Connect with us

Dragoș Tudorache

Eurodeputatul Dragoș Tudorache: Comisia Europeană trebuie să intervină dur pentru protejarea pieței unice digitale împotriva distorsionării concurenței de către giganții tehnologici

Published

on

Actul Normativ privind Piețele Digitale este oportun pentru protejarea pieței unice digitale de distorsionarea concurenței de către giganții tehnologici, a declarat eurodeputatul Dragoș Tudorache (Renew Europe), în cadrul conferinței online „Reglementarea serviciilor digitale în UE. Noile măsuri propuse prin Actul Legislativ privind Serviciile Digitale” organizată vineri, 26 februarie, de Europuls – Centrul de Expertiză Europeană și Biroul Parlamentului European în România.

„Actul normativ privind Piețele Digitale se adresează actorilor mari, platformelor și giganților tehnologici, pe care, din păcate, nu îi avem în spațiul european dacă ne uităm la cifra de miliarde pe care o capitalizează. Esențială aici este intenția Comisiei de a impune reguli care țin de zona concurențială, încercarea de a destructura practic modul vertical integrat în care aceste platforme operează la acest moment și de a desprinde o parte din serviciile care creează dependențe sau care, prin felul în care au fost dezvoltate, au creat dependențe între servicii, care au dus, la rândul lor la o distorsionare a concurenței pe piața liberă digitală și care necesită intervenția dură a Comisiei”, a declarat eurodeputatul Renew Europe. 

Dragoș Tudorache consideră că o astfel de propunere legislativă este oportună,  fiind timpul „să avem la nivel european o reglementare care să protejeze concurența pe piața unică digitală pe care vrem să o construim”.

De asemenea, acesta a precizat că platformele online foarte mari sunt vizate și de Actul legislativ privin Serviciile Digitale prin obligații de o complexitate mare, cum ar fi acele analize de sistem pe care trebuie să le facă pentru a determina dacă serviciile furnizate utilizatorilor, algoritmii pe care îi folosesc, sunt susceptibili să fie utilizați în mod fraudulos sau în mod contrar intereselor inițiale. Dacă se constată nereguli, explică Tudorache, „platformele trebuie să ia măsuri și să raporteze măsurile pe care le iau pentru a mitiga aceste riscuri sistematice”.

Totuși, eurodeputatul a atras atenția că propunerile legislative sunt destul de vagi cu privire la definirea acestor riscuri sistematice și la operaționalizarea analizelor, iar elementele menționate vor trebui clarificate în timpul negocierilor dintre Consiliu și Parlamentul European. 

Dezbaterea de astăzi se axează pe propunerea Comisiei Europene de a modifica regulile în vigoare în ceea ce privește serviciile digitale în UE și impactul asupra consumatorilor și a platformelor online.

La discuții au participat și eurodeputatul Victor Negrescu, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților (S&D); Dragoș Preda, secretar de stat, Ministerul Transporturiloe și Infrastructurii din România; Oleg Roibu, Legal and Public Policy Director, eMAG și Marcin Krasuski, Government Affairs and Public Policy Manager, Google.

Comisia a propus la mijlocul lunii decembrie o reformă ambițioasă a spațiului digital și un set cuprinzător de norme noi pentru toate tipurile de servicii digitale, printre care platformele de comunicare socială, piețele online și alte platforme online care operează în Uniunea Europeană: Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul legislativ privind piețele digitale.

Valorile europene se află în centrul ambelor propuneri, iar normele propuse vor proteja mai bine consumatorii și drepturile lor fundamentale online și vor duce la piețe digitale mai echitabile și mai deschise pentru toți. 

În temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale, se vor institui obligații juridice la nivelul UE pentru toate serviciile digitale care conectează consumatorii la bunuri, servicii sau conținut, inclusiv noi proceduri pentru eliminarea mai rapidă a conținutului ilegal, precum și o protecție cuprinzătoare a drepturilor fundamentale ale utilizatorilor online. Noul cadru va reechilibra drepturile și responsabilitățile utilizatorilor, ale platformelor intermediare și ale autorităților publice și are la bază valorile europene – printre care respectarea drepturilor omului, a libertății, a democrației, a egalității și a statului de drept. Propunerea completează Planul de acțiune pentru democrația europeană, care vizează sporirea rezilienței democrațiilor.

Actul legislativ privind piețele digitale abordează consecințele negative al anumitor comportamente ale platformelor care acționează ca niște „controlori digitali ai fluxului de informație” pe piața unică. Acestea sunt platforme care au un impact semnificativ asupra pieței interne, care servesc drept punct de acces important utilizatorilor profesionali pentru a ajunge la clienții lor și care se bucură sau se vor bucura, în mod previzibil, de o poziție solidă și durabilă. Astfel, Actul stabilește norme armonizate care definesc și interzic aceste practici neloiale ale controlorilor fluxului de informație și oferă un mecanism de asigurare a respectării normelor bazat pe investigații de piață. Același mecanism va garanta că obligațiile prevăzute în regulament sunt actualizate în permanență în contextul unei evoluții constante a realității digitale.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dragoș Tudorache

Dragoș Tudorache, președintele Comisiei pentru inteligență artificială din PE: Transformarea digitală va răsturna ordinea globală. Avem nevoie de mai mulți unicorni europeni

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Tudorache, președintele Comisiei speciale pentru inteligență artificială (AIDA), a prezidat marți o audiere privind competitivitatea Uniunii Europene în materie de digitalizare, inteligența artificială și noi tehnologii.

Transformarea digitală va răsturna ordinea globală; țările care vor reuși să rămână competitive în domeniul digital vor fi noile „superputeri” ale erei digitale. Pentru a-și atinge ambițiile geopolitice, Uniunea Europeană trebuie să devină competitivă la nivel global în domeniul digital și al noilor tehnologii“, a scris Tudorache, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, Uniunea Europeană trebuie să susțină start-up-urile și inovația pentru a avea “din ce în ce mai mulți unicorni europeni care să devină apoi giganți europeni care pot să concureze cu succes pe scena globală”.

“Avem nevoie nu doar de reglementare uniformă și de o piață unică europeană, ci și de inițiative europene ambițioase care privesc dincolo de status quo și de posibilitățile curente”, a mai adăugat președintele AIDA.

Amintim că miniștrii de resort privind domeniul digital din cele 27 de state membre ale UE au semnat săptămâna trecută, în cadrul Zilei Digitale 2021 care a avut loc online, trei declarații prin care se angajează să își pună în comun eforturile și resursele pentru a promova conectivitatea internațională, a stimula introducerea tehnologiilor digitale curate și a îmbunătăți mediul de reglementare pentru întreprinderile nou-înființate și cele în curs de extindere.

Aceste angajamente concrete vor contribui la accelerarea transformării verzi și digitale a Europei și la concretizarea viziunii și a obiectivelor deceniului digital al Europei.

Continue Reading

Dragoș Tudorache

Dragoș Tudorache, șeful Comisiei speciale pentru inteligență artificială din PE: Parteneriatul transatlantic UE-SUA, piatra de temelie pentru a trasa regulile viitorului în era digitală

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Parteneriatul transatlantic și coordonarea UE-SUA în instituțiile multilaterale sunt o piatră de temelie pentru a trasa regulile viitorului în era digitală conform valorilor noastre comune, a afirmat luni eurodeputatul Dragoș Tudorache (USR PLUS, Renew Europe), președinte al Comisiei speciale pentru inteligență artificială din Parlamentul European (AIDA).

Tudorache a organizat luni, împreună cu Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European (AFET), o audiere AIDA despre dimensiunea de politică externă și diplomație a Inteligenței Artificiale.

Parteneriatul transatlantic și coordonarea UE-SUA în instituțiile multilaterale sunt o piatră de temelie pentru a trasa regulile viitorului în era digitală conform valorilor noastre comune, cu respect pentru libertatea individuală, drepturile omului, democrație și domnia legii“, a afirmat el.

Potrivit lui Dragoș Tudorache, aceste valori trebuie să guverneze tranziția digitală, ca o alternativă directă la modelul totalitar promovat de China și ca o soluție la modul în care Rusia folosește noile tehnologii pentru a destabiliza funcționarea țărilor democratice.

“Cooperarea în domeniul digital cu SUA și cu alte țări, precum Marea Britanie, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, este cheia succesului pentru ambiția UE de a deveni un actor geopolitic și de a-și menține competitivitatea la nivel global”, a completat eurodeputatul român.

Tudorache a arătat că discuțiile purtate luni reprezintă doar începutul. “Îmi propun să contribui în mod direct la consolidarea relației transatlantice în domeniul digital și la promovarea valorilor europene în instituțiile multilaterale în care se decid regulile viitorului“, a conchis el.

Importanți lideri și oficiali europeni, între care președintele Comisiei Europene, președintele Consiliului European și comisarul european pentru piață internă, au evocat în ultima lună, după instalarea administrației Biden la Washington, oportunitatea cooperarea transatlantice în domeniul digital, inclusiv prin reglementarea platformelor și prin protejarea infrastructurilor critice.

Continue Reading

Dragoș Tudorache

Diplomați europeni expulzați din Rusia. Eurodeputatul Dragoș Tudorache îi cere lui Josep Borrell să demisioneze din funcția de șef al diplomației UE după ”insulta Moscovei la adresa UE”

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Tudorache ( USR PLUS, Renew Europe) îi cere demisia Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, după ce Rusia a expulzat trei diplomați europeni din Germania, Polonia și Suedia, acuzându-i că au participat la o manifestare în favoarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, condamnat la închisoare.

”Uniunea Europeană nu are în acest moment un reprezentant în ceea ce privește afacerile externe. Nu găsesc altă explicație pentru rușinea pe care o trăim ca cetățeni ai Europei. Știm cu toții că există un Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, care ocupă și poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene. Dar dacă am fi avut un ministru de Externe al Uniunii Europene care înțelege exigențele propriei misiuni, nu cred că el s-ar fi dus la Moscova ca să asiste pasiv la expulzarea a trei diplomați europeni de către oficialii ruși, după ce i-au acuzat că ar fi participat la manifestațiile declanșate de arestarea lui Alexei Navalnîi”, și-a exprimat revolta Dragoș Tudorache într-un mesaj pe Facebook.

În acest context, eurodeputatul român consideră că ”Josep Borrell nu are altă alternativă decât să demisioneze imediat din funcția pe care o ocupă, deoarece nu reușește să se ridice la nivelul necesar îndatoririlor pe care aceasta le cere. Insulta Rusiei la adresa UE este inacceptabilă și, ce e mai grav, această insultă a fost posibilă din cauza acțiunilor lui Josep Borrell (…) E inacceptabil ca diplomatul-șef al UE să pună Uniunea într-o astfel de situație”, a mai spus Tudorache.

Acesta a criticat faptul că Josep Borrell a efectuat această vizită în pofida numeroaselor apeluri venite din partea grupurilor politice din Parlamentul European de a anula sau amâna această călătorie la Moscova.

De altfel, Dragoș Tudorache a subliniat acest aspect într-o postare care a precedat-o pe cea amintită mai sus.

”Vizita Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, este opusă poziției Parlamentului European și a mesajului pe care l-am transmis”, a spus eurodeputatul care a participat la ședința extraordinară a Comisiei pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European, al cărei membru supleant este.

”Există valori și principii care nu sunt negociabile, indiferent de context. Ceea ce întâmplă zilele acestea în Rusia nu e este acceptabil. Nu vorbim aici doar despre arestarea liderului opoziției, Alexei Navalni, ci despre arestarea atâtor protestatari cărora le este încălcat dreptul la exprimarea opiniei, libertatea și demnitatea umană. Aceste acțiuni ale guvernului rus sunt încălcări severe ale drepturilor fundamentale ale omului. Poliția caută activiști, ziariști în casele lor, indiferent dacă aceștia au participat sau nu la proteste. Este absolut inacceptabil și fără precedent ca în zilele noastre să mai existe intimidare politică. 11.000 de oameni sunt torturați, închiși și privați de demnitate. Aceste acte încalcă nu doar legi universale, ci atât de multe legi ale organizațiilor internaționale din care Rusia face parte”, a subliniat Tudorache.

Eurodeputatul român consideră că ”Uniunea Europeană trebuie să acționeze unitar, decisiv și repede” în acest context.

”Ca un promotor al democrației, Uniunea Europeană nu poate sta pasivă, spectatoare în fața acestor violențe revoltătoare. Prin mesaje contradictorii, mesaje fără acțiuni și sancțiuni, Uniunea Europeană pierde credibilitatea și pârghiile necesare în negocieri. Vizita Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, este opusă poziției Parlamentului European și a mesajului pe care l-am transmis. Sper să lămurim această discrepanță în audierea care va urma după întoarcerea acestuia în Bruxelles”, a mai precizat europarlamentarul.

De altfel, acest lucru a fost cerut și de liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș.

”Evenimentele de astăzi sunt o palmă pe obrazul Europei şi trebuie să servească drept lecție că în negocierile cu rușii nu ne putem impune decât dacă suntem uniţi în apărarea valorilor pe baza cărora este fondată Uniunea Europeană: respectul pentru demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi drepturile omului. Avem instrumentele cu care să apărăm drepturile omului, acum trebuie să le şi folosim”, a continuat liderul Renew Europe.

Dacian Cioloș a spus că Josep Borrell trebuie să vină să îşi justifice acțiunile în faţa plenului Parlamentului European.

Moscova a declarat vineri persona non grata diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia acuzaţi de participarea la o manifestaţie în favoarea opozantului Aleksei Navalnîi, condamnat la închisoare, gest condamnat de Occident.

Aceşti diplomaţi sunt acuzaţi că au participat la aceste adunări ”ilegale pe 23 ianuarie” la Sankt-Petersburg şi Moscova, a indicat Ministerul rus de Externe, considerând ”astfel de acţiuni inacceptabile şi incompatibile cu statutul lor diplomatic”.

Josep Borrell a sosit joi pentru o vizită de două zile la Moscova, până pe 6 februarie, pentru a cere eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi şi pentru a analiza posibilitatea unei normalizării a relaţiilor dintre UE şi Rusia.

Navalnîi a compărut din nou vineri în faţa unui tribunal rus pentru acuzaţii de defăimare, în pofida apelurilor din partea puterilor occidentale la eliberarea opozantului încarcerat într-un alt dosar, în timp ce şeful diplomaţiei europene se afla la Moscova.

Navalnîi a fost condamnat săptămâna aceasta la trei ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea condiţiilor de eliberare în urma unei condamnări cu suspendare la trei ani şi jumătate de închisoare în 2014 în cazul unei delapidări de la o firmă afiliată companiei ”Yves Rocher”, un dosar despre care el spune că a fost orchestrat de autorităţi.

Mai multe ţări occidentale au denunţat această condamnare şi au cerut eliberarea opozantului rus, victima unei tentative de otrăviri cu agent neurotoxic de tip Noviciok cu caracter militar în luna august.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

Dacian Cioloș4 hours ago

Dacian Cioloș, mesaj pentru Vladimir Putin: Lumea privește. Aveți obligația morală și umanitară să îi acordați asistență medicală lui Aleksei Navalnîi

SUA5 hours ago

UE solicită Rusiei să-i acorde lui Aleksei Navalnîi acces la îngrijiri medicale. SUA avertizează că “vor exista consecințe dacă Navalnîi moare”

CONSILIUL UE7 hours ago

Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea miniștrilor de externe din UE: România este preocupată pentru desfășurarea de trupe militare ale Rusiei în Marea Neagră

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Papa Francisc, îngrijorat de intensificarea activităților militare din Ucraina: “Sper că putem evita o amplificare a tensiunii”

S&D8 hours ago

Social-democrații din Parlamentul European au lansat platforma #Progressives4Europe pentru participarea cetățenilor la Conferința privind viitorul Europei

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Liderii europeni care s-au vaccinat cu AstraZeneca: De la președintele și cancelarul Germaniei la prim-miniștrii Marii Britanii, Franței și Italiei

MAREA BRITANIE10 hours ago

Regatul Unit trimite două nave de luptă în Marea Neagră și are pregătite avioane de luptă F-35 pe fondul mișcărilor masive de trupe ale Rusiei

CHINA13 hours ago

Declarație comună SUA-China la Shanghai: Cei doi concurenți sistemici se angajează să coopereze în dosarul crucial al schimbărilor climatice

NATO13 hours ago

Ministrul german al apărării: Rusia generează o “amenințare imediată” pentru securitatea Europei. Moscova se definește drept un ”contrapunct iliberal și antidemocratic faţă de Occident”

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Emmanuel Macron pledează pentru “linii roșii clare cu Rusia” din partea Occidentului: După un comportament inacceptabil, trebuie să sancţionăm

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Ratificarea acordului comercial între UE și Regatul Unit de către Parlamentul European, tot mai aproape. Comisiile AFET și INTA din PE recomandă aprobarea acestui tratat

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending