Connect with us

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: Am cerut Comisiei Europene să se asigure că cetățenii europeni din Marea Britanie nu vor fi discriminați

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a solicitat joi Comisiei Europene să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a se asigura că cetățenii europeni care rămân în Marea Britanie după Brexit vor fi respectați și că nu vor fi discriminați.

Într-o intervenție în plenul Parlamentului European după ce eurodeputații au ratificat acordul de retragere a Marii Britanii din UE, Tomac a arătat că speră ca această ”despărțire să fie de scurtă durată”.

”Am participat, cu tristețe, la ultima zi cu Marea Britanie în Parlamentul European. Am votat pentru ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar, dar sper ca această despărțire să fie de scurtă durată. În Marea Britanie se găsesc, în acest moment, peste 3,5 milioane de europeni, dintre care 450.000 de cetățeni români. Am cerut Comisiei Europene să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a se asigura că acești cetățeni europeni vor fi respectați și că nu va exista niciun fel de discriminare”, a scris președintele PMP pe pagina sa de Facebook.

Citiți și Moment istoric înscris în enciclopedia europeană: Parlamentul European a ratificat Acordul de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, pavând calea încheierii unei relații de aproape jumătate de secol

Parlamentul European a dat undă verde ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, ratificând acordul de retragere printr-un vot care va rămâne în enciclopedia europeană.

Cu 621 voturi pentru, 49 împotrivă și 13 abțineri, dintr-un total de 683, eurodeputații au parcurs miercuri ultima etapă procedurală a acestui proces de ratificare, pavând calea încheierii unei relații care datează de aproape jumătate de secol.

La 31 ianuarie 2020, ora 23.00 GMT (ora 1.00, ora României), după 47 de ani de apartenență, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, devenind primul stat membru din istorie care se retrage din Uniune.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Eugen Tomac

Eugen Tomac: Încetarea din viață a președintelui Parlamentului European, o pierdere grea pentru toată Europa. David Sassoli a fost un “european convins”

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac a deplâns marți decesul președintelui Parlamentului European, David Sassoli, care a survenit în noaptea de luni spre marți după o serie de complicații ale sistemului imunitar.

Sunt profund bulversat de vestea cutremurătoare primită în această dimineață, privind încetarea din viață a domnului David Sassoli, Președintele Parlamentului European“, a scris Tomac, pe Facebook.

Europarlamentarul PMP l-a descris pe Sassoli drept un politician plin de curaj, un jurnalist apreciat în Italia și un european convins care a militat cu multă fermitate pentru apărarea drepturilor omului în întreaga lume.

“Este o zi tristă pentru noi toți, l-am respectat enorm, i-am apreciat diplomația și dăruirea cu care a condus una dintre cele mai importante instituții ale Uniunii Europene în vremurile acestea cumplite, care aduc zilnic vești triste și care par să nu se mai termine”, a adăugat acesta.

“Îmi îndrept gândurile către toți cei apropiați domnului Președinte Sassoli și le transmit sincere condoleanțe, este o pierdere grea pentru toată Europa”, a conchis Tomac.

Preşedintele Parlamentul European David Sassoli a încetat din viaţă marţi la spitalul din orașul italian Aviano, la ora 01:15, la vârsta de 65 de ani, a anunțat purtătorul său de cuvânt Roberto Cuillo.

După ce s-a vindecat de leucemie, sănătatea i-a devenit călcâiul lui Ahile. Fumător pasionat şi ”bon vivant”, el a fost spitalizat în septembrie anul trecut în stare gravă din cauza unei pneumonii, ceea ce l-a făcut să lipsească din Parlament timp de câteva săptămâni, aminteşte EFE, potrivit Agerpres. Luni, Parlamentul European a confirmat că David Sassoli, care  a fost internat pe 26 decembrie “din cauza unei complicaţii grave ca urmare a unei disfuncţii a sistemului imunitar”. Acest lucru a fost făcut public abia luni, două săptămâni mai târziu, când purtătorul său de cuvânt a anunţat anularea tuturor evenimentelor sale publice.

Social-democratul italian, care înainte de a intra în politică în urmă cu aproximativ un deceniu a avut o lungă carieră în jurnalism, a fost ales preşedinte al Parlamentului European în iulie 2019 şi se afla în ultima săptămână a mandatului său, în condiţiile în care marţea viitoare Parlamentul va alege un nou preşedinte, întrucât a ajuns la jumătatea acestei legislaturi (2019-2024).

Este pentru prima dată în istoria Parlamentului European când un preşedinte în exerciţiu a murit. În conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului, primul vicepreşedinte trebuie să exercite funcţia de preşedinte până la alegerea unui succesor. În acest caz, prim-vicepreşedintele este Roberta Metsola din partea Partidului Popular European (PPE) din Malta, care era deja favorită pentru a câştiga postul în cadrul remanierii de la sesiunea plenară de la Strasbourg de săptămâna viitoare.

Sassoli a condus Parlamentul European în timpul celei mai grave crize din istoria UE – pandemia – și al punerii pe șine a celui mai mare plan de redresare aprobat vreodată în Uniunea Europeană.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac a solicitat Comisiei Europene lămuriri cu privire la litigiul inițiat de Societatea Nord Stream 2 AG împotriva UE

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac a solicitat Comisiei Europene lămuriri cu privire la litigiul inițiat de Nord Stream 2 AG împotriva UE.

„În acest sens, am cerut detalii despre jurisdicția, fondul cauzei şi potențialele daune pe care le formulează Curtea Permanentă de Arbitraj ȋn acest caz”, a scrsi deputatul european într-un mesaj postat pe pagina personală de Facebook.

Potrivit deputatului european, Societatea Nord Stream 2 AG, deținută integral de Gazprom, este „responsabilă de planificarea, construcția şi exploatarea conductei Nord Stream 2, ce are drept obiectiv dublarea cantității de gaz natural livrat din Rusia către Germania”: „Nord Stream 2 AG contestă aplicarea modificării recente a Directivei UE privind gazele naturale și vorbește de o potențială pierdere de 8 miliarde de EUR.”

De asemenea, europarlamentarul informează că Executivul European contestă ferm faptul că Directiva (UE) 2019/692 ar fi încălcat vreo dispoziție din Tratatul privind Carta Energiei, cu atât mai mult cu cât instanța de arbitraj a decis să evalueze dacă litigiul reclamat de Nord Stream 2 AG este sau nu este pe fond. Motiv pentru care reclamantul nu a cuantificat încă despăgubirile pe care le-ar putea solicita.

Pe fondul tensiunilor tot mai amenințătoare venite dinspre Rusia, consider că UE trebuie să dea dovadă de multă fermitate ȋn dosarul Nord Stream 2 şi să nu cedeze acestor presiuni venite de la Moscova”, a conchis Eugen Tomac în mesajul său. 

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: Atacurile cibernetice, o Rusie din ce în ce mai agresivă, pandemia, blocajul la nivelul UE și dezinformarea reprezintă marile provocări ale anului 2022

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Atacurile cibernetice, o Rusie din ce în ce mai agresivă, pandemia, blocajul de la nivelul UE și dezinformarea reprezintă marile provocări ale anului 2022, consideră eurodeputatul Eugen Tomac.

”La nivel global, asistăm la atacuri tot mai sofisticate asupra sistemelor bancare. Cea mai gravă amenințare pentru economiile statelor dezvoltate și cetățenii din întreaga lume este cea a unui atac cibernetic pe scara largă. Un atac digital ar putea bloca într-un timp record activitatea unor entități publice sau companii care oferă servicii vitale într-o societate. Trăim în era digitală, iar pericolele se află la un click distanță”, semnalează europarlamentarul într-un mesaj publicat pe Facebook.

În viziunea sa, ”acțiunile Rusiei tot mai agresive” vor aduce ”în fața României provocări fără precedent”.

”O altă amenințare majoră pentru noi vine din est, acțiunile Rusiei fiind tot mai agresive. Războiul despre care se vorbește în toate cancelariile lumii, ce vizează ocuparea unor noi teritorii ale Ucrainei de către Rusia va destabiliza Europa și va aduce în fața României provocări fără precedent. Dialogul Washington-Moscova a intrat în faza amenințărilor, iar asta poate însemna un nou război”, explică Tomac.

Referindu-se la situația din Uniunea Europeană, acesta deplânge faptul că ”agenda Comisiei nu este convingătoare pentru statele membre și de aici se produce o ruptură periculoasă între cetățeni și instituțiile europene”.

”La nivelul Uniunii Europene asistăm la un blocaj. Agenda Comisiei nu este convingătoare pentru statele membre și de aici se produce o ruptură periculoasă între cetățeni și instituțiile europene. În acest context, profitând și de nemulțumirile generate de restricțiile pandemice își fac tot mai simțite prezența mișcările politice populiste care atacă frontal proiectul unității europene. Mesajele pline de ură și minciună au devenit o constantă în discursul public, iar în România, exponenții acestui discurs își afișează deschis simpatia față de Kremlin”, punctează europarlamentarul.

Eugen Tomac apreciază, de asemenea, că statele membre ar trebui să acorde mai multă atenție fenomenului dezinformării.

”Dezinformarea atacă în fiecare zi, reprezentând una dintre cele mai mari amenințări pentru cetățenii europeni. Instrumentele online sunt utilizate cu maximă eficiență pentru a promova teorii false, pentru a ataca instituții și a expune cetățenii la un conținut nociv ce le afectează viața. Copiii sunt categoria cea mai vulnerabilă în această perioadă, sunt ușor de indus în eroare și devin într-un timp foarte scurt victime. Toate statele sunt complet neglijente în ceea ce privește combaterea acestui fenomen. De aceea, în România, elaborarea și adoptarea unei legi în acest sens spre a apăra democrația este esențială”. Atrage atenția Tomac.

Într-o notă mai optimistă, eurodeputatul consideră că ”anul 2022 va aduce sfârșitul pandemiei.”

”Pandemia atacă din nou, valul 5 ar putea fi ultimul, dar nimeni nu poate estima ce efecte va avea acest tsunami sanitar. Cert este că persoanele nevaccinate sunt cele mai expuse. Vom avea din nou, din nefericire, foarte multe decese, iar sistemul nostru de sănătate este complet paralizat. Cred, totuși, că anul 2022 va aduce sfârșitul pandemiei. Factura finală post-pandemie însă va genera crize economice uriașe în toată lumea”, consideră Eugen Tomac.

” Acestea sunt, din punctul meu de vedere, provocările majore pentru care va trebui să fim pregătiți în 2022. Pe plan politic intern vom asista la un lung șir de conflicte. Atât PSD, cât și PNL vor încerca să paseze responsabilitatea între ei, neasumându-și eșecul. PNRR este subiectul care i-a adus într-un timp record la aceeași masă, tot PNRR va fi motivul pentru care fiecare își va scoate din lada cu zestre <<principiile>> și doctrina și va anunța divorțul”, conchide eurodeputatul.

Continue Reading

Facebook

RUSIA50 mins ago

Germania dă asigurări Kievului că va face ”totul pentru a garanța securitatea Ucrainei și Europei” și avertizează Rusia că va ”plăti un preț ridicat” dacă va recurge la ”un nou act de agresiune”

U.E.2 hours ago

Miniștrii de finanțe din zona euro vor discuta despre modul în care pot fi modificate regulile fiscale ale UE, astfel încât guvernele să le respecte

CHINA3 hours ago

Forumul de la Davos: Președintele Chinei atrage atenția că o confruntare globală ”nu rezolvă problemele” și ar putea avea ”consecințe catastrofale”

U.E.4 hours ago

UE: Procesul de reformă pentru consolidarea sistemului judiciar din Serbia trebuie să continue dincolo de referendumul din 16 ianuarie

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană lansează o cerere de proiecte în valoare de 1 milion de euro adresată facultăților de jurnalism din UE

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Raport: Prețurile gazelor naturale în UE au crescut la niveluri record în al treilea trimestru din 2021, influențate de piețele globale de gaze

NATO4 hours ago

Un detașament de 30 de militari de la Brigada Multinațională de la Craiova, dislocat de România la misiunea UE din Bosnia și Herțegovina

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Uniunea Europeană alocă 1,5 miliarde de euro în 2022 pentru a răspunde crizelor umanitare din întreaga lume

RUSIA5 hours ago

La un an de la arestarea sa, Aleksei Navalnîi declară că ”nu regretă nicio secundă” că a revenit în Rusia pentru a continua lupta împotriva Kremlinului

NATO6 hours ago

România are un nou ambasador la NATO: Secretarul de stat Dan Neculăescu, numit în funcție de președintele Klaus Iohannis

RUSIA50 mins ago

Germania dă asigurări Kievului că va face ”totul pentru a garanța securitatea Ucrainei și Europei” și avertizează Rusia că va ”plăti un preț ridicat” dacă va recurge la ”un nou act de agresiune”

CHINA3 hours ago

Forumul de la Davos: Președintele Chinei atrage atenția că o confruntare globală ”nu rezolvă problemele” și ar putea avea ”consecințe catastrofale”

SUA3 days ago

SUA sunt pregătite atât pentru discuții, cât și pentru represalii față de Rusia, nefiind clar că Moscova a decis „în mod categoric” să întreprindă o acțiune militară în Ucraina

NATO5 days ago

Klaus Iohannis reafirmă obiectivul creșterii prezenței militare SUA în România în contextul tensiunilor cu Rusia: Punerea sub semnul întrebării a arhitecturii de securitate europene este inacceptabilă

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis: Finalizarea aderării României la Spaţiul Schengen este “deosebit de importantă”. Finalizarea MCV, o altă prioritate majoră

FONDURI EUROPENE3 weeks ago

Premierul Nicolae Ciucă va prelua monitorizarea operaționalizării PNRR: La începutul lui 2022 urmează să intre în contul statului încă 1,9 miliarde de euro, prefinanțare din împrumutul acordat României

ROMÂNIA3 weeks ago

Guvernul lucrează la un plan de acțiune din bani europeni care să transforme România într-un lider regional pentru dezvoltare durabilă până în 2030

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă, prima întâlnire cu reprezentanții AmCham România: Stimularea investițiilor străine și atragerea de fonduri europene prin PNRR și CFM, soluții pentru prosperitate și bunăstare

ROMÂNIA3 weeks ago

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, mesaj de Crăciun: Să ne gândim la sănătatea noastră și a celor din jur, cel mai frumos dar pe care îl putem oferi celorlalți

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, mesaj de Crăciun: La finalul unui an foarte dificil, să ne reîntoarcem la semnificațiile acestei sărbători

Advertisement

Team2Share

Trending