Connect with us

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Avem buget de redresare și reziliență! Un acord istoric între instituțiile europene!

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) salută adoptarea bugetului Mecanismului de Redresare și Reziliență, pilonul principal al Planului de redresare post-pandemie NextGenerationEU, în valoare de 750 miliarde de euro, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana. ro.

„Avem buget de redresare și reziliență! Un acord istoric între instituțiile europene!”, punctează eurodeputatul PNL. 

Cu 582 de voturi „pentru”, 40 de voturi „împotrivă” și 69 de abțineri, Parlamentul European a adoptat bugetul Mecanismului de Redresare și Reziliență.

„Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va avea impact asupra activităților de reabilitare energetică a clădirilor, transport urban public modern cu infrastructură inteligentă și sustenabilă, iluminat public inteligent și eficient din punct de vedere energetic, semaforizare și un control al traficului și al calității aerului în zonele urbane și cele industrializate, accentuând nevoia introducerii unui mecanism de prioritizare pe baza solicitărilor primite de la municipii și în general de la administrațiile locale prin crearea unui Fond de Reziliență.

Cele 80 de miliarde de euro destinate României din PNRR și POR (Programul Operațional Regional) vor trebui folosite astfel încât discrepanțele dintre județele bogate și cele mai puțin dezvoltate să fie minimalizate, procedurile de achiziție trebuie simplificate, digitalizarea să fie o prioritate pentru Guvernul României, astfel încât aceasta să aibă loc de sus în jos rezultând o administrație publică digitalizată unitar”, a transmis europarlamentarul PPE/PNL, Gheorghe FALCĂ.

De asemenea, europarlamentarul a mai precizat:

„Includerea în Pilonului II al PNRR – Mobilitate și Regenerare urbană ca o nouă linie de finanțare pentru construirea de parcări publice, inclusiv a sistemelor de monitorizare și management și sistematizarea urbană și amenajarea zonelor metropolitane. Susținerea intabulării bunurilor imobile aflate în proprietatea Unităților Administrativ Teritoriale, dar și a rețelelor utilitare și producția de energie electrică alternativă și reconectarea instituțiilor publice la CET-urile municipale. Un al capitol ar trebui să fie dedicat spațiului de inovare, pentru că investițiile în această zonă sunt în mare parte investiții private și nu ale Statului Român, de asemenea un accent și pe valorificarea platformelor industriale pe care Statul Român le are în proprietate, dar și transferul facilităților de producție din zonele urbane către zonele industriale, facilitate care generează probleme de mediu”.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul Gheorghe Falcă punctează:

„Avem nevoie să reformăm relația dintre piața muncii și educație luând în considerare creșterea ofertei educaționale în raport cu necesitățile și cu transformările ce au loc pe piața muncii. Este foarte important să fim prevăzători și într-adevăr să folosim aceste fonduri în beneficiul «Generației Viitoare» a Europei”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: ”Certificatul verde va avea efect imediat, iar libertatea de mișcare va fi garantată în Uniune”

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) transmite că negocierile și dezbaterile privind certificatul verde digital au loc într-o procedură de urgență la nivelul instituțiilor europene, iar acest „certificat verde va garanta libera circulație în UE, respectând principiul nediscriminării și drepturile fundamentale ale cetățenilor UE”.

Reamintim că astăzi, 13 aprilie, deputații europeni care fac parte din Comisia pentru Libertăți Civilie (LIBE), au organizat o dezbatere privind propunerea legislativă a Comisiei Europene pentru implementarea certificatelor verzi de vaccinare, pentru a se asigură că niciun cetățean european nu va fi nedreptățit în perioada sezonului estival din întreaga UE.

Europarlamentarul liberal punctează că la nivelul Uniunii Europene „va fi definit un cadru tehnic care urmează să fie instituit până la jumătatea lunii iunie, pentru a garanta libertatea de mișcare în Uniune și pentru a asigura securitatea, interoperabilitatea, precum și respectarea deplină a protecției datelor cu caracter personal”.

„Certificatul verde digital va permite, de asemenea, acceptarea certificatelor compatibile emise în țări terțe (în urma unor decizii de echivalare). La nivel național, statele membre trebuie să creeze infrastructura tehnică necesară pentru emiterea și acceptarea certificatelor. Foarte important de reținut este faptul că regulamentul nu creează pre-condiții pentru libera circulație sau pentru trecerea frontierelor, precum verificări la mijloacele de transport personal sau în comun. Regulamentul trebuie să stabilească un cadru legal adecvat și flexibil, care să poată fi actualizat în funcție de evoluțiile din domeniul medical sau în funcție de situația epidemiologică din rândul statelor membre ale UE (inclusiv apariția de noi tulpini)”, a declarat Gheorghe Falcă într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeană.

În ceea ce privește discriminarea, europarlamentarul român transmite că susține menținerea tuturor celor trei categorii de certificate pentru a acoperi toate categoriile de persoane: testare, vaccinare, recuperare (trecerea prin boală): „În plus, doar certificatele emise pentru vaccinurile aprobate de către EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) ar trebui să fie acceptate în mod obligatoriu de către toate statele membre. Este foarte important de menționat și faptul că acest certificat nu este un pașaport și nici nu trebuie să fie numit astfel. Nu în ultimul rând, regulamentul trebuie să asigure interoperabilitatea sistemului UE cu sistemele internaționale și cu statele terțe, acolo unde este posibil”, a conchis deputatul european.

Urmăriți aici reuniunea Comisiei LIBE privind certificatele verzi de vaccinare:

 

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Școlile, prin administrațiile locale, pot accesa finanțări de până la 90% pentru eficiența energetică

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) susține că un învățământ performant are nevoie de condiții moderne, de clădiri reabilitate care să ofere confort elevilor și profesorilor. În acest sens, deputatul european subliniază că Programul privind creșterea eficienței energetice oferă posibilitatea administrațiilor locale de a schimba fața sistemului de educație, prin proiecte cu finanțări de până la 90%.

„Pe 3 mai 2021 se va deschide apelul de depunere pentru proiectele inițiate la nivel de comune, orașe sau municipii. Trebuie subliniat că acest program, cel al eficienței energetice în școli, asigură o finanțare nerambursabilă de maxim 90% din cheltuielile eligibile, aici fiind incluse: lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopare a clădirii; lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum, lucrările de reabilitare și modernizare a sistemelor de climatizare și ventilare”, a transmis Gheorghe Falcă, potrivit www.arq.ro.

De asemenea, europarlamentarul liberal menționează că școlile pot opta și pentru instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu, dar și a unor sisteme de management energetic integrate pentru clădiri: „Pe lângă condițiile din sălile de clase vorbim și de un impact major asupra mediului. Orice clădire reabilitată energetic înseamnă o scădere a facturii de energie cu până la 65%, o reducere considerabilă a emisiilor de gaze cu efect de seră și o îmbunătățire a calității mediului”, a mai adăugat deputatul european.

Fostul primar al Aradului a transmis că în Arad sistemul educațional este reabilitat în proporție de 75%.

Citiți și: Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Reabilitarea termică a blocurilor din Arad, făcută prin finanțări europene, continuă

Gheorghe Falcă a fost primarul municipiului Arad în perioada 2004-2019, funcție la care a trebuit să renunțe după câștigarea unui mandat de europarlamentar la alegerile europene din mai 2019. Din calitatea de primar, Falcă a fost membru al Comitetului European al Regiunilor, participând la formarea politicilor la nivel european. Ca primar al Aradului, Gheorghe Falcă a reușit să dezvolte și să modernizeze orașul și a realizat cea mai mare investiție finanțată din fonduri europene din învățământul românesc.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Reabilitarea termică a blocurilor din Arad, făcută prin finanțări europene, continuă

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) salută lucrările de reabilitare ale blocurilor din Arad cu ajutorul banilor europeni.

„Fonduri europene pentru Arad. Reabilitarea termică a blocurilor din Arad, făcută prin finanțări europene, continuă, asigurând arădenilor un confort sporit. Eficiența energetică a clădirilor va crește, iar costurile utilităților vor scădea. În cartierul Aurel Vlaicu au început lucrările la blocul A33. Spor la muncă”, a scris deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook. 

Citiți și: Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Aradul se dezvoltă, încep lucrările la cel mai mare parc industrial privat

Reamintim că în centrul Aradului au fost investite fonduri europene în valoare de 25 de milioane de euro în doi ani: „Am promis în 2019 investiții majore din fonduri europene, toate în municipiul Arad. Am anunțat în urmă cu doi ani, că 25 de milioane de euro din fonduri europene ajung în Arad pentru lucrările din centrul municipiului.”

Amintim că în vremea în care eurodeputatul PNL conducea Aradul, a restaurat tot cu fonduri europene (11 milioane euro) Colegiul Moise Nicoară, dar și Palatul Cultural (ridicat în 1913, cu linii asemănătoare Academiei de Muzică Franz Liszt de la Budapesta), clădiri emblematice pentru istoria și imaginea Aradului. Palatul Cultural din Arad a fost dotat cu o orgă nouă, care a costat 600.000 euro.

Gheorghe Falcă a fost primarul municipiului Arad în perioada 2004-2019, funcție la care a trebuit să renunțe după câștigarea unui mandat de europarlamentar la alegerile europene din mai 2019. Din calitatea de primar, Falcă a fost membru al Comitetului European al Regiunilor, participând la formarea politicilor la nivel european. Ca primar al Aradului, Gheorghe Falcă a reușit să dezvolte și să modernizeze orașul și a realizat cea mai mare investiție finanțată din fonduri europene din învățământul românesc.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

PARLAMENTUL EUROPEAN20 mins ago

Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a avut un schimb de opinii cu privire la Strategia farmaceutică pentru Europa

POLITICĂ24 mins ago

PMP face apel la guvernanți să depășească o “criză minoră” comparativ cu problemele pe care le are de înfruntat România, inclusiv situația de la Marea Neagră

COMISIA EUROPEANA29 mins ago

Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie de combatere a traficului de persoane în următorii cinci ani

CONSILIUL UE1 hour ago

Țările UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru certificatul de vaccinare: Deținerea adeverinței “nu este o condiție prealabilă pentru a exercita dreptul la liberă circulație”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Ursula von der Leyen: Pfizer-BioNTech creşte cu 50 milioane de doze cantitatea de vaccin anti-COVID livrată UE în a două jumătate a anului

PPE2 hours ago

Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European: Turcia nu poate fi niciodată membru în UE! Erdogan va continua să ne provoace cât continuă discuțiile de aderare

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 hours ago

Banca Europeană de Investiții aprobă un împrumut de 24 de milioane de euro pentru consolidarea cercetării, educației și sănătății publice la Universitatea de Medicină și Farmacie din București

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Charles Michel: Calea viitoarei ordini mondiale va fi stabilită în regiunea Indo-Pacific, iar Uniunea Europeană și India sunt parteneri cheie

U.E.3 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE unde producția industrială a înregistrat un declin semnificativ în luna februarie

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ3 hours ago

Studiu al Băncii Centrale Europene: Europenii doresc ca euro digital să fie confidențial, sigur și ieftin

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL6 days ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: În următoarele două luni vor veni în România peste 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending