Connect with us

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, critici la adresa noului guvern de la Chișinău: Republica Moldova va primi bani europeni doar dacă Acordul de Asociere la UE va fi respectat în totalitate

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) critică atitudinea noului guvern tehnocrat, instalat în Republica Moldova.

”Proaspătul premier “tehnocrat” de la Chișinău, după prima sa ședință de guvern, strigă după banii de la Uniunea Europeană pentru a acoperi găurile din buget”, se arată în mesajul scris de pe pagina de Facebook.

Totodată, Eugen Tomac transmite că Republica Moldova va primi bani europeni doar dacă Acordul de Asociere la Uniunea Europeană va fi respectat în totalitate și ”nu doar ce le convine”.

”Atât domnul Chicu, cât și Dodon trebuie să înțeleagă că vremea păcălelilor a apus”, a mai adăugat acesta.

Eugen Tomac transmite că se va opune categoric acordării de asistență financiară pentru un guvern care ”încă își găsește inspirația în tezele sovietice”.

Reamintim că Republica Moldova a instalat un guvern tehnocrat sub conducerea consilierului prezidențial Ion Chicu în data de 14 noiembrie.

După negocierile eșuate cu blocul ACUM, care forma structura majoritară a fostului guvern condus de Maia Sandu, preşedintele Igor Dodon l-a desemnat miercuri pe consilierul său Ion Chicu pentru funcţia de premier, după ce deputaţii socialişti au spus că susţin propunerea şefului statului de formare a unui guvern tehnocrat.

Guvernul Ion Chicu a fost învestit joi la Chişinău cu votul de încredere al Parlamentului. Pentru noul executiv au votat 62 de deputaţi socialişti şi democraţi.


Eugen Tomac este președintele Partidului Mișcarea Populară și a devenit, în urma alegerilor europene din 26 mai, membru al Parlamentului European. Acesta face parte din cel mai mare grul politic din cadrul legislativului european – cel al Partidului Popular European -, unde alături de ceilalți eurodeputați români din acest grup alcătuiește a treia cea mai mare delegație națională din PPE. 

Eurodeputatul PMP și PPE activează în Parlamentul European în următoarele comisii, subcomisii și delegații: membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL), în subcomisia pentru drepturile omului (DROI), membru în Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia (DSCA) și totodată este membru în Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest (DEPA).

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Eugen Tomac

Eugen Tomac, după ce PE a cerut sancțiuni împotriva lui Lukașenko și în cazul Navalnîi: Europa nu va tolera practicile staliniste ale lui Putin și ale lui Lukașenko

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europa secolului al 21-lea nu va tolera practicile de inspirație stalinistă ale Rusiei lui Putin și ale Belarusului lui Lukașenko, a afirmat joi eurodeputatul Eugen Tomac, după ce Parlamentul European a adoptat două rezoluții prin care solicită sancționarea liderului autoritar de la Minsk și instituirea de sancțiuni în urma otrăvirii liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi.

“Parlamentul European a adoptat astăzi cu majoritate de voturi două rezoluții esențiale, una cu privire la cazul Navalnîi și a doua referitoare la situația din Belarus. La textul ambelor am contribuit, întrucât consider cele două subiecte de importanță majoră pentru sănătatea democrației. Mesajul transmis prin votul de astăzi este clar. Europa secolului XXI nu va tolera practicile de inspirație stalinistă ale Rusiei lui Putin și ale Belarusului lui Lukașenko”, a scris Tomac, pe pagina sa de Facebook.

Într-o rezoluție adoptată cu 574 voturi pentru, 37 împotrivă și 82 abțineri, Parlamentul Europeana a respins rezultatele oficiale ale “așa-numitelor alegeri prezidențiale” din Belarus din 9 august anul acesta, întrucât aceste alegeri s-au desfășurat printr-o “încălcare flagrantă a tuturor standardelor recunoscute la nivel internațional”.

Odată cu expirarea mandatului pentru actualul lider autoritar Alexander Lukașenko la 5 noiembrie, Parlamentul nu-l va mai recunoaște ca președinte al țării.

Într-o rezoluție separată, adoptată cu 532 de voturi pentru, 84 împotrivă și 72 de abțineri, Parlamentul a condamnat cu fermitate încercarea de a-l asasina pe proeminentul politician rus de opoziție și activistul anticorupție Alexei Navalny cu un agent neurotoxic.

Textul menționează că otrava utilizată, aparținând “grupului Novichok”, poate fi dezvoltată numai în laboratoare militare de stat și nu poate fi achiziționată de persoane private, ceea ce arată cu tărie că autoritățile ruse au fost în spatele atacului. Cu toate acestea, în cazul în care altcineva va fi găsit responsabil, ar fi o încălcare clară a angajamentelor juridice internaționale ale Rusiei, conform textului.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eugen Tomac, după discursul privind Starea Uniunii: UE își menține promisiunea extinderii spre Balcanii de Vest, “care sunt parte a Europei, nu doar o escală pe Drumul Mătăsii”

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Uniunea Europeană are planul viziunea și resursele necesare spre a construi o Europă verde, digitală, puternică, a afirmat miercuri eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) după discursul privind Starea Uniunii Europene al președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen

“Ca în fiecare an la început de toamnă, președintele Comisiei Europene a prezentat în faţa Parlamentului discursul despre starea Uniunii, un bilanț al realizărilor, dar și a planurilor de viitor. Europa, dar şi întreaga lume are de înfruntat un 2020 greu, dureros, însă indiferent de provocări, Uniunea Europeană va ieşi mai puternică din această criză sanitară ce pare încă departe de a se încheia”, a spus Tomac, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, România a beneficiat pe deplin de ajutorul Uniunii Europene în gestionarea crizei.

De asemenea, “printr-un cadru financiar multianual ambițios și un fond de redresare economică de 750 de miliarde de euro, avem oportunitatea să construim o viață mai bună pentru România de mâine”, a mai adăugat el.

Președintele PMP s-a referit și la acțiunea externă a Uniunii, precizând că Europa  își menține promisiunea de a fi în continuare un susţinător puternic al statelor Parteneriatului Estic, al cetăţenilor din Belarus, care luptă pentru dreptul de a-şi decide viitorul și al extinderii spre Balcanii de Vest, “care sunt parte a Europei, nu doar o escală pe Drumul Mătăsii”.

“Și dincolo de ocean, Uniunea Europeană va prețui mereu parteneriatul transatlantic, relația cu SUA râmâne unică, bazată pe valori comune în interesul cetățenilor noștri. Uniunea Europeană are planul, are viziunea și are resursele necesare spre a construi o Europă verde, digitală, puternică”, a conchis Tomac.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, președintele PMP, singurul contribuitor român la textul rezoluției din PE privind situația din Belarus

Published

on

© European Union 2020 - EP

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară și membru în cea mai mare familie politică din Parlamentul European, este singrul eurodeputat român semnatar și contribuitor al Rezoluției Parlamentului European privind situația din Belarus.

Propunerea de rezoluție a fost depusă pe baza declarației Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, în conformitate cu articolul 132 alineatul (2) din Regulamentul de procedură referitoare la situația din Belarus.

Prin textul rezoluției se arată că Parlamentul European nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale organizate în Belarus la 9 august, ”deoarece acestea s-au desfășurat cu încălcarea flagrantă a tuturor standardelor recunoscute la nivel internațional” și nu îl va recunoaște pe Alexander Lukașenko ca președinte al Belarus după ce mandatul său actual se va încheia.

De asemenea, Legislativul cere să se desfășoare noi alegeri cât mai curând posibil sub o supraveghere internațională.

Europarlamentarii o recunosc pe Svetlana Tihanovskaia ca președintă nou aleasă și lider interimar al Belarusului până la organizarea de noi alegeri. 

Rezoluția susține ferm sancțiunile UE împotriva persoanelor responsabile de violențe, represiuni și falsificarea rezultatelor alegerilor din Belarus, inclusiv împotriva lui Alexander Lukașenko.

Nu în ultimult rând, prin textul rezoluției, eurodeputații încurajează statele membre să faciliteze și să accelereze procedurile de acordare a vizelor pentru cei care fug din Belarus din motive politice și să acorde acestor persoane și familiilor lor sprijinul și asistența necesare.

Întregul text al rezoluției poate fi citit aici

Rezoluția va fi votată mâine 17 septembrie.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending