Connect with us

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, scrisoare deschisă către Josep Borrell: Solicit accelerarea procesului de aderare a R. Moldova la UE

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) i-a solicitat șefului diplomației UE accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Într-o scrisoare deschisă, Eugen Tomac i-a adresat următoarele:

„Domnului Josep Borrell Fontelles,
Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate
Partidul Mișcarea Populară, formațiunea membră a Partidului Popular European, solicită ca, având în vedere vizita oficială a domnului Josep Borrell Fontelles la Chișinău în contextul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina, să fie stabilit cu autoritățile Republicii Moldova un calendar concret, cu pași accelerați, pentru aderarea acestui stat la Uniunea Europeană.
Ținând cont de:

  1. Solicitarea Președintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind aderarea țării sale la UE și pericolul reprezentat de Federația Rusă;
  2. Acordul de Asociere aprobat de conducerea Republicii Moldova încă din iunie 2014 și care a fost ratificat de Parlamentul de la Chișinău în iulie 2014;
  3. Faptul că majoritatea cetățenilor R. Moldova vorbesc limba română, limbă oficială a Uniunii Europene, iar o treime dintre aceștia au și cetățenie română;
  4. Reformele implementate de Republica Moldova în ultimul an sub conducerea Președintelui Maia Sandu;
  5. Greșeala istorică făcută de UE în încetinirea aderării la UE a Republicii Moldova după anexarea Crimeei de către Federația Rusă în 2014.

„Partidul Mișcarea Populară consideră că Uniunea Europeană are datoria și obligația morală de a prezenta pentru cetățenii R. Moldova un plan clar de urmat pentru integrarea acestui stat în UE și un orizont de timp bine definit pentru ca această țintă să fie atinsă. Mai ales că acest obiectiv politic este susținut și de la nivelul oficial al statului român”, a mai adăugat eurodeputatul.

De asemenea, având în vedere agresiunea Federației Ruse asupra unui stat suveran cu o conducere legitim aleasă în urma unor alegeri democratice corecte, Tomac subliniază că „Uniunea Europeană trebuie să transmită un semnal de forță în ceea ce privește implementarea Parteneriatului Estic (din care face parte și Republica Moldova) pentru că vedem că toate concesiile făcute administrației de la Kremlin au fost inutile.”

„Mulți dintre cetățenii R. Moldova sunt astăzi plecați la muncă în țări ale Uniunii Europene. Sunt oameni cinstiți și muncitori, care iubesc și respectă valorile și principiile care stau la baza Uniunii. Din această perspectivă, aderarea Republicii Moldova ar fi doar pecetluirea unei stări de fapt absolut necesare. PMP își reiterează ca principal obiectiv Unirea Republicii Moldova cu România în urma unui proces de decizie a ambelor state, dar credem că acest lucru poate fi realizat la fel de rapid și eficient sub umbrela Uniunii Europene”, a conchis acesta.

 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat luni cererea de aderare a țării sale la Uniunea Europeană.

Primul pas este îndeplinirea de către țara în cauză a criteriilor de aderare. Aceste criterii au fost definite în cadrul unei reuniuni a Consiliului European, la Copenhaga în 1993, fiind adesea numite „criteriile de la Copenhaga”.

Criteriile de la Copenhaga stabilesc o serie de condiții democratice, economice și politice pentru țările care doresc să adere la UE:

  • instituții stabile, care să garanteze democrația, statul de drept, drepturile omului și respectarea și protecția minorităților
  • o economie de piață funcțională, precum și capacitatea de a face față concurenței și forțelor pieței în UE
  • capacitatea de a-și asuma și de a implementa în mod eficace obligațiile aferente statutului de membru, inclusiv adeziunea la obiectivele uniunii politice, economice și monetare

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: Putin este specialist în zdruncinarea democrației europene. Noi mecanisme care să protejeze proiectul european, necesare

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) a subliniat în Parlamentul European nevoia pentru noi mecanisme care să apere democrația și identitatea europeană de intermediari politici, precum președintele Federației Ruse.

„Este esențial ca regulamentul privind statutul și finanțarea partidelor politice europene și a fundațiilor europene din 2014 să fie reformat. Avem nevoie de un cadru legal, corespunzător, care să asigure cele mai înalte standarde de funcționare și finanțare a familiilor politice din Uniunea Europeană. Cel mai important aspect pe care vreau să îl subliniez este transparența. Observăm că nu mai este nicio năutate că democrația noastră este atacată prin intermediari politici de cei care vor să zdruncine democrația europeană, iar Putin este specialist în așa ceva”, a transmis acesta în plenul Legislativului European. 

De asemenea, deputatul european a explicat că Vladimir Putin este cel care susține partide extremiste, încurajează mișcările anit-europene: „Avem nevoie de mecanisme prin care să ne protejăm identitatea politică, democrația, libertățile și valorile care stau drept temelie pentru proiectul nostru european, care va merge mai departe și sunt absolut convins că atât Ucraina, R. Moldova și Georgia, care au avut de suferit pentru că au existat aceste interferențe permanent, vor fi parte ale proiectului european și vor avea nevoie la rândul lor de aceste mecansime la care lucrăm în prezent.”

 

Continue Reading

Eugen Tomac

Eugen Tomac, mesaj din Parlamentul European: Jurnalismul de investigație are nevoie de mai multă susținere europeană și națională

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) a luat cuvântul în plenul Parlamentului European, prilej cu care a tras un semnal de alarmă cu privire la libertatea mass-media în Europa și a solicitat mai mult sprijin european și național pentru jurnalismul de investigație, dar și măsuri obligatorii care să-i proteje pe jurnaliști.

„Doresc să trag un semnal de alarmă cu privire la libertatea mass-media în Europa. Deși reprezintă pilonul și garanția unei democrații funcționale, prea mulți jurnaliști sunt în continuare hărțuiți, sunt amenințați, inclusiv de politicieni și personalități publice, iar ingerința politică în mass-media este o practică ce pare deja o normă, inclusiv în țara mea, lucru absolut regretabil. Amestecul politicului are consecințe teribile asupra independenței presei.  Societățile noastre sunt polarizate în mod radical”, a transmis deputatul european în intervenția sa din plen, susținută ieri, 14 septembrie. 

Acesta a pledat pentru un sprijin consolidat la nivel național și european de care să beneficieze jurnalismul de investigație: „Dragi colegi, avem nevoie de mai multă susținere europeană și națională pentru jurnalism de investigație și de măsuri obligatorii care să-i proteje pe jurnaliști. Valorile, principiile și drepturile noastre nu sunt un fapt dat pe care să îl luam de-a gata. Trebuie să fim vigilenți și să luptăm constant pentru a le apăra. Nu putem vorbi de un stat de drept și de democrație, fără un jurnalism liber”, a conchis președintele PMP. 

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac speră ca statul român să urgenteze implementarea directivei privind salariile minime adecvate în UE

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) salută votul Parlamentului European dat pentru directiva privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. 

„Astăzi, am acordat, în plenul Parlamentului European, votul final prin care vom crea un cadru legal european care va garanta că salariile cetățenilor noștri sunt adaptate la realitate. Semnalul transmis astăzi de la Bruxelles este foarte puternic. Este inadmisibil ca cei care muncesc să trăiască în sărăcie, iar autoritățile de la București să ridice neputincioase din umeri”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

De asemenea, acesta a subliniat că în decurs de numai un an, în România, carnea s-a scumpit cu 20%, pâinea s-a scumpit cu 25%, uleiul s-a scumpit cu peste 50%, iar de prețurile la energie nici nu îndrăznesc să mai vorbesc, iar salariile cetățenilor români au rămas la fel.

„Directiva adoptată astăzi stabilește standarde de decență ce vor trebui luate în considerare la stabilirea salariului minim: puterea de cumpărare, costul vieții sau rata creșterii salariilor. Astfel, ne-am putea aștepta la creșteri salariale de 20-25%. Statele membre au la dispoziție doi ani să implementeze această directivă, dar sper ca statul român să urgenteze acest proces și să dea șansa cetățenilor săi de a avea o viață decentă”, a conchis acesta. 

Citiți și: Parlamentul European adoptă noi norme privind salariile minime adecvate pentru toți lucrătorii din UE. Acordul urmează să fie votat și de Consiliu

Continue Reading

Facebook

SUA18 mins ago

Kamala Harris l-a asigurat pe premierul nipon Fumio Kishida de „angajamentul de fier” al SUA față de apărarea Japoniei

INTERNAȚIONAL21 mins ago

Directorul AIEA și șeful autorității nucleare din Iran au discutat, la Viena, despre programul nuclear: S-a reluat dialogul privind clarificarea problemelor de siguranță

MAREA BRITANIE28 mins ago

Marea Britanie impune un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la ”referendumurile false” organizate de Moscova în vederea alipirii unor teritorii ucrainene

ROMÂNIA30 mins ago

Nicolae Ciucă: Fostul premier nipon, Shinzo Abe, va fi păstrat în amintirea noastră și ca un prieten adevărat al României

REPUBLICA MOLDOVA44 mins ago

Republica Moldova va plăti în avans către Gazprom pentru a asigura livrările de gaz pentru luna septembrie

SUA13 hours ago

Joe Biden îl va primi pe Emmanuel Macron în prima vizită de stat la Casa Albă a administrației sale

SUA18 hours ago

SUA alocă încă 457,5 milioane de dolari Ucrainei pentru asistență civilă în domeniul securității

ROMÂNIA18 hours ago

FMI recomandă României să revigoreze ”reformele structurale pentru a impulsiona creșterea economică” în fața unor ”vânturi potrivnice” provocate de războiul rus din Ucraina

INTERNAȚIONAL18 hours ago

OCDE reduce la 2,2% perspectivele de creștere globală pentru 2023 pe fondul războiului din Ucraina

PPE19 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga, după vizita Comisiei LIBE în România: Sper că felul în care România a gestionat criza generată de război va reprezenta ultimul argument în favoarea aderării la Schengen

ROMÂNIA24 hours ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO3 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.4 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA4 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU6 days ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL6 days ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: Prima cerere de plată din PNRR ar trebui încasată în prima jumătate a lui octombrie. În aceeași lună, ar urma să fie transmisă și cea de-a doua cerere de plată de 2,8 mld. de euro

Team2Share

Trending