvergură”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru: România va încasa 3,8 mld. de euro prefinanțare din PNRR potrivit ultimei versiuni a înțelegerii cu Comisia Europeană

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

România va încasa 3,8 miliarde de euro prefinanțare din planul național de redresare și reziliență (PNRR), potrivit ultimei versiuni a înțelegerii cu Comisia Europeană, a anunțat vineri eurodeputatul Dragoș Pîslaru (USR PLUS, Renew Europe), co-raportor și membru în echipa de supraveghere a Parlamentului European privind implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență.

 

„În ultima versiune a înțelegerii cu Comisia Europeană, România a decis să angajeze și împrumuturile, avantajul fiind că va putea beneficia de 13% din întreaga valoare alocată țării de 29 miliarde de euro. Prin urmare, în acest an vom încasa 3,8 miliarde de euro prefinanțare, o injecție masivă de capital, care trebuie însă folosită judicios și eficient pentru investițiile și reformele aprobate”, a anunțat eurodeputatul Renew Europe.

Acesta a mai spus că „informal, PNRR este în acest moment un plan deja aprobat”, a cărui dată de lansare „coincide, de obicei, cu anunțul unei vizite a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în țara respectivă”. Aceasta va veni în România pe data de 27 septembrie.

Astfel, începând cu acest moment, în calitate de co-raportor și membru în grupul de lucru de monitorizare al Parlamentului European pentru implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență, Dragoș Pîslaru precizează că va urmări „modul în care planul nostru aprobat este și respectat”.

Mecanismul de Redresare și Reziliență este cel mai important dosar pe care Dragoș Pîslaru și-a concentrat eforturile în Parlamentul European.

„Faptul că am putut să aduc României șansa de a accesa aproape 30 de miliarde de euro este un motiv de mare mândrie pentru mine și am negociat acest program cu gândul la ce nevoi avem, atât pentru a remedia ceea ce nu s-a realizat în ultimii 30 de ani, cât și moduri în care putem avea proiecte de avangardă”, a afirmat acesta.

Eurodeputatul consideră că avem „un PNRR util și bun pentru România”. 

„Un PNRR muncit, complex, care prin cele aproape 30 de miliarde poate rezolva multe din problemele actuale ale României. Fiecare minister a adus proiecte și idei, îndeplinind obiectivele și țintele necesare pentru a primi finanțarea. Sunt măsuri necesare, măsuri importante, măsuri prevăzute în recomandările specifice de țară ale Comisiei”, a mai precizat Dragoș Pîslaru.

Documentul transmis la 31 mai și publicat la 2 iunie cuprinde proiecte în valoare de 29,2 miliarde de euro, din banii alocaţi urmând a fi finanţate cu sume mari trei sectoare importante: Transporturi – 6,7 miliarde de euro, Educaţia – 3,6 miliarde de euro şi Sănătatea – 2,4 miliarde de euro.

Toate statele membre, cu excepția Bulgariei și a Țărilor de Jos, și-au prezentat planurile naționale de redresare și de reziliență (PNRR). Până în acest moment, Executivul European a aprobat 19 planuri de redresare și reziliență, după cum urmează: Portugalia, Spania, Grecia, Danemarca, Luxemburg,  Austria, Slovacia, Letonia, Germania, Italia, Belgia, Franța, Slovenia, Lituania, Cipru, Croația, Irlanda, Cehia și Malta.

Deciziile Consiliului privind planurile (CID) pentru Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburg, Portugalia, Slovacia și Spania au fost adoptate în cadrul Consiliului Ecofin din 13 iulieCID-urile pentru Croația, Cipru, Lituania și Slovenia au fost adoptate la 28 iulie, iar pentru Cehia și Irlanda, la 6 septembrie

Până la 10 septembrie, următoarele țări au primit prefinanțarea solicitată: Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Spania și Portugalia.

Procedura prevede că, odată ce a fost prezentat un plan, Comisia are la dispoziție până la două luni pentru a-l evalua, cu excepția cazului în care se convine o amânare cu statul membru în cauză. Evaluare pozitivă este urmată de propuneri de CID pe care Consiliul ar trebui, de regulă, să le adopte în termen de patru săptămâni.

În urma adoptării CID-urilor, Comisia poate semna acorduri de grant și de împrumut cu statele membre, să angajeze resurse și să procedeze la plata prefinanțării (atunci când se solicită, în valoare de până la 13 % din totalul granturilor și împrumuturilor). Plățile urmează să fie executate în termen de două luni, în măsura în care este posibil.

Comisia utilizează resurse colectate pe piețele financiare. Plățile efectuate până în prezent au fost posibile după ce, recent, au fost implementate cu succes primele patru operațiuni de împrumut în cadrul NextGenerationEU, pentru care Comisia a mobilizat 54 miliarde de euro.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru, despre realizarea Pilonului European al Drepturilor Sociale: Adevărata modalitate de a devia euroscepticismul este să investim în oameni

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Adevărata modalitate de a devia euroscepticismul este să investim în oameni, acest lucru însemnând realizarea Pilonului European al Drepturilor Sociale, a afirmat eurodeputatul Dragoș Pîslaru (USR PLUS, Renew Europe), co-raportor și membru în echipa de supraveghere a Parlamentului European privind implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență.

„Mai e puțin și România va obține primii bani din PNRR. În acest timp, oamenii se simt tot mai amenințați de criza actuală, care alimentează inegalitățile, sărăcia, îndatorarea și șomajul. Iar politicienii populiști și extremiști ating aceste temeri în mod iresponsabil, într-o lume a știrilor false și a minciunilor. Adevărata modalitate de a devia euroscepticismul, de a apăra valorile noastre democratice comune și de a le oferi cetățenilor noștri ceea ce au nevoie este să realizăm obiectivele planului de acțiune pentru Pilonul european al drepturilor sociale. Mai pe românește, să investim în oameni”, spune Dragoș Pîslaru, într-o postare pe Facebook. 

Pilonul este inclus în Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), facilitate pe care are calitatea de co-raportor și membru în grupul de lucru de monitorizare a implementării în fiecare stat membru.

În ceea ce privește noua generație, Dragoș Pîslaru precizează că statele membre nu și-au ridicat cu adevărat așteptările, legat de investițiile strategice în copii și tineri. Astfel, în discursul său de săptămâna aceasta, din plenul Parlamentului European, la Strasbourg, despre prioritățile în anii următori, eurodeputatul a subliniat că „trebuie să ne ascultăm antreprenorii, lucrătorii angajați, lucrătorii independenți, persoanele vulnerabile din întreaga Europă care caută locuri de muncă pentru a ieși din sărăcie, dar și copiii, pentru ca nimeni să nu fie lăsat în urmă”.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru: România trebuie să suplimenteze banii europeni cu scheme naționale de sprijin pentru dezvoltarea industriei

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

România trebuie să suplimenteze banii europeni cu scheme naționale de sprijin pentru dezvoltarea industriei, este de părere eurodeputatul Dragoș Pîslaru (USR PLUS, Renew Europe).

„România are o șansă unică de a-și revitaliza industria. La începutul pandemiei am văzut cât de greu e să obținem măști, dezinfectanți, produse esențiale în spitale. Aprovizionarea magazinelor alimentare a avut și ea de suferit. Și asta ne-a dat cu adevărat dimensiunea dependenței pe care o avem față de producția industrială, concentrată departe de România și de Europa. Avem bani puși la dispoziție de Uniunea Europeană. Urmează, foarte curând, să primim prima tranșă de finanțare prin PNRR. Iar pentru a crește și a dezvolta industria ca să nu mai fim luați prin surprindere în situații critice, România trebuie să suplimenteze cu scheme naționale de sprijin”, afirmă eurodeputatul român.

Potrivit lui Dragoș Pîslaru, din totalul de 5200 de produse care sunt importate în UE, de care noi, europenii, suntem dependenți, 6% sunt esențiale. Mai precis, 137 de produse din ecosisteme sensibile.

Ursula von der Leyen, în discursul privind Starea Uniunii, de miercuri, a atras atenția că, în vreme ce cererea globală a explodat, cota Europei pe întregul lanț valoric, de la proiectare la capacitatea de producție, s-a redus. Avem nevoie la nivel european de un ecosistem industrial de vârf, spune președinta Comisiei Europene. „România trebuie să fie în avangarda acestui ecosistem”, subliniază Dragoș Pîslaru. 

De asemenea, politicianul Renew Europe îndeamnă la susținerea industrializării, a antreprenorilor și a inovării, nefiind de acord cu „risipirea banilor în mod discreționar pe PNDL3”.

„Numai așa putem ajuta acest sector esențial, economic și competitiv. Nu doar ca să recuperăm ce am pierdut în pandemie, dar mai ales ca să ne putem dezvolta”, adaugă Dragoș Pîslaru.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană apreciază că alegerile din Rusia s-au desfășurat într-o ”atmosferă de intimidare a vocilor critice și independente”

COMUNICATE DE PRESĂ3 hours ago

„Fii de 10” și descoperă bucuria culturii urbane la Strada de C`Arte, o sărbătoare a artelor și a științelor care oferă iubitorilor de cultură o experiență în lumea cunoașterii, imaginației și creației

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Polonia este obligată să plătească Comisiei Europene o penalitate zilnică de 500.000 de euro pentru că nu a încetat extracțiile de lignit la mina Turów

ROMÂNIA3 hours ago

Șeful Statului Major al Apărării a discutat la Atena cu omologii din NATO pe tema războiului hibrid, a dezinformării și a atacurilor cibernetice

NATO3 hours ago

Rapid Trident 2021. Ucraina a început exerciții militare comune cu forțele SUA și aliați din NATO, ce aduce împreună 6000 de soldați din 15 țări

ROMÂNIA3 hours ago

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a fost demis de premierul Florin Cîțu. Reacția USR PLUS

U.E.4 hours ago

Combaterea spălării banilor: Olanda se află în fruntea unei mișcări paneuropene de interzicere a bancnotei de 500 euro și de plafonare a plăților în numerar

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Centrul european de competențe în securitate cibernetică, prima structură UE cu sediul la București, angajează director executiv

SUA5 hours ago

Visa Waiver. Premierul Croației anunță ridicarea vizelor americane pentru cetățenii țării sale: Decizia va fi luată în câteva zile

ROMÂNIA6 hours ago

Fondatorul Asociației Române a Profesioniștilor Mass Media, Horia Alexandrescu, a decedat la vârsta de 74 de ani

INTERVIURI6 hours ago

INTERVIU Ministrul adjunct de externe al Poloniei: România și Polonia sunt liderii principali ai Inițiativei celor Trei Mări. Trebuie să fim o parte mai puternică a UE

INTERVIURI2 days ago

Comisarul European Adina Vălean, despre rolul tinerilor în Conferința pentru Viitorul Europei: Ideile lor reprezintă o valoare adăugată

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean: Proiectele europene necesită o guvernanță stabilă

COMISIA EUROPEANA2 days ago

INTERVIU Comisarul european Adina Vălean: Românii vor prefera din nou mersul cu trenul, odată cu creșterea vitezei de deplasare

Marian-Jean Marinescu3 days ago

Marian-Jean Marinescu, îndemn către autoritățile din România pentru a moderniza sistemul feroviar: Avem nevoie de proiecte bine scrise pentru a conecta regiunile slab dezvoltate de Europa de Vest

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în România după Congresul PNL pentru aprobarea PNRR

Dragoș Pîslaru5 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Procesul tehnic de aprobare a PNRR-ului României este finalizat. 2 mld. de euro prefinanțare ar putea intra deja în țară în noiembrie

S&D5 days ago

Social-democrații din Parlamentul European se așteaptă ca Ursula von der Leyen să fie „îndrăzneață” pentru înfăptuirea Europei sociale, digitale și ecologice

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen pledează pentru apărarea “minunatelor valori europene” care au făcut Cortina de Fier să cadă: Ele sunt garantate de hotărârile CJUE, care trebuie respectate de fiecare stat membru

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen: Acoperirea deficitului de finanțare de către UE-SUA în domeniul climei va transmite un semnal puternic întregii lumi

Team2Share

Trending