Connect with us

Dragoș Tudorache

Eurodeputatul Dragoș Tudorache: Comisia Europeană trebuie să intervină dur pentru protejarea pieței unice digitale împotriva distorsionării concurenței de către giganții tehnologici

Published

on

Actul Normativ privind Piețele Digitale este oportun pentru protejarea pieței unice digitale de distorsionarea concurenței de către giganții tehnologici, a declarat eurodeputatul Dragoș Tudorache (Renew Europe), în cadrul conferinței online „Reglementarea serviciilor digitale în UE. Noile măsuri propuse prin Actul Legislativ privind Serviciile Digitale” organizată vineri, 26 februarie, de Europuls – Centrul de Expertiză Europeană și Biroul Parlamentului European în România.

„Actul normativ privind Piețele Digitale se adresează actorilor mari, platformelor și giganților tehnologici, pe care, din păcate, nu îi avem în spațiul european dacă ne uităm la cifra de miliarde pe care o capitalizează. Esențială aici este intenția Comisiei de a impune reguli care țin de zona concurențială, încercarea de a destructura practic modul vertical integrat în care aceste platforme operează la acest moment și de a desprinde o parte din serviciile care creează dependențe sau care, prin felul în care au fost dezvoltate, au creat dependențe între servicii, care au dus, la rândul lor la o distorsionare a concurenței pe piața liberă digitală și care necesită intervenția dură a Comisiei”, a declarat eurodeputatul Renew Europe. 

Dragoș Tudorache consideră că o astfel de propunere legislativă este oportună,  fiind timpul „să avem la nivel european o reglementare care să protejeze concurența pe piața unică digitală pe care vrem să o construim”.

De asemenea, acesta a precizat că platformele online foarte mari sunt vizate și de Actul legislativ privin Serviciile Digitale prin obligații de o complexitate mare, cum ar fi acele analize de sistem pe care trebuie să le facă pentru a determina dacă serviciile furnizate utilizatorilor, algoritmii pe care îi folosesc, sunt susceptibili să fie utilizați în mod fraudulos sau în mod contrar intereselor inițiale. Dacă se constată nereguli, explică Tudorache, „platformele trebuie să ia măsuri și să raporteze măsurile pe care le iau pentru a mitiga aceste riscuri sistematice”.

Totuși, eurodeputatul a atras atenția că propunerile legislative sunt destul de vagi cu privire la definirea acestor riscuri sistematice și la operaționalizarea analizelor, iar elementele menționate vor trebui clarificate în timpul negocierilor dintre Consiliu și Parlamentul European. 

Dezbaterea de astăzi se axează pe propunerea Comisiei Europene de a modifica regulile în vigoare în ceea ce privește serviciile digitale în UE și impactul asupra consumatorilor și a platformelor online.

La discuții au participat și eurodeputatul Victor Negrescu, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților (S&D); Dragoș Preda, secretar de stat, Ministerul Transporturiloe și Infrastructurii din România; Oleg Roibu, Legal and Public Policy Director, eMAG și Marcin Krasuski, Government Affairs and Public Policy Manager, Google.

Comisia a propus la mijlocul lunii decembrie o reformă ambițioasă a spațiului digital și un set cuprinzător de norme noi pentru toate tipurile de servicii digitale, printre care platformele de comunicare socială, piețele online și alte platforme online care operează în Uniunea Europeană: Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul legislativ privind piețele digitale.

Valorile europene se află în centrul ambelor propuneri, iar normele propuse vor proteja mai bine consumatorii și drepturile lor fundamentale online și vor duce la piețe digitale mai echitabile și mai deschise pentru toți. 

În temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale, se vor institui obligații juridice la nivelul UE pentru toate serviciile digitale care conectează consumatorii la bunuri, servicii sau conținut, inclusiv noi proceduri pentru eliminarea mai rapidă a conținutului ilegal, precum și o protecție cuprinzătoare a drepturilor fundamentale ale utilizatorilor online. Noul cadru va reechilibra drepturile și responsabilitățile utilizatorilor, ale platformelor intermediare și ale autorităților publice și are la bază valorile europene – printre care respectarea drepturilor omului, a libertății, a democrației, a egalității și a statului de drept. Propunerea completează Planul de acțiune pentru democrația europeană, care vizează sporirea rezilienței democrațiilor.

Actul legislativ privind piețele digitale abordează consecințele negative al anumitor comportamente ale platformelor care acționează ca niște „controlori digitali ai fluxului de informație” pe piața unică. Acestea sunt platforme care au un impact semnificativ asupra pieței interne, care servesc drept punct de acces important utilizatorilor profesionali pentru a ajunge la clienții lor și care se bucură sau se vor bucura, în mod previzibil, de o poziție solidă și durabilă. Astfel, Actul stabilește norme armonizate care definesc și interzic aceste practici neloiale ale controlorilor fluxului de informație și oferă un mecanism de asigurare a respectării normelor bazat pe investigații de piață. Același mecanism va garanta că obligațiile prevăzute în regulament sunt actualizate în permanență în contextul unei evoluții constante a realității digitale.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Alin Mituța

Europarlamentarii USR cer Comisiei Europene activarea unui plan de urgență pentru aprovizionarea cu gaz în UE în cazul escaladării conflictului Rusia – Ucraina

Published

on

© USR

Delegația USR în Parlamentul European a trimis președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare prin care cere activarea unui plan de urgență UE cu măsuri coordonate de prevenire și răspuns în cazul unei escaladări a conflictului la granița ruso-ucraineană care poate duce la întreruperea aprovizionării cu gaze în întreaga Uniune, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Suntem profund îngrijorați de gradul ridicat de instabilitate actual al pieței europene de gaze și de dependența ridicată de aprovizionarea cu gaze rusești. UE se confruntă cu o creștere fără precedent, de peste 170% de la începutul anului, a prețului la gaze. Nivelul rezervelor este sub minimul istoric pentru această dată, iar capacitatea de stocare este distribuită inegal în UE, lăsând țările din Europa de Est și de Sud-Est mai vulnerabile la potențialele întreruperi ale fluxului de gaz. Cu aproape 40% din importurile de gaze provenind din Rusia, autonomia noastră strategică europeană este amenințată, iar întreruperile recurente ale fluxurilor de gaze, inclusiv cea mai recentă din Rusia către Europa de Vest, prin conducta Yamal-Europa, ridică semnale de alarmă îngrijorătoare”, a declarat Dacian Cioloș, europarlamentar USR.

În scrisoarea comună transmisă Comisiei, delegația celor opt eurodeputați USR explică faptul că sprijină Comisia Europeană în eforturile sale de a identifica surse suplimentare de furnizori de gaze și îndeamnă oficialii UE să continue să lucreze la dezvoltarea unei rețele diversificate și pe deplin funcționale de furnizori de gaze, pentru a reduce dependența europeană de importurile rusești de energie și pentru a asigura autonomia strategică a Uniunii.

De asemenea, delegația USR în Parlamentul European cere Comisiei un răspuns clar la întrebări cu privire la măsurile luate pentru prevenirea unei întreruperi de gaz în UE și stadiul furnizării de gaz din surse alternative în cazul în care Rusia va opri distribuția. Reducerea dependenței de importurile rusești de energie va asigura autonomia strategică a UE.

Recent, președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au adoptat o declarație comună în cadrul căreia au afirmat că lucrează la un “plan de urgență” pentru aprovizionarea cu energie a Europei dacă Rusia invadează Ucraina.

“Intenționăm să lucrăm împreună, în strânsă colaborare cu statele membre ale UE, în ceea ce privește aprovizionarea cu GNL pentru securitatea aprovizionării și planificarea situațiilor de urgență”, au transmis Biden și von der Leyen.

Șefa executivului european a anunțat chiar luni că UE discută cu SUA și alți furnizori despre creșterea livrărilor de gaze, pe fondul îngrijorărilor privind aprovizionarea din Rusia.

De asemenea, constatând că Rusia, prin intermediul Gazprom, folosește livrările de gaze ca mijloc de exercitare a presiunii politice, autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană au decis să examineze livrările de energie ale acestei companii.

Continue Reading

Dragoș Tudorache

Eurodeputatul Dragoș Tudorache a fost numit raportor al Parlamentului European pentru Legea privind Inteligența Artificială

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul Dragoș Tudorache (USR, Renew Europe) a fost numit raportor al Parlamentului European pentru Legea privind Inteligența Artificială (AI Act), din partea Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.

“Legea privind Inteligența Artificială este unul dintre cele mai importante dosare ale acestui mandat, nu doar datorită impactului pe care îl va avea asupra economiei europene și internaționale, ci și pentru că stabilește primele reguli pentru un spațiu încă nereglementat la nivel global, ce ține de tehnologiile viitorului”, a declarat Dragoș Tudorache.

 

Potrivit acestuia, cele două comisii responsabile de dosar, LIBE (Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne) și IMCO (Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor), vor avea responsabilitatea uriașă de a cadra dezvoltarea inteligenței artificiale în UE.

“Pe de o parte, să devenim mai competitivi pe plan global în ceea ce privește noile tehnologii și, pe de altă parte, să ne asigurăm că drepturile cetățenilor europeni sunt protejate cu ajutorul tehnologiei și că nu transpunem în spațiul digital prejudecăți și discriminări istorice”, a mai adăugat eurodeputatul.

Comisia Europeană a propus în aprilie 2021 noi norme și măsuri menite să transforme Europa în polul mondial al unei inteligenței artificiale (IA) de încredere. Îmbinarea primului cadru juridic privind IA cu un nou plan coordonat cu statele membre va garanta siguranța și drepturile fundamentale ale cetățenilor și ale întreprinderilor, consolidând totodată adoptarea IA, precum și investițiile și inovarea în domeniul IA în întreaga UE. Această abordare va fi completată de noile reglementări privind echipamentele tehnice, care, prin adaptarea normelor de siguranță, urmăresc să sporească încrederea utilizatorilor în noua generație versatilă de produse.

Potrivit executivului UE, datorită noului Regulament privind IA, europenii vor putea avea încredere în oportunitățile pe care le oferă IA. Normele proporționale și flexibile vor aborda riscurile specifice pe care le prezintă sistemele de IA și vor stabili cele mai înalte standarde pe plan mondial. 

Dragoș Tudorache este membru al Parlamentului European din iulie 2019. El a candidat la alegerile din 26 mai 2019 pe listele Alianței USR-PLUS, ocupând poziția a cincea pe listă. În legislativul european, el activează ca membru cu drepturi depline în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne ( LIBE), Delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo (DSEE) și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite (D-US). 

În septembrie 2020, Tudorache a fost ales președintele Comisiei speciale a Parlamentului European privind inteligența artificială în era digitală (AIDA). Totodată, eurodeputatul român este raportorul Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova.

În octombrie 2021, ca urmare a retragerii lui Dacian Cioloș din funcția de lider al grupului Renew Europe, Dragoș Tudorache a fost ales vicepreșdinte al celui treilea grup politic ca mărime din Parlamentul European.

Continue Reading

Dragoș Tudorache

Eurodeputatul Dragoș Tudorache a fost ales vicepreședinte al grupului Renew Europe din Parlamentul European

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul USR Dragoș Tudorache a fost ales miercuri seară vicepreședinte al grupului Renew Europe, a treia cea mai influentă forță politică din Parlamentul European, declarându-se “onorat” de mandatul încredințat.

Tudorache a fost ales vicepreședinte în contextul în care Renew Europe și-a ales noua conducere după retragerea lui Dacian Cioloș din funcția de președinte al grupului, funcție care a fost preluată de eurodeputatul francez Stéphane Séjourné, un influent colaborator al președintelui Emmanuel Macron.

Dragoș Tudorache a subliniat că alegerea sa în funcția de vicepreședinte “este o dovadă suplimentară a importanței delegației USR PLUS în cadrul grupului nostru european și o recunoaștere a muncii noastre comune depusă în ultimii doi ani”.

USR este una dintre cele mai mari delegații naționale din cadrul Renew Europe.

“Personal, sunt conștient de responsabilitatea noastră politică de a echilibra spectrul politic european și de a construi în continuare o viziune pro europeană. Misiunea încredințată de alegătorii care mi-au acordat acest mandat în 2019 rămâne fundamentală în efortul nostru de a demonstra că politica poate fi centrată pe principii, valori, și rezultate concrete pentru cetățeni”, a mai punctat Tudorache.

Au mai fost aleși vicepreședinți Renew Europe: Iskra Mihaylova din Bulgaria, Katalin Cseh din Ungaria, Luis Garicano din Spania, Frederique Ries din Belgia, Morten Løkkegaard din Danemarca și Nicola Danti din Italia și Malik Azmani, din Olanda.

Dragoș Tudorache este membru al Parlamentului European din iulie 2019. El a candidat la alegerile din 26 mai 2019 pe listele Alianței USR-PLUS, ocupând poziția a cincea pe listă. În legislativul european, el activează ca membru cu drepturi depline în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne ( LIBE), Delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo (DSEE) și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite (D-US). 

În septembrie 2020, Tudorache a fost ales președintele Comisiei speciale a Parlamentului European privind inteligența artificială în era digitală (AIDA). Totodată, eurodeputatul român este raportorul Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII12 minutes ago

Oficialii BEI subliniază importanța asistenței financiare rambursabile de 4 miliarde de euro acordate României pentru implementarea eficientă a proiectelor strategice

MAREA BRITANIE12 hours ago

Ilie Bolojan participă sâmbătă la videoconferinţa convocată de premierul britanic Keir Starmer după discuțiile SUA – Ucraina de la Jeddah

G712 hours ago

Canada: Mark Carney a preluat mandatul de premier de la Justin Trudeau cu mesajul că țara “nu va face parte niciodată din SUA”

CONSILIUL EUROPEAN14 hours ago

Antonio Costa îi convoacă pe liderii UE la summitul Consiliului European axat pe competitivitate, apărare și Ucraina. Va avea loc o primă dezbatere privind viitorul buget pe termen lung

NATO15 hours ago

Secretarul general NATO deschide ușa normalizării “pas cu pas” a relațiilor cu Rusia după încheierea războiului: Să nu fim naivi cu privire la ruși, dar Rusia este acolo, nu va dispărea

U.E.17 hours ago

“Germania s-a întors!”, exclamă Merz după acordul istoric privind creșterea datoriei pentru a finanța înarmarea: “Germania își aduce marea contribuție la apărarea libertății și păcii în Europa”

RUSIA17 hours ago

Trump anunță că SUA au avut “discuții foarte bune și productive” cu Putin: Este o șansă foarte bună ca acest război să se încheie

U.E.18 hours ago

UE salută finalizarea negocierilor pentru Tratatul de Pace dintre Armenia și Azerbaidjan

ROMÂNIA18 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

CONSILIUL EUROPEAN18 hours ago

Bolojan se va consulta cu Guvernul înainte de summitul Consiliului European: Vor fi două categorii de fonduri pentru apărare, unele gestionate la nivel național și altele integrat european

ROMÂNIA18 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ4 days ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO1 week ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Când românii mai aud vreun mistic care le spune că nu avem nevoie de banii europeni, să se gândească cum ar fi arătat astăzi România fără această sursă importantă de finanțare

Trending