Connect with us

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a primit confirmarea Ministerului francez de interne că au fost luate măsuri pentru prevenirea agresiunilor împotriva șoferilor de camioane

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE), s-a adresat Ministerului de Interne și Ministerului Transporturilor din Franța solicitând autorităților răspunsuri și măsuri rapide pentru a proteja viața șoferilor de camioane.

„Siguranța șoferilor de camioane este o prioritate, indiferent de țara în care se află. Viața lor trebuie protejată, iar incidentul din luna mai în urma căruia un român și-a pierdut viața trebuie să fie un semnal de alarmă pentru autoritățile din întreaga Europă. În urma acelui incident am solicitat răspunsuri și explicații din partea autorităților franceze, iar Ministerul de Interne precum și Ministerul Transporturilor mi-au transmis într-o scrisoare oficială că sunt implicați în lupta împotriva rețelelor criminale care operează în zona de frontieră”, a transmis europarlamentarul liberal într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeană.ro.

Autoritățile franceze au subliniat că s-au mobilizat în urma tragediei și au pus în aplicare măsuri care au sporit siguranța șoferilor de camioane, adesea vizați de furtul de marfă. În ceea ce privește cazul specific pe care l-am sesizat ministerelor din Franța, mi s-a răspuns că «toate mijloacele au fost puse în aplicare pentru a identifica și interoga rapid autorii acestei agresiuni. Două persoane au fost arestate pe 12 și 13 iunie 2021. Au fost închise. Este vorba de doi bărbați kurzi-irakieni care aveam legături cu traficul ilegal de migranți.»

„Crima odioasă din luna mai ar trebui să fie un semnal la nivel european privind o mai bună colaborare și cooperare pentru a lupta mai eficient împotriva criminalității în general și prevenirii acestui tip de agresiune în special”, a transmis europarlamentarul Gheorghe Falcă.

 

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Gheorghe Falcă: Geniul generației care a realizat Unirea Principatelor stă tocmai în creativitatea și curajul cu care a transformat o situație extrem de grea într-una favorabilă pentru toți românii

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Geniul generației care a realizat Unirea Principatelor stă tocmai în creativitatea și curajul cu care a transformat o situație extrem de grea într-una favorabilă pentru toți românii, apreciază eurodeputatul Gheorghe Falcă într-un mesaj publicat cu prilejul celebrării a 165 de ani de la Unirea Principatelor.

Acesta a făcut o scurtă trecere în revistă a evenimentelor istorice din secolul XIX.

”În data de 24 ianuarie 1859, la trei ani de la Războiul Crimeii, început prin invadarea Principatelor Dunărene de către ruși (!) în 1853 și finalizat prin Tratatul de la Paris din 1856, care dădea celor două țări românești un statut de cvasi independență față de otomani, Moldova și Muntenia deveneau, de facto, un singur stat. În treacăt fie spus, cu opoziția izolată a Austriei. Ar fi, desigur, multe de spus și de nuanțat din istoria, de multe ori uitată, a acestei Uniri, dar fără de care România de acum nu ar fi fost posibilă. Trebuie amintită, pe lângă opoziția Habsburgilor – care se temeau de faptul că un stat român unit va deveni, in mod natural, o idee tot mai prezentă și în rândul românilor transilvăneni – și poziția de multe ori duplicitară a britanicilor – care susțineau Imperiul Otoman împotriva Rusiei – dar și susținerea din interes a rușilor – care încercau nu doar să îi slăbească pe turci, ci și să fie iarăși acceptați în concertul european”, a amintit Falcă.

El a evidențiat ”importanța covârșitoare a tinerilor revoluționari liberali de la 1848, exilați prin Europa, care au transmis, precum Dumitru Brătianu, memorii repetate și la Londra dar și la Paris, prin care cereau unirea”, amintind de gestul făcut de I.C.Brătianu, care și-a vântul propria moșie pentru a finanța toate aceste activități.

”Tot acest efort al tinerilor liberali români, alături de conjunctura internațională complicată, a dus la introducerea în Parlamentul Britanic, de către marele om politic liberal Gladstone, a unei moțiuni care pleda pentru Unirea Principatelor Române. A fost, fără dubii, unul dintre momentele care au ajutat la deblocarea situației din țară, la reluarea alegerilor, nemăsluite de această dată, din Moldova, la victoria taberei unioniste și, desigur, la alegerea lui Cuza, în 5 ianuarie 1859, în ciuda unor comploturi rusești de asasinare a liderilor unioniști! Toate, pentru că au fost multe, enorm de multe într-o perioadă scurtă, au culminat la București, unde Cuza – sprijinit politic doar de liberali, care au reușit să mobilizeze însă populația – a fost iarăși ales, în 24 ianuarie, punând puterile europene în fața unui fapt împlinit, o realitate istorică dovedită ca fiind ireversibilă, mai ales după toate reformele care au demarat imediat!”, a continuat eurodeputatul.

Din punctul său de vedere, ”asta înseamnă să știi unde vrei să ajungi, să fii conștient că poate, în timpul vieții tale, acel proiect nu se va realiza, dar să ai ambiția de a pune o cărămidă la temelia unei construcții de care vor beneficia generațiile viitoare! De asta avem nevoie și acum, în fiecare zi”, a conchis Gheorghe Falcă.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Gheorghe Falcă semnalează importanța alegerilor europene și îi invită pe români să apere prin vot ”tot ce am câștigat ca nație europeană”

Published

on

© Gheorghe Falcă - Arhivă Personală

Eurodeputatul Gheorghe Falcă îi invită pe români la un proces de reflecție pentru a evidenția importanța apartenenței României la UE, completând că alegerile europarlamentare sunt de departe cele mai importante pentru viitorul țării noaste.

Într-un articol de opinie remis CaleaEuropeană.ro, acesta semnalează că rezultatul scrutinului din 9 iunie ”va conta pentru generații întregi de acum, iar el ne va arată dacă vom continua să progresăm sau dacă ne întoarcem în timp, ieșim din Europa, casa noastră și ne întindem gâtul pentru ca regimul Putin să pună cizma pe el și să ne apese în mocirlă!”

”Acum, la început de an, la aproape două decenii de la aderare, vă invit, vă rog, să vă imaginați o Românie în afara UE. Este și greu dar și ușor în același timp. Este greu pentru că TOTUL, cu majuscule, s-a schimbat de atunci, și s-a schimbat în bine și se schimbă mereu. O parte imensă a acestor schimbări, a progresului de care am beneficiat și vom beneficia, a fost decisă în Parlamentul European, inclusiv prin contribuția noastră, a deputaților români. Este totuși, și ușor, pentru că ne putem uita la vecinii sârbi, la frații moldoveni, la bieloruși, și vedem, ca o oglindă care ne arată trecutul, unde am fi fost noi azi fără Uniunea Europeană”, a subliniat Gheorghe Falcă.

Redăm mai jos articolul de opinie complet:

”Acum 17 ani, pe 1 ianuarie 2007, România, împreună cu Bulgaria, se alătura familiei statelor membre UE, după alți 17 ani de la Revoluție, de drum prin deșert, de încercări repetate ale neocomuniștilor de a ne deturna de la parcursul nostru natural.

Am avut, de atunci, patru runde de alegeri pentru Parlamentul European, în 2007, 2009, 2014 și în 2019, iar în iunie anul acesta vom vota iarăși pentru a decide cine și mai ales cum ne reprezintă în Europa.

Dar am avut, ca membri ai Uniunii Europene, mult mai mult.

Am trecut, de la aderare, prin trei cicluri de finanțare europeană, care ne-au adus în țară zeci de miliarde de euro fără de care nu puteam construi infrastructura, perfectibilă dar mult peste ce aveam în 2007, nu ne puteam dota spitalele sau școlile, nu puteam da subvenții pentru agricultură, nu ne puteam moderniza orașele și, lucru esențial, nu ne-am fi putut consolida societatea civilă!

Statutul de membri ai UE ne-a adus și infinit mai multe investiții străine, creștere economică, locuri de muncă, salarii tot mai bune și suntem, iată, în sfârșit, peste țări precum Grecia, Ungaria sau Cehia ca PIB, pe locul doi în regiune după Polonia, care are o populație aproape dublă față de noi.

Așa cum repet mereu, datoria unui politician, după mine, este aceea de a spune adevărul, de a nu-l cosmetiza. De aceea, în mod clar, nu spun că totul este roz, și nu va fi niciodată, nici la noi și nici în Olanda sau Suedia sau oriunde, pentru că așa funcționează viața și realitatea.

Dar acum, la început de an, la aproape două decenii de la aderare, vă invit, vă rog, să vă imaginați o Românie în afara UE. Este și greu dar și ușor în același timp.

Este greu pentru că TOTUL, cu majuscule, s-a schimbat de atunci, și s-a schimbat în bine și se schimbă mereu. O parte imensă a acestor schimbări, a progresului de care am beneficiat și vom beneficia, a fost decisă în Parlamentul European, inclusiv prin contribuția noastră, a deputaților români.

Este totuși, și ușor, pentru că ne putem uita la vecinii sârbi, la frații moldoveni, la bieloruși, și vedem, ca o oglindă care ne arată trecutul, unde am fi fost noi azi fără Uniunea Europeană!

Dar ce este cu adevărat alarmant, și așa ar trebui să fie pentru milioane de români responsabili, este faptul că în ciuda acestei realități care ne izbește în față, există politicieni, precum George Simion sau Diana Șoșoacă, care ar fi preferat, și asta propun ei azi, să nu fi făcut parte din familia europeană, să nu fi avut parte de tot mai multă bunăstare, stabilitate și civilizație.

Acești indivizi ar fi preferat, și preferă, o Românie după chipul Rusiei lui Putin, o Românie mociroalsă, fără valori, o Românie a răgetului, a circului și a scandalului, în care, eventual, oponenții politici se aruncă unul după altul de la etaj, împinși de mâini nevăzute dar extrem de reale și de criminale. O Românie a altor decenii…

Nu am și nu pot să am niciun mesaj pentru cei care cred că aceasta este calea pe care ar trebui să o urmăm, la 17 ani de la aderare și la 34 de ani de Revoluție!

Am însă un mesaj pentru cei care știu bine și văd cu ochiul liber unde eram în 1989, unde eram în 2007 și unde suntem acum, în 2024, ca stat membru UE. Am un mesaj pentru cei care își dau seama ce ar însemna să ne întoarcem, acum, în timp. 

Asta, la modul cel mai real, deloc metaforic, pentru că vedem ce indivizi confiscă ședințele Parlamentului României, la ce scene grotești asistăm, ce cuvinte auzim, ce situații care, o spun clar, sunt IMPOSIBILE, tot cu majuscule, în Parlamentul European. Dar sunt posibile, desigur, la Moscova.

Acelor milioane de români, le cer, cu respect și dragoste pentru țara aceasta și pentru poporul acesta, să nu creadă că totul se va rezolva de la sine, că drumul nostru este definitiv asumat, pentru că nu este așa.

Drumul României depinde de români, de implicarea lor, de faptul că le pasă, de faptul că nu se uită doar la televizor, ci ies din case și merg la vot și apără tot ce am câștigat ca nație europeană.

După patru runde de alegeri pentru Parlamentul European, scrutinul din 9 iunie este de departe cel mai important pentru viitorul României! 

Rezultatul va conta pentru generații întregi de acum, iar el ne va arată dacă vom continua să progresăm sau dacă ne întoarcem în timp, ieșim din Europa, casa noastră și ne întindem gâtul pentru ca regimul Putin să pună cizma pe el și să ne apese în mocirlă!

Să nu ne amăgim! Miza aceasta este, iar <<geniul>> malefic al rușilor face ca, spre deosebire de 1944, când ne-au adus dictatura cu tancul, acum, în 2024, prin interpușii lor din politica românească, să ne convingă să ne punem singuri jugul, pentru decenii, prin vot dar mai ales prin ABSENȚA lui!

De aceea, eu cred că milioanele de români  cărora le pasă dacă în viitor copiii lor se vor uita la Europa, casa lor, sau la Moscova, casa crimei și a sărăciei, vor ieși la vot și vor alege forțe politice responsabile, europene, și nu pe slugile lui Putin”. 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Comisia ITRE din PE a adoptat regulamentul privind o infrastructură interoperabilă de servicii publice digitale transeuropene pentru care Gheorghe Falcă a fost responsabil ca raportor al Grupului PPE

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Comisia pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European a adoptat regulamentul Europa Interoperabilă, adică un Schengen online pentru serviciile de administrație publică locală de care eurodeputatul Gheorghe Falcă s-a ocupat din calitatea de raportorul al Grupului PPE din legislativul european.

Acesta a anunțat într-un mesaj pe Facebook că a obținut un rezultat foarte bun pentru România în cadrul acestui dosar.

”Am participat astfel direct la trilogul, adică negocierile dintre Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană, pentru definitivarea Regulamentului pentru stabilirea unor măsuri de promovare a interoperabilității transfrontaliere a rețelelor și a sistemelor informatice care sunt utilizate pentru furnizarea sau gestionarea serviciilor publice în UE”, a detaliat acesta.

El a ținut să explice că față de o directivă, care se dezbate în parlamentele naționale, regulamentele adoptate la Bruxelles se aplică întocmai în toate statele membre.

”Pe scurt, am obținut dezvoltarea unei infrastructuri interoperabile de servicii publice digitale transeuropene, în beneficiul cetățenilor”, a precizat Falcă.

Acesta s-a declarat foarte mulțumit de faptul că ”amendamentele și propunerile mele la acest dosar, atât în calitate de raportor cât și ulterior, la negocieri, au fost adoptate, fapt ce aduce beneficii pentru România”.

”Mai întâi, pentru că am reușit să consolidez rolul agenției UE înființate la București – prima găzduită de țara noastră. Astfel, Centrul și Rețeaua europeană de competențe în materie de securitate cibernetică (ECCC) beneficiază de statutul de observator în cadrul Comitetului pentru o Europă interoperabilă (un organism consultativ strategic al Comisiei Europene). Dar mai mult decât atât, sunt mulțumit de faptul că am reușit să obțin consolidarea rolului autorităților locale și regionale în punerea în aplicare cu succes a prezentului Regulament”, a precizat Gheorghe Falcă, fost primar al Aradului și, implicit, fost membru al Comitetului European al Regiunilor.

Eurodeputatul a explicat că regulamentul este important în contextul în care ”autoritățile locale furnizează o serie de servicii publice, dar dispun adesea de resurse limitate în ceea ce privește finanțarea, resursele umane și instrumentele de punere în aplicare a prezentului regulament, acestea trebuie să primească orientări și resurse adecvate”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO1 hour ago

Stoltenberg, după convorbirea cu Iohannis: România este esențială pentru apărarea flancului estic NATO și s-a angajat să sprijine Ucraina

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Raportul anual privind Schengen: Comisia Europeană evocă “măsurile istorice luate” pentru completarea spațiului de liberă circulație cu România și Bulgaria

NATO2 hours ago

NATO: Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg au discutat la telefon despre situația de securitate din Ucraina și Marea Neagră, România reconfirmând sprijinul ferm pentru Ucraina

ROMÂNIA3 hours ago

Gala Asociației Orașelor din România. Reverență față de personalități ale AOR, ambasadori care au dus mai departe misiunea asociației

ROMÂNIA4 hours ago

FMI ajustează în scădere, la 2,8%, previziunile de creștere economică ale României în 2024

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ4 hours ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ5 hours ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA6 hours ago

Gala AOR. Ministrul Adrian Veștea asigură autoritățile locale de deschidere la dialog și colaborare: Fiți motorul care să ducă la progres

ROMÂNIA6 hours ago

Ministrul Adrian Câciu, la Gala AOR: Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție de 97%, peste 23 de miliarde de euro

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ4 hours ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ5 hours ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO5 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO6 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

Trending