Actul Normativ privind Piețele Digitale este oportun pentru protejarea pieței unice digitale de distorsionarea concurenței de către giganții tehnologici, a declarat eurodeputatul Dragoș Tudorache (Renew Europe), în cadrul conferinței online „Reglementarea serviciilor digitale în UE. Noile măsuri propuse prin Actul Legislativ privind Serviciile Digitale” organizată vineri, 26 februarie, de Europuls – Centrul de Expertiză Europeană și Biroul Parlamentului European în România.
„Actul normativ privind Piețele Digitale se adresează actorilor mari, platformelor și giganților tehnologici, pe care, din păcate, nu îi avem în spațiul european dacă ne uităm la cifra de miliarde pe care o capitalizează. Esențială aici este intenția Comisiei de a impune reguli care țin de zona concurențială, încercarea de a destructura practic modul vertical integrat în care aceste platforme operează la acest moment și de a desprinde o parte din serviciile care creează dependențe sau care, prin felul în care au fost dezvoltate, au creat dependențe între servicii, care au dus, la rândul lor la o distorsionare a concurenței pe piața liberă digitală și care necesită intervenția dură a Comisiei”, a declarat eurodeputatul Renew Europe.
Dragoș Tudorache consideră că o astfel de propunere legislativă este oportună, fiind timpul „să avem la nivel european o reglementare care să protejeze concurența pe piața unică digitală pe care vrem să o construim”.
De asemenea, acesta a precizat că platformele online foarte mari sunt vizate și de Actul legislativ privin Serviciile Digitale prin obligații de o complexitate mare, cum ar fi acele analize de sistem pe care trebuie să le facă pentru a determina dacă serviciile furnizate utilizatorilor, algoritmii pe care îi folosesc, sunt susceptibili să fie utilizați în mod fraudulos sau în mod contrar intereselor inițiale. Dacă se constată nereguli, explică Tudorache, „platformele trebuie să ia măsuri și să raporteze măsurile pe care le iau pentru a mitiga aceste riscuri sistematice”.
Totuși, eurodeputatul a atras atenția că propunerile legislative sunt destul de vagi cu privire la definirea acestor riscuri sistematice și la operaționalizarea analizelor, iar elementele menționate vor trebui clarificate în timpul negocierilor dintre Consiliu și Parlamentul European.
Dezbaterea de astăzi se axează pe propunerea Comisiei Europene de a modifica regulile în vigoare în ceea ce privește serviciile digitale în UE și impactul asupra consumatorilor și a platformelor online.
La discuții au participat și eurodeputatul Victor Negrescu, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților (S&D); Dragoș Preda, secretar de stat, Ministerul Transporturiloe și Infrastructurii din România; Oleg Roibu, Legal and Public Policy Director, eMAG și Marcin Krasuski, Government Affairs and Public Policy Manager, Google.
Comisia a propus la mijlocul lunii decembrie o reformă ambițioasă a spațiului digital și un set cuprinzător de norme noi pentru toate tipurile de servicii digitale, printre care platformele de comunicare socială, piețele online și alte platforme online care operează în Uniunea Europeană: Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul legislativ privind piețele digitale.
Valorile europene se află în centrul ambelor propuneri, iar normele propuse vor proteja mai bine consumatorii și drepturile lor fundamentale online și vor duce la piețe digitale mai echitabile și mai deschise pentru toți.
În temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale, se vor institui obligații juridice la nivelul UE pentru toate serviciile digitale care conectează consumatorii la bunuri, servicii sau conținut, inclusiv noi proceduri pentru eliminarea mai rapidă a conținutului ilegal, precum și o protecție cuprinzătoare a drepturilor fundamentale ale utilizatorilor online. Noul cadru va reechilibra drepturile și responsabilitățile utilizatorilor, ale platformelor intermediare și ale autorităților publice și are la bază valorile europene – printre care respectarea drepturilor omului, a libertății, a democrației, a egalității și a statului de drept. Propunerea completează Planul de acțiune pentru democrația europeană, care vizează sporirea rezilienței democrațiilor.
Actul legislativ privind piețele digitale abordează consecințele negative al anumitor comportamente ale platformelor care acționează ca niște „controlori digitali ai fluxului de informație” pe piața unică. Acestea sunt platforme care au un impact semnificativ asupra pieței interne, care servesc drept punct de acces important utilizatorilor profesionali pentru a ajunge la clienții lor și care se bucură sau se vor bucura, în mod previzibil, de o poziție solidă și durabilă. Astfel, Actul stabilește norme armonizate care definesc și interzic aceste practici neloiale ale controlorilor fluxului de informație și oferă un mecanism de asigurare a respectării normelor bazat pe investigații de piață. Același mecanism va garanta că obligațiile prevăzute în regulament sunt actualizate în permanență în contextul unei evoluții constante a realității digitale.