Connect with us

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), reacție privind numărul de 10 milioane de români din afara țării: Instituțiile statului trebuie să își regândească strategia în relație cu Diaspora

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) are o primă reacție după ce Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a prezentat astăzi cifra românilor aflați peste hotare: ”Avem 10 milioane de concetățeni în afara țării. Raportul, elaborat la solicitarea PMP, obligă instituțiile statului să-și regândească strategia în relația cu Diaspora și vecinătatea imediată.”

În mesajul scris pe pagina de Facebook, Eugen Tomac a transmis ce atitudine ar trebui să adopte statul român după publicarea raportului de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni: ”Statul român are obligația de a trata acest raport ca pe o chestiune de securitate. Fluxul continuu de cetățeni care pleacă peste hotare ne obligă să acționăm imediat, hotărât și extrem de profesionist în sensul creării unor programe guvernamentale eficiente prin care să-i convingem pe români că merita să revină acasă.”

În acest context ”toată arhitectura statului român trebuie regândită plecând de la această realitate”, a subliniat acesta.

Eugen Tomac a explicat ce măsuri pot fi luate la nivel național și guvernamental, astfel încât românii din străinătate să se întorcă în România: ”În urma acestui raport al Guvernului, 30% din mandatele parlamentarilor ar trebui să fie deținute de cetățenii români care muncesc, studiază sau locuiesc permanent peste hotare. Acesta ar fi primul semnal politic major pe care România l-ar putea da celor peste zece milioane de români aflați în afara granițelor.”

Totodată debirocratizarea statului și eliminarea micii corupții din adminsitrație ”ar trebui să reprezinte priorități. Niciun român nu mai revine acasă dacă la primărie sau în orice altă instituție a statului i se va pretinde șpagă pentru orice document eliberat”, a mai adăugat Eugen Tomac în mesajul său.

”Acești oameni reprezintă o resursă uriașă și ei trebuie convinși să revină acasă. Nu prin slogane și promisiuni electorale, ci prin politici care să inspire încrederea că România este pregătită să-i primească și să le ofere o perspectivă nouă în țara lor”, a scris acesta.

După publicarea acestui raport, Eugen Tomac consideră că una dintre soluțiile privind reîntoarcerea diasporei acasă ar fi ca statul român să ofere cetățenie română celor care nu au, în maximum o lună: ”Aproape jumătate din românii aflați peste hotare nu dețin cetățenia română, acestora statul trebuie să le-o ofere la cerere în maximum o lună.”

”Doar așa devenim în mod real o țară capabilă să-i aducă acasă pe toți românii, indiferent unde locuiesc. Această este adevărata bătălie pentru viitorul României!”, conchide deputatul european.

Eugen Tomac este președintele Partidului Mișcarea Populară și deține primul mandat de deputat în Parlamentul European, făcând parte din cea mai mare familie politică, cea a Popularilor Europeni. Eurodeputatul PMP și PPE este activ în Parlamentul European în următoarele comisii și delegații: membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL), în subcomisia pentru drepturile omului (DROI), membru în Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia (DSCA) și totodată este membru în Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest (DEPA).

Mai multe infoarmații despre activitatea europarlamentarului, aici.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE): Întărirea relaţiei UE cu Republica Moldova este prioritară pentru mine

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Întărirea relației dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova este o prioritate pentru mine, a afirmat miercuri eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru securitate energetică din cadrul Adunării Parlamentare Euronest.

”Continuăm și la această oră pregătirile pentru ședințele plenare de la Strasbourg de săptămâna viitoare. În plus, în această legislatură a Parlamentului European, am fost numit vicepreședinte al Comisiei pentru securitate energetică din cadrul Adunării Parlamentare Euronest. Euronest este forul care asigură deputaților europeni și parlamentarilor celor 5 state participante, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia și Azerbaidjan (Belarus nefiind încă admisă) o platformă de conlucrare spre a consolida și dezvolta Parteneriatul Estic. Colaborarea cu aceste ţări este, de altfel, unul dintre obiectivele geopolitice ale României pe plan extern”, a scris Tomac pe Facebook.

Președintele PMP a mai spus, în context, că ”pentru mine, întărirea relaţiei UE cu Republica Moldova este, în mod special, prioritară, ţel pentru realizarea căruia vom lucra și conlucra în anii ce urmează”.

Eugen Tomac este președintele Partidului Mișcarea Populară și a devenit, în urma alegerilor europene din 26 mai, membru al Parlamentului European. Acesta face parte din cel mai mare grul politic din cadrul legislativului european – cel al Partidului Popular European -, unde alături de ceilalți eurodeputați români din acest grup alcătuiește a treia cea mai mare delegație națională din PPE. 

Eurodeputatul PMP și PPE activează în Parlamentul European în următoarele comisii, subcomisii și delegații: membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL), în subcomisia pentru drepturile omului (DROI), membru în Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia (DSCA) și totodată este membru în Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest (DEPA).

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE): Numirea Luminiței Odobescu, ambasadorul României la UE, pentru poziția de comisar european, în locul Rovanei Plumb, ar fi gestul care ar salva reputația Guvernului

Published

on

© Eugen Tomac/Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) speră că premierul Viorica Dăncilă o va propune pe Luminița Odobescu, reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană, pentru funcția de comisar dacă Parlamentul European va avea o evaluare negativă a Rovanei Plumb, candidatul validat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se arată într-o postare pe Facebook. 

Tomac își exprimă din nou indignarea privind nominalizarea Rovanei Plumb pentru poziția de comisar european din partea României și critică insistența premierului Viorica Dăncilă de a o susține pe aceasta, deși are ,,profilul unui om politic slab”.

„Cu neruşinare fără margini, Dăncilă vine şi ne cere s-o votam pe Plumb la Bruxelles pentru funcţia de comisar. Mă întreb cât tupeu poţi avea să ceri, de dragul unui „patriotism” mimat, să votezi pentru o persoană mediocră, care va face de râs milioane de români şi o întreagă ţară în faţa întregii Europe. Dăncilă ştie că Plumb, chiar şi nominalizată, are şanse minime de a ajunge comisar. Motivul e simplu, Rovana Plumb nu este dorită de nimeni în această poziţie. În primul rând, nu o vrea viitorul Preşedinte al Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, care i-a spus direct acest lucru, la Bruxelles, premierului  României. Dăncilă, în loc sa vină cu o altă propunere, a insistat pe nominalizarea lui Plumb”, a scris Eugen Tomac, marţi, pe Facebook.

Europarlamentarul PMP și-a exprimat speranța ca numirea Luminiței Odobescu în locul Rovanei Plumb să fie gestul care va salva reputația Guvernului dacă cea din urmă va primi un aviz negativ din partea deputaților care o vor audia în PE. 

„În aceste condiţii, jocul se mută în Parlamentul European, unde grupurile politice, cel mai probabil, o vor trimite la plimbare pe Rovana Plumb. Atunci abia va înţelege şi Dancilă că jocul e închis. Şi, poate, măcar în ceasul al doisprezecelea, o va propune pe Odobescu. E singura soluţie pentru ca prim-ministrul României să depăşească un moment jenant pe care chiar ea l-a creat la Bruxelles”, a completat Tomac.

Ieri, Eugen Tomac declara că, în cazul în care se confirmă că portofoliul de comisar european pentru Transporturi va fi gestionat de Rovana Plumb, ,,este clar că a fost doar o negociere politică”, Rovana Plumb având ,,profilul unui om politic slab”, potrivit unei declarații acordate de acesta Agerpres.

Citiți și Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), despre desemnarea Rovanei Plumb în poziția de comisar european: Este clar că a fost doar o negociere politică. Este un om politic slab

Eurodeputatul român consideră că performanțele guvernamentale ale Rovanei Plumb sunt slabe, mai ales cu accent pe atragerea de fonduri europene în România, aceasta neavând competențele profesionale cerute de poziția de comisar european, cu atât mai puțin pentru gestionarea unui portofoliu important precum cel al Transporturilor.  Aceasta declarație a fost reiterată astăzi. în postarea de pe Facebook. 

Eugen Tomac este președintele Partidului Mișcarea Populară și deține primul mandat de deputat în Parlamentul European, făcând parte din cea mai mare familie politică, cea a Popularilor Europeni. Eurodeputatul PMP și PPE este activ în Parlamentul European în următoarele comisii și delegații: membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL), în subcomisia pentru drepturile omului (DROI), membru în Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia (DSCA) și totodată este membru în Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest (DEPA).

Mai multe infoarmații despre activitatea europarlamentarului, aici.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), despre desemnarea Rovanei Plumb în poziția de comisar european: Este clar că a fost doar o negociere politică. Este un om politic slab

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac (PPE), președinte PMP,  consideră că, în cazul în care se confirmă că portofoliul de comisar european pentru Transporturi va fi gestionat de Rovana Plumb, ,,este clar că a fost doar o negociere politică”, Rovana Plumb având ,,profilul unui om politic slab”, potrivit unei declarații acordate de acesta Agerpres.

Eurodeputatul român consideră că performanțele guvernamentale ale Rovanei Plumb sunt slabe, mai ales cu accent pe atragerea de fonduri europene în România, aceasta neavând competențele profesionale cerute de poziția de comisar european, cu atât mai puțin pentru gestionarea unui portofoliu important precum cel al Transporturilor. 

,,E o comisie politică, dacă se confirmă că portofoliul destinat României va fi gestionat de Rovana Plumb este clar că a fost doar o negociere politică şi nu s-a ţinut cont de exigenţe ce ţin de profilul ei. Un om şters care nu a atras nicio resursă către ţară cât a fost ministru al Fondurilor Europene. (…) Nu a făcut nimic semnificativ pentru a fructifica resursa pe care o avem de la Bruxelles”, a declarat luni pentru AGERPRES Eugen Tomac.

Acesta a insistat pe faptul că ,,profilul omului politic Rovana Plumb este profilul unui om politic slab, care nu a confirmat cu nimic”, citează Agerpres.

Rovana Plumb a redevenit membru al Parlamentului European în urma alegerilor europene din 23-26 mai, când a fost cap de listă al PSD. În noul legislativ, aceasta este și vicepreședinte al Grupului S&D în Parlamentul European. Anterior, aceasta a fost eurodeputat între anii 2007-2012. În ultimul deceniu, Plumb a ocupat mai multe poziții ministeriale în guvernele României, între care și ministru al mediului și schimbărilor climatice (2012-2014). Între 2014 și 2015 a fost ministru al muncii, precum și ministru al fondurilor europene în 2017 și între 2018-2019. La începutul anului, când România a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, Rovana Plumb a prezentat Comisiei pentru transporturi din Parlamentul European, în calitate de ministru interimar al Transporturilor, prioritățile președinției române în acest domeniu.

După ce noua Comisie Europeană va fi votată de plenul Parlamentului European, iar Consiliul European o va aproba formal, Plumb va deveni al patrulea comisar european dat de România după Leonard Orban (2007-2009, multilingvism), Dacian Cioloș (2009-2014, agricultură) și Corina Crețu (2014-2019, politică regională).

Eugen Tomac este președintele Partidului Mișcarea Populară și deține primul mandat de deputat în Parlamentul European, făcând parte din cea mai mare familie politică, cea a Popularilor Europeni. Eurodeputatul PMP și PPE este activ în Parlamentul European în următoarele comisii și delegații: membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL), în subcomisia pentru drepturile omului (DROI), membru în Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia (DSCA) și totodată este membru în Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest (DEPA).

Mai multe infoarmații despre activitatea europarlamentarului, aici.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending