Connect with us

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Am încredere în parteneriatul european UE-Balcanii de Vest și rămân partenerul Serbiei în parcursul său spre UE

Published

on

© Gheorghe Falcă/Facebook

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE), membru în delegația parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Serbia și membru în delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo din Parlamentul European, salută pozițiile liderilor UE care și-au reafirmat susținerea fără echivoc pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest și semnarea Declarației de la Zagreb din data de 6 mai 2020, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„În cadrul activității mele din Parlamentul European, situația și evoluțiile din Balcanii de Vest sunt o prioritate și rămân un partener al Serbiei în parcursul său european”, transmite  Gheorghe Falcă.

Potrivit acestuia, premergător reuniunii Consiliului Afaceri Generale al UE, din luna martie, alături de alți colegi din Parlamentul European a trimis și o scrisoare către Președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, prin care au solicitat stabilirea unei date specifice pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Albaniei și Macedoniei de Nord și acordarea posibilității acestor țări de a începe negocierile după ce au fost menținute incerte timp de mai mulți ani.

„Acest lucru este extrem de important, întrucât, procedând astfel, se vor acorda noi surse de energie pentru reforme și progrese în aceste țări, în timp ce Uniunea Europeană își redobândește credibilitatea în regiune. După ce a fost luată această decizie a liderilor europeni, din data de 25 martie, așteptăm Comisia Europeană să prezinte propuneri de cadre de negociere cu cele două țări. Aceste cadre vor stabili orientările și principiile care guvernează negocierile de aderare cu fiecare țară candidată și să realizeze procesul de examinare analitică a acquis-ului UE cu cele două țări”, explică eurodeputatul PPE. 

În cadrul Summit-ului pentru Balcanii de Vest, liderii UE și-au arătat solidaritatea și au subliniat, de asemenea, importanța bunelor relații de vecinătate, a stabilității regionale și a cooperării reciproce. Aceasta, precizează Gheorghe Falcă, include punerea în aplicare a unor acorduri bilaterale de bună credință și cu rezultate concrete, inclusiv Acordul de la Prespa cu Grecia și Tratatul privind relațiile de bună vecinătate cu Bulgaria, precum și găsirea de soluții la litigiile bilaterale și la dedicarea unor eforturi suplimentare în vederea reconcilierii.

Citiți și UE și Balcanii de Vest reafirmă “perspectiva europeană” a țărilor din regiune. Klaus Iohannis: România susține pe deplin acest angajament

În context, eurodeputatul salută angajamentul partenerilor din Balcanii de Vest „care au reafirmat această perspectivă drept alegerea lor strategică fermă și care și-au reiterat angajamentul de a realiza și de a pune efectiv în aplicare reformele necesare în vederea respectării valorilor și principiilor europene, precum și respectarea democrației și statului de drept”.

Un alt aspect pe care Gheorghe Falcă îl consideră „foarte important” și dezbătut în cadrul Summit-ului este acela cu privire la combaterea dezinformării și a altor activități hibride care provin, în special, din partea actorilor statali terți care urmăresc să submineze perspectiva europeană a regiunii. Totodată, spune acesta, „mă bucur de parteneriatul dintre UE și Balcanii de Vest în lupta împotriva coronavirusului și efectele acestuia. UE sprijină în mod activ eforturile de combatere a epidemiei de coronavirus și impactul său asupra societăților și a economiilor”.

Astfel, amintește eurodeputatul, Comisia Europeană a anunțat mobilizarea, în cooperare cu Banca Europeană de Investiții, a unui sprijin de peste 3,3 mld. euro pentru sprijinirea Balcanilor de Vest. Pachetul va veni în întâmpinarea nevoilor imediate în domeniul sănătății și umanitare apărute în contextul pandemiei COVID-19 și va sprijini redresarea economică și socială.

„Acesta include realocarea a 38 de mil. euro din asistența de pre-aderare pentru susținerea imediată a sistemului de sănătate; alocarea a 389 mil euro pentru măsurile de redresare economică și socială; alocarea a 455 mil. euro pentru pachetul de reactivare economică, în cooperare cu Instituțiile financiare internaționale; alocarea a 750 mil. euro ca asistență macro-financiară; pachet de 1,7 mld. euro de la Banca Europeană de Investiții”, precizează europarlamentarul român. 

De asemenea, mai informează Gheorghe Falcă, Comisia pregătește un Plan economic și de investiții pentru regiune care va fi prezentat în a doua parte a anului.

„Am încredere în acest parteneriat european și sunt optimist că aceste țări vor fi determinate să devină europene din toate punctele de vedere, așa cum și țara noastră, a demonstrat maturitate politică în fiecare moment al negocierilor cu UE, ca mai apoi pentru prima Președinție la Consiliul Uniunii Europene să trecem acest test cu brio”, adaugă politicianul PPE în încheiere.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă, despre noul director român al Agenției Europene a Muncii: România a arătat că are oameni ce pot conduce instituții europene

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE), membru al Comisiei de muncă din Parlamentul European, salută noul director ales a Agenției Europene pentru Muncă, diplomatul român Cosmin Boiangiu.

„Astăzi, România a arătat că are oameni de valoare, oameni care pot conduce instituții europene. Ca membru în comisia de muncă din Parlamentul European am participat la audierea cu succes a primului director executiv al noii Agenții Europene pentru Muncă (ELA)”, a scris deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Potrivit eurodeputatului liberal, Cosmin Boiangiu a fost cel care, în calitate de Reprezentant Permanent adjunct al țării noastre a coordonat negocierile purtate la nivelul instituțiilor europene pentru crearea cadrului legislativ al acestei noi Agenții: „Sunt mândru că această poziție va fi ocupată de un român valoros, Cosmin Boiangiu, un diplomat de carieră.”

„Românii valoroși sunt apreciați și promovați în structurile de conducere ale instituțiilor europene. Îi doresc mult succes și îl asigur că vom avea o colaborarea eficientă și profesionistă în vederea găsirii unor soluții și evaluarea riscurilor cu privire la problemele mobilității transfrontaliere a forței de muncă”, a mai transmis acesta.

Diplomat de carieră, Boiangiu este, din anul 2016, reprezentant permanent adjunct al României pe lângă Uniunea Europeană. În această calitate a prezidat reuniunile COREPER I pe durata Președinției române a Consiliului UE (semestrul I 2019) și a negociat numeroase acte legislative europene în domeniul social. Anterior, în perioada 2012-2016, Cosmin Boiangiu a deținut funcția de ambasador al României în Slovenia. CV-ul său este disponibil aici.

Autoritatea Europeană a Muncii (ELA) și-a început activitatea în octombrie 2019 , la doi ani după ce președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunța ideea înființării unei astfel de autorității în discursul din 2017 privind starea Uniunii adresat Parlamentului European. 

Autoritatea Europeană a Muncii are următoarele obiective: facilitarea accesului cetățenilor și al întreprinderilor la informații referitoare la drepturile și obligațiile lor; înlesnirea cooperării dintre statele membre în ceea ce privește asigurarea respectării legislației Uniunii care intră în domeniul său de aplicare, inclusiv prin facilitarea inspecțiilor comune și concertate și prin combaterea muncii nedeclarate; medierea și facilitarea demersurilor pentru soluționarea cazurilor de litigii transfrontaliere.

Citiți și: România a câștigat șefia Autorității Europene a Muncii: Diplomatul Cosmin Boiangiu a fost ales în funcția de director executiv

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă, desprea finanțarea europeană a ”Variantei de ocolire Bacău”: Moldova nu este uitată

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) salută decizia Comisiei Europene de a aproba proiectul major de infrastructură rutieră „Varianta de ocolire Bacău”, prima porțiune de autostradă pentru Moldova. 

„Moldova nu este uitată. Guvernul PNL a obținut de la Comisia Europeană finanțarea proiectului «Construcția variantei de ocolire Bacău», primul pas pentru autostrada Moldovei. Este al doilea proiect de asemenea anvergură depus de Guvernul PNL care obține finanțare europeană, după ce Comisia a aprobat 875 de milioane de euro pentru Autostrada Sibiu – Pitești”, a transmis eurodeputatul liberal într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Proiectul a fost transmis de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor împreună cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în calitate de beneficiar al finanțării nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, la data de 22 noiembrie 2019.

La acea dată, România a prezentat Comisiei o cerere pentru un proiect major care prevede o contribuție din partea Fondului de Coeziune pentru „Construcția variantei de ocolire Bacău”, selectat de către Autoritatea de Management pentru axa prioritară 1, „Îmbunătățirea mobilității prin dezvoltarea rețelei TEN-T si a metroului” din cadrul programului operațional „Infrastructura Mare”.

Valoarea totală a proiectului este de 968.781.763,34 lei, din care valoarea totală eligibilă, finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, este 811.102.174,82 lei (85% din valoarea totală eligibilă aprobată – 689.436.848,61 lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 15% în valoare de 121.665.326,21 lei va fi finanțată din bugetul beneficiarului).

Obiectul proiectului Varianta de ocolire Bacău este reprezentat de acordarea finanțării nerambursabile către CNAIR, în vederea realizării a 30,842 km de drum nou, din care 16,269 km de autostrada, 7 poduri, 9 pasaje, 1 nod rutier și 7 intersecții. La finalizarea implementării, varianta de ocolire Bacău va conduce la realizarea unor economii semnificative de timp, prin reducerea timpului de călătorie pentru automobile și pentru autovehiculele grele.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România continuă lupta pentru ca Pachetul Mobilitate I să nu facă nedreptate transportatorilor români

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) salută decizia Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și a Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) de a sesiza, în data de 23 octombrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu trei acțiuni în anularea prevederilor problematice din Pachetul Mobilitate I.

România continuă lupta pentru ca Pachetul Mobilitate I să nu facă nedreptate operatorilor de transport români și nu numai. Dispozițiile actelor UE vizate de acțiunile în anulare introduse de Guvernul României privesc acele aspecte care vor avea implicații negative semnificative asupra pieței interne și vor afecta competitivitatea transportului de mărfuri în Uniune. Aici mă refer în mod special la interdicția efectuării perioadei normale de repaus săptămânal la bordul vehiculului; obligația întoarcerii periodice a conducătorului auto la centrul operațional al angajatorului sau la locul său de reședință; obligația întoarcerii vehiculului la unul din centrele operaționale în termen de 8 săptămâni de la plecare; stabilirea de limitări suplimentare la efectuarea operațiunilor de cabotaj; instituirea unor norme specifice privind detașarea conducătorilor auto”, se arată în comunicatul deputatului european, remis Calea Europeană.

Reamintim că eurodeputatul liberal, Gheorgh Falcă, a fost unul dintre cei care a susținut nevoia stringentă de a modifica măsurile din Pachetul Mobilitate I astfel încât să vină în acord cu drepturile tuturor statelor membre: „Apreciez poziția adoptată de Guvernul României prin acesastă acțiune în anulare depusă astăzi la CJUE. Acțiunea a fost înaintată prin coordonarea dintre MAE și MTIC, sesizarea Curții fiind înaintată prin Agentul Guvernamental pentru CJUE din cadrul MAE”, a mai subliniat oficialul.

Dispozițiile actelor UE vizate de acțiunile în anulare introduse de Guvernul României privesc acele aspecte care vor avea implicații negative semnificative asupra pieței interne și vor afecta competitivitatea transportului de mărfuri în Uniune, respectiv: interdicția efectuării perioadei normale de repaus săptămânal la bordul vehiculului; obligația întoarcerii periodice a conducătorului auto la centrul operațional al angajatorului sau la locul său de reședință; obligația întoarcerii vehiculului la unul din centrele operaționale în termen de 8 săptămâni de la plecare; stabilirea de limitări suplimentare la efectuarea operațiunilor de cabotaj; instituirea unor norme specifice privind detașarea conducătorilor auto.

Citiți și: România a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru “anularea prevederilor problematice din Pachetul Mobilitate I”

Potrivit deputatului european, sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene vine în continuarea demersurilor promovate în mod constant de către autoritățile române pentru contracararea caracterului restrictiv și disproporționat al acestor prevederi din Pachetul Mobilitate I: „Totodată, Guvernul României intenționează să formuleze cereri de intervenție în acțiuni în anulare care vor fi introduse la CJUE de alte state membre UE cu interese similare”, a transmis europarlamentarul Gheorghe Falcă

Gheorghe Falcă a amintit și că România s-a opus adoptării celor trei acte legislative, alături de celelalte 8 state membre cu interese similare în această materie (Bulgaria, Cipru, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta și Polonia): „Statul român a votat împotriva aprobării textelor rezultate în urma negocierilor cu Parlamentul European”, a concluzionat europarlamentarul Falcă.

Citiți și: UNTRR: România va pierde aproximativ 200.000 de șoferi profesioniști prin adoptarea Pachetului de Mobilitate în Parlamentul European

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

Lansarea Consiliului Național pentru Transformare Digitală

EVENIMENTE4 hours ago

NATO Youth Academy începe luni la București pentru a pregăti o nouă generație de tineri în domeniul securității internaționale

Corina Crețu5 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu: Orașele din România nu se pot dezvolta la potențialul maxim dacă nu există o delegare mai mare a fondurilor europene către autoritățile locale

POLITICĂ9 hours ago

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Mondială a Orașelor: Stoparea pandemiei depinde şi de modul de răspuns al oraşelor şi al marilor comunităţi la necesitatea respectării măsurilor de protecţie

U.E.10 hours ago

Atentat la biserica Notre-Dame din Nisa: Emmanuel Macron și Papa Francisc resping împreună “terorismul și ideologia urii care divizează, ucide şi pune în pericol pacea”

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Comisia Europeană deschide României patru proceduri de infringement privind deșeurile, natura, apa și calitatea aerului

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Comisia Europeană solicită României să transpună integral normele UE privind prezumția de nevinovăție: Cazul poate fi înaintat Curții de Justiție a UE

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Securitate cibernetică: Comisia Europeană solicită României, Belgiei și Ungariei să respecte obligațiile care le revin în ceea ce privește operatorii de servicii esențiale

CONSILIUL UE11 hours ago

Țările UE sprijină în unanimitate o reformă a OMS, care să devină mai “transparentă și mai puternică”: UE este pregătită să fie lider în acest efort

ROMÂNIA12 hours ago

Ambasadorul SUA afirmă sprijinul țării sale pentru “perioada Renașterii în România”: România poate fi un lider de talie mondială şi un model demn de urmat în Europa

U.E.12 hours ago

Belgia, țara care găzduiește instituțiile UE și NATO, intră în carantină totală pentru a salva sistemul sanitar

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru Cerul Unic European, speră că va finaliza cât mai rapid acest dosar ”esențial pentru viitorul aviației”

Dragoș Pîslaru3 days ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, la audierea lui Cosmin Boiangiu: Autoritatea Europeană a Muncii este pe mâini bune. Coordonarea în domeniul protecției sociale și al muncii este fundamentală

ROMÂNIA4 days ago

Ela Moraru, CEO Google România: Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală ar trebui să susțină și să promoveze continuarea studiilor de către femei în domeniul IT&C, fiind necesară această forță de muncă

ROMÂNIA4 days ago

Violeta Luca, Microsoft: Crearea CNTD vine într-un moment foarte bun, pe o bază în care digitalizarea s-a făcut într-un ritm accelerat, efectul de transformare fiind unul structural

ROMÂNIA4 days ago

Lansarea CNTD. Călin Bota, secretar de stat în cadrul MFE: Vom colabora foarte bine cu ADR și în perioada următoare vom găsi soluții astfel încât marile sisteme publice să poată fi digitalizate

ROMÂNIA4 days ago

Sabin Sărmaș, președinte ADR: Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală este un mic minister al transformării digitale a României, cu expertiză din mediul privat pentru instituțiile statului

Dacian Cioloș5 days ago

Dacian Cioloș a votat adaptarea Politicii Agricole Comune la nevoile de mediu și protecția, în premieră, a lucrătorilor sezonieri prin condiționarea plății subvenției către ferme de respectarea drepturilor muncitorilor

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul a aprobat proiectul privind structura suport în cazul celor 15 procurori delegați la Parchetul European, condus de Laura Codruța Kövesi

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: Urmează discuţii foarte dure cu agenţiile de rating şi cu Comisia Europeană

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Marian-Jean Marinescu, raportorul PE pentru politica de transport a UE: Comisia Europeană trebuie să prioritizeze finalizarea coridoarelor strategice și alocarea integrală a fondurilor pentru atingerea acestui obiectiv

Advertisement
Advertisement

Trending