Connect with us

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, scrisoare către Comisia Europeană: Toți europarlamentarii români solicită acces egal la finanțare europeană pentru România ca pentru țările din zona euro

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Statele membre ale Uniunii Europene care nu fac parte din zona euro trebuie să fie sprijinite financiar în aceleași condiții ca cele din zona euro pe durata crizei noului coronavirus, a cerut eurodeputatul Dragoș Pîslaru (USR-PLUS, Renew Europe) într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene și care a fost semnată de toată delegația României în Parlamentul European.

“Am transmis o scrisoare Comisiei Europene prin care toată delegația României în Parlamentul European și membri ai altor delegații solicităm urgent modificări prin care țările din afara zonei euro să primească sprijin consistent pentru finanțare. (…) Solicităm urgent modificări aduse unor amendamente la Regulamentul nr. 575/2013 pentru a asigura accesul egal pentru toate statele membre ale Uniunii la finanțare și emitere de datorii“, a spus eurodeputatul.

Pîslaru precizează că eurodeputații au răspuns astfel unui apel din partea reprezentanței României la UE de a solicita Comisiei Europene ca statele care nu fac parte din zona euro să fie sprijinite financiar în aceleași condiții ca cele din zona euro pe durata acestei crize și în ceea ce privește măsurile economice imperios necesare la nivelul statelor membre în perioadă post-criză.

Pentru România și celelalte state membre din afara zonei euro, este mai dificil să își finanțeze datoriile publice în moneda națională, având în vedere că aceasta depinde de piețele locale, care nu sunt suficient de mari și lichide în situația economică actuală. O finanțare importantă poate fi atrasă, ca răspuns la criza actuală, prin emiterea de obligațiuni în euro, deoarece ofertele de finanțare în moneda unică sunt mai atractive, fiind oferite la un preț mai mic și în condiții mai bune pentru investitori. Solicitarea expresă transmisă Comisiei Europene vizează modificări temporare de reglementare care să permită accesul investitorilor la astfel de obligațiuni emise de state membre non-euro, facilitând obținerea finanțării atât de necesare pentru țări precum România în această perioadă dificilă pentru cetățeni și economie”, a explicat el.

În încheierea postării sale, Pîslaru le mulțumeste celorlalți 32 europarlamentari români care au înțeles că interesul țării noastre este mai important decât orice interes politic de la nivel național.

Este a doua inițiativă care coalizează toți eurodeputații români, după votul asupra Rezoluției Parlamentului European privind împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia anticomunistă din decembrie 1989 din România. Sper ca de această dată să fi spart gheața definitiv și să putem conta pe promovarea mult mai eficientă a interesului național în viitor. E un pas important ca în aceste vremuri tulburi să lucrăm împreună pentru cetățenii români care ne-au dat votul de încredere“, a conchis acesta.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Renew Europe Dragoș Pîslaru, numit membru în cadrul Subcomisiei pentru chestiuni fiscale a PE

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS) a fost numit membru cu drepturi depline din partea grupului Renew Europe în cadrul nou înființatei Subcomisii pentru chestiuni fiscale a Parlamentului European, potrivit unui comunicat al instituției.

Menționăm că, după o serie de comisii speciale și o comisie de anchetă, create pentru a aprofunda diferitele cazuri de evaziune și scandaluri fiscale din ultimii ani, Parlamentul European a stabilit, la 19 iunie, în cadrul structurii sale, o configurație instituțională cu caracter permanent pentru a face lumină în aceste chestiuni.

Subcomisia pentru chestiuni fiscale va fi compusă din 30 de membri. Aceasta va trata în special lupta împotriva fraudei fiscale, evaziunii fiscale și evitării impozitării, precum și transparența financiară în scopuri de impozitare.

Înființarea subcomisiei a fost votată cu o majoritate copleșitoare de de 613 eurodeputați, în timp ce 67 au votat împotrivă și 8 s-au abținut.

În prezent, există alte două subcomisii, cea a Drepturilor Omului și cea pentru Securitate și Apărare, ambele sub Comisia pentru afaceri externe al PE.

Conform regulilor de procedură ale Parlamentului, mandatul unei comisii speciale (articolul 207 din Regulamentul de procedură) nu poate depăși 12 luni, cu excepția cazului în care Parlamentul prelungește acest termen la expirare. Mandatul unei subcomisii (articolul 212 din Regulamentul) este pe termen nelimitat. Comisiile speciale, comisiile de anchetă și subcomisiile nu pot adopta texte legislative.

Dragoș Pîslaru mai este membru cu drepturi depline în Comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON ), Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) și Delegația pentru relațiile cu Japonia (D-JP). De asemenea, eurodeputatul este membru supleant în Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite (D-US).

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru, plan B împotriva Pachetului de Mobilitate care afectează România: Pregătirea acțiunii juridice de către Guvern la CJUE și atenuarea șocului asupra industriei de distribuție și logistică

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) recomandă aplicarea planului B împotriva Pachetului de Mobilitate care afectează România, axat pe două linii de „acțiune decisivă”, precum pregătirea acțiunii juridice de către Guvern la Curtea de Justiție a UE și susținerea industriei de distribuție și logistică pentru a atenua șocul produs de noile reguli pentru transportatori, potrivit unui editorial în care tratează mai pe larg acest subiect.

Ieri am auzit-o în discursul de deschidere pe cancelara Germaniei, Angeka Merkel, că motto-ul Președinției Germaniei este <<Împreună pentru redresarea Europei>> (Gemeinsam. Europa wieder stark machen) și cât de importantă este unitatea statelor membre în jurul valorilor europene comune. Contrastul între acest discurs și ceea ce propune acest pachet este uriaș, în condițiile în care Pachetul de Mobilitate nu face altceva decât să adâncească și mai mult o falie deja existentă între est și vest, între nord și sud”, atrage atenția eurodeputatul Dragoș Pîslaru.

Potrivit Parlamentului European, regulile revizuite referitoare la detașarea șoferilor, perioadele conducere și de repaus și o mai bună aplicare a normelor de cabotaj (adică transportul temporar de bunuri de către transportatori nerezidenți într-un stat membru) au scopul de a pune capăt denaturării concurenței în domeniu și de a oferi condiții mai bune pentru odihna șoferilor.

Totuși, Dragoș Pîslaru evidențiază că Pachetul conține anumite prevederi care au următoarele efecte negative dezastruoase:

  • Impactul negativ asupra mediului, în forma sa actuală, pachetul va forța 570.000 de camioane să se întoarcă acasă și să irosească 188 de milioane de litri de combustibil anual, fiind complet împotriva principiilor formulate în Pactul Ecologic;
  • Impact social negativ: pachetul va conduce la concedieri și falimentul multor companii de transport dintr-un număr de state membre afectate printre care și România;
  • Obstacole în calea redresării economice: protecționismul și concurența distorsionată vor duce la creșterea costurilor de transport, distribuție și logistică, cu impact pe creșterea prețurilor și afectarea consumatorilor europeni, amplificând efectele negative ale crizei COVID și zădărnicind eforturile de relansare economică;
  • Încălcarea libertăților fundamentale: pachetul discriminează în mod disproporționat companiile și cetățenii aflate în periferia UE din cauza restricțiilor sale de cabotaj. 

În acest context, eurodeputatul Renew propune două linii de acțiune decisivă:

  1. Mobilizarea Guvernului României pentru a  pregăti acțiunea juridică la Curtea de Justiție a UE împotriva Pachetului de Mobilitate. Delegația USR PLUS a cerut deja acest lucru printr-o scrisoare deschisă în data de 16 iunie, adresată Guvernului României (scrisoarea aici: shorturl.at/kERTU). Până la această dată nu am primit răspuns, deși ne-am oferit sprijinul pentru fundamentare. Este critic ca acest demers să fie făcut în coaliție cu celelalte 8 state membre care s-au pronunțat împotriva Pachetului pentru a avea o mai mare greutate. 
  2. Susținerea industriei de distribuție și logistică, ca parte a Planului de relansare, pentru a putea face față șocului dublu cauzat de COVID și de Pachetul de mobilitate, dacă acesta va trece în forma actuală. În condițiile în care se discută de 14 ecosisteme industriale care să fie sprijinite la nivel european în cadrul Noii Politici Industriale a UE, iar industria de distribuție și logistică este unul dintre acestea, România va avea argumentele pentru a investi în acest sector și a compensa pe cât posibil efectele negative. Va fi nevoie de un parteneriat cu agenții economici din domeniu pentru a nu fi o inițiativă defensivă, ci orientată către viitor, cu obiectivul de creștere a competitivității, chiar și în noile condiții. Pe principiul „ce nu te doboară, te face mai puternic”. Ca raportor pe Facilitatea de Redresare și Reziliență, Dragoș Pâslaru își oferă sprijinul pentru a identifica resursele inclusiv la nivel european pentru a putea pune în practică acest lucru. 

Tot în context, menționăm că, după votul din plenul de la Bruxelles, Comisia Europeană a transmis că regretă că noile reguli pentru transportatori nu sunt în acord cu ambițiile Pactului Ecologic European privind atingerea neutralității climatice până în 2050. De asemenea, Comisia Europeană nu a inclus în propunerea sa privind Pachetul Mobilitate I, adoptată în 2017, măsura privind revenirea obligatorie a autovehiculului la bază, în statul membru de origine, la fiecare opt săptămâni, respectiv măsura privind operațiunile de transport combinat, a declarat comisarul european pentru transport, Adina Vălean. 

Ca urmare, Executivul European va face o analiză a impactului preconizat al acestor două aspecte asupra climei, mediului și funcționării pieței unice și, în funcție de rezultat, Comisia își va exercita dreptul de a prezenta o propunere legislativă specifică înainte de intrarea în vigoare a celor două dispoziții” care încalcă obiectivele Pactului Ecologic European.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Renew Europe Dragoș Pîslaru lansează Biroul virtual Diaspora, o platformă online dedicată exclusiv luptei pentru respectarea drepturilor românilor din străinătate

Published

on

© Dragoș Pîslaru/ Facebook

Eurodeputatul Renew Europe Dragoș Pîslaru lansează Biroul virtual Diaspora, o platformă online dedicată exclusiv luptei pentru respectarea drepturilor românilor din străinătate.

„Unul din cinci români trăieşte şi munceşte în alt stat membru al Uniunii Europene. Libera circulație a forței de muncă și acordarea de drepturi egale cetățenilor, indiferent de naționalitate, reprezintă esența Uniunii Europene”, precizează eurodeputatul, într-o postare pe Facebook. 

De aceea, explică el, după succesul adoptării Rezoluției pentru protecția lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri pe care a inițiat-o în Parlamentul European, a decis să lansez proiectul Biroul virtual Diaspora prin care va oferi sprijin concret comunității românilor din Europa.

„Biroul Virtual Diaspora va fi punctul de legătură al tuturor românilor din afara granițelor cu Parlamentul European, cu grupul Renew Europe și partidele din acest grup, care au reprezentanți aleși în aproape toate regiunile cu numere semnificative de români. Va fi locul în care oricine îmi va putea semnala o problemă, un abuz, o lacună legislativă. Va fi felul prin care voi contecta românii cu autoritățile responsabile sau cu organizațiile de societate civilă, românești și nu numai, care-i pot ajuta. Dar mai ales, va fi modul prin care vom aduna informația necesară pentru a ne fundamenta toate deciziile și munca ulterioară în ceea ce privește mobilitatea românilor, în Parlamentul European dar și cel național. Vom lansa apoi discuții periodice, initiațive și recomandări pentru statele membre dar și pentru muncitorii români sau angajatorii lor”, mai menționează Dragoș Pîslaru.

Mai departe, politicianul de la Bruxelles explică modalitatea de participare la această platformă:

Prin căsuța de email reneweurope.diaspora@europarl.europa.eu oricine va putea semnala probleme, oferi sugestii, cere ajutorul. Solicitări lor vor fi tratate în mod permanent către 3 direcții:
• Oferirea de consiliere pentru români și punerea lor eventuală în contact cu entitățile competente sau capabile să îi ajute (agenții naționale, sindicate, societate civilă, etc.);
• Extragerea de jurisprudență pentru a fundamenta munca din Parlamentul European;
• Lansarea de dezbateri, studii, poziții publice, scrisori, sesizări, cereri și petiții pentru a stimula agenda publică națională (din statele membre cu probleme) și europeană să gasească accelerat soluții la problemele românilor.

„Cetățenii români trebuie să beneficieze de drepturi efective, nu de drepturi teoretice, de condiţii de lucru și de cazare echivalente cu cele ale cetățenilor statului membru în care locuiesc. Mobilitatea persoanelor și piața internă a muncii trebuie protejate și restabilite. Biroul virtual Diaspora este platforma online dedicată exclusiv luptei pentru respectarea drepturilor comunității române din străinătate”, încheie eurodeputatul Renew Europe. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending