Connect with us

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, în plenul Parlamentului European: Am solicitat Serviciului European de Acțiune Externă să elaboreze un raport privind situația drepturilor omului în Transnistria

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a declarat luni, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că a solicitat Serviciului European de Acțiune Externă să documenteze și să elaboreze un raport privind situația drepturilor omului în Transnistria.

”Am ales să vorbesc astăzi, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, despre situația disperată a românilor din regiunea transnistreană. Acolo, exportul de frică și divizare practicat de Federația Rusă atinge cote alarmante. Acolo, discriminarea este la ordinea zilei. Eu am fost la Tiraspol în repetate rânduri. Am făcut-o din convingere, pentru a transmite un mesaj de susținere românilor din această regiune ocupată de Federația Rusă. Sunt unul dintre puținii politicieni cu interdicție de intrare în Federația Rusă, tocmai pentru că am condamnat public modul în care liderii ruși calcă în picioare drepturile și libertățile cetățenilor”, a declarat Tomac, președintele PMP, în plenul PE.

”Prin urmare, am îndemnat la solidaritate spre a nu-i abandona pe românii de dincolo de Nistru și am solicitat Serviciului European de Acțiune Externă să documenteze și să elaboreze un Raport privind situația drepturilor omului în regiunea transnistreană”, a conchis Eugen Tomac.

Eugen Tomac este președintele Partidului Mișcarea Populară și a devenit, în urma alegerilor europene din 26 mai, membru al Parlamentului European. Acesta face parte din cel mai mare grul politic din cadrul legislativului european – cel al Partidului Popular European -, unde alături de ceilalți eurodeputați români din acest grup alcătuiește a treia cea mai mare delegație națională din PPE. 

Eurodeputatul PMP și PPE activează în Parlamentul European în următoarele comisii, subcomisii și delegații: membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL), în subcomisia pentru drepturile omului (DROI), membru în Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia (DSCA) și totodată este membru în Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest (DEPA).

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: ”Românii au dreptul la o Europă care este de partea lor și care investește mai mult în cetățenii săi, fără să discrimineze”

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a participat ieri, 1 octombrie, la audierea comisarului european desemnat pentru portofoliul ”Locuri de muncă”, și anume, Nicolas Schmit. 

În timpul acestei audieri, parlamentarul european, Eugen Tomac, a avut o intervenție prin care i-a cerut acestuia să își clarifice poziția cu privire la mai multe subiecte de interes pentru cetățenii europeni.

În acest context, Eugen Tomac a subliniat că nu trebuie să existe discriminare atunci când vine vorba despre cetățeni și bunăstarea lor: ”Atât Romania și celelalte state membre UE au nevoie acum de o Europă care investește mai mult în cetățenii săi și în bunăstarea lor, fără să discrimineze.”

”O Europă care estompează disparitățile sociale și economice dintre oameni, astfel încât fiecare să aibă un trai decent. O Europă unde românii au condiții decente”, a mai adăugat acesta.

Nu în ultimul rând, în mesajul său, Eugen Tomac a transmis că ”Românii au dreptul la o Europă care este de partea lor, așa cum este de partea tuturor celorlalți cetățeni europeni.”

Nicolas Schmit, comisarul european desemnat de Luxembrug, a fost audiat astăzi, 1 octombrie, în Parlamentul European, în cadrul Comisiei EMPL (Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale) pentru a prelua responsabilitatea portofoliului „Locuri de muncă”.

În timpul discursului său introductiv, acesta a subliniat angajamentul său ferm pentru proiectul și valorile europene și pentru progresul economic și social al cetățenilor europeni.

Citiți și: Nicolas Schmit, comisarul european desemnat de Luxemburg, audiat în Parlamentul European: Drepturile sociale și incluziunea socială, prioritățile sale


Eugen Tomac este președintele Partidului Mișcarea Populară și a devenit, în urma alegerilor europene din 26 mai, membru al Parlamentului European. Acesta face parte din cel mai mare grul politic din cadrul legislativului european – cel al Partidului Popular European -, unde alături de ceilalți eurodeputați români din acest grup alcătuiește a treia cea mai mare delegație națională din PPE. 

Eurodeputatul PMP și PPE activează în Parlamentul European în următoarele comisii, subcomisii și delegații: membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL), în subcomisia pentru drepturile omului (DROI), membru în Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia (DSCA) și totodată este membru în Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest (DEPA).

 

Continue Reading

Eugen Tomac

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE), după ce candidatura Rovanei Plumb la Comisia Europeană a fost blocată de Comisia JURI din PE: Toți candidații pentru postul de comisar european ”cu vulnerabilități la pachet” trebuie înlocuiți pentru credibilitatea UE

Published

on

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) a propus ca toți candidații pentru postrul de comisar european, ”cu vulnerabilități la pachet, propuși de state precum Franța sau Belgia” să fie ”înlocuiți, pentru credibilitatea UE”, poziție care vine după ce candidatura Rovanei Plumb pentru funcția de membru al Comisiei Europene a fost respinsă joi cu largă majoritate de Comisia pentru afaceri juridice în urma unei audieri a extraordinare a comisarului desemnat din partea României.

”Am spus de la început ca Rovana Plumb este un candidat vulnerabil pentru funcția de comisar european. Doar <<neconflictuala>> marionetă prim-ministru nu a înțeles că nu poate exporta chiar orice din PSD la Bruxelles. Verdictul este clar: fără Rovana în Comisia Europeană, lucru care trebuie reproșat și doamnei pre,edinte Ursula von der Leyen, care a acceptat să o trimită în PE, știind că există acest risc.”, a scris Eugen Tomac într-o postare pe Facebook.

Candidatura Rovanei Plumb pentru funcția de membru al Comisiei Europene a fost respinsă joi cu largă majoritate de Comisia pentru afaceri juridice în urma unei audieri a extraordinare a comisarului desemnat din partea României, solicitând lui Plumb lămuriri despre un împrumut de 800.000 euro şi acţiuni la o companie, care nu ar figura în declaraţia de avere depusă în calitatea sa de comisar desemnat.

Citiți și:
Comisia JURI, scrisoare către Comisia Europeană: Există un conflict de interese în privința Rovanei Plumb și el trebuie soluționat

Ulterior, Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a decis, cu unanimitate de voturi, să trimită o scrisoare Comisiei Europene prin care va transmite că ”există un conflict de interese” în privința Rovanei Plumb și va solicita rezolvarea acestuia.

10 din cei 26 de comisari europeni propuși au fost verificați de Comisia pentru Afaceri juridice din Parlamentul European în ce privește declarațiile lor de avere: Johannes Hahn (Austria), Didier Reynders (Belgia), Věra Jourová (Cehia), Sylvie Goulard (Franța), Virginijus Sinkevičius (Lituania), Janusz Wojciechowski (Polonia), Elisa Ferreira (Portugalia), Rovana Plumb (România,) Josep Borrell (Spania), Laszlo Trocsanyi (Ungaria).

Continue Reading

Eugen Tomac

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE): Republica Moldova poate redeveni o poveste de succes dacă Executivul european ar aloca bani ”în funcție de necesități”

Published

on

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) a afirmat miercuri, că Republica Moldova poate redeveni o poveste de succes, dacă banii ”către românii de peste Prut vot fi alocați în funcție de necesități”, nu doar prin programe formale ”implementate de Comisia Europeană pentru a nu supăra pe nimeni.”

Afirmațiile președintelui PMP au fost făcute în contextul în care președintele onorific al Partidului Mișcarea Populară, Traian Băsescu, vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, a patronat, la Bruxelles, o acțiune de promovare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, inițiată de mai multe organizații internaționale.

”(…) Există un motiv pentru care UE trebuie să se implice în R. Moldova și are tot dreptul s-o facă. Aproape 30% din populația R. Moldova deține cetățenie română, deci sunt cetățeni europeni! R. Moldova poate redeveni o poveste de succes, dacă banii către românii de peste Prut vor fi alocați în funcție de necesități, nu doar prin programe stander implementate de Comisia Europeană cu scopul de a nu supăra pe nimeni”, a scris eurodeputatul român într-o postare pe Facebook.

Eugen Tomac a completat că în ultimii zece ani, Moldova a făcut progrese importante privind ieșirea de sub influența Federației Ruse.

”În prezența colegilor europarlamentari și ai reprezentanților mediului diplomatic, am subliniat câteva elemente esențiale: în ultimii zece ani, R. Moldova a făcut progrese imense pe linia ieșirii de sub influența Federației Ruse. Cu guverne fragile și pline de interese locale mărunte, a reușit să semneze Acordul de Asociere la Uniunea Europeană.”, a completat europarlamentarul.

Acesta a ținut să atragă atenția asupra problemei uriașe cu care Republica Moldova încă se confruntă, și anume propaganda rusă, ”instrument prin care Federația Rusă își exercită cel mai agresiv influența”.

”Piața media din R. Moldova este controlată de presa în limba rusă și acest lucru nu poate fi contracarat decât prin mecanisme susținute financiar de Uniunea Europeană”, a punctat Eugen Tomac.

Eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, a patronat, la Bruxelles, o acțiune de promovare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, inițiată de mai multe organizații internaționale.

La 18 septembrie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, fostul președinte a afirmat că Pactul Ribbentrop-Molotov este unul dintre cele mai ticăloase din ultimele secole și că România trăiește și în prezent după voința lui Adolf Hitler și Iosif Stalin.

La distanță de doar o zi, la 19 septembrie, Parlamentul European a adoptat a rezoluție prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, semnat la 23 august 1939, subliniind astfel ”importanța memoriei istorice europene pentru viitorul Europei”,în conținutul textului fiind regăsită și o mențiune cu privire la Republica Moldova.

”Proiectul european de pace și integrare nu va fi complet decât atunci când toate țările europene care aleg calea reformelor europene, cum ar fi Ucraina, Moldova și Georgia, devin membre cu drepturi depline ale UE. Succesul Ucrainei, Georgiei și Moldovei, care poate fi asigurat doar prin procesul de integrare în UE, va fi cel mai puternic instrument, prin forța exemplului, pentru a favoriza transformarea pozitivă în Rusia, ceea ce ar permite Rusiei să depășească, în cele din urmă, consecințele tragice ale Pactului Ribbentrop-Molotov”, este menționat în rezoluția amintită mai sus. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending