Connect with us

GENERAL

Eurodeputatul Emilian Pavel (PSD, S&D), nemulțumit de amenințarea din partea Franței cu condiționarea alocării de bani la bugetul UE de rezultatul alegerilor și de existenței unui anumit tip de Europa

Published

on

Europarlamentarul PSD, S&D Emilian Pavel este contrariat de mesajele președintelui Franței și ale miniștrilor săi care doresc să condiționeze alocarea de bani la bugetul UE de rezultatul alegerilor și de faptul că Franța este dispusă să dea bani doar pentru un anumit tip de Europa, criticând tocmai populismul de care acuză Italia.

Foto: European Parliament

Potrivit unui comunicat de presă remis Calea Europeană, Emilian Pavel face referire la faptul că Franța contribuie la bugetul UE, dar și profită de pe urma acestor fonduri europene la fel de mult cum o fac România sau alte state criticate.

Redăm integral mesajul europarlamentarului român:

Adevărul din spatele spuselor recente ale ministrului francez de externe, citat și de presa din România, este că domnul Macron se pregătește de alegeri. Alegerile europene din Mai 2019, prin care speră să își tragă partidul și în Parlamentul European. Nici de stânga, nici de dreapta, domnul Macron se visează un fel de arbitru al Europei, un Napoleon al mileniului trei probabil, care își va vinde parlamentarii europeni grupului politic ce va părea că îl ridică cel mai sus pe piedestalul după care tânjește

Într-un discurs susținut în această săptămână, cu ocazia conferinței anuale a ambasadorilor francezi, ministrul de externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, le vorbea celor prezenți despre forțele centrifuge care afectează o Uniune Europeană de altfel puternică – în cuvintele ministrului. Printre acestea, domnul ministru a enumerat desigur, Marea Britanie și Brexit, Italia – identificată și de președintele Macron, și țările din Europa Centrală și de Est. Prin urmare, și România. La capitolul parteneri esențiali, șeful diplomației franceze a menționat o singură țară, Germania.

Dincolo de aceste câteva remarci lipsite de surprize, ceea ce a atras și atenția presei românești este faptul că Jean-Ives Le Drian a spus, printre altele, faptul că cetățenii altor țări pot, desigur, să își aleagă liderii pe care și-i doresc, dar că Franța nu este pregătită să contribuie financiar decât pentru un anumit tip de Europa. La fel, dacă suntem atenți, ca și Italia – țară criticată mereu în ultimele luni de elitele franceze, tocmai pentru această abordare.

S-a scris mult despre fondurile europene, despre importanța lor – evidentă pentru noi toți, în dezvoltarea tuturor Statelor Membre și, desigur, cu atât mai mult, a celor din Europa Centrală și de Est. Însă, la fel ca și ministrul francez al afacerilor externe, o bună parte a celor ce folosesc acest tip de discurs, uită că fondurile europene sunt doar o parte a medaliei.

Pe scurt, țările mai mici, sau în curs de dezvoltare precum, de exemplu, Polonia sau România, au beneficiat sau beneficiază de ele, și este un lucru bun, dar aceste fonduri nu reprezintă pomeni, nu reprezintă milă și în niciun caz nu reprezintă mai mult pentru noi decât pentru Franța, care își susține printre altele agricultura neperformantă de decenii, cu ajutorul lor!

În al doilea rând, Franța domnului Le Drian nu ne plătește pe noi, cei din Europa de Est. Franța contribuie, dacă va mai vrea, la bugetul Uniunii Europene, din care cel puțin teoretic facem parte cu toții în mod egal. Iar acele fonduri, din coșul comun, sunt destinate tuturor țărilor. Este o chestiune de principiu care nu poate fi ignorată.

Mai mult, domnul ministru, care condiționează contribuția Franței de un anumit fel de comportament al altor State Membre UE, uită faptul că firmele franceze beneficiază și ele nu doar de fondurile europene disponibile în țările în care fac afaceri dar, în același timp, profită copios de costul scăzut al forței de muncă din țări precum România, realizând profituri colosale! Profituri care se repatriază în Franța.

Până la urmă, ce reproșez eu acestui tip de discurs este omiterea unor fapte esențiale – pentru a susține doar o anumită teză și, mai mult decât orice, ipocrizia!

Partidul domnului Macron are nevoie de un scor foarte bun la alegerile europene de anul viitor și de aceea se pretează, în opinia mea, la un discurs eminamente populist, pe care îl practică în fiecare zi în timp ce, desigur, îi acuză pe alții de populism sau demagogie.

Mesajul meu către români și către presa din țara noastră este acela de a cerceta, înțelege și explica înainte de toate nu doar conținutul ci mai ales conjunctura declarațiilor ministrului francez. Motivul este acela că astfel de declarații vor deveni tot mai numeroase și tot mai acide, dar destinatarul lor este exclusiv publicul francez, votantul francez pe care partidul domnului Macron este obligat să îl ademenească da, inclusiv prin mesaje de tip Frontul Național sau Le Pen!

În realitate, la fel ca Malta, Polonia, Suedia sau România, Franța va continua să contribuie la bugetul Uniunii Europene pentru că, atunci când tragem linie, este unul dintre marii lui beneficiari.”

GENERAL

Eurostat: România, pe ultimul loc în UE la sumele alocate anual pentru prestațiile familiale

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană raportat la sumele alocate anual pentru prestaţiile familiale (alocații pentru copii, alocații de creștere a copilului, etc.), cu 104 euro pe cap de locuitor în 2017, în condiţiile în care media în UE a fost de 675 de euro şi chiar şi Bulgaria a alocat 130 de euro, arată datele publicate luni, 1 iunie, de Eurostat.

Potrivit sursei citate, 27 de state membre ale UE au cheltuit în total 301 miliarde de euro pentru prestații familiale în 2017, echivalent cu 2,3% din PIB-ul UE. Această sumă a reprezentat 8,6% din totalul cheltuit pentru prestații de protecție socială.

Ponderea cheltuielilor pentru prestațiile familiale cea mai mare în Luxemburg, cea mai mică în Olanda

Ponderea cheltuielilor cu protecția socială pentru prestațiile familiale a variat semnificativ între statele membre ale UE. Acesta a reprezentat mai mult de 15% din prestațiile sociale totale numai în Luxemburg (15,3%), urmată de Polonia (13,4%) și Estonia (13,1%). Cele mai mici acțiuni au fost înregistrate în Olanda (4,2%) și Portugalia (4,9%).

În ceea ce privește ponderea cheltuielilor pentru prestaţiile familiale în totalul prestaţiilor sociale, România (cca. 7%) se situează înaintea unor state precum Franţa, Belgia, Italia, Spania, Portugalia sau Olanda.

Cheltuielile anuale pentru prestațiile familiale pe cap locuitor au fost, de asemenea, cele mai ridicate în Luxemburg (3.100 de euro per locuitor), urmate de Danemarca (1.700 €), Suedia (1.400 €), Germania (1.300 €) și Finlanda (1.200 €). Vă rugăm să rețineți că valoarea este supraestimată pentru Luxemburg în comparație cu alte țări, deoarece o proporție semnificativă a prestațiilor se acordă persoanelor care locuiesc în afara țării.

La polul opus, în 2017, trei țări au avut cheltuieli pentru prestații familiale sub 200 de euro pe cap de locuitor: România (104 €), Bulgaria (130 €) și Lituania (180 €).

Continue Reading

GENERAL

Răspunsul la Covid-19: Comisia Europeană, consultări cu sectorul financiar european pentru a sprijini cetățenii și întreprinderile

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a lansat ieri, 28 mai, prima sa masă rotundă cu sectorul financiar european, inclusiv cu reprezentanții consumatorilor și ai întreprinderilor, pentru a analiza modul în care poate dezvolta cele mai bune practici în sprijinul cetățenilor și întreprinderilor din UE.

După cum s-a anunțat în pachetul de măsuri bancare ale Comisiei din 28 aprilie 2020, această reuniune marchează începutul unui dialog cu sectorul financiar european, pentru a se stabili ce măsuri practice de sprijin pot fi puse în aplicare pentru a atenua impactul crizei cauzate de coronavirus. La reuniune au fost invitați o gamă largă de reprezentanți, inclusiv asociații de consumatori și de întreprinderi, asociații bancare, de asigurări și de creditare nebancare, precum și autoritățile europene de supraveghere. Comisia va prezida reuniunea.

Consumatorii casnici și întreprinderile au nevoie de toate ajutoarele pe care le pot obține pentru a face față perturbărilor cauzate de criza provocată de coronavirus. De aceea, lansăm astăzi un dialog între sectorul financiar și grupuri care reprezintă consumatorii și întreprinderile. Prin aceste dialoguri, dorim să găsim soluții practice la problemele concrete cu care se confruntă întreprinderile și consumatorii casnici din întreaga UE. Trebuie să ne asigurăm că robinetele de lichidități sunt deschise și că întreprinderile și consumatorii, în special întreprinderile mici, pot beneficia de sprijinul de care au nevoie. Aștept cu interes aceste discuții.”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor

Discuțiile au ca scop  principal analiza modului în care industria (asociațiile din sectorul bancar, al asigurărilor și al împrumuturilor nebancare) poate sprijini cetățenii și întreprinderile pe parcursul pandemiei. Acest răspuns trebuie să fie coordonat, pentru a se evita fragmentarea la nivel național și pentru a se asigura condiții de concurență echitabile. Participanții vor evalua și măsurile de sprijin pe care industria le-a implementat deja sau pe care le planifică. Asociațiile de consumatori și de întreprinderi vor oferi feedback cu privire la eficacitatea măsurilor existente, precum și cu privire la acțiunile suplimentare și la coerența acestora în întreaga UE.

Va participa și comisarul pentru justiție, Didier Reynders, care va prezenta informații cu privire la creditele de consum.

Continue Reading

GENERAL

Coronavirus: Statele Unite solicită Chinei să închidă definitiv pieţe de animale vii, menţionând ”legătura strânsă între animalele sălbatice vândute ilegal în aceste piețe și bolile zoonotice”

Published

on

Statele Unite au solicitat Chinei să închidă definitiv piețele de animale vii, a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo, subliniind legăturile dintre acestea și bolile zoonotice, anunță Reuters, potrivit Agerpres.

”Dată fiind legătura strânsă între animalele sălbatice ilegal vândute în aceste pieţe şi bolile zoonotice, SUA solicită Republicii Populare Chineze să închidă definitiv aceste pieţe de animale sălbatice şi toate pieţele care vând animale sălbatice ilegale”, a declarat Pompeo într-un comunicat dat publicităţii târziu miercuri seara.

În același timp, Mike Pompeo, și-a arătat îngrijorarea cu privire la securitatea mai multor laboratoare chineze, sugerând efectuarea unor inspecții internaționale în cadrul acestor facilități, conform Le Figaro, care citează AFP.

Administrația Trump a evocat săptămâna trecută o ”anchetă” pentru cercetarea tezei conform căreia un angajat al Institutului de Virusologie din Wuhan a fost infectat din greșeală cu un coronavirus natural studiat în acest laborator, înainte de a se propaga în acest oraș, considerat punctul de unde a pornit pandemia.

Această sugestie, precizată pentru prima dată în articole de presă, a fost respinsă de institutul mai sus amintit, dar a căpătat un ecou considerabil în declarațiile americane.

”Trebuie să se ţină cont de faptul că aceste laboratoare sunt deschise încă în China. Astfel de laboratoare, unde există agenţi patogeni complecşi, care fac obiectul unor cercetări, se află nu doar la Institutul de Virusologie din Wuhan, există multe laboratoare de acest gen în China”, a declarat miercuri Mike Pompeo.

”Este important ca aceste materiale să fie manipulate într-un mod sigur, în deplină siguranţă, pentru a evita orice propagare accidentală”, a punctat acesta.

”Trebuie să ne asigurăm că guvernul chinez manipulează aceste materiale în mod corespunzător nu doar la Institutul de Virusologie din Wuhan, ci oriunde altundeva”, a afirmat Pompeo, comparând această situaţie cu cea din domeniul nuclear, care prevede că ”lumea inspectează siturile pentru a asigura o bună gestionare”.

Cu toate acestea, potrivit Le Figaro, secretarul de stat american nu a sugerat cine ar trebui să efectueze inspecțiile internaționale.

Majoritatea oamenilor de ştiinţă consideră că noul coronavirus a fost transmis probabil oamenilor de la un animal. O piaţă din Wuhan este incriminată pentru că ar fi vândut animale sălbatice vii.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending