Connect with us

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, scrisoare către Guvern și interpelare către Comisia Europeană: România, singura țară din UE care nu a început testarea Schimbului electronic de informații în materie de securitate socială

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

România a fost arătată cu degetul în Parlamentul European ca fiind singura țară din UE care nu a început testarea Schimbului electronic de informații în materie de securitate socială (EESSI), a declarat marți europarlamentarul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe), acesta trimițând o scrisoare premierului României, ministrului Muncii și Protecției Sociale și celui al Comunicațiilor pentru a le solicita dispunerea în regim de urgență a începerii cooperării, împreună cu asistența Comisiei Europene, a autorităților naționale române, începând cu Casa Națională de Pensii Publice, cu celelalte state membre UE în contextul EESSI. De asemenea, Pîslaru a înaintat și o interpelare către Comisia Europeană pe acest subiect.

“În cadrul audierii din Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a Parlamentului European de pe data de 15 iunie cu domnul Joost Korte, Directorul-General al DG EMPL din Comisia Europeană, acesta a indicat situația gravă a implicării României în acest sistem. Cerusem această audiere în calitate de raportor al grupului Renew Europe pe Regulamentul 883 – Coordonarea sistemelor de securitate socială tocmai pentru a discuta cum putem digitaliza sistemele de securitate socială și asigura coordonarea lor între statele membre UE, mai ales în contextul Rezoluției propuse pentru protecția muncitorilor transfrontalieri și sezonieri care ar urma sa fie aprobată de Parlamentul European în această săptămână. Potrivit domnului director-general Korte, România este singura țară din UE care nu a început testarea EESSI. Deși a avut acces la software și sprijin tehnic gratuit, deși este literalmente țara din UE care are și cel mai mare număr absolut dar și cea mai mare proporție de cetățeni care ar putea beneficia din implementarea acestui sistem, România a ratat complet interconectarea digitală.” a declarat Dragoș Pîslaru, europarlamentar USR PLUS, conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

România are peste 5 milioane de cetățeni în afara granițelor, o mare majoritate dintre ei trăind, muncind și studiind în statele UE sau cele europene, mai arată sursa citată.

Dintre aceștia, aproximativ 2 milioane de români ies anual din țară ca muncitori detașați, sezonieri, transfrontalieri. Toți acești oameni muncesc în sisteme de securitate socială care îi califică pentru drepturi substanțiale, pentru ei și pentru familiile lor. Este important pentru ei ca o dată reveniți în țară, după ce au întrunit condițiile legale, să poată beneficia rapid și eficient de drepturile sociale din țara în care au muncit.

“În 2016, în calitate de ministru al Muncii am mandatat semnarea acordului de asistență tehnică necesară (INEA/CEF/ICT/A2016/1171674) sub forma proiectului ESSIR, care a demarat în februarie 2017 și trebuia să se finalizeze în ianuarie 2019, beneficiind de finanțare nerambursabilă prin Connecting Europe Facility (CEF) în valoare de 830.136 de euro. În perioada 2017-2019 în afară de hârtii aprobate și plimbate, apeluri de angajare de personal și licitații ratate, nu s-a progresat mai deloc. La peste un an jumătate de când totul trebuia să funcționeze, România este codașa statelor membre. Fiecare moment în care România nu începe testarea și implementarea acestui sistem implică o întârziere tot mai mare pentru folosirea lui la o amploare necesară românilor. Riscăm să rămânem în afară complet în acest domeniu” a mai spus Dragoș Pîslaru.

Schimbul electronic (EESSI) este inițiativă a Uniunii Europene menită să modernizeze și să faciliteze toate comunicările între instituțiile naționale și pe cele dintre țările membre în ceea ce privește transferul de drepturi sociale (ajutorul de șomaj, alocații familiale, asigurările medicale sau drepturile de pensii) și să reducă radical timpii de așteptare.

După amânări succesive, sistemul a fost deschis pentru toate statele UE și cele din Spațiul Unic European și EFTA, implicând în total 32 de țări și trebuia să fie implementat până cel târziu în 2019.

Cu toate acestea, România este singura țară care nu a început nici măcar testarea sistemului informatic interconectat, deși cetățenii români ar beneficia cel mai mult de această facilitate.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a lansat Biroul Virtual Disaspora, prima platforma online dedicată exclusiv luptei pentru respectarea drepturilor comunității românești din Europa

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) a lansat Biroul Virtual Disaspora, prima platforma online dedicată exclusiv luptei pentru respectarea drepturilor comunității românești din Europa.


„Concret, Biroul Virtual Diaspora este un punct de legătură al tuturor românilor din afara granițelor cu Parlamentul European, cu grupul Renew Europe și partidele din acest grup, care au reprezentanți aleși în aproape toate regiunile cu numere semnificative de români.”

Dragoș Pîslaru, membru Renew Europe


Prin căsuța de email reneweurope.diaspora@europarl.europa.eu sau prin completarea formularului: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfhjkok6qPL4P3B41kxbpsakj7Ey_skiHC7Ve4pItvD0ZhTYA/viewform, orice cetățean român din diaspora poate semnala abuzuri ale legislației muncii și cere ajutorul.

De asemenea, săptămâna aceasta echipa Biroul Virtual Diaspora a primit solicitări din partea unor cetățeni români din Italia și Olanda. Primul caz este legat de o concediere abuzivă, pe perioada concediului medical solicitat de angajat, iar cel de-al doilea vizează nerespectarea condițiilor detașării de către agenția de recrutare a forței de muncă.

„În ambele situații i-am îndrumat pe cetățenii români către autoritățile competente și i-am conectat cu organizațiile din societate civilă sau cabinetele de avocatura care oferă consiliere juridică specializată și gratuită în dreptul muncii din statele respective și vom continua să monitorizăm subiectele, pentru a genera propuneri atât la nivel național dar și european!”, a mai transmis Dragoș Pîslaru în mesajul postat pe pagina de Facebook.

Amintim că legislativul european a solicitat Comisiei Europene și statelor membre la mijlocul lunii iunie, printr-o rezoluție coordonată de eurodeputatul Dragoș Pîslaru, luarea de măsuri urgente pentru a proteja sănătatea, siguranța și condițiile de lucru echitabile pentru lucrătorii transfrontalieri și sezonieri în contextul COVID-19. 

Prin documentul adoptat cu o majoritate covârșitoare, 593 voturi pentru, 34 împotrivă și 38 abțineri, Parlamentul European a îndemnat Comisia Europeană să evalueze situația generală a ocupării forței de muncă și condițiile de sănătate și de siguranță ale lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri, inclusiv rolul agențiilor de muncă temporară, al agențiilor de recrutare, al altor intermediari și al subcontractanților, pentru a identifica lacunele de protecție și eventuala necesitate de a revizui cadrul legislativ existent.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, despre deficitul bugetar la șase luni: Nu trebuie să ratăm folosirea banilor europeni pentru a reechilibra bugetul

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

România nu trebuie să rateze folosirea banilor europeni pentru a reechilibra bugetul și pentru a derula reformele majore necesare, a afirmat marți eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe), după ce Ministerul Finanțelor Publice a informat că deficitul bugetar în primele șase luni ale anului a ajuns la 4,17% din PIB.

“Prognoza Comisiei Europene din luna mai sugera un deficit de 9.25% din PIB pentru România pe anul 2020. La doar jumătatea anului, rezultatul anunțat de Ministerul Finanțelor pare să fie în linie cu această prognoză, confirmând un dezechilibru sever datorat administrării iresponsabile de către PSD-ALDE a finanțelor țării in perioada 2017-2019, dublată de efectele economice ale crizei COVID-19”, a scris Pîslaru, pe Facebook.

Dragoș Pîslaru a fost desemnat recent cel mai influent membru al Parlamentului European în domeniul politicii economice a UE, el fiind membru al Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European și co-raportor al PE pentru Facilitatea și Redresare și Reziliență, nucleul de 672,5 miliarde de euro din cadrul fondului de redresare europeană de 750 de miliarde de euro.

În opinia sa, România are nevoie de un plan pe termen mediu și lung, cu o ancoră clară în aderarea la zona euro.

“Trei lucruri sunt evidente acum: 1. Nu avem loc de experimente populiste pe buget; 2. Valul 2 al crizei medicale riscă să ne adâncească deficitul, așa că ar trebui o administrare mult mai fermă, clară și predictibilă a crizei; 3. Nu trebuie să ratăm folosirea banilor europeni pentru a reechilibra bugetul și pentru a derula reformele majore necesare pentru reluarea creșterii economice reale: educație, sănătate, administrație, politica industrială, domeniul social”, a mai spus Dragoș Pîslaru.

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 mld lei (4,17% din PIB). Mai mult de jumătate din deficit, respectiv 23,04 mld lei (2,13% din PIB), este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

VoteWatch Europe: Dragoș Pîslaru, desemnat cel mai influent membru al Parlamentului European în domeniul politicii economice a UE

Published

on

© VoteWatch Europe

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) a fost desemnat cel mai influent membru al Parlamentului European în domeniul politicilor economice, conform unui index realizat de think tank-ul european VoteWatch Europe.

Conform index-ului publicat pe pagina VoteWatch Europe, Pîslaru a obținut punctajul maxim (100 de puncte), fiind urmat de Markus Ferber (PPE – 96,9 puncte), Irene Tinagli (S&D – 95,9 puncte), Johan Van Overtveldt (ECR – 80,4 puncte) și Jonas Fernandez (S&D – 80,4 puncte).

© VoteWatch Europe

“Cel mai influent europarlamentar privind politica economică a UE este Dragoș Pîslaru, un nou eurodeputat din cadrul unui partid înființat recent (PLUS, Renew Europe). Înaintea alegerii sale ca membru al Parlamentului European, el a fost ministru al muncii în România (2016-2017) în cadrul guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloș”, notează VoteWatch Europe.

Think tank-ul menționează că Dragoș Pîslaru a obținut cel mai mare punctaj datorită implicării sale legislative în cele mai importante dosare economice din ultimele luni, precum programul de sprijin al reformelor pentru perioada 2021-2027 și raportul privind instrumentul bugetar de competitivitate și convergență de la nivelul zonei euro.

De asemenea, Pîslaru este coordonatorul grupului Renew Europe în cadrul Comisiei pentru ocuperea forței de muncă și afaceri sociale și este vicepreședinte al Intergrupului pentru sindicate.

De altfel, Dragoș Pîslaru a fost desemnat recent co-raportor al Parlamentului European pentru Facilitate de Redresare și Reziliență din cadrul Next Generation EU, planul de 750 de miliarde de euro aprobat la 21 iulie de șefii de stat sau de guvern din UE. Facilitatea de Redresare și Reziliență va dispune de o alocare de 672,5 miliarde de euro, din care 360 de miliarde de euro vor fi disponibile sub formă de împrumuturi, iar 312,5 miliarde de euro sub formă de granturi.

Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) se află la primul său mandat de deputat european, după ce anterior a deținut funcția de ministru al muncii (18 aprilie 2016 până în 4 ianuarie 2017) și consilier de stat pe probleme economice în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, actualul lider al grupului Renew Europe din Parlamentul European. În Parlamentul European, Dragoș Pîslaru este membru în Comisia pentru afaceri economice și monetare, în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și în Delegația pentru relațiile cu Japonia. Totodată, europarlamentarul PLUS este coordonator al grupului Renew Europe în Comisia pentru muncă și afaceri sociale a PE. Este doctor în științe economice, antreprenor, analist și consultant economic cu experiență în domeniul reformelor structurale, dezvoltării locale și creșterii competitivității fiind manager general al companiei de consultanță strategică GEA Strategy & Consulting. Este absolvent al Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), are un Master în Științe — Relații Internaționale obținut în cadrul London School of Economics and Political Science din Marea Britanie și o diplomă de studii ”Entrepreneurship — Case Study Centered Learning” obținută în cadrul Harvard Business School (iulie 2006).

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending