Connect with us

Gabriela Zoană

Eurodeputatul Gabriela Zoană, membru în Comisia FEMM: ”România a făcut progrese legislative semnificative în materie de combatere a violenței împotriva femeilor”

Published

on

Europarlamentarul Gabriela Zoană (PSD, S&D) spune nu violenței potriva femeilor și condamnă toate acțiunile ce presupun  violența emoțională, psihologică, verbală sau chiar sexuală, indiferent dacă are loc în spațiul public sau în interiorul căminului conjugal.

Redăm mesajul eurodeputatului Gabriela Zoană:

„Ca în fiecare an, pe data de 25 Noiembrie, Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, vom putea face un bilanț al reușitelor pe care le-a adus implementarea legislației europene și naționale în domeniu.

Violența împotriva femeilor NU presupune doar violență fizică, așa cum încă mai este înțeles greșit acest termen uneori – presupune și violență emoțională, psihologică, verbală sau chiar sexuală, indiferent dacă are loc în spațiul public sau în interiorul căminului conjugal, indiferent dacă agresorul este un necunoscut, un coleg de muncă sau chiar soțul sau partenerul de viață al femeii agresate.

Deși semnată încă din 2011 de către o serie de state, inclusiv din Uniunea Europeană, Convenția de la Istanbul, principalul instrument care creează cadrul legal ce reglementează la nivel mondial lupta împotriva violenței împotriva femeilor, în 2018 încă mai sunt 8 state membre ale UE care nu au ratificat această convenție: Bulgaria, Cehia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Slovacia și Marea Britanie.

Ca membru în Comisia FEMM – Comisia pentru Drepturile Femeii și Egalitatea de Gen, acest lucru mi se pare inacceptabil, în special având în vedere că nu există niciun motiv întemeiat, legal sau de altă natură, care să fi împiedicat aceste state să ratifice Convenția de la Istanbul. Din acest punct de vedere, am efectuat și voi continua să efectuez o serie de demersuri în cadrul Comisiei FEMM pentru a impulsiona, prin intermediul colegilor eurodeputați, ratificarea convenției la nivelul tuturor statelor membre.

În plus, chiar dacă majoritatea statelor a ratificat Convenția de la Istanbul, am sesizat în FEMM unele ezitări în folosirea instrumentelor europene de luptă împotriva violenței de gen. Ca un singur exemplu, Ordinul European de Restricție fusese activat în doar 7 cazuri până în luna aprilie, iar până în acest moment numărul ordinelor de protecție emise nu a crescut semnificativ.

Totuși, așa cum am declarat public, inclusiv în multe rânduri în plenul Parlamentului European, România are un cadru legislativ care, mai ales după intrarea în vigoare în luna iulie a Legii 174/2018 pentru completarea și modificarea Legii 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, constituie un exemplu de bune practici în materie de legislație în materie la nivel european.

Violența împotriva femeilor rămâne un subiect în atenția Parlamentului European și a Comisiei FEMM, iar eu, ca membru al acestei comisii, doresc să transmit tuturor femeilor un mesaj de încurajare în a sesiza autorităților competente orice formă de violență îndreptată împotriva lor. Având curajul de a sesiza astfel de acte, vom putea reuși să limităm drastic numărul violențelor de gen, descurajând agresorii în a le mai comite.”

 

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Gabriela Zoană, vicepreședinte al Comisiei de agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European: „Fermierii sunt extrem de mulțumiți de ceea ce am obținut la Bruxelles”

Published

on

În calitate de vicepreședinte al Comisiei de agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, Gabriela Zoană a vizitat câteva ferme din județul Argeș pentru a discuta cu fermierii în legătură cu modalitatea în care aceștia au primit vestea respingerii plafonării plăților directe în Comisia AGRI din cadrul Parlamentului European, se arată în comunicatul remis Calea Europeană.

În același timp, „am ținut să vizitez fermele în prezența reprezentanților administrației publice locale din localitățile în care aceste inițiative antreprenoriale s-au dezvoltat pentru a identifica exemple de bune practici în modul în care administrația locală sprijină inițiativele private.”, menționează europarlamentarul.

Ca vicepreședinte al Comisiei AGRI, „am plecat la drum anul trecut cu mandatul obținut în urma consultărilor cu fermierii români și cu oficialii din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a lupta împotriva intenției Comisiei Europene de a plafona plățile pentru fermieri în cadrul viitoarei Politici Agricole Comune.”

„Am obținut, după lungi eforturi, în cadrul Comisiei AGRI, respingerea plafonării subvențiilor.”

Eurodeputatul ne informează ca după discuțiile cu fermierii din Argeș a realizat că aceștia sunt extrem de mulțumiți de ceea ce „am obținut la Bruxelles.” Plafonarea plăților ar fi însemnat falimentul fermelor românești, ar fi însemnat o lovitură grea aplicată agriculturii noastre, un domeniu care aduce anual peste 4 miliarde de Euro din exportul de produse autohtone.”

Este îmbucurător să auzi de la oamenii care au investit în agricultură că efortul tău depus la Bruxelles are un impact atât de covârșitor asupra succesului afacerilor lor.

Europarlamentarul consideră că „Antreprenorii din agricultură trebuie încurajați în continuare. De succesul lor depinde calitatea produselor pe care le punem pe masă și tot de reușita lor depinde și viitorul agriculturii românești”, de accea „voi depune în continuare eforturi în Parlamentul European pentru egalizarea subvențiilor agricole la nivelul întregii Uniuni Europene.”

Din acest motiv, „aportul pe care îl au nu numai plățile directe, dar și alte diferite forme de sprijinire a fermierilor, așa cum sunt proiectele locale de asfaltare a drumurilor către exploatările agricole, reprezintă un ajutor acordat succesului agriculturii românești în ansamblul ei.”

Gabriela Zoană anunță că „Voi continua dialogul cu fermierii din zona Argeșului și în săptămânile ce urmează”.

Gabriela Zoană este europarlamentar român, membru al delegației PSD și al grupului politic S&D din Parlamentul European. Aceasta mai ocupă și funcția de Vice-Președinte al Comisiei de specialitate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, este membru cu drepturi depline al Comisiei pentru Drepturile Femeii și Egalitate de Gen, precum și membru supleant în Comisia pentru dezvoltare regională și Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne. 

 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Gabriela Zoană (PSD, S&D), vicepreședinte al Comisiei AGRI din PE, condamnă dublul standard privind calitatea produselor: Produsele destinate pieței vestice trebuie să aibă aceeași calitate ca și produsele destinate pieței estice

Published

on

Europarlamentarul Gabriela Zoană (PSD, S&D), vicepreședinte al Comisiei AGRI, a condamnat fermn în Parlamentul European dublul standard privind calitatea produselor.

”Produsele destinate pieței vestice trebuie să aibă aceeași calitate ca și produsele destinate pieței estice. Nu suntem cetățeni europeni inferiori, nu dorim să consumăm produse de calitate inferioară. Discriminarea în interiorul Uniunii Europene trebuie să înceteze”, a spus aceasta într-o intervenție susținută în plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune înainte de alegerile europene, programate pentru luna mai, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

”Indiferent ce argumente ni se pot aduce, cum că gusturile europenilor din Est diferă de cele ale europenilor din Vest, eu vă asigur că toți cetățenii europeni sunt egali și trebuie să fie considerați egali de către producători, nu numai în ceea ce privește alimentația, ci în legătură cu orice presupune un proces de producție”, a completat eurodeputatul Gabriela Zoană.

”Trebuie să încetăm a mai gândi că cei din Europa de Est s-au obișnuit cu alimente de proastă calitate, cu autoturisme inferioare celor destinate pieței vestice, cu produse vestimentare de calitate inferioară.

Vă asigur pe toți că cetățenii europeni care provin din fostele state ale blocului comunist s-au obișnuit de 30 de ani cu gustul democrației, al libertății, al calității”, a mai spus europarlamentarul român.

Discursul eurodeputatului român a avut loc în contextul în care în Parlamentul European se discută existența dublului standard al produselor în cadrul Uniunii Europene, parlamentarii votând un raport care reprezintă un prim pas pentru eliminarea acestor standarde diferite de calitate pentru piața estică și vestică.

Mai precis, producătorii vor fi obligați să folosească aceleași ingrediente și aceleași cantități pentru a putea comercializa produsul în țările Uniunii Europene, în acest fel eliminându-se tendința de a folosi ingrediente sau procese de fabricație diferite pentru produsele din Vest față de produsele din Est.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Gabriela Zoană în cadrul dezbaterii din PE privind situația statului de drept din România: „În România se respectă statul de drept”

Published

on

Corespondență din Strasbourg

Europarlamentarul Gabriela Zoană (PSD, S&D) a luat cuvântul în Parlamentul European în cadrul dezbaterii privind statul de drept din România și a subliniat faptul că „În România se respectă statul de drept”.

Gabriela Zoană a dorit să transmită tuturor că „atât timp cât eu o voi reprezenta în Parlamentul European nu voi permite nimănui să spună minciuni despre ea!”

Eurodeputatul a menționat în acest context „fac public un apel public pentru întreaga Europă: încetați presiunile pe justiția din România! Aplicați și în țările dumneavoastră tratamentul pe care îl aplicați României. România merită mai mult! Românii merită să fie reprezentați de patrioți în următorul Parlament European, s-au săturat de cei care–și denigrează țara!”

Mai mulți europarlamentari români și străini au luat cuvântul în această dezbatere, printre care: Ingeborg Grasle (PPE Germania), Sophia in ‘t VELD (vicepreședinte ALDE), Judith Sargentini (GREENS), Cristian Preda, Răzvan Popa (S&D), Claudia Țapardel (S&D), Monica Macovei și Dan Nica (liderul delegației PSD din PE).

În timpul acestei dezbateri nu au fost prezenți nici prim vice-președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans și nici reprezentanți ai Consiliului Uniuniunii Europene. Președinția română a Conisliului Uniunii Europene nu a fost invitată de către Parlamentul European, potrivit surselor europene. Această dezbatere s-a încheiat fără o nouă rezoluție.

Citiți și: Comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova: Dacă România nu revine pe calea reformelor, vom fi nevoiți să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziție

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending