Connect with us

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac i-a cerut Înaltului Reprezentant al UE să ia măsuri pentru protejarea cetățenilor ruși care exprimă opinii politice disidente

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) i-a cerut Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate să ia măsuri pentru protejarea cetățenilor ruși care nu gândesc ca președintele Federației Ruse și care se exprimă în acest sens.

Eurodeputatul român a formulat această cerere în numele Parlamentului European în contextul dezbaterii legii rusești a „agenților străini”, în sesiunea plenară de joi, de la Strasbourg.

,,Pentru cine avea îndoieli că Putin este un dictator, are răspunsul în această lege. Cui îi este dedicată această lege și de ce a fost adoptată acum? Răspunsul este simplu: Acelora care promovează în Federația Rusă același set de valori pe care Uniunea noastră este clădită. De cine se teme Putin în Federația Rusă atunci când vorbește despre democrație, despre libertate de exprimare, despre drepturi fundamentale? Ceea ce se întâmplă acum trebuie să ne îngrijoreze și reprezintă un semnal de alarmă pentru noi, pentru europeni, pentru că profesorii, jurnaliștii, liderii de opinie vizați în Federația Rusă care nu gândesc ca Putin reprezintă o amenințare pentru statul său”, a susținut Eugen Tomac.

În acest context, eurodeputatul PPE i-a cerut Înaltului Reprezentant Josep Borell să acționeze ,,pentru a le apăra pe milioanele de cetățeni ruși care nu gândesc ca Putin și care se uită cu speranță spre Uniunea Europeană”.

Controversata lege a „agenților străini” , care a fost dezbătută astăzi în plenul de la Strasbourg, este o modificare legislativă de la începutul lunii decembrie realizată de Parlamentul Federației Ruse pentru înăsprirea legislației privind funcționarea mass-media pe teritoriul național.

Potrivit noilor modificări, eticheta „agent străin” se va aplica persoanelor care distribuie conținut informațional aparținând unor „agenți străini” și care primesc finanțare din surse externe. Mai mult, grupurile și persoanele fizice etichetate drept „agenți străini” trebuie să pună această etichetă pe publicațiile lor și să depună documente detaliate către autorități sau să suporte amenzil dacă nu fac acest lucru.

Legea modificată a fost condamnată deja de UE, Amnesty International și OSCE.

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, scrisoare către liderii UE în care denunță “propaganda rusească” și cere combaterea criticilor nejustificate aduse instituțiilor europene

Published

on

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a semnat alături de alți 22 de europarlamentari o scrisoare către liderii instituțiilor Ununii Europene și liderii statelor membre pentru a denunța propaganda rusească și pentru a combate criticile nejustificate aduse instituțiilor europene în contextul acestei crize.

“Prezumțiile, alimentate continuu de Kremlin, potrivit cărora Comisia Europeană și Consiliul European ar fi reacționat inadecvat la pandemie sunt eronate și nefondate. Doar eu, pe această pagină, am prezentat zilnic măsurile pe care UE le-a luat și continuă să o facă pentru a ajuta, cu toate resursele disponibile, la depășirea acestei crize fără precendent. Metodele Rusiei sunt vechi, nu mai impresionează pe nimeni cu dezinformări. Însă a le tolera, o spun dintotdeauna, este profund greșit. Continuăm împreună!”, a scris Tomac, pe pagina sa de Facebook.

Task force-ul East Stratcom pentru combaterea dezinformării și propagandei al Servicului European pentru Acțiune Externă a depistat peste 150 de cazuri de propagandă și dezinformare venite dinspre Rusia în ultimele săptămâni cu privire la coronavirus. Conform rapoartelor realizat de SEAE, dezinformările care provin din surse pro-Kremlin se referă la faptul că pandemia de coronavirus ar fi o minciună sau că virusul COVID-19 este o armă biologică. Totodată, raportul susține că Rusia și China continuă să promoveze campanii de fake news cu scopul de a submina credibilitatea Uniunii Europene și a partenerilor săi.

Acest raport a apărut în contextul în care un document al Uniunii Europene citat de Reuters a avertizat că Rusia agravează impactul COVID-19 și criza de sănătate din țările occidentale printr-o semnificativă campanie de dezinformare.

Totodată, într-un editorial publicat recent, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a invocat o bătălie a narațiunilor pe fondul pandemiei de coronavirus și a criticat diferite încercări de a discredita Uniunea Europeană.

 

Continue Reading

Eugen Tomac

Ziua Mondială a Sănătății. Eurodeputatul Eugen Tomac: “Anul acesta nu este loc de sărbătoare. Poate acum înțelegem că investițiile în Sănătate nu sunt un moft”

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară, transmite într-un mesaj pe Facebook că “în mod ironic, Ziua Mondială a Sănătății ne prinde anul acesta într-o criză fără precedent a Sănătății”.

“În mod normal, doctorii și întreg personalul medical ar fi sărbătorit. Anul acesta însă nu e loc de sărbătoare, nu e timp de urări goale. Avem însă timp și datoria să îi onorăm pe cei care ne apără zilele acestea de un inamic puternic cu prețul propriei sănătăți sau chiar a propriei vieți”, atrage atenția europarlamentarul român.

“Poate acum înțelegem că investițiile în Sănătate nu sunt un moft. Poate înțelegem acum că furtul în Sănătate este crimă”, mai spune acesta.

Ziua mondială a sănătăţii este marcată, în fiecare an, la 7 aprilie, şi are ca scop evidenţierea unei teme de sănătate specifică unui domeniu prioritar ce provoacă îngrijorare pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Anul acesta, de Ziua mondială a sănătăţii se sărbătoreşte munca asistentelor medicale şi a moaşelor şi se reaminteşte, cu acest prilej, liderilor mondiali, rolul critic pe care acestea îl au în menţinerea unei lumi sănătoase. În contextul actual, al pandemiei de COVID-19, asistentele medicale şi alţi lucrători din domeniul sănătăţii se află în prima linie oferind îngrijiri şi tratament de calitate, susţinând dialogul comunitar în abordarea temerilor şi întrebărilor şi atunci când este nevoie de adunarea datelor pentru studiile clinice.

Pandemia de coronavirus, izbucnită inițial în luna decembrie a anului trecut în orașul Wuhan din China, a venit cea mai gravă provocare a umanității de la cel de-al doilea Război Mondial încoace. La nivel global, sunt înregistrate peste 1,3 milioane de cazuri și peste 74.000 de decese, cele mai afectate țări fiind SUA, Spania, Italia, Germania și Franța.

Măsurile și restricțiile adoptate de statele lumii pentru a stopa răspândirea virusului SARS-CoV-2, de la închiderea majorității sectoarelor economiei la anularea zborurilor și restricții de circulație a cetățenilor, determină ca aproape jumătate din populația planetei (3,9 miliarde de oameni) să trăiască acum sub o formă de restrângere a libertăților.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, mesaj de ziua NATO în România: Avem în NATO un sprijin important, mai ales în aceste clipe

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a transmis un mesaj cu prilejul zilei NATO în România prin care iterează importanța apartenenției României la Alianța Nord-Atlantică: ”De 16 ani, România este aliat NATO, cea mai puternică alianță politico-militară, apărând cu onoare obiectivele strategice ale Alianței, dar și interesele noastre naționale.”

”Astăzi, avem în NATO un sprijin important, mai ales în aceste clipe, în care toate țările lumii sunt deja în război cu un inamic invizibil”, a mai subliniat președintele Partidului Mișcării Populare în mesajul său.

Potrivit deputatul european, România a devenit s-a alăturat celor ”71 de ani de eforturi susținute spre a asigura pacea și stabilitatea”.

Eugen Tomac se arată convins că solidaritatea și cooperarea vor reuși ”să ne treacă și de această grea încercare.”

Totodată, deputatul european salută și recenta aderare a Macedoniei de Nord, devenind al 30-lea stat membru al NATO: ”Din acest an suntem chiar mai puternici, recenta aderare a Macedoniei întărindu-ne pozițiile în Balcanii de Vest.”

”Suntem mulți, să rămânem uniți”, a fost îndemnul lui Eugen Tomac.


România a împlinit, la 29 martie, 16 ani de la aderarea sa la Organizația Atlanticului de Nord. Aniversată, potrivit legislației naționale, în prima duminică a lunii aprilie din fiecare an, apartenența României la umbrela de securitate euro-atlantică a devenit realitate la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de ratificare la depozitarul Tratatului Nord-Atlantic – Guvernul Statelor Unite -, iar la 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia de arborare a drapelului României la sediul NATO, alături de cele ale altor șase state din regiunea Europei de Est.

Citiți și 71 de ani de la înființarea NATO, Alianța ”clădită pentru a face față crizelor” și mai necesară ca oricând pentru unitatea Occidentului

În 2020, această aniversare coincide cu cea mai gravă criză de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial – pandemia cu noul coronavirus -, iar beneficiile apartenenței României la Alianța Nord-Atlantică s-au resimțit, încă o dată, la nevoie. Săptămâna trecută, la solicitarea României, două aeronave NATO au asigurat transportul a 200.000 de combinezoane de protecție de la Seul la București pentru a sprijini eforturile țării noastre de combatere a răspândirii acestui virus. De asemenea, marcarea a 16 de ani de la aderare coincide și cu o nouă extindere a Alianței Nord-Atlantice. Pe 27 martie 2020, Macedonia de Nord a devenit oficial al 30-lea stat membru al NATO, punând capăt unui proces de aderare care ar fi trebuit să înceapă în urma summitului aliat de la București din 2008, dar care a fost amânat până în 2018 când guvernele de la Skopje și Atena au ajuns în sfârșit la o înțelegere pentru schimbarea denumirii țării în Macedonia de Nord.

Cei șaisprezece ani de NATO mai coincid și cu datele publicate recent în raportul pentru anul 2019 al Alianței Nord-Atlantice. La 70 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, aniversați anul trecut, NATO a efectuat cel mai amplu sondaj cu privire la activitatea sa, iar România se situează între primele trei state membre ale căror cetățeni au cea mai mare încredere că apartenența la NATO le protejează țara de un atac din partea unei țări străine. De asemenea, România este pe locul al treilea între cele 29 de națiuni euro-atlantice în ce privește sprijinul cetățenilor pentru ca țara noastră să rămână stat membru al Alianța Nord-Atlantică.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020

ajutorcoronavirus.ro

Advertisement
Advertisement

Trending