Connect with us

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Am încredere în parteneriatul european UE-Balcanii de Vest și rămân partenerul Serbiei în parcursul său spre UE

Published

on

© Gheorghe Falcă/Facebook

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE), membru în delegația parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Serbia și membru în delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo din Parlamentul European, salută pozițiile liderilor UE care și-au reafirmat susținerea fără echivoc pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest și semnarea Declarației de la Zagreb din data de 6 mai 2020, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„În cadrul activității mele din Parlamentul European, situația și evoluțiile din Balcanii de Vest sunt o prioritate și rămân un partener al Serbiei în parcursul său european”, transmite  Gheorghe Falcă.

Potrivit acestuia, premergător reuniunii Consiliului Afaceri Generale al UE, din luna martie, alături de alți colegi din Parlamentul European a trimis și o scrisoare către Președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, prin care au solicitat stabilirea unei date specifice pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Albaniei și Macedoniei de Nord și acordarea posibilității acestor țări de a începe negocierile după ce au fost menținute incerte timp de mai mulți ani.

„Acest lucru este extrem de important, întrucât, procedând astfel, se vor acorda noi surse de energie pentru reforme și progrese în aceste țări, în timp ce Uniunea Europeană își redobândește credibilitatea în regiune. După ce a fost luată această decizie a liderilor europeni, din data de 25 martie, așteptăm Comisia Europeană să prezinte propuneri de cadre de negociere cu cele două țări. Aceste cadre vor stabili orientările și principiile care guvernează negocierile de aderare cu fiecare țară candidată și să realizeze procesul de examinare analitică a acquis-ului UE cu cele două țări”, explică eurodeputatul PPE. 

În cadrul Summit-ului pentru Balcanii de Vest, liderii UE și-au arătat solidaritatea și au subliniat, de asemenea, importanța bunelor relații de vecinătate, a stabilității regionale și a cooperării reciproce. Aceasta, precizează Gheorghe Falcă, include punerea în aplicare a unor acorduri bilaterale de bună credință și cu rezultate concrete, inclusiv Acordul de la Prespa cu Grecia și Tratatul privind relațiile de bună vecinătate cu Bulgaria, precum și găsirea de soluții la litigiile bilaterale și la dedicarea unor eforturi suplimentare în vederea reconcilierii.

Citiți și UE și Balcanii de Vest reafirmă “perspectiva europeană” a țărilor din regiune. Klaus Iohannis: România susține pe deplin acest angajament

În context, eurodeputatul salută angajamentul partenerilor din Balcanii de Vest „care au reafirmat această perspectivă drept alegerea lor strategică fermă și care și-au reiterat angajamentul de a realiza și de a pune efectiv în aplicare reformele necesare în vederea respectării valorilor și principiilor europene, precum și respectarea democrației și statului de drept”.

Un alt aspect pe care Gheorghe Falcă îl consideră „foarte important” și dezbătut în cadrul Summit-ului este acela cu privire la combaterea dezinformării și a altor activități hibride care provin, în special, din partea actorilor statali terți care urmăresc să submineze perspectiva europeană a regiunii. Totodată, spune acesta, „mă bucur de parteneriatul dintre UE și Balcanii de Vest în lupta împotriva coronavirusului și efectele acestuia. UE sprijină în mod activ eforturile de combatere a epidemiei de coronavirus și impactul său asupra societăților și a economiilor”.

Astfel, amintește eurodeputatul, Comisia Europeană a anunțat mobilizarea, în cooperare cu Banca Europeană de Investiții, a unui sprijin de peste 3,3 mld. euro pentru sprijinirea Balcanilor de Vest. Pachetul va veni în întâmpinarea nevoilor imediate în domeniul sănătății și umanitare apărute în contextul pandemiei COVID-19 și va sprijini redresarea economică și socială.

„Acesta include realocarea a 38 de mil. euro din asistența de pre-aderare pentru susținerea imediată a sistemului de sănătate; alocarea a 389 mil euro pentru măsurile de redresare economică și socială; alocarea a 455 mil. euro pentru pachetul de reactivare economică, în cooperare cu Instituțiile financiare internaționale; alocarea a 750 mil. euro ca asistență macro-financiară; pachet de 1,7 mld. euro de la Banca Europeană de Investiții”, precizează europarlamentarul român. 

De asemenea, mai informează Gheorghe Falcă, Comisia pregătește un Plan economic și de investiții pentru regiune care va fi prezentat în a doua parte a anului.

„Am încredere în acest parteneriat european și sunt optimist că aceste țări vor fi determinate să devină europene din toate punctele de vedere, așa cum și țara noastră, a demonstrat maturitate politică în fiecare moment al negocierilor cu UE, ca mai apoi pentru prima Președinție la Consiliul Uniunii Europene să trecem acest test cu brio”, adaugă politicianul PPE în încheiere.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Aradul continuă să fie un exemplu pozitiv al administrației liberale

Published

on

© Gheorghe Falca - Facebook

Europarlamentarul PNL, Gheorghe Falcă, a menționat în cadrul unei întâlniri cu viitorii candidați ai administrației locale din echipa PNL, că Aradul continuă să fie un exemplu pozitiv al administrației liberale, iar în ultimii 10 ani administrația publică s-a dublat în municipiu.

De asemenea, fostul primar al Aradului, Gheorghe Falcă, le-a explicat candidaților că orice administrație locală se bazează pe trei piloni: creştere economică, infrastructură şi servicii publice. 

„Primarul unui oraş trebuie să fie primul care vine la muncă şi ultimul care pleacă acasă. Trebuie să fie un om aplecat asupra tuturor problemelor comunității sale. Datoria sa este de a dezvolta oraşul. De aceea, noi la Arad, ne putem mândri că am avut cea mai mare creştere economică din România în 2014”, a mai precizat actualul deputat european.


Gheorghe Falcă deține primul său mandat de europarlamentar și este membru în Comisia pentru transport și turism (TRAN) și în Comisia pentru petiții (PETI) ale Parlamentului European. De asemenea, este membru și în Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE. Gheorghe Falcă este membru supleant în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (DSEE) și în Delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo. 

Gheorghe Falcă a fost primarul municipiului Arad din anul 2004 până în luna aprilie 2019. Din această calitate, Falcă a fost membru al delegației române la Comitetul European al Regiunilor.

 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Gheorghe Falcă, despre acordul liderilor UE: Președintele Iohannis a obținut o sumă record. Aproape 80 de miliarde de euro vor ajunge în școlile, spitalele și sistemele publice din România

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Președintele Klaus Iohannis a reușit să obțină o sumă record pentru România de la Uniunea Europeană, iar 79,9 miliarde de euro vor fi folosiți pentru reconstrucția României, a declarat marți eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE).

“Sumă RECORD pentru reconstrucția României. Președintele Klaus Iohannis a reușit să obțină o sumă RECORD pentru România de la Uniunea Europeană. 79,9 miliarde de euro vor fi folosiți pentru reconstrucția României! România este o voce importantă în Europa și președintele Iohannis a negociat în favoarea dezvoltării și reconstrucției țării noastre! Aproape 80 de miliarde de euro vor ajunge în școlile, spitalele și sistemele publice din România! Puternici împreună pentru România!”, a scris Falcă, pe pagina sa de Facebook.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți dimineață, de la Bruxelles, că România a obținut 79,9 miliarde de euro din acordul privind bugetul și relansarea UE convenit de liderii statelor membre ale Uniunii Europene. Șeful statului a spus că România va beneficia de aproape 80 de miliarde de euro pentru proiecte europene, indicând construcţia de spitale, şcoli, modernizarea marilor sisteme publice, precum şi reconstrucţia economică.

Am ajuns la un acord foarte important pentru Europa, un acord extrem de important pentru România. (…) Am obținut pentru România o sumă impresionantă: 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene“, a spus Iohannis, după unul dintre cele mai lungi summit-uri din istoria Uniunii Europene.

“Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este, de asemenea, foarte important de știut că o parte semnificativă din acești bani vor fi folosiți pentru relansare, pentru revigorare economică. Repet, 79.917.000.000, deci 80 de mii de milioane de euro vom folosi pentru a pune în practică, pe de-o parte, planul pentru bugetul multianual 2021-2027, un plan la care lucrăm împreună cu Guvernul deja din ianuarie și în cel mai scurt timp va fi finalizat, pentru a fi pregătiți să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de-o vreme bună deja la planul național de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică. Iată, deci, că până acum ne-am pregătit bine, am obținut un rezultat frumos. Încă o dată, este o zi importantă pentru România, o zi importantă pentru proiectul european, și vom merge mai departe, fiindcă acești bani trebuie folosiți pentru reconstrucția României”, a completat președintele.

Citiți și Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Klaus Iohannis, Angela Merkel, Emmanuel Macron, Mark Rutte și ceilalți șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au ajuns la un acord fără precedent într-un context extraordinar. După tratative maraton la primul summit “în persoană” după izbucnirea pandemiei, cei 27 de lideri europeni au aprobat pachetul uriaș de relansare economică a Uniunii Europene în urma crizei provocate de coronavirus, un plan de 1.824 de miliarde de euro compus dintr-un fond de redresare de 750 de miliarde de euro (Next Generation EU) și un Cadru Financiar Multianual 2021-2027 (CFM) de 1.074 de miliarde de euro. De asemenea, liderii europeni au depășit dificultățile și în ce privește condiționalitățile, iar acordarea fondurilor europene va fi supusă în premieră criteriului respectării statului de drept, în timp ce acordarea granturilor din cadrul NGEU va fi evaluată din perspectiva obiectivelor cuprinse în recomandările specifice de țară. Acordul între șefii de stat sau de guvern a fost obținut la ora 6:30, marți dimineață, după patru zile și patru nopți de negocieri, transformând acest summit într-unul dintre cele mai lungi din istoria Uniunii Europene.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Drumul expres Arad-Oradea va fi realizat cu finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Drumul expres Arad-Oradea va fi realizat cu finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, scrie eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE), pe pagina de Facebook.

Potrivit mesajului de pe rețeaua de socializare, eurodeputatul român, fostul primar al Aradului, s-a aflat astăzi la Ministerul Transporturilor, alături de primarul Muncipiului Oradea, unde a participat la discuții despre implementarea proiectului privind drumul expres Arad-Oradea, de importanță regională pentru infrastructura rutieră din vestul României.

 

„Drumul expres Arad – Oradea, un proiect ambițios al regiunii. Împreună cu domnul primar, Ilie Bolojan, am discutat la Ministerul Transporturilor despre etapele următoare în ceea ce privește implementarea proiectului. În următorii ani, proiectul va fi realizat cu finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană”, scrie Gheorghe Falcă.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending